Gegratineerde witlof

Herfst, de tijd voor comfort food waar je lekker warm van wordt. Stamppotjes, gevulde soepen of ovengerechten. Maar ook weer tijd voor andere groenten.
Zo is er nu weer witlof verkrijgbaar, een echte herfst/winter groente. Witlof is een ideale groente om mee te varieren, zie bijvoorbeeld de verschillende salades, de herfstplaattaart of gekarameliseerde witlof op onze website.
Daar hebben we weer een nieuw recept aan toegevoegd: gegratineerde witlof!

Ingredienten

– 4 stronkjes witlof
– 1 eetl boter
– 50 ml droge witte wijn
– 100 ml slagroom
– 3 eetl paneermeel
– 3 eetl geraspte Parmezaanse kaas
– zout/peper
– paar takjes tijm

Bereidingswijze

Kook de stronkjes witlof beetgaar, in ongeveer 5 minuten.
Giet af en laat even uitlekken in een vergiet.
Halveer de stronkjes in de lengte.
Verhit een eetl. boter in een koekenpan en bak de witlof met de snijkant naar beneden.
Keer de stronkjes om als ze mooi bruin zijn. Zet de vlam nu laag.
Voeg de wijn en slagroom toe en laat 5 minuutjes zacht pruttelen.
Meng de paneermeel met de geraspte kaas en zout en peper, strooi dit over de witlofstronkjes.
Zet nu de pan (geen kunstof handvat) onder de grill en laat het mooi bruin gratineren. (niet zwart)
Strooi er tot slot de tijm over.

Je kunt de witlofstronkjes na het bakken ook in een ovenschaal leggen, als je dat mooier vindt. Leg ze dan ook met de snijkant naar boven.
Verwarm de wijn en slagroom dan ook eerst in de koekenpan en giet het daarna bij de witlof in de ovenschaal.

Ook lekker

Lasagne met groene groenten

Lasagne met groene groenten

Lasagne met groene groentenVoor wie niet van tomatensaus houdt, is deze lasagne met groene groenten heel fijn.We hebben al eerder "witte" lasagnerecepten geplaatst, zoals lasagne met boerenkool, met prei en courgette en met courgette en spinazie.En nu dus deze met...

Dahl van linzen

Dahl van linzen

Dahl van linzenEen traditionele Indiase dahl.Linzen en spinazie in een heerlijke romige saus.Het is net als alle andere curry's een makkelijk eenpansgerecht.Ingredienten– 2 eetl olie– 1 ui– 1 teen knoflook– 1 rood pepertje– 1 stukje gember– 2 eetl kurkuma– 1 theel...

Kitchari

Kitchari

KitchariEen kruidig gerecht van rijst en mungbonen uit de Indiase keuken.Je komt het ook veel tegen in de Ayurvedische keuken.Het is zowel voedzaam als licht verteerbaar.Wij voegen wel lekker veel groenten toe.Ingredienten– 200 gr basmatirijst– 200 gr mungbonen– 1...

Tomatentartaar

Tomatentartaar

TomatentartaarOp zoek naar een verrassend voorafje?Dan is deze vegan tomatentartaar echt een aanrader.Lekker fris, beetje pittig. Tomaat als voorafje doet het altijd wel goed, zoals bruschetta met tomaat, carpaccio van tomaat of tomatentaartjes.Ingredienten– 4...

Orzo met groene groenten en pesto

Orzo met groene groenten en pesto

Orzo met groene groenten en pestoZo'n pan vol groene groenten, dat ziet er lekker gezond uit of niet?En dan gecombineerd met pesto en orzo, ik kreeg er onmiddellijk trek in.Het recept is van Picnic, de online supermarkt.Het lijkt een beetje op onze one pot pasta...

Saag Aloo

Saag Aloo

Saag AlooEen Indiase curry van spinazie en kruidig gebakken aardappelen.Lekker pittig, lekker groen. Je eet het met rijst of naanbrood of allebei.Ingredienten– 500 gr vastkokende aardappelen– 1 ui– 2 tenen knoflook– 2 eetl olie– 1 theel komijnzaad– 1 theel kurkuma– 2...

Linzensalade met rode biet

Linzensalade met rode biet

Linzensalade met rode bietLinzen zijn heel gezonde peulvruchten.Ze zijn zeer veelzijdig te gebruiken in de keuken, je kunt ze verwerken in soepen, stoofpotten, ovenschotels, pasta's, salades etc.Zoek op onze site naar linzen en je krijgt veel lekkere recepten.We...

Tomatensaus van geroosterde tomaatjes

Tomatensaus van geroosterde tomaatjes

Tomatensaus van geroosterde tomaatjesHet is weer tomatentijd!Heb je zelf tomatenplanten gekweekt is nu de grote pluk begonnen.Maar ook in de winkels zijn de tomaten op dit moment niet duur.Dus tijd om volop tomaten te gebruiken in de keuken.Vorig jaar maakte we in...

Sajoer toemis van boontjes

Sajoer toemis van boontjes

Sajoer toemis van boontjesSajoer is een vrij nat gerecht, veelal met groenten bereid.Het is heel makkelijk te bereiden.Er wordt geen kokos of kokosmelk gebruikt, waardoor sajoer toemis weer heel anders smaakt dan sambal goreng.Weer een heerlijk bijgerecht voor bij je...