Jambalaya

Een bijzonder smakelijk en pittig rijstgerecht uit Lousiana, het is ontstaan uit de Creoolse en Cajunse keuken.
Er bestaan ontzettend veel recepten van Jambalaya. Het gerecht bestaat uit rijst, veel groenten, pittige kruiden en meestal kip en chorizo.
Het is een makkelijk eenpans gerecht, dus ideaal voor een makkelijke maaltijd.
Hier onze vegetarische versie.

Nodig:
– 1 ui
– 2 tenen knoflook
– 2 paprika’s
– 4 stengels bleekselderij
– 200 gr champignons
– 200 gr rijst
– 1 blik tomatenblokjes
– 200 ml kruidenbouillon
– 1 dessertl. paprikapoeder
– 1 dessertl. gerookt paprikapoeder
– 1 flinke theel. cayennepeper
– zout/peper, tabasco
– scheut olie
– het vlees hebben wij vervangen door vegetarische gegrilde stukjes van Tivall
– 2 bosuitjes
Bereiding:
Snipper de ui en knoflook, snijd de bleekselderij en paprika’s in reepjes, snijd de champignons in plakjes.
Neem een flinke braadpan, verhit de olie en fruit de ui en knoflook.
Voeg de paprika en bleekselderij toe en bak deze een paar minuten mee.
Voeg de champignons toe en bak deze ook een paar minuten.
Voeg nu de kruiden toe en bak deze al roerend even mee.
Voeg nu de rijst, tomatenblokjes en bouillon toe, roer alles goed door en laat ca. 25 minuten zachtjes koken. Roer tussendoor een paar keer alles door. (voeg eventueel nog beetje bouillon toe)
Voeg de vegetarische stukjes de laatste 5 minuten toe en laat mee warmen.
Breng de schotel zn. nog op smaak met zout/peper of tabasco.
Garneer tot slot de Jambalaya met de in ringetjes gesneden bosuitjes.

Je kunt de kruiden uit het recept ook heel goed vervangen door cajunkruiden, de smaak wordt hierdoor wel iets anders, maar net zo lekker.
En vergeet niet te zingen onder het koken!