Paddenstoelenrisotto

Risotto ai funghi zeggen ze in Italie.
Deze heerlijke risotto krijgt zijn volle, hartige smaak vooral door het gebruik van porcini of eekhoorntjesbrood. Porcini is in gedroogde vorm het hele jaar door verkrijgbaar.
In dit recept hebben we ook nog verse kastanjechampignons toegevoegd. Maar je kunt natuurlijk ook andere paddenstoelen gebruiken.

Ingredienten

– 25 gr gedroogde porcini
– 1 eetl olijfolie
– 75 gr boter
– 1 sjalotje
– 1 teen knoflook
– 200 gr risottorijst
– ± 1 ltr bouillon, groenten of paddenstoelen
– 2 eetl peterselie
– 200 gr kastanjechampignons
– 50 gr vers geraspte parmezaanse kaas

Bereidingswijze

Week de porcini in 100 ml heet water, ± 30 minuten, laat ze daarna even uitlekken, knijp het vocht eruit en snijd in reepjes. Zeef en bewaar het weekvocht.
Snipper het sjalotje en de knoflook.
Neem een grote pan met dikke bodem, verhit de olijfolie met 25 gr boter. Fruit de sjalot en knoflook 2 minuten. Voeg de geweekte porcini toe en bak nog even mee.
Strooi de rijst erbij en roer goed door zodat alle rijstkorrels bedekt zijn met olie/boter. De rijstkorrels worden een beetje glazig nu.
Voeg dan het weekvocht van de porcini toe en roer tot de rijstkorrels het vocht hebben opgenomen. Voeg dan ± 100 ml bouillon toe, en roer tot het vocht is opgenomen. Voeg steeds weer ± 100 ml vocht toe als vorige hoeveelheid is opgenomen. Blijf steeds goed roeren. Herhaal tot de bouillon is opgebruikt en de risotto gaar is. In totaal duurt dit 20 – 30 minuten.
Bak terwijl u toch staat te roeren, ondertussen de kastanjechampignons in een andere pan in een scheutje olijfolie, breng op smaak met beetje zout en verse peper.

De risotto is gaar als de rijstkorrel zacht aan de buitenkant is maar toch nog een beetje bite heeft. Het geheel moet zeer smeuig zijn.
Roer tot slot de peterselie, 50 gr boter, de kaas en de helft van de gebakken champignons door de risotto, leg een deksel op de pan en laat het geheel ± 5 minuten rusten. Schep voor het opdienen de rest van de gebakken champignons op de risotto.

Ook lekker

Dahl van linzen

Dahl van linzen

Dahl van linzenEen traditionele Indiase dahl.Linzen en spinazie in een heerlijke romige saus.Het is net als alle andere curry's een makkelijk eenpansgerecht.Ingredienten– 2 eetl olie– 1 ui– 1 teen knoflook– 1 rood pepertje– 1 stukje gember– 2 eetl kurkuma– 1 theel...

Kitchari

Kitchari

KitchariEen kruidig gerecht van rijst en mungbonen uit de Indiase keuken.Je komt het ook veel tegen in de Ayurvedische keuken.Het is zowel voedzaam als licht verteerbaar.Wij voegen wel lekker veel groenten toe.Ingredienten– 200 gr basmatirijst– 200 gr mungbonen– 1...

Lasagne met boerenkool

Lasagne met boerenkool

Lasagne met boerenkoolEen winterse lasagne met champignons en boerenkool.Lekker romig door bechamelsaus en mozzarella.De combinatie met boerenkool is echt het proberen waard!Ingredienten– scheutje olijfolie– 1 ui– 2 teen knoflook– 2 takjes tijm, alleen blaadjes– 200...

Orzo met groene groenten en pesto

Orzo met groene groenten en pesto

Orzo met groene groenten en pestoZo'n pan vol groene groenten, dat ziet er lekker gezond uit of niet?En dan gecombineerd met pesto en orzo, ik kreeg er onmiddellijk trek in.Het recept is van Picnic, de online supermarkt.Het lijkt een beetje op onze one pot pasta...

Saag Aloo

Saag Aloo

Saag AlooEen Indiase curry van spinazie en kruidig gebakken aardappelen.Lekker pittig, lekker groen. Je eet het met rijst of naanbrood of allebei.Ingredienten– 500 gr vastkokende aardappelen– 1 ui– 2 tenen knoflook– 2 eetl olie– 1 theel komijnzaad– 1 theel kurkuma– 2...

Smoor van kip en tomaat

Smoor van kip en tomaat

Smoor van kip en tomaatGemarineerde kipstukjes in een lekker hartige jus.Een heel eenvoudig gerecht uit de Indonesische keuken.Wel heel smaakvol, de kruidnagel en nootmuskaat geven een bijzondere smaak.Ingredienten– 2 pakjes vega kipstukjes– 3 uien– 3 tenen knoflook–...

One pot pasta met balletjes

One pot pasta met balletjes

One pot pasta met balletjesSnel, makkelijk en allemaal smakelijk.Ik blijf ze leuk vinden, de alles in één pan pasta's.Deze versie is met vegan balletjes.Ingredienten– 350 gr pasta– 200 gr vegan balletjes (meat free days)– 1 rode ui– 1 kleine courgette– 4 teen...

Veganistische pasta Alfredo

Veganistische pasta Alfredo

Veganistische pasta AlfredoOorspronkelijk bestond pasta Alfredo uit pasta met boter en Parmezaanse kaas.De Italianen noemen dit pasta al burro e parmigiano.In Amerika is pasta Alfredo heel bekend en zijn er vele versies van te vinden.Zo hebben wij al eerder een recept...

Noedels met paksoi

Noedels met paksoi

Noedels met paksoiEen makkelijke wokmaaltijd, ideaal voor doordeweeks.Lekker hartig, goed vullend.Met veel paksoi, hartige ¨kipstukjes" en champignons zit er aardig wat groenten in deze wok.En wie niet van pittig houdt, laat het pepertje gewoon weg.Ingredienten– 400...