Salade Nicoise

Wie kent het niet, de bekende salade vernoemd naar de Franse stad Nice?
Er bestaan heel veel versies van deze salade, een combinatie van vis, groente en eieren.
Essentieel zijn de tomaten, zwarte olijven, knoflook en ansjovis.
Veel andere ingredienten mogen, maar hoeven niet perse.
In de meeste recepten wordt de salade nicoise aangevuld met sla, aardappel, paprika, ui, sperziebonen,artisjokharten en heel vaak tonijn. Er zijn variaties genoeg dus.
Hier volgt onze versie zoals wij het al jaren maken.
Vegetarisch dus zonder tonijn en ansjovis.
Op een grote platte schaal en de ingredienten altijd in dezelfde volgorde, omdat de salade er dan zo mooi uitziet.

Nodig:
– 1 tn knoflook
– 1 krop sla, of little gem
– 300 gr vastkokende aardappelen
– 400 gr sperziebonen
– 4 tomaten
– 1 rode ui
– 3 hardgekookte eieren
– verse peper
– 2 eetl zwarte olijven
– 2 eetl kappertjes

Voor de dressing:
– 6 eetl olijfolie
– 2 eetl azijn
– 1 theel mosterd
– 2 tn knoflook, geperst
– 2 theel oregano
– zout en peper

Bereiding:
Neem een mooie grote platte schaal, en wrijf deze in met een doorgesneden teen knoflook.
Was de sla, kook de aardappelen beetgaar en snij in parten/plakjes, kook de sperziebonen beetgaar, snij de tomaten in parten, snij de rode ui in halve ringen, snij de eieren in parten en halveer de olijven.
Drapeer de sla in de schaal en daarboven op alle ingredienten in volgorde van nodig lijstje .
Meng de dressing, breng op smaak met zout/peper en verdeel over de salade.