Courgettes zoetzuur

Wij hebben het geluk van een grote tuin. Naast bloemen, kruiden, fruit en bessen hebben we ook nog wat ruimte voor groenten. Zo hebben we ieder jaar dus ook een paar courgetteplanten. Met als resultaat: heel veel courgettes!
Dus veel soepjes, pasta’s, fritata’s, hartige taarten en salades met courgette verschijnen hier in de zomer op tafel.
Om ook in de winter van courgette te kunnen smullen maken we er ook zoetzuur van. Ze smaken echt heerlijk. En zijn wel een jaar houdbaar!
Het oorspronkelijke recept komt uit het blad Landleven, wij gebruiken echter veel minder suiker, vonden het namelijk veel te zoet.

Ingredienten

Voor ± 3 grote potten
– 1 kilo courgette
– 2 uien
– 3 eetl zout
– 500 ml natuurazijn
– 150 gr suiker
– 2 theel kurkuma
– 3 theel mosterzaad

Schone glazen potten met deksel (uit de vaatwasser is schoon genoeg, heb je die echter niet dan moet je de potten met soda goed schoonwassen)

Bereidingswijze

Snijd de courgettes in de lengte door en daarna in plakjes. Snijd de uien in halve ringen.
Meng de courgettes en ui met het zout en laat een paar uur staan, een hele nacht mag ook.
Spoel dan goed af in een vergiet en laat goed uitlekken.
Meng in een grote pan de azijn met de suiker, kurkuma en mosterdzaad.
Breng aan de kook en laat een paar minuten doorkoken.
Voeg de courgettes en ui toe, roer alles goed door en laat nog 5 minuten zacht doorkoken.

Schep direkt in de schone potten, vul goed tot de rand, draai de deksels erop en zet de potten ca 5 minuten op zijn kop.
En dan nu het moeilijkste van dit recept: laat de potten 3 – 4 weken met rust om de smaken goed in te laten trekken.

Ook lekker

Dahl van linzen

Dahl van linzen

Dahl van linzenEen traditionele Indiase dahl.Linzen en spinazie in een heerlijke romige saus.Het is net als alle andere curry's een makkelijk eenpansgerecht.Ingredienten– 2 eetl olie– 1 ui– 1 teen knoflook– 1 rood pepertje– 1 stukje gember– 2 eetl kurkuma– 1 theel...

Kitchari

Kitchari

KitchariEen kruidig gerecht van rijst en mungbonen uit de Indiase keuken.Je komt het ook veel tegen in de Ayurvedische keuken.Het is zowel voedzaam als licht verteerbaar.Wij voegen wel lekker veel groenten toe.Ingredienten– 200 gr basmatirijst– 200 gr mungbonen– 1...

Tomatentartaar

Tomatentartaar

TomatentartaarOp zoek naar een verrassend voorafje?Dan is deze vegan tomatentartaar echt een aanrader.Lekker fris, beetje pittig. Tomaat als voorafje doet het altijd wel goed, zoals bruschetta met tomaat, carpaccio van tomaat of tomatentaartjes.Ingredienten– 4...

Orzo met groene groenten en pesto

Orzo met groene groenten en pesto

Orzo met groene groenten en pestoZo'n pan vol groene groenten, dat ziet er lekker gezond uit of niet?En dan gecombineerd met pesto en orzo, ik kreeg er onmiddellijk trek in.Het recept is van Picnic, de online supermarkt.Het lijkt een beetje op onze one pot pasta...

Saag Aloo

Saag Aloo

Saag AlooEen Indiase curry van spinazie en kruidig gebakken aardappelen.Lekker pittig, lekker groen. Je eet het met rijst of naanbrood of allebei.Ingredienten– 500 gr vastkokende aardappelen– 1 ui– 2 tenen knoflook– 2 eetl olie– 1 theel komijnzaad– 1 theel kurkuma– 2...

Linzensalade met rode biet

Linzensalade met rode biet

Linzensalade met rode bietLinzen zijn heel gezonde peulvruchten.Ze zijn zeer veelzijdig te gebruiken in de keuken, je kunt ze verwerken in soepen, stoofpotten, ovenschotels, pasta's, salades etc.Zoek op onze site naar linzen en je krijgt veel lekkere recepten.We...

Tomatensaus van geroosterde tomaatjes

Tomatensaus van geroosterde tomaatjes

Tomatensaus van geroosterde tomaatjesHet is weer tomatentijd!Heb je zelf tomatenplanten gekweekt is nu de grote pluk begonnen.Maar ook in de winkels zijn de tomaten op dit moment niet duur.Dus tijd om volop tomaten te gebruiken in de keuken.Vorig jaar maakte we in...

Sajoer toemis van boontjes

Sajoer toemis van boontjes

Sajoer toemis van boontjesSajoer is een vrij nat gerecht, veelal met groenten bereid.Het is heel makkelijk te bereiden.Er wordt geen kokos of kokosmelk gebruikt, waardoor sajoer toemis weer heel anders smaakt dan sambal goreng.Weer een heerlijk bijgerecht voor bij je...

Aardappel-preigratin

Aardappel-preigratin

Aardappel-preigratinHet recept voor aardappel-preigratin van Yvette van Boven is de basis voor deze gratin.Er is op dit moment nog volop prei verkrijgbaar en met het grijze weer buiten kan een winterse ovenschotel nog heel goed.Wij hebben het recept wel aangepast met...