Hasselbacks aardappelen

Kerstidee, feestelijk bijgerecht.
Hasselbacks Potatis is een aardappelrecept dat in 1940 is bedacht door de chefkok van Hotel Hasselbacken in Stockholm.
Bijzonder feestelijke aardappelen die in de oven geroosterd worden.
De voorbereiding is echt niet moeilijk en de oven doet het meeste werk. Heb je ondertussen tijd voor je andere gerechten, handig toch!

Ingredienten

– per persoon 1 grote of 2 normale aardappelen
– 50 gr boter
– 3 eetl olijfolie
– grof zeezout
– 1 takje rozemarijn
– handje geraspte Parmezaanse kaas

Bereidingswijze

Was en boen de aardappelen, schil ze niet.
Snijd de aardappelen overdwars om de 2 a 3 mm in, tot ongeveer een halve cm van onderen. Het beste lukt dit door twee pollepels naast de aardappel te leggen en de aardappel hiertussen te klemmen en in te snijden tot de pollepels.
Leg de aardappelen op bakpapier in een braadslee, met de inkepingen naar boven natuurlijk.
Smelt de boter met de olijfolie in een pannetje, smeer de aardappelen met een kwastje hier mee in. Giet de rest bij de aardappelen.
Tip: Steek als je wilt wat kleine takjes rozemarijn of dunne plakjes knoflook in de inkepingen.
Rooster de aardappelen ca. 60 minuten op 200 graden in de oven.
Kwast iedere 20 minuten de aardappelen weer in met de boter uit de braadslee.
Strooi na ca. 60 minuten, wanneer je denkt dat ze gaar zijn, de geraspte kaas en wat zeezout over de aardappelen en zet ze nog even 10 minuten in de oven om de kaas lekker te laten smelten.
Je kunt er nog wat fijngehakte peterselie of rozemarijn over strooien vlak voor serveren.

Ook lekker

Cranberrysaus

Cranberrysaus

CranberrysausGeen Kerst zonder cranberry's zeg ik altijd.Voor de kerstdagen maak ik altijd potten vol compote, verwerk ze in baksels, fudge en salades.Dit jaar had ik cranberrysaus gemaakt voor bij het dessert en ik moet zeggen, nog lekkerder dan compote!Van een foto...

Klassieke Tiramisu

Klassieke Tiramisu

Klassieke TiramisuWie kent het niet?Deze klassieker uit de Italiaanse keuken stond nog niet op onze site.Heel gek, want we eten dit ontzettend lekkere dessert toch zeker al 30 jaar!Het doet het altijd goed na een Italiaans etentje.Bij deze ons basisrecept, simpel en...

Portobello gevuld met knolselderij

Portobello gevuld met knolselderij

Portobello gevuld met knolselderijPortobello's uit de oven met een verrassend winterse vulling.Ze zijn namelijk gevuld met een heerlijk mengsel van knolselderij.Echt eens wat anders.Door de voedzame vulling voldoen deze portobello's heel goed als maaltijd, met een...

Kerstkrans salade

Kerstkrans salade

Kerstkrans salade Deze lekker frisse salade in de vorm van een kerstkrans staat erg mooi op de kersttafel.Fris groen met rood van tomaatjes, rode ui, cranberry's en granaatappelpitjes.Echte kerstkleurtjes!Ingredienten– 100 gr gemengde sla, eikenbladsla of rucola– 1...

Salame di sioccolato

Salame di sioccolato

Salame di sioccolatoZoete chocoladesalamiEen Italiaans dessert gemaakt van koekjes, cacao, boter en suiker. Met soms ook noten en/of een beetje likeur.Eigenlijk lijkt het veel op de in Nederland bekende arretjescake.Maar ik vind deze salami er veel leuker uitzien.Het...

Salade met gegrilde peer en brie

Salade met gegrilde peer en brie

Salade met gegrilde peer en brieEcht een voorgerechtje voor kaasliefhebbers.De combinatie van brie met walnoten en peer is altijd goed.Door de peer te grillen wordt deze lekker zacht met een zoete, iets gerookte smaak.Een handje cranberry's erover en je salade is...

Amandel- of banketstaaf

Amandel- of banketstaaf

Amandel- of banketstaafDit hoort echt bij December en zeker op Sinterklaasavond en de Kerstdagen.Het is heel weinig werk om deze lekkere amandelstaaf zelf te maken.Bovendien ontzettend lekker als de staaf versgebakken, knapperig en nog warm is.Ingredienten– 1 rol...

Appelcompote met cranberry’s

Appelcompote met cranberry’s

Appelcompote met cranberry'sFeestelijke compote voor de Kerstdagen.Bij het Kerstdiner is het altijd erg lekker om koude bijgerechten op tafel te hebben.Stoofpeertjes en cranberry compote mogen eigenlijk niet ontbreken.En deze appelcompote met cranberry's komt nu ook...

Bloemenboter

Bloemenboter

BloemenboterFeestelijke boter voor op de feesttafel.Naast de bekende kruidenboters is het ook heel leuk om boter met eetbare bloemetjes te mengen.'s Zomers pluk je daar verse bloemetjes voor, bijvoorbeeld madeliefjes, bieslook, klaver, Maartse viooltjes, goudsbloemen...