Italiaanse salade van Nancy Silverton

Soms kom je een recept tegen waarvan je denkt: waarom heb ik dit niet eerder gelezen.
Deze salade is zo simpel, maar zo lekker.
Goed gevuld en een heerlijke frisse dressing.
Lekker bij je Italiaanse maaltijd. Maar kan ook heel goed als maaltijdsalade, met een broodje erbij.
Deze salade in Januari, brengt de zon op tafel.
Met dank aan Culy voor het recept.

Ingredienten

– 1/2 krop ijsbergsla
– 1/2 krop radicchio (of andere rode sla)
– 1/2 rode ui
– 200 gr kleine tomaatjes
– 200 gr kikkererwten (blik)
– 100 gr Provolone (Italiaanse kaas)
– 3 peperoni pepertjes
– sap van 1/2 citroen
– gedroogde oregano

Voor de dressing:
– sap van 1/2 citroen
– 1 tenen knoflook
– 1 eetl gedroogde oregano
– 1,5 eetl rode wijnazijn
– zout en peper
– 175 ml olijfolie

Bereidingswijze

Snijd de sla in dunne repen.
Snijd de rode ui in halve dunne ringen.
Snijd de tomaatjes in vieren.
Laat de kikkererwten uitlekken.
Snijd de kaas in reepjes.
Snijd de pepertjes in plakjes.
Meng alle ingrediënten voor de salade in een grote schaal.

Maak nu de dressing.
Plet de teen knoflook en hak ze fijn, bestrooi ze met een beetje zout en wrijf ze tot een pasta met de platte kant van je mes.
Klop de knoflook door elkaar met de rode wijnazijn, citroensap, oregano en zout en peper.
Laat 5 minuten staan en voeg daarna de olie toe terwijl je blijft kloppen, in een dun straaltje. Als je een gebonden vinaigrette hebt, is de dressing klaar.
Proef en breng op smaak.

De hoeveelheden zijn voor een salade als bijgerecht.
Voor een maaltijdsalade kun je de hoeveelheden verdubbelen.

De Provolone kun je vervangen door reepjes Hollandse kaas of mini mozzarella.
De peperoni pepertjes heb ik ingelegd gevonden bij de AH.

Ook lekker

Zomerse komkommersalade

Zomerse komkommersalade

Zomerse komkommersaladeAltijd goed op zomerse dagen, een frisse komkommersalade.Lekker als bijgerecht, past bij alle groenten.Maar ook bij de bbq is deze komkommersalade lekker fris. Deze klassieker komt uit de saladebijbel van Mari Maris.Grappig, de ingrediënten zijn...

Oosterse wilderijstsalade

Oosterse wilderijstsalade

Oosterse wilderijstsaladeEen lekkere frisse en pittige salade van wilde rijst en een oosterse dressing.Een rood pepertje maakt het lekker pittig.Ideaal voor een picknick, bbq of als bijgerecht.Het recept komt uit het kookboek Ching's snelle Chinese...

Waldorfsalade als cocktail

Waldorfsalade als cocktail

Waldorfsalade als cocktailEen frisse, knapperige salade die het altijd goed doet.Bijvoorbeeld als voorafje bij je oudejaarsbuffet vanavond of morgen bij je nieuwjaars-lunch of diner.Of bijvoorbeeld als frisse salade tussen de oliebollen door.De salade is snel...