Italiaanse salade van Nancy Silverton

Soms kom je een recept tegen waarvan je denkt: waarom heb ik dit niet eerder gelezen.
Deze salade is zo simpel, maar zo lekker.
Goed gevuld en een heerlijke frisse dressing.
Lekker bij je Italiaanse maaltijd. Maar kan ook heel goed als maaltijdsalade, met een broodje erbij.
Deze salade in Januari, brengt de zon op tafel.
Met dank aan Culy voor het recept.

Ingredienten

– 1/2 krop ijsbergsla
– 1/2 krop radicchio (of andere rode sla)
– 1/2 rode ui
– 200 gr kleine tomaatjes
– 200 gr kikkererwten (blik)
– 100 gr Provolone (Italiaanse kaas)
– 3 peperoni pepertjes
– sap van 1/2 citroen
– gedroogde oregano

Voor de dressing:
– sap van 1/2 citroen
– 1 tenen knoflook
– 1 eetl gedroogde oregano
– 1,5 eetl rode wijnazijn
– zout en peper
– 175 ml olijfolie

Bereidingswijze

Snijd de sla in dunne repen.
Snijd de rode ui in halve dunne ringen.
Snijd de tomaatjes in vieren.
Laat de kikkererwten uitlekken.
Snijd de kaas in reepjes.
Snijd de pepertjes in plakjes.
Meng alle ingrediënten voor de salade in een grote schaal.

Maak nu de dressing.
Plet de teen knoflook en hak ze fijn, bestrooi ze met een beetje zout en wrijf ze tot een pasta met de platte kant van je mes.
Klop de knoflook door elkaar met de rode wijnazijn, citroensap, oregano en zout en peper.
Laat 5 minuten staan en voeg daarna de olie toe terwijl je blijft kloppen, in een dun straaltje. Als je een gebonden vinaigrette hebt, is de dressing klaar.
Proef en breng op smaak.

De hoeveelheden zijn voor een salade als bijgerecht.
Voor een maaltijdsalade kun je de hoeveelheden verdubbelen.

De Provolone kun je vervangen door reepjes Hollandse kaas of mini mozzarella.
De peperoni pepertjes heb ik ingelegd gevonden bij de AH.

Ook lekker

Linzensalade met parelcouscous en biet

Linzensalade met parelcouscous en biet

Linzensalade met parelcouscous en bietJa, weer een linzensalade, maar deze keer gemengd met parelcouscous en lekker gevuld met diverse groenten.Linzensalades zijn vooral in de herfst en winter voedzame lekkere maaltijdsalades.Wij eten ze regelmatig als lunch, zie...

Linzensalade met rode biet

Linzensalade met rode biet

Linzensalade met rode bietLinzen zijn heel gezonde peulvruchten.Ze zijn zeer veelzijdig te gebruiken in de keuken, je kunt ze verwerken in soepen, stoofpotten, ovenschotels, pasta's, salades etc.Zoek op onze site naar linzen en je krijgt veel lekkere recepten.We...

Groene en witte bonensalade

Groene en witte bonensalade

Groene en witte bonensaladeOp dit moment zijn er overal verse sperzieboontjes verkrijgbaar.Knapperige boontjes zijn heel fijn om in salades te verwerken.Denk aan salade Niçoise, boontjes salade of groene groente met gremolata.Nu hebben we ze gecombineerd met Canellini...

Linzensalade met druiven en walnoot

Linzensalade met druiven en walnoot

Linzensalade met druiven en walnootEen echt herfstige salade.Er zijn op dit moment heerlijke verse walnoten en druiven te koop.Dus de tijd om deze in een salade te verwerken.Gecombineerd met linzen is heel smakelijk, voedzaam en gezond.Een ideale salade voor de lunch,...

Koolsalade met appel en druiven

Koolsalade met appel en druiven

Koolsalade met appel en druivenDe appels vallen van de bomen, de druiven zijn geplukt.Ook in de winkels zijn deze nu volop verkrijgbaar.Het is weer tijd om met dit lekkere fruit aan de gang te gaan.Deze koolsalade om mee te beginnen, een super combinatie.Ingredienten–...

Lalab Tomaat

Lalab Tomaat

Lalab TomaatTomatensalade op Indonesische wijze.Een heel lekker en verfrissend bijgerechtje voor bij je rijsttafel.Tomaat in plakken, pittig sausje erover en klaar!Kan niet simpeler. Uit de bijbel van Beb Vuyk.Ingredienten– 2 grote tomatensausje:– 1 eetl ketjap– 1...

Chinese komkommersalade

Chinese komkommersalade

Chinese komkommersaladeSmashed, geplette of gekneusde komkommer zijn andere namen voor deze komkommersalade uit de Chinese keuken.Door de komkommer eerste te kneuzen krijg je een groter oppervlak en wordt de dressing beter opgenomen.Deze salade smaakt niet alleen bij...

Salade van watermeloen, aardbei en tomaat

Salade van watermeloen, aardbei en tomaat

Salade van watermeloen, aardbei en tomaatWatermeloen is wel het meest verfrissende fruit voor warme dagen.Pas geleden hebben we een salade van watermeloen, komkommer en feta geplaatst.Nu zag ik op Trinesmatblogg uit Noorwegen deze combinatie met aardbei en tomaat.Een...

Salade van watermeloen, komkommer en feta

Salade van watermeloen, komkommer en feta

Salade van watermeloen, komkommer en fetaDe meest verfrissende salade ever.Licht zoete watermeloen, frisse komkommer, beetje zoute feta en olijven.Ingredienten– een part watermeloen– 1 komkommer– paar handjes rucola– fetakaas (vegan)– handvol zwarte olijven–...