Italiaanse salade van Nancy Silverton

Soms kom je een recept tegen waarvan je denkt: waarom heb ik dit niet eerder gelezen.
Deze salade is zo simpel, maar zo lekker.
Goed gevuld en een heerlijke frisse dressing.
Lekker bij je Italiaanse maaltijd. Maar kan ook heel goed als maaltijdsalade, met een broodje erbij.
Deze salade in Januari, brengt de zon op tafel.
Met dank aan Culy voor het recept.

Ingredienten

– 1/2 krop ijsbergsla
– 1/2 krop radicchio (of andere rode sla)
– 1/2 rode ui
– 200 gr kleine tomaatjes
– 200 gr kikkererwten (blik)
– 100 gr Provolone (Italiaanse kaas)
– 3 peperoni pepertjes
– sap van 1/2 citroen
– gedroogde oregano

Voor de dressing:
– sap van 1/2 citroen
– 1 tenen knoflook
– 1 eetl gedroogde oregano
– 1,5 eetl rode wijnazijn
– zout en peper
– 175 ml olijfolie

Bereidingswijze

Snijd de sla in dunne repen.
Snijd de rode ui in halve dunne ringen.
Snijd de tomaatjes in vieren.
Laat de kikkererwten uitlekken.
Snijd de kaas in reepjes.
Snijd de pepertjes in plakjes.
Meng alle ingrediënten voor de salade in een grote schaal.

Maak nu de dressing.
Plet de teen knoflook en hak ze fijn, bestrooi ze met een beetje zout en wrijf ze tot een pasta met de platte kant van je mes.
Klop de knoflook door elkaar met de rode wijnazijn, citroensap, oregano en zout en peper.
Laat 5 minuten staan en voeg daarna de olie toe terwijl je blijft kloppen, in een dun straaltje. Als je een gebonden vinaigrette hebt, is de dressing klaar.
Proef en breng op smaak.

De hoeveelheden zijn voor een salade als bijgerecht.
Voor een maaltijdsalade kun je de hoeveelheden verdubbelen.

De Provolone kun je vervangen door reepjes Hollandse kaas of mini mozzarella.
De peperoni pepertjes heb ik ingelegd gevonden bij de AH.

Ook lekker

Waldorfsalade als cocktail

Waldorfsalade als cocktail

Waldorfsalade als cocktailEen frisse, knapperige salade die het altijd goed doet.Bijvoorbeeld als voorafje bij je oudejaarsbuffet vanavond of morgen bij je nieuwjaars-lunch of diner.Of bijvoorbeeld als frisse salade tussen de oliebollen door.De salade is snel...

Linzensalade met tomaatjes en kappertjes

Linzensalade met tomaatjes en kappertjes

Linzensalade met tomaatjes en kappertjesEen goed vullende vegan salade van linzen, 2 soorten tomaatjes en kappertjes.De tomaatjes zorgen voor wat fris, de kappertjes voor wat hartig.Wat ons betreft een heel smakelijke combinatie samen met de linzen.Als dressing...

Herfstsalade met venkel, appel en druiven

Herfstsalade met venkel, appel en druiven

Herfstsalade met venkel, appel en druivenEen combinatie van veldsla met venkel, appel, druiven, walnoten en blauwe kaas is natuurlijk heel geschikt om in de herfst te maken.Knapperige venkel, zoet fruit en dan het hartige van de blauwe kaas, heerlijk!Omdat onze...