Vegetarische

Kerst specialiteiten

Overheerlijke recepten, volop inspiratie

Onze kerst recepten

Truffels van dadel en amandel

Truffels van dadel en amandel Feestelijke truffels van gezonde ingredienten. Deze heerlijke truffels zijn gemaakt van dadels, amandelen en rauwe cacao. Het kokoslaagje maakt ze heel feestelijk. Voor iedereen die wel lekker maar gezond wil snoepen met de feestdagen....

Mailänderli

Mailänderli Zwitserse kerstkoekjes (van Jenny). In Zwitserland worden Weinachtsguetzli, kerstkoekjes, nog in enorme hoeveelheden thuis gebakken. Het is een echte traditie. Men bakt ze ruim voor de kerstdagen, vooral om uit de delen. Er zijn verschillende soorten,...

Kerststol

Kerststol Waarom ik die nog niet eerder zelf heb gebakken weet ik echt niet. Maar nu heb ik hem dan eindelijk gemaakt, super goed gelukt en lekker! Niet moeilijk en gegarandeerd zonder een waslijst aan nare toevoegingen. Zal waarschijnlijk iets minder lang houdbaar...

Gesluierde boerenmeisjes

Gesluierde boerenmeisjes Tilslørte Bondepiker, een traditioneel dessert uit Noorwegen. Het wordt nog steeds veel gemaakt, vooral in de herfst, in sommige streken in Noorwegen is het ook een traditioneel kerstdessert. Eigenlijk is het een appeltaartje in een glaasje:...

Spruitjessalade

Spruitjessalade Zo fris heb je spruitjes nog nooit gegeten! Een salade met spruitjes, peer, blauwe kaas en granaatappelpitjes. Zelfs degene die niet van gekookte spruitjes houden, zullen deze salade lusten. Ingredienten - 200 gr spruitjes - 2 peren - 100 gr blauwe...

Stoofpeertjes

Stoofpeertjes Stoofpeertjes horen echt bij de herfst en winter. Het hele huis ruikt lekker als je stoofpeertjes zachtjes staan te pruttelen. Zodra ze in de winkels te koop zijn krijgen wij er trek in. Stoofpeertjes smaken heerlijk bij stevige stoofpotjes, of als...

Mosterdsoep

Mosterdsoep De lekkerste mostersoep, gebonden en vol van smaak. Ingredienten 2 prei 1 bosje bosui 4 eetl. dyon mosterd scheutje olie 1,5 ltr. bouillon 50 gr. boter 60 gr. bloem 2 eidooiers 200 ml. slagroom 1 flinke lepel grove mosterd (Marne) zout/peper naar smaak...

Gekarameliseerde witlof

Gekarameliseerde witlof Zo lekker heb je witlof nog nooit gegeten! Gekarameliseerd met honing en tijm. Je hebt maar een paar minuten en een wok nodig, en je hebt een totaal andere smaak aan je witlof gegeven. Ziet er bovendien ook heel mooi uit, toch? Ingredienten - 4...

Cranberry compote

Cranberry compote Voor iedereen die nog cranberry’s in de koelkast hebben liggen en ze door de drukte zijn vergeten. Ons recept voor cranberry compote: gezoet met honing en sinaasappelsap en een vleugje kaneel, zo lekker en gezond! De compote is binnen 15 minuten...

Gevulde mandarijntjes

Gevulde mandarijntjes Nog een geweldig leuk kerstdessert. Weinig werk, groots resultaat. Ziet er toch prachtig uit! Laat alleen voor de kinderen het likeurtje weg. Ingredienten - In- 8 mandarijnen - 250 gr Griekse yoghurt - 250 gr mascarpone - 3 eetl vloeibare honing...

Kersttulband

Kersttulband Echt de allerlekkerste kersttulband ooit! Die mag niet ontbreken. Geen kerst zonder de extra gevulde kersttulband van Judith. Jarenlang zijn wij op het werk door collega Judith verwend met deze geweldige tulband. Ieder jaar bakte zij deze tulbanden in...

Eton mess, een soort van

Eton mess, een soort van Echt een dessert voor de feestdagen, lekker, fris, makkelijk en snel klaar. Eton mess wordt origineel gemaakt van meringues, slagroom en aardbeien. Maar je kunt de slagroom vervangen door Griekse yoghurt met of zonder slagroom of door...

Speculaasparfait

Speculaasparfait Een geweldig dessert met speculaasjes. Leuk voor Sinterklaasavond, maar smaakt natuurlijk de hele winter heel goed. Wij garneren het vaak met bessencompote, maar met stoofpeertjes is ook heel lekker. Handig: het kan ruim van tevoren worden gemaakt,...

Kerstsalade

Kerstsalade   Nog zo’n heerlijke salade die het goed zal doen op de Kersttafel. Lekker groen gecombineerd met druiven, noten, avocado en kaas. En omdat het kerst is sterretjes van kaas! Ingredienten – 150 gr. veldsla of rucola – druiven – 150 gr oude kaas, dikke plak...

Feestelijke kerstsalade

Feestelijke kerstsalade Kerstidee, feestelijk bijgerecht. Een lekker frisse salade mag niet ontbreken bij het kerstdiner. Deze mooi opgemaakte salade versierd met granaatappelpitjes zal zeker in de smaak vallen. Ingredienten - 100 gr gemengde sla, eikenbladsla of...

Panna cotta met sinaasappelsaus

Panna cotta met sinaasappelsaus Kerstidee, feestelijk nagerecht. De sinaasappelrasp door de room en het frisse sinaasappelsausje bovenop maken deze panna cotta tot een echt kerstdessert. Een lekkere frisse afsluiter van een kerstdiner. Je kunt de panna cotta ook heel...

Hasselbacks aardappelen

Hasselbacks aardappelen Kerstidee, feestelijk bijgerecht. Hasselbacks Potatis is een aardappelrecept dat in 1940 is bedacht door de chefkok van Hotel Hasselbacken in Stockholm. Bijzonder feestelijke aardappelen die in de oven geroosterd worden. De voorbereiding is...

Paddenstoelentaartjes

Paddenstoelentaartjes Hartige taartjes lekker als luchgerecht, doen het ook heel goed als vleesvervanger bij een “warme maaltijd” Ingredienten 400 gr gemengde paddenstoelen (naar eigen smaak) 50 gr boter 2 teen knoflook, fijngehakt 3 eetl sojasaus vers gemalen peper 6...

Teriyaki saus

Teriyaki saus De ideale saus voor een snel roerbak of noedelgerecht. In bijna iedere supermarkt wel te koop. Maar is ook heel makkelijk zelf te maken, erg lekker en zonder gekke toevoegingen. Er zijn veel recepten te vinden met alleen sojasaus, rijstazijn en honing of...

Mousse van paddenstoelen

Mousse van paddenstoelen Dit is toch lekker! Voor bij de borrel of als voorafje. Een hartig smeerseltje voor op een toastje of broodje. Het lijkt een beetje op pate, maar deze mousse heeft een heerlijke paddenstoelensmaak en is lekker vegetarisch. Ingredienten - 200...

Veganistische champignonsaus

Veganistische champignonsaus Een heel romige saus zonder room? Ja hoor, dat kan. Dat bewijst deze heerlijke champignonsaus. Deze saus is gebonden met gepureerde cashewnoten. Dat wordt in de veganistische keuken vaak gebruikt om te binden en een romige smaak te geven....