Amandel- of banketstaaf

Dit hoort echt bij December en zeker op Sinterklaasavond en de Kerstdagen.
Het is heel weinig werk om deze lekkere amandelstaaf zelf te maken.
Bovendien ontzettend lekker als de staaf versgebakken, knapperig en nog warm is.

Ingredienten

– 1 rol bladerdeeg (koelschap, tante Fanny)
– 1 ei
– 400 gr amandelspijs (kant en klaar of zelfgemaakt)

– amandelen, amandelschaafsel, poedersuiker voor garnering

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 220 graden.
Rol het bladerdeeg uit, en snijd het in de lengte door.
Kluts het ei in een kommetje.
Doe het amandelspijs in een kom en kneed er de helft van het ei door om het smeuïger te maken.
Deel het spijs en maak er twee rollen van iets korter dan het bladerdeeg.
Leg in het midden van iedere strook bladerdeeg een rol spijs.
Vouw de korte uiteinden van het deeg over de rol spijs.
Bestrijk de uiteinden met water.
Sla een lange zijde van het deeg over het spijs en bevochtig deze ook met wat water.
Sla nu de andere lange zijde erover en druk iets aan.
Leg de staven met de naad naar onder op bakpapier op een bakplaat.
Bestrijk de staven met de rest van het ei, laat even rusten en bestrijk nogmaals voor een mooi glanzend resultaat.
Bak de amandelstaven ca. 25-30 minuten.

Je kunt de staven garneren met amandelen, amandelschaafsel of zoals wij met sterretjes van bladerdeeg. Dit doe je voor het bakken, nadat je de staven met ei hebt bestreken.
Voor een Kersteffect bestrooi je de staven na het bakken met poedersuiker.

Ook lekker

Klassieke appeltaart

Klassieke appeltaart

Klassieke appeltaartNatuurlijk lust bijna iedereen wel een zelfgebakken appeltaart.Natuurlijk wordt bijna iedereen blij van zelfgebakken appeltaart.Natuurlijk heeft bijna iedereen wel eens een appeltaart gebakken.Natuurlijk heeft bijna iedereen wel een favoriet of...

Walnoten-carameltaart van Marja

Walnoten-carameltaart van Marja

Walnoten-carameltaart van MarjaAls traditie met Kerst hebben we altijd een grote schaal met walnoten.In December kochten we 2 kilo verse biologische walnoten hier in het dorp.Maar omdat we deze keer maar weinig mensen mochten ontvangen, hebben we nog heel wat noten...

Tweehaps appelflapjes

Tweehaps appelflapjes

Tweehaps appelflapjesWe kennen natuurlijk allemaal de heerlijke grote appelflappen wel.Vers gebakken, knapperig, frisse appelvulling, ja wie lust ze niet?Maar op oudejaarsavond vind ik een appelflap toch wel een flinke hap.Er zijn vaak veel meer lekkere hapjes op zo'n...