Amandel- of banketstaaf

Dit hoort echt bij December en zeker op Sinterklaasavond en de Kerstdagen.
Het is heel weinig werk om deze lekkere amandelstaaf zelf te maken.
Bovendien ontzettend lekker als de staaf versgebakken, knapperig en nog warm is.

Ingredienten

– 1 rol bladerdeeg (koelschap, tante Fanny)
– 1 ei
– 400 gr amandelspijs (kant en klaar of zelfgemaakt)

– amandelen, amandelschaafsel, poedersuiker voor garnering

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 220 graden.
Rol het bladerdeeg uit, en snijd het in de lengte door.
Kluts het ei in een kommetje.
Doe het amandelspijs in een kom en kneed er de helft van het ei door om het smeuïger te maken.
Deel het spijs en maak er twee rollen van iets korter dan het bladerdeeg.
Leg in het midden van iedere strook bladerdeeg een rol spijs.
Vouw de korte uiteinden van het deeg over de rol spijs.
Bestrijk de uiteinden met water.
Sla een lange zijde van het deeg over het spijs en bevochtig deze ook met wat water.
Sla nu de andere lange zijde erover en druk iets aan.
Leg de staven met de naad naar onder op bakpapier op een bakplaat.
Bestrijk de staven met de rest van het ei, laat even rusten en bestrijk nogmaals voor een mooi glanzend resultaat.
Bak de amandelstaven ca. 25-30 minuten.

Je kunt de staven garneren met amandelen, amandelschaafsel of zoals wij met sterretjes van bladerdeeg. Dit doe je voor het bakken, nadat je de staven met ei hebt bestreken.
Voor een Kersteffect bestrooi je de staven na het bakken met poedersuiker.

Ook lekker

Rabarber yoghurttaart

Rabarber yoghurttaart

Rabarber yoghurttaartEen frisse yoghurttaart gemengd met rabarbercompote.Heerlijk!Op onze site staan al heel wat heerlijke taarten met rabarber, typ in het zoekvenster: rabarber en je ziet ze allemaal.Deze makkelijke frisse taart met Griekse yoghurt ontbrak...

Uien-kaas bierbrood

Uien-kaas bierbrood

Uien-kaas bierbroodWe zijn al jaren fan van ons uien-kaas focaccia.Een heerlijk brood voor bij de borrel of een soepje.Nu zag ik in een boekje van AH. een Bierborrelbrood met ui en kaas.De ingrediënten verschillen niet veel met onze focaccia.Het brood ziet er door de...

Mini appeltaartjes

Mini appeltaartjes

Mini appeltaartjesVandaag doen we het wat anders.We bakken mini appeltaartjes.Zelfde heerlijke smaak als eigengebakken appeltaart, maar een ander uiterlijk.IngredientenVoor 12 stuks– 400 gr bloem– 150 gr basterdsuiker– 200 gr boter, koud– 1 theel zout– 1/2 eitje...

Clafoutis met ricotta en rode bessen

Clafoutis met ricotta en rode bessen

Clafoutis met ricotta en rode bessenBessentijd!Er zijn nog volop bessen nu. Wij hebben op dit moment al 8 kilo geplukt.5 kilo in compote verwerkt, heel veel opgesnoept in yoghurt en smoothies.En nu dus verwerkt in deze heerlijke Franse klassieker.De rode bessen zijn...

Slof met bessen

Slof met bessen

Slof met bessenDie mooie sloffen met vers fruit van de bakker wilde ik al heel lang eens zelf maken.Een sloffenvorm aangeschaft, maar het kwam er steeds niet van.Nu de bessenoogst is begonnen is het er eindelijk van gekomen.Het resultaat was heerlijk, de frisse bessen...

Pizza van naanbrood

Pizza van naanbrood

Pizza van naanbroodMet naanbrood als bodem tover je in heel korte tijd een heerlijke pizza op tafel.Ideaal als je met mooi weer niet te lang in de keuken wilt zijn.Soepje en salade erbij en je hebt een vullende maaltijd.Ingredientenvoor 4 stuks– 4 naanbroden– pesto...

Naanbrood

Naanbrood

NaanbroodEigenlijk alleen naan, want naan betekent brood.Maar hier wordt het alom bekende platbrood meestal naanbrood genoemd.Lekker bij heel veel gerechten, vooral die uit de Indiase keuken.Het leuke van het recept is dat je geen oven nodig hebt, ze worden namelijk...

Blauwe bessen yoghurttaart

Blauwe bessen yoghurttaart

Blauwe bessen yoghurttaartAlleen van de kleur al wordt iedereen blij!Een vrolijke taart boordevol vitaminebommetjes.Wij hebben het gezoet met niet veel honing, zo is het lekker fris gebleven.Ingredienten– 200 gr haverkoekjes– 100 gr roomboter– 200 ml slagroom– 500 ml...

Gevulde broodjes met gehakt

Gevulde broodjes met gehakt

Gevulde broodjes met gehaktDit recept hebben we al 40 jaar!We hebben dit in de jaren vaak gemaakt, vooral als er veel jongelui bleven eten, altijd succes.Ideaal voor een makkelijke weekendhap, een kom soep of een salade erbij en je hebt een heerlijke maaltijd.Nu er in...