Amandel- of banketstaaf

Dit hoort echt bij December en zeker op Sinterklaasavond en de Kerstdagen.
Het is heel weinig werk om deze lekkere amandelstaaf zelf te maken.
Bovendien ontzettend lekker als de staaf versgebakken, knapperig en nog warm is.

Ingredienten

– 1 rol bladerdeeg (koelschap, tante Fanny)
– 1 ei
– 400 gr amandelspijs (kant en klaar of zelfgemaakt)

– amandelen, amandelschaafsel, poedersuiker voor garnering

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 220 graden.
Rol het bladerdeeg uit, en snijd het in de lengte door.
Kluts het ei in een kommetje.
Doe het amandelspijs in een kom en kneed er de helft van het ei door om het smeuïger te maken.
Deel het spijs en maak er twee rollen van iets korter dan het bladerdeeg.
Leg in het midden van iedere strook bladerdeeg een rol spijs.
Vouw de korte uiteinden van het deeg over de rol spijs.
Bestrijk de uiteinden met water.
Sla een lange zijde van het deeg over het spijs en bevochtig deze ook met wat water.
Sla nu de andere lange zijde erover en druk iets aan.
Leg de staven met de naad naar onder op bakpapier op een bakplaat.
Bestrijk de staven met de rest van het ei, laat even rusten en bestrijk nogmaals voor een mooi glanzend resultaat.
Bak de amandelstaven ca. 25-30 minuten.

Je kunt de staven garneren met amandelen, amandelschaafsel of zoals wij met sterretjes van bladerdeeg. Dit doe je voor het bakken, nadat je de staven met ei hebt bestreken.
Voor een Kersteffect bestrooi je de staven na het bakken met poedersuiker.

Ook lekker

Schiacciata con l’uva

Schiacciata con l’uva

Schiacciata con l'uvaEen Toscaans platbrood gevuld met druiven.Dat past helemaal bij september, de druivenmaand.Een heerlijk dik, zacht, licht zoet brood.Lekker bij ontbijt, maar ook bij de koffie hebben wij ervan gesmuld.Bij een borrelplank zou het ook niet...

Stromboli of opgerold pizzabrood

Stromboli of opgerold pizzabrood

Stromboli of opgerold pizzabroodWe maken al jaren regelmatig het heerlijke gevuld Jamie Oliver brood.Maar nu hebben we een nieuwe favoriet: Stromboli.Het verschil: de vulling wordt over het hele brood verdeeld, dan wordt het brood opgerold waardoor de vulling door het...

Focaccia gevuld met kaas

Focaccia gevuld met kaas

Focaccia gevuld met kaasEen zelfgebakken, nog warm brood op tafel en je Italiaanse maaltijd kan niet mislukken.Deze focaccia is gevuld met veel kaas en veel kruiden.Ingredienten– 620 gr bloem– 360 ml lauw water– 20 ml olijfolie– 15 gr verse gist of 10 gr gedroogde...