Vegetarische

Herfst specialiteiten

Overheerlijke gerechten, volop inspiratie

Onze herfst recepten

Mousse van paddenstoelen

Mousse van paddenstoelen Dit is toch lekker! Voor bij de borrel of als voorafje. Een hartig smeerseltje voor op een toastje of broodje. Het lijkt een beetje op pate, maar deze mousse heeft een heerlijke paddenstoelensmaak en is lekker vegetarisch. Ingredienten - 200...

Veganistische champignonsaus

Veganistische champignonsaus Een heel romige saus zonder room? Ja hoor, dat kan. Dat bewijst deze heerlijke champignonsaus. Deze saus is gebonden met gepureerde cashewnoten. Dat wordt in de veganistische keuken vaak gebruikt om te binden en een romige smaak te geven....

One pot pasta met prei

One pot pasta met prei Ja we hebben er weer een, one pot pasta! Ons derde recept. Deze keer met prei, spinazie en champignons. Alle ingrediënten in één pan, 15 minuten koken, af en toe roeren en klaar. Weinig tijd, geen zin in uitgebreid koken of veel afwas? Dan is...

Kokosballetjes

Kokosballetjes Heerlijke balletjes van pure chocolade met een kokosvulling. Of noem ze bounty balletjes, ze lijken namelijk erg op de bekende Bounty. Maar dan veel gezonder, enkel pure ingredienten. Is dat niet fijn snoepen? Je maakt ze in een handomdraai, letterlijk...

Uiensoep

Uiensoep Je hebt uiensoep en uiensoep, maar wij maken altijd de uiensoep van Roald Dahl uit zijn boek: “Roald Dahl’s kookboek”. Het allerbelangrijkste voor een goede uiensoep: laat de uien heel langzaam zacht en bruin worden, liever 3 dan 2 uur smoren.Ingredienten - 6...

Waldorfsalade

Waldorfsalade Een bekende klassieker: Waldorfsalade. Het blijft een smakelijke frisse knapperige salade. Bleekselderij, appel, walnoten en mayonaise is het traditionele recept. Wij voegen druiven toe en een frissere dressing, heel lekker! Ingredienten - 3 stengels...

Rode uientaart met port

Rode uientaart met port In port gekarameliseerde rode uien samen met camembert en tijm. Daar een hartige taart van, zo lekker. Wij aten hem als maaltijd met een frisse salade erbij. Maar koud, in kleine puntjes, met een glaasje port erbij smaakt het ook heerlijk. Het...

Carrot cake muffins met havermout

Carrot cake muffins met havermout Ook nog wortels over na de Sint? Dan heb je hier nog een lekkere en gezonde tip. Ons recept van havermout muffins met blauwe bessen, maar dan de blauwe bessen vervangen door winterwortel. Speltmeel, havermout en kokosolie, een...

Gegratineerde witlof

Gegratineerde witlof Herfst, de tijd voor comfort food waar je lekker warm van wordt. Stamppotjes, gevulde soepen of ovengerechten. Maar ook weer tijd voor andere groenten. Zo is er nu weer witlof verkrijgbaar, een echte herfst/winter groente. Witlof is een ideale...

Appelcompote

Appelcompote Nu de appels geplukt mogen worden of zelfs van de bomen vallen is het ook tijd om zelf de lekkerste appelcompote of moes te maken! Als je de appels geschild hebt is het maar 15 minuten werk. En lekker dat het is, daar kan geen potje tegenop. Ingredienten...

Romige paddenstoelensoep

Romige paddenstoelensoep Een heerlijk herfstig soepje dat met 15 minuten op tafel staat! Ideaal voor als je weinig tijd hebt. Paddenstoelen, room en tijm, een bijzonder smakelijke combinatie. Meer hoeven we niet meer te zeggen. Ingredienten - 400 gr paddenstoelen - 2...

Panna cotta met bramensaus

Panna cotta met bramensaus Als je dan net als wij bramensap hebt gemaakt, kun je daar een heerlijke bramensaus van maken. En dat in combinatie met een frisse panna cotta met Griekse yoghurt, dan heb je gewoon het lekkerste nazomerdessert ooit! Ingredienten Voor 6...

Knoflooksoep

Knoflooksoep Je hebt knoflooksoep en knoflooksoep soep, maar deze versie van Onno Kleyn is echt heel erg lekkere knoflooksoep! Het pellen van de teentjes knoflook is het meeste werk, je hebt 2 grote bollen, ca. 30 tenen verse knoflook nodig, echt waar. Verder is het...

Bramensap

Bramensap Bramenplukken een verslavende bezigheid! Het is dit jaar een bijzonder goed bramenjaar, heel veel lekkere dikke bramen, die kun je gewoon niet laten hangen, die moet je plukken. En er dan lekker sap van maken, daar wordt een mens blij van. Ingredienten...

Mormors Eplekake

Mormors eplekake Zo noemen ze in Noorwegen grootmoeders appelcake. Ook weer zo’n klassieker die nooit verveelt en altijd smaakt. Hier een super makkelijk recept voor een lekker smeuïge cake. Velbekomme! Eet smakelijk dus. Ingredienten - 800 gr appelen - 250 gr...

Aardappel-preisoep

Aardappel-preisoep Als je ooit potage hebt gegeten op het Franse platteland, dan waan je je met dit soepje weer helemaal in Frankrijk. Het smaakt precies zoals wij het ons herinneren van een vakantie lang geleden. Een makkelijk en snel recept. Ingredienten - 250 gr...

Appel-perencrumble

Appel-perencrumble De laatste peren uit onze boom gemengd met de eerste frisse appels uit de andere boom. Je kunt crumbles maken met veel soorten fruit maar deze appel-perencrumble past precies goed in de herfst en winter. Een laagje creme fraiche over het fruit maakt...

Herfst plaattaart

Herfst plaattaart Een plaattaart lukt altijd en smaakt altijd. Deelt makkelijk uit en met een soepje of salade erbij heb je een heerlijke maaltijd. Geinspireerd door onze herfstsalade hebben we deze plaattaart belegd met bijna dezelfde ingredienten. (je zou er zelfs...

Herfstige ovenschotel van snijbiet

Herfstige ovenschotel van snijbiet Geen stamppot maar een lekkere ovenschotel. Hartig, goed vullend en verwarmend als de regen tegen de ramen slaat. Vegetarische spekreepjes, veel groente, een laagje Boursin en een smeuige aardappelpuree met kaas. Daar krijg je toch...

Oma’s Appeltaart

Oma's Appeltaart Wie lust dat niet, eigen gebakken appeltaart. Het hele huis ruikt ernaar! En ook al zijn er honderden recepten, met toevoegingen van weet ik wat allemaal, een ouderwetse Hollandse appeltaart uit Oma’s tijd blijft bij ons toch favoriet. Ingredienten -...

Herfstsalade

Herfstsalade Een goede combinatie van smaken, ziet er in een mooie schaal bovendien prachtig uit. Ingredienten - 75 gr rucola of eikenbladsla - 1 struikje witlof - 1 handpeer - 250 gr kastanjechampignons - 1 eetl olijfolie - 150 gr blauwschimmelkaas - 2 eetl noten - 1...

Perentaart met frangipane

Perentaart met frangipane De peren vallen van de boom! Dus tijd om er iets mee te doen. Deze taart met frangipane is weer eens wat anders. Frangipane is een soort amandelspijs, maar dan iets luchtiger en door toevoeging van citroen lekker fris. Een super combinatie...

Pasta met gorconzolasaus

Pasta met gorconzolasaus Makkelijk, snel en lekker. Een ideaal gerecht voor de door de week, als je weinig tijd hebt of voor na het sporten. Je bent met 15 minuten klaar, en hebt de eerste 24 uur geen honger meer! Ingredienten - 300 gr spagetti of andere pasta - 1 ui...

Hartige preitaart

Hartige Preitaart Dit is nou echt een quiche die nooit verveeld. Eenvoudig, lukt altijd. Je eet hem zowel warm, lauw als koud, smaakt altijd goed. Heerlijk als lunch, maar met salade erbij een volwaardige maaltijd. Ingredienten - bladerdeeg of deeg voor hartige taart...

Bruschetta met paddenstoelen

Bruschetta met paddenstoelen No waste: maak heerlijke bruschetta’s van oud stokbrood, witbrood of zuurdesembrood. Wij hebben ze deze keer belegd met rucola, gebakken paddenstoelen en feta kaas. Deze combinatie is zeker niet nieuw, maar wel heel lekker. Ingredienten...

Omelet met paddenstoelen en brie

Omelet met paddenstoelen en brie Daar wij zelf shiitakes hebben gekweekt, en een flinke oogst hadden, hebben we deze omelet met alleen shiitakes gemaakt. Maar je kunt natuurlijk alle paddenstoelen gebruiken die je wilt. De combinatie met brie is echt super lekker....

Broodje-paddenstoelenragout

Broodje paddenstoelenragout Als ik dan in winkel al die verschillende paddenstoelen zie, dan kan ik daar zo’n ontzettende trek in krijgen. Je kunt er zoveel lekkers mee maken, soepjes, salades, risotto’s, omeletten, vullen noem maar op. En je kunt er ragout mee maken!...

Herfstminestrone

Herfstminestronesoep Eet boerenkool eens anders! Deze volle maaltijdsoep met boerenkool is erg lekker en supergezond. En wat ook fijn is: makkelijk en snel klaar. Ingredienten - 2 uien - 2 stengels bleekselderij - 1 winterpeen - 1 rode paprika - 2 vastkokende...

Appelcupcakes

Appelcupcakes van speltbloem Heerlijke appelcupcakes van speltbloem en maplesiroop. Deze zijn door de ingredienten dus veel gezonder om te snoepen. Wij vinden ze heerlijk. Je kunt ze helemaal veganistisch maken door rijst- of soyamelk te gebruiken ,de boter te...

Paddenstoelensoep

Paddenstoelensoep Herfst! Het wordt kouder, de bomen kleuren, herfstgeuren in het bos. Dan is het echt tijd voor een kom heerlijke herfstsoep. Soep van paddenstoelen dus. Smullen! Ingredienten - flinke hand porcini, gedroogd eekhoorntjesbrood - 600 gr gemengde...

Geroosterde groentes

Geroosterde groenten Super makkelijk, de oven doet het werk. De venkel en salie geven een heel bijzondere smaak aan deze schotel. Ingredienten - 2 venkelknollen - 2 rode paprika’s - 1 rode Spaanse peper - 750 gr lekkere aardappelen, ongeschild - 1 aubergine - 2 handen...

Appelbeignets

Appelbeignets Super makkelijk! Warm aanbevolen. Met bladerdeeg in de oven bereid. Ingredienten Voor 6 stuks - bladerdeeg, 12 plakjes - 2 frisse appels, bv goudrenet - suiker vermengd met kaneel - 1 geklutst eitje Bereidingswijze Schil de appels en verwijder het...

Paddenstoelentaartjes

Paddenstoelentaartjes Hartige taartjes lekker als luchgerecht, doen het ook heel goed als vleesvervanger bij een “warme maaltijd” Ingredienten 400 gr gemengde paddenstoelen (naar eigen smaak) 50 gr boter 2 teen knoflook, fijngehakt 3 eetl sojasaus vers gemalen peper 6...

Teriyaki saus

Teriyaki saus De ideale saus voor een snel roerbak of noedelgerecht. In bijna iedere supermarkt wel te koop. Maar is ook heel makkelijk zelf te maken, erg lekker en zonder gekke toevoegingen. Er zijn veel recepten te vinden met alleen sojasaus, rijstazijn en honing of...

Mousse van paddenstoelen

Mousse van paddenstoelen Dit is toch lekker! Voor bij de borrel of als voorafje. Een hartig smeerseltje voor op een toastje of broodje. Het lijkt een beetje op pate, maar deze mousse heeft een heerlijke paddenstoelensmaak en is lekker vegetarisch. Ingredienten - 200...

Veganistische champignonsaus

Veganistische champignonsaus Een heel romige saus zonder room? Ja hoor, dat kan. Dat bewijst deze heerlijke champignonsaus. Deze saus is gebonden met gepureerde cashewnoten. Dat wordt in de veganistische keuken vaak gebruikt om te binden en een romige smaak te geven....