Herfst plaattaart

Een plaattaart lukt altijd en smaakt altijd.
Deelt makkelijk uit en met een soepje of salade erbij heb je een heerlijke maaltijd.
Geinspireerd door onze herfstsalade hebben we deze plaattaart belegd met bijna dezelfde ingredienten. (je zou er zelfs de peer nog aan toe kunnen voegen)

Ingredienten

– 6 plakjes of een rol bladerdeeg
– 200 ml creme fraiche
– 100 gr geraspte gruyere kaas
– 2 rode uien
– 2 of 3 struikjes witlof
– 150 gr kastanje champignons
– 100 gr gorgonzola of andere blauwschimmelkaas
– olie
– zout/peper
– verse tijmblaadjes
– paar handjes walnoten
– 2 theel bruine suiker
– 1 dessertlepel honing

Bereidingswijze

Laat het bladerdeeg ontdooien. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg het bladerdeeg op het bakpapier. Vouw rondom 1 cm rand naar binnen en prik gaatjes in de bodem.
Gebruik je losse plakjes, leg dan 2 x 3 plakjes tegen elkaar en druk de naden dan goed op elkaar.
Bak de bodem 15 minuten op 200 graden. Zo krijg je een mooie droge bodem.
Ondertussen:
Snijd de uien in halve ringen, bak in een scheutje olijfolie, als ze beginnen te kleuren voeg dan een handje tijm en de bruine suiker toe, laat de uien even karameliseren en breng op smaak met zout/peper.
Borstel of veeg de champignons schoon en snijd in vieren. Bak ze met wat tijm in een beetje olijfolie 3 a 4 minuten, breng op smaak met zout/peper.
Haal de blaadjes witlof van de struikjes, snijd grote blaadjes in de lengte door. Verhit een scheutje olijfolie met de honing en roerbak hier de witlofblaadjes in tot ze iets zachter zijn. Dit duurt maar een paar minuten.
Meng de creme fraiche met de geraspte gruyere en besmeer de voorgebakken bodem hiermee.
Verdeel de ui, de witlof en de champignons over de creme fraiche.
Verkruimel tot slot de gorgonzola erover en bak de plaattaart nog 15 minuten op 200 graden.
Strooi voor het opdienen de grof gehakte walnoten over de taart.

Ook lekker

Hartig taartje met spinazie en tomaatjes

Hartig taartje met spinazie en tomaatjes

Hartig taartje met spinazie en tomaatjesWeer een hartig taartje!Ze zien er altijd zo gezellig uit, ze smaken lekker hartig en je kunt ze zowel warm als koud eten.Daardoor zijn ze heel geschikt als warme maaltijd of mee te nemen als lunch of picknick.Deze keer hebben...

paddenstoelentaartje

paddenstoelentaartje

Snel paddenstoelentaartjeMet een hartig taartje ben je eigenlijk altijd snel klaar.De oven doet het meeste werk.Een salade erbij en je hebt een heerlijke maaltijd.Deze keer hebben we plakjes deeg voor hartige taart met spinazie gebruikt.Ingredienten– 6 plakjes deeg...

Makkelijk tomatentaartje

Makkelijk tomatentaartje

Makkelijk tomatentaartjeEen nieuwe bakvorm en heel veel tomaatjes uit de tuin.Dan is de keus snel gemaakt: een tomatentaartje!Het taartje smaakt zowel warm, lauw als koud lekker.Lekker als lunch of als voorafje.IngredientenDeze bakvorm is 34 x 11 cm, gebruik je een...

Hartige flan met groene asperges

Hartige flan met groene asperges

Hartige flan met groene aspergesLast minute paasreceptje.We hebben zojuist deze heerlijke hartige flans gemaakt voor de Paasbrunch.Hartige flans, eimuffins of mini quiches, er zijn veel namen voor deze smakelijke kleine hartige taartjes zonder deeg, koolhydraatarm....

Spinaziepastei

Spinaziepastei

SpinaziepasteiPastei van bladerdeeg, spinazie, paddenstoelen en kaas. Een heerlijke combinatie! Het oorspronkelijke recept (met hamblokjes) komt uit een allerhande uit 2011, wij hebben de ham vervangen door extra champignons. Ingredienten- 10 plakjes bladerdeeg- 600...

Hartige taart met prei en tomaat

Hartige taart met prei en tomaat

Hartige taart met prei en tomaatHartige taarten, het hele jaar door maken wij hartige taarten.Dit is al de 25e op deze site!We hebben er zelfs een aparte recepten categorie voor gemaakt.Je kunt ze zowel warm, lauw als koud eten. Lekker als lunch, picknick of met een...

Plaattaart caprese

Plaattaart caprese

Plaattaart capresePesto, tomaten en mozzarella, een gouden combinatie.Voor een salade caprese of super lekker broodje caprese.Maar dezelfde ingrediënten gebruiken op een plaattaart is ook niet verkeerd.Ideaal voor een zomerse makkelijke maaltijd.Ingredienten– 6...

Torta Pasqualina, Paastaart met spinazie

Torta Pasqualina, Paastaart met spinazie

Torta Pasqualina, Paastaart met spinazie Wij maken al jaren een spinazietaart met verstopte eieren.Nu zag ik pas in de Allerhande een Italiaanse Paastaart die er erg veel op lijkt.Bladerdeeg, een spinazievulling en eieren die worden meegebakken op de vulling.Hij zag...

Hartige flan

Hartige flan

Hartige flanDit is een heerlijk koolhydraatarm receptje.Hartige flans, eimuffins of mini quiches, er zijn veel namen voor deze smakelijke kleine hartige taartjes zonder deeg.Ideaal als lunch of tussendoortje. Koud smaken ze ook erg goed.Deze hartige flans zijn gevuld...