Spinaziepastei

Pastei van bladerdeeg, spinazie, paddenstoelen en kaas. Een heerlijke combinatie! Het oorspronkelijke recept (met hamblokjes) komt uit een allerhande uit 2011, wij hebben de ham vervangen door extra champignons.

Ingredienten

– 10 plakjes bladerdeeg
– 600 gr spinazie
– scheutje olie
– 75 gr boter
– 2 sjalotten
– 50 gr bloem
– 300 ml melk
– 2 eieren
– 100 gr geraspte oude kaas
– 2 bakjes kastanje champignons
– 2 teen knoflook
– handje verse tijm
– 1 kruidenbouillontablet
– nootmuskaat
– zout/peper

Bereidingswijze

Snipper 1 sjalot en 1 teen knoflook. Verwarm de scheut olie in een wok, bak de sjalot en knoflook even aan en voeg de spinazie toe. Roerbak een paar minuten tot de spinazie slinkt. Laat goed uitlekken en snijd wat fijner. Verhit 50 gr boter in een pannetje. Snipper de andere sjalot fijn en bak 3 minuut. Voeg de bloem toe en laat even al roerend garen. Voeg dan de melk toe en breng goed roerend met een garde aan de kook tot een dikke bechamelsaus. Laat een beetje afkoelen en roer 1 ei, de helft van de kaas en het verkruimelde bouillontablet erdoor. Voeg dan ook de spinazie toe en breng op smaak met nootmuskaat. Verhit de resterende 25 gr boter in een koekenpan, bak de 2e teen gesnipperde knoflook even aan en voeg de in plakjes gesneden champignons toe en bak 4 minuut. Voeg de tijm toe en breng op smaak met zout/peper. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg 5 plakjes bladerdeeg (de 5e doorgesneden) als een rechthoek neer, druk de naden op elkaar. Giet het eventuele vocht uit de koekenpan en schep de champignons op het bladerdeeg, laat rondom een rand vrij. Schep het spinaziemengsel erop en dek af met de resterende bladerdeeg. Druk de randen met een vork goed aan en prik enkele gaatjes in de bovenkant. Klop van het 2e ei alleen de dooier los en bestrijk de pastei ermee. Bestrooi met de resterende kaas . Bak mooi goudbruin in ca. 30 minuut in midden van de oven op 200 graden.

Ook lekker

Geroosterde bloemkool

Geroosterde bloemkool

Geroosterde bloemkoolVoor iedereen die niet zo gek is op gekookte bloemkool.Geroosterde bloemkool, wat een uitvinding!De smaak van de bloemkool wordt door het roosteren verrassend anders, een beetje nootachtig.De bloemkool hebben we voor het roosteren gemengd met...

Hartige flan met groene asperges

Hartige flan met groene asperges

Hartige flan met groene aspergesLast minute paasreceptje.We hebben zojuist deze heerlijke hartige flans gemaakt voor de Paasbrunch.Hartige flans, eimuffins of mini quiches, er zijn veel namen voor deze smakelijke kleine hartige taartjes zonder deeg, koolhydraatarm....

Portobello gevuld met knolselderij

Portobello gevuld met knolselderij

Portobello gevuld met knolselderijPortobello's uit de oven met een verrassend winterse vulling.Ze zijn namelijk gevuld met een heerlijk mengsel van knolselderij.Echt eens wat anders.Door de voedzame vulling voldoen deze portobello's heel goed als maaltijd, met een...