Vegetarische

Winterse specialiteiten

Overheerlijke gerechten, volop inspiratie

Onze winter recepten

Mousse van paddenstoelen

Mousse van paddenstoelen Dit is toch lekker! Voor bij de borrel of als voorafje. Een hartig smeerseltje voor op een toastje of broodje. Het lijkt een beetje op pate, maar deze mousse heeft een heerlijke paddenstoelensmaak en is lekker vegetarisch. Ingredienten - 200...

Pittige hutspot met prei

Pittige hutspot met prei Hutspot van alleen peen en uien vinden we altijd wat flauw van smaak. Maar deze pittige hutspot met nasikruiden en knapperige prei smaakt totaal anders, die lusten we wel vaker. De kruiden mengen we zelf, maar voor het gemak kun je ook een...

One pot pasta met prei

One pot pasta met prei Ja we hebben er weer een, one pot pasta! Ons derde recept. Deze keer met prei, spinazie en champignons. Alle ingrediënten in één pan, 15 minuten koken, af en toe roeren en klaar. Weinig tijd, geen zin in uitgebreid koken of veel afwas? Dan is...

Uiensoep

Uiensoep Je hebt uiensoep en uiensoep, maar wij maken altijd de uiensoep van Roald Dahl uit zijn boek: “Roald Dahl’s kookboek”. Het allerbelangrijkste voor een goede uiensoep: laat de uien heel langzaam zacht en bruin worden, liever 3 dan 2 uur smoren.Ingredienten - 6...

Pastinaaksoep

PastinaaksoepNog een bijzonder lekker wintersoepje. Met pastinaak, knolselderij en een beetje room. Lekker vullend na een winterse wandeling. En we krijgen weer extra verse groenten binnen!Ingredienten - 1 eetl. boter - 2 uien - 1 kleine of ½ knolselderij - 3...

Winterse koolsalade

Winterse koolsalade Warme winterse kleuren in een frisse salade. Voor deze winterse versie van coleslaw hebben we rode kool en cranberries toegevoegd. De dressing doet het hem. Ingredienten - ½ witte kool of spitskool - ½ rode kool - 2 winter penen - flinke hand...

Waldorfsalade

Waldorfsalade Een bekende klassieker: Waldorfsalade. Het blijft een smakelijke frisse knapperige salade. Bleekselderij, appel, walnoten en mayonaise is het traditionele recept. Wij voegen druiven toe en een frissere dressing, heel lekker! Ingredienten - 3 stengels...

Rode uientaart met port

Rode uientaart met port In port gekarameliseerde rode uien samen met camembert en tijm. Daar een hartige taart van, zo lekker. Wij aten hem als maaltijd met een frisse salade erbij. Maar koud, in kleine puntjes, met een glaasje port erbij smaakt het ook heerlijk. Het...

Gegratineerde witlof

Gegratineerde witlof Herfst, de tijd voor comfort food waar je lekker warm van wordt. Stamppotjes, gevulde soepen of ovengerechten. Maar ook weer tijd voor andere groenten. Zo is er nu weer witlof verkrijgbaar, een echte herfst/winter groente. Witlof is een ideale...

Gesluierde boerenmeisjes

Gesluierde boerenmeisjes Tilslørte Bondepiker, een traditioneel dessert uit Noorwegen. Het wordt nog steeds veel gemaakt, vooral in de herfst, in sommige streken in Noorwegen is het ook een traditioneel kerstdessert. Eigenlijk is het een appeltaartje in een glaasje:...

Mediterraanse andijviestamppot

Mediterraanse andijviestamppot De overbekende andijviestamppot maar dan net even anders. Met geroosterde paprika, zongedroogde tomaat, feta kaas en walnoten wordt de stampot een beetje zomers. Bovendien ziet de stamppot er ook kleurig en smakelijk uit. Ingredienten -...

Broccolisoep met blauwe kaas

Broccolisoep met blauwe kaas Een verrassend lekker wintersoepje. Dat broccoli gezond is weten we allemaal. En dat we meer groenten moeten eten ook. Dus als we dan een lekker soepje maken met veel broccoli is dat een goed idee! Ingredienten - 2 eetl boter - 1 ui - 2...

One pot pasta met venkel

One pot pasta met venkel Voor iedereen die nog nooit een one pot pasta heeft gemaakt. Moet je echt eens doen! Alle ingredienten in één pan, 15 minuten koken, af en toe roeren en klaar. Makkelijk, snel en nog lekker ook. Met de ingrediënten kun je varieren wat je wilt,...

Mandarijnentaart

Mandarijnentaart Lekker voor in de winter. Een beetje stevige taart met yoghurt en, ja echt, hele gekookte mandarijnen. Wij hebben er nog een mandarijnenlikeurtje door gedaan, voor een nog sterkere mandarijnensmaak, lekker hoor. Ingredienten - 3 a 4 mandarijnen (ca....

Zuurkool eigen keuken

Zuurkool eigen keuken Wij hebben zelf zuurkool gemaakt, leuk en supermakkelijk. Zuurkool ontstaat door fermentatie, de natuurlijke bacterien zetten koolhydraten om in alcohol of zuren. Het enige dat je nodig hebt is (biologische) witte kool, zout, een schone pot en...

Wintersalade met venkel

Wintersalade met venkel Een heerlijke salade met een lichte anijssmaak van venkel. De dilledressing, hartige croutons van ciabatta, fetakaas en granaatappelpitjes maken deze salade helemaal af. Deze salade is geinspireerd op een plaatje van een Noorse site, zag er erg...

Pittige bonensoep met Tikka Masala

Pittige bonensoep met Tiki Masala Als je nu zin hebt in een pittig verwarmend soepje dan moet je deze proeven. Goedgevuld met bruine bonen, courgette en plantaardige kipstukjes. De Tikka Masala kun je natuurlijk zelf maken, maar wij gebruiken deze keer een pot van...

Spruitjesstamppot

Spruitjesstamppot Een winters stamppotje met spruitjes, champignons, paprika en blauwe kaas. Een beetje machtig dat wel, maar dit is toch lekker! Als je tenminste van spruitjes houdt. Ingredienten - 1 kg kruimige aardappelen - 500 gr kleine spruitjes - 1 sjalotje - 2...

Aardappel-preisoep

Aardappel-preisoep Als je ooit potage hebt gegeten op het Franse platteland, dan waan je je met dit soepje weer helemaal in Frankrijk. Het smaakt precies zoals wij het ons herinneren van een vakantie lang geleden. Een makkelijk en snel recept. Ingredienten - 250 gr...

Spruitjessalade

Spruitjessalade Zo fris heb je spruitjes nog nooit gegeten! Een salade met spruitjes, peer, blauwe kaas en granaatappelpitjes. Zelfs degene die niet van gekookte spruitjes houden, zullen deze salade lusten. Ingredienten - 200 gr spruitjes - 2 peren - 100 gr blauwe...

Knolselderijsoep

Knolselderijsoep met zoete aardappel Een goed vullende wintersoep, gemaakt van knolselderij, zoete aardappel en room. De smaak is door de knolselderij verrassend kruidig en een beetje zoet. De lavas of maggiplant hoort er echt in. Dit soepje smaakt natuurlijk het...

Appel-perencrumble

Appel-perencrumble De laatste peren uit onze boom gemengd met de eerste frisse appels uit de andere boom. Je kunt crumbles maken met veel soorten fruit maar deze appel-perencrumble past precies goed in de herfst en winter. Een laagje creme fraiche over het fruit maakt...

Kruidige stamppot boerenkool

Kruidige stamppot boerenkool Eet boerenkool eens anders! (deel5) Boerenkool gewokt met nasikruiden en daarna verwerkt tot stamppot. Daar wordt je lekker warm van. Voor het gemak kun je een zakje nasikruiden gebruiken, maar beter meng je het natuurlijk zelf. Zie het...

Hartige preitaart

Hartige Preitaart Dit is nou echt een quiche die nooit verveeld. Eenvoudig, lukt altijd. Je eet hem zowel warm, lauw als koud, smaakt altijd goed. Heerlijk als lunch, maar met salade erbij een volwaardige maaltijd. Ingredienten - bladerdeeg of deeg voor hartige taart...

Gekarameliseerde witlof

Gekarameliseerde witlof Zo lekker heb je witlof nog nooit gegeten! Gekarameliseerd met honing en tijm. Je hebt maar een paar minuten en een wok nodig, en je hebt een totaal andere smaak aan je witlof gegeven. Ziet er bovendien ook heel mooi uit, toch? Ingredienten - 4...

Rode kool salade

Rode kool salade Een lekker knapperige wintersalade, gezoet met appel en honing. Goed om het nieuwe jaar, fris en gezond mee te beginnen. Bovendien een prachtig kleurig plaatje, toch? Ingredienten - 1 klein rood kooltje - 2 fris/zure appels - 6 eetl azijn - 2 eetl...

Bruine bonensoep

Bruine bonensoep Mag in de winter niet ontbreken natuurlijk: heerlijke Hollandse bruine bonensoep. Boordevol vers gesneden groenten. Maak een hele grote pan, want deze bonensoep lust zeker iedereen. Het beste maak je de soep een dag eerder, dat komt de smaak echt ten...

Boerenkooltaart

Boerenkooltaart Eet boerenkool eens anders! (deel 4) Wist je dat naast soep, frittata en salade, boerenkool ook heel erg lekker is in een hartige taart? Nou wij weten het wel, geroerbakte boerenkool met provencaalse kruiden, zongedroogde tomaatjes en pijnboompitjes...

Boerenkoolsalade

Boerenkoolsalade Eet boerenkool eens anders! (deel3) Een echte wintersalade met avocado (romig) en granaatappelpitjes (lekker fris). De boerenkool wordt lekker zacht door de dressing er goed in te masseren, ja echt dat moet. Het is een plaatje om te zien, maar...

Frittata met boerenkool

Frittata met boerenkool Eet boerenkool eens anders! (deel2) Geen stampot maar een goed gevulde frittata met aardappel en boerenkool, pittig door een rood pepertje. Zowel warm als koud erg lekker. Ingredienten - 3 flinke vastkokende aardappelen - 1 grote ui - 1 teen...

Carrot cake

Carrot cake Op internet zijn al tientallen recepten voor carrot cake te vinden, dus vooruit, daar komt ons recept dan ook nog bij. Want dit is een echt makkelijk recept met weinig ingredienten, de cake lukt altijd en smaakt verrukkelijk, dus die kunnen we jullie toch...

Wortelsalade

Wortelsalade Een lekker frisse en kruidige salade gemaakt van vers geraspte winterwortel.Ingredienten – 400 gr winterwortel – 1 rode ui – 2 eetl rozijnen – 2 eetl pijnboompitten – ½ bosje koriander Voor de dressing: – 4 eetl olijfolie – sap van 1 citroen – 1 eetl...

Appelbeignets

Appelbeignets Super makkelijk! Warm aanbevolen. Met bladerdeeg in de oven bereid. Ingredienten Voor 6 stuks - bladerdeeg, 12 plakjes - 2 frisse appels, bv goudrenet - suiker vermengd met kaneel - 1 geklutst eitje Bereidingswijze Schil de appels en verwijder het...

Teriyaki saus

Teriyaki saus De ideale saus voor een snel roerbak of noedelgerecht. In bijna iedere supermarkt wel te koop. Maar is ook heel makkelijk zelf te maken, erg lekker en zonder gekke toevoegingen. Er zijn veel recepten te vinden met alleen sojasaus, rijstazijn en honing of...

Mousse van paddenstoelen

Mousse van paddenstoelen Dit is toch lekker! Voor bij de borrel of als voorafje. Een hartig smeerseltje voor op een toastje of broodje. Het lijkt een beetje op pate, maar deze mousse heeft een heerlijke paddenstoelensmaak en is lekker vegetarisch. Ingredienten - 200...

Veganistische champignonsaus

Veganistische champignonsaus Een heel romige saus zonder room? Ja hoor, dat kan. Dat bewijst deze heerlijke champignonsaus. Deze saus is gebonden met gepureerde cashewnoten. Dat wordt in de veganistische keuken vaak gebruikt om te binden en een romige smaak te geven....