Vegetarische

Winterse recepten

Overheerlijke gerechten, volop inspiratie

Onze winter recepten

Erwtensoep

Erwtensoep

ErwtensoepOok altijd gedacht dat erwtensoep veel werk is? Nou wij wel.Maar nu hebben wij dit recept voor vegetarische erwtensoep. En wat blijkt: erwtensoep is helemaal niet veel werk, alleen de spliterwten hebben wel de tijd nodig om goed gaar te koken.Eigenlijk is de...

Mexicaanse Tacosoep

Mexicaanse Tacosoep

Mexicaanse TacosoepPittig, verwarmend en goed gevuld.Een heerlijke maaltijdsoep voor koude dagen.Maar ook zomers smaakt deze Mexicaanse soep heel goed!Ingredienten– 2 eetl olie– 175 gr kruimgehakt (wij gebruikte Vivera)– 1 ui– 3 teen knoflook– 1 rode paprika– 1 groene...

Mini appeltaartjes

Mini appeltaartjes

Mini appeltaartjesVandaag doen we het wat anders.We bakken mini appeltaartjes.Zelfde heerlijke smaak als eigengebakken appeltaart, maar een ander uiterlijk.IngredientenVoor 12 stuks– 400 gr bloem– 150 gr basterdsuiker– 200 gr boter, koud– 1 theel zout– 1/2 eitje...

Sellerijsalade

Sellerijsalade

SellerijsaladeWe maakten pas geleden een salade van knolselderij met appel. Lekker als lunch of salade, bijgerecht.De salade deed ons denken aan de sellerijsalade die je kant en klaar kunt kopen in de supermarkt.Lekker op een broodje of toastje.Die is dus ook...

Cranberrysaus

Cranberrysaus

CranberrysausGeen Kerst zonder cranberry's zeg ik altijd.Voor de kerstdagen maak ik altijd potten vol compote, verwerk ze in baksels, fudge en salades.Dit jaar had ik cranberrysaus gemaakt voor bij het dessert en ik moet zeggen, nog lekkerder dan compote!Van een foto...

Pasta met spruitjes

Pasta met spruitjes

Pasta met spruitjesVoor de spruitjesliefhebbers.Een winterse pasta met roerbak spruitjes, champignons en roomsaus.Ingredienten– 300 gr pasta– olijfolie– 250 gr champignons– 400 gr spruiten– 175 gr vegetarische spekjes– 2 tenen knoflook– 200 ml kookroom– 100 gr...

Witlofsalade met walnoten en kaas

Witlofsalade met walnoten en kaas

Witlofsalade met walnoten en kaasWitlof is echt een heel veelzijdige groente, die wat mij betreft nooit verveeld.Je kunt het op veel verschillende manieren bereiden en witlof is goed te combineren met veel ingrediënten: zoet, zuur, hartig, noem maar op.We hebben op de...

Walnoten-carameltaart van Marja

Walnoten-carameltaart van Marja

Walnoten-carameltaart van MarjaAls traditie met Kerst hebben we altijd een grote schaal met walnoten.In December kochten we 2 kilo verse biologische walnoten hier in het dorp.Maar omdat we deze keer maar weinig mensen mochten ontvangen, hebben we nog heel wat noten...

Griesmeelpudding met bitterkoekjes en Amaretto

Griesmeelpudding met bitterkoekjes en Amaretto

Griesmeelpudding met bitterkoekjes en AmarettoGrootmoeders griesmeelpudding maar dan nog lekkerder.Opgepimpt met bitterkoekjes en amandellikeur.Zooooo lekker!Ingredienten– 9 dl melk (amandelmelk)– 1 dl Amaretto– 4 eetl maplesiroop of suiker– 100 gr tarwegriesmeel– 10...

Tortellini Alfredo met broccoli

Tortellini Alfredo met broccoli

Tortellini Alfredo met broccoliOorspronkelijk bestond dit gerecht uit pasta met boter en Parmezaanse kaas.Bedacht door ene Alfredo.De Italianen noemen dit pasta al burro e parmigiano.In Amerika is pasta Alfredo heel bekend en zijn er vele versies van te vinden.In deze...

Appelcompote met cranberry’s

Appelcompote met cranberry’s

Appelcompote met cranberry'sFeestelijke compote voor de Kerstdagen.Bij het Kerstdiner is het altijd erg lekker om koude bijgerechten op tafel te hebben.Stoofpeertjes en cranberry compote mogen eigenlijk niet ontbreken.En deze appelcompote met cranberry's komt nu ook...

Franse uiensoep

Franse uiensoep

Franse uiensoepAltijd goed in de herfst, een kom uiensoep.We maakten al jaren de uiensoep van Roald Dahl, zie ook op deze site, waarbij we de uien wel 2 tot 3 uur langzaam lieten smoren.Maar nu hebben we deze snellere versie uitgeprobeerd, en het resultaat is ook heel...

Salade van paarse spitskool

Salade van paarse spitskool

Salade van paarse spitskoolVioletti of paarse spitskool, net zo'n mooie paarse kleur maar een iets zachter blad als rode kool.Dus nog geschikter voor een lekkere koolsalade.Vol vezels, vit. C en antioxidantenSamen met een fris,rood appeltje en verse walnoten zet je de...

Tortellini met spinazie-roomsaus

Tortellini met spinazie-roomsaus

Tortellini met spinazie-roomsausZoek je een makkelijk, snel en lekker gerecht voor de door de week, dan is dit ideaal.Je bent met 15 minuten klaar, en hebt maar 2 pannen nodig.Het is wel een beetje machtig, maar met de R in de maand mag dat wel.IngredientenLet op voor...

Waldorfsalade als cocktail

Waldorfsalade als cocktail

Waldorfsalade als cocktailEen frisse, knapperige salade die het altijd goed doet.Bijvoorbeeld als voorafje bij je oudejaarsbuffet vanavond of morgen bij je nieuwjaars-lunch of diner.Of bijvoorbeeld als frisse salade tussen de oliebollen door.De salade is snel...

Vegan Boeuf Bourguignon

Vegan Boeuf Bourguignon

Vegan Boeuf BourguignonBen je nu op het laatste moment nog op zoek naar een hoofdgerecht voor Kerst?Stop met zoeken en maak dit heerlijke stoofpotje.Vegetarisch, veganistisch, binnen 30 minuten klaar, goed van te voren klaar te maken, gezellig de pan op tafel, en ook...

Spruitjes met vegan spekjes

Spruitjes met vegan spekjes

Spruitjes met vegan spekjesSpruitjes met gebakken spekjes kent iedereen wel.De hartige spekjes geven de meegebakken spruitjes een verrassend lekkere smaak.Dat kan dus ook vegan!Deze gemarineerde, geroosterde reepjes paddenstoel geven ook die lekker hartige smaak aan...

Semifreddo met kruidnootjes

Semifreddo met kruidnootjes

Semifreddo met kruidnootjesNog een heerlijk dessert voor de donkere wintermaanden.Ideaal voor een etentje, want je maakt semifreddo ruim van te voren.Het is in 5 minuten klaar, zet ze in de vriezer en haal ze pas 15 minuten voor het serveren uit de vriezer.Speciaal...

Pittige zoete-aardappelsoep

Pittige zoete-aardappelsoep

Pittige zoete-aardappelsoepBen je op zoek naar een vullend soepje waar je lekker warm van wordt?Dan is dit het soepje.Gember en chilivlokken zorgen voor een heel smakelijke combinatie met de zoete aardappel.Bovendien is deze soep binnen 30 minuten klaar.Ingredienten–...

Ovenschotel met spruitjes

Ovenschotel met spruitjes

Ovenschotel met spruitjesHerfst, wij houden er wel van. Buiten wind en regen, binnen lekker warm.En in de keuken gaan we ook over op meer verwarmende gerechten.Zoals deze ovenschotel met Hollandse spruitjes.Simpel, voedzaam en verrassend lekker!Ingredienten– 500 gr...

Bolognesesaus met linzen

Bolognesesaus met linzen

Bolognesesaus met linzenDe traditionele pastasaus die iedereen wel kent.Deze vegetarische versie wordt gemaakt met linzen in plaats van gehakt.Erg lekker, gezond en voedzaam.Wordt je weer warm van met deze grijze dagen.Ingredienten– 20 gr gedroogde porcini– 1 rode ui–...

Pittige maissoep met gember

Pittige maissoep met gember

Pittige maissoep met gember Een smakelijke soep van mais, gember en kokosmelk. Paprika zorgt voor de mooie kleur. En door toevoeging van een rood pepertje is het een soepje waar je echt warm van wordt. Dus met de kou op komst zou ik zeggen: maken dit lekkere...

Rode koolsalade met sinaasappeldressing

Rode koolsalade met sinaasappeldressing

Rode koolsalade met sinaasappeldressing Niet de eerste koolsalade op onze site. Koolsalades doen het in de winter altijd goed.Lekker als bijgerecht, maar ook als lunch, naast, of op een broodje.Ze zijn snel gemaakt en blijven wel een paar dagen goed in de...

One pot pasta met linzen

One pot pasta met linzen

One pot pasta met linzen We krijgen er geen genoeg van, one pot pasta nummer vier! Ideaal voor een snelle doordeweekse maaltijd. Deze keer met linzen, groenten en tomaten. De linzen geven het resultaat van een bolognesesaus. Het scheutje room of melk maakt het geheel...

Wintertrifle

Wintertrifle

Wintertrifle Weer een heerlijk nagerecht voor bijvoorbeeld Sinterklaasavond. Maar deze lekkere combinatie van mascarponeroom en mandarijntjes doet het natuurlijk de hele winter goed. Vandaar de naam wintertrifle. Ingredienten - 4 lekkere mandarijnen - 250 gr...

Pittige hutspot met prei

Pittige hutspot met prei

Pittige hutspot met prei Stamppot van alleen peen en uien vinden we altijd wat flauw van smaak.Maar deze pittige hutspot met nasikruiden en knapperige prei smaakt totaal anders, die lusten we wel vaker.De kruiden mengen we zelf, maar voor het gemak kun je ook een...

One pot pasta met prei

One pot pasta met prei

One pot pasta met prei Ja we hebben er weer een, one pot pasta! Ons derde recept. Deze keer met prei, spinazie en champignons. Alle ingrediënten in één pan, 15 minuten koken, af en toe roeren en klaar. Weinig tijd, geen zin in uitgebreid koken of veel afwas? Dan is...

Uiensoep

Uiensoep

UiensoepJe hebt uiensoep en uiensoep, maar wij maken altijd de uiensoep van Roald Dahl uit zijn boek: “Roald Dahl’s kookboek”. Het allerbelangrijkste voor een goede uiensoep: laat de uien heel langzaam zacht en bruin worden, liever 3 dan 2 uur smoren. Ingredienten- 6...

Pastinaaksoep

Pastinaaksoep

PastinaaksoepNog een bijzonder lekker wintersoepje. Met pastinaak, knolselderij en een beetje room. Lekker vullend na een winterse wandeling. En we krijgen weer extra verse groenten binnen! Ingredienten- 1 eetl. boter - 2 uien - 1 kleine of ½ knolselderij - 3...

Winterse koolsalade

Winterse koolsalade

Winterse koolsalade Warme winterse kleuren in een frisse salade. Voor deze winterse versie van coleslaw hebben we rode kool en cranberries toegevoegd. De dressing doet het hem. Ingredienten- ½ witte kool of spitskool - ½ rode kool - 2 winter penen - flinke hand...

Waldorfsalade

Waldorfsalade

WaldorfsaladeEen bekende klassieker: Waldorfsalade. Het blijft een smakelijke frisse knapperige salade. Bleekselderij, appel, walnoten en mayonaise is het traditionele recept. Wij voegen druiven toe en een frissere dressing, heel lekker! Ingredienten- 3 stengels...

Rode uientaart met port

Rode uientaart met port

Rode uientaart met port In port gekarameliseerde rode uien samen met camembert en tijm. Daar een hartige taart van, zo lekker. Wij aten hem als maaltijd met een frisse salade erbij. Maar koud, in kleine puntjes, met een glaasje port erbij smaakt het ook heerlijk. Het...

Gegratineerde witlof

Gegratineerde witlof

Gegratineerde witlof Herfst, de tijd voor comfort food waar je lekker warm van wordt. Stamppotjes, gevulde soepen of ovengerechten. Maar ook weer tijd voor andere groenten. Zo is er nu weer witlof verkrijgbaar, een echte herfst/winter groente. Witlof is een ideale...

Gesluierde boerenmeisjes

Gesluierde boerenmeisjes

Gesluierde boerenmeisjes Tilslørte Bondepiker, een traditioneel dessert uit Noorwegen. Het wordt nog steeds veel gemaakt, vooral in de herfst, in sommige streken in Noorwegen is het ook een traditioneel kerstdessert. Eigenlijk is het een appeltaartje in een glaasje:...

Mediterraanse andijviestamppot

Mediterraanse andijviestamppot

Mediterraanse andijviestamppot De overbekende andijviestamppot maar dan net even anders. Met geroosterde paprika, zongedroogde tomaat, feta kaas en walnoten wordt de stampot een beetje zomers. Bovendien ziet de stamppot er ook kleurig en smakelijk uit. Ingredienten-...

Broccolisoep met blauwe kaas

Broccolisoep met blauwe kaas

Broccolisoep met blauwe kaas Een verrassend lekker wintersoepje. Dat broccoli gezond is weten we allemaal. En dat we meer groenten moeten eten ook. Dus als we dan een lekker soepje maken met veel broccoli is dat een goed idee! Ingredienten - 2 eetl boter - 1 ui - 2...

One pot pasta met venkel

One pot pasta met venkel

One pot pasta met venkel Voor iedereen die nog nooit een one pot pasta heeft gemaakt. Moet je echt eens doen! Alle ingredienten in één pan, 15 minuten koken, af en toe roeren en klaar. Makkelijk, snel en nog lekker ook. Met de ingrediënten kun je varieren wat je wilt,...

Mandarijnentaart

Mandarijnentaart

MandarijnentaartLekker voor in de winter. Een beetje stevige taart met yoghurt en, ja echt, hele gekookte mandarijnen. Wij hebben er nog een mandarijnenlikeurtje door gedaan, voor een nog sterkere mandarijnensmaak, lekker hoor. Ingredienten- 3 a 4 mandarijnen (ca. 375...

Zuurkool eigen keuken

Zuurkool eigen keuken

Zuurkool eigen keuken Wij hebben zelf zuurkool gemaakt, leuk en supermakkelijk. Zuurkool ontstaat door fermentatie, de natuurlijke bacterien zetten koolhydraten om in alcohol of zuren. Het enige dat je nodig hebt is (biologische) witte kool, zout, een schone pot en...

Wintersalade met venkel

Wintersalade met venkel

Wintersalade met venkel Een heerlijke salade met een lichte anijssmaak van venkel. De dilledressing, hartige croutons van ciabatta, fetakaas en granaatappelpitjes maken deze salade helemaal af. Deze salade is geinspireerd op een plaatje van een Noorse site, zag er erg...

Pittige bonensoep met Tikka Masala

Pittige bonensoep met Tikka Masala

Pittige bonensoep met Tiki Masala Als je nu zin hebt in een pittig verwarmend soepje dan moet je deze proeven. Goedgevuld met bruine bonen, courgette en plantaardige kipstukjes. De Tikka Masala kun je natuurlijk zelf maken, maar wij gebruiken deze keer een pot van...

Spruitjesstamppot

Spruitjesstamppot

SpruitjesstamppotEen winters stamppotje met spruitjes, champignons, paprika en blauwe kaas. Een beetje machtig dat wel, maar dit is toch lekker! Als je tenminste van spruitjes houdt. Ingredienten- 1 kg kruimige aardappelen - 500 gr kleine spruitjes - 1 sjalotje - 2...

Aardappel-preisoep

Aardappel-preisoep

Aardappel-preisoepAls je ooit potage hebt gegeten op het Franse platteland, dan waan je je met dit soepje weer helemaal in Frankrijk. Het smaakt precies zoals wij het ons herinneren van een vakantie lang geleden. Een makkelijk en snel recept. Ingredienten- 250 gr prei...

Sinterklaas-tiramisu

Sinterklaas-tiramisu

Sinterklaas tiramisu Een heerlijke tirmisu met speculaasjes en kruidnootjes! Als dit geen leuk en lekker nagerecht is met Sinterklaasavond. Voor kinderen kun je de likeur vervangen door een lekkere koffiesiroop zonder alcohol. IngredientenVoor 4 flinke glaasjes:- 4...

Spruitjessalade

Spruitjessalade

SpruitjessaladeZo fris heb je spruitjes nog nooit gegeten! Een salade met spruitjes, peer, blauwe kaas en granaatappelpitjes. Zelfs degene die niet van gekookte spruitjes houden, zullen deze salade lusten. Ingredienten- 200 gr spruitjes - 2 peren - 100 gr blauwe kaas...

Stoofpeertjes

Stoofpeertjes

StoofpeertjesStoofpeertjes horen echt bij de herfst en winter. Het hele huis ruikt lekker als je stoofpeertjes zachtjes staan te pruttelen. Zodra ze in de winkels te koop zijn krijgen wij er trek in. Stoofpeertjes smaken heerlijk bij stevige stoofpotjes, of als...

Knolselderijsoep

Knolselderijsoep

Knolselderijsoep met zoete aardappel Een goed vullende wintersoep, gemaakt van knolselderij, zoete aardappel en room. De smaak is door de knolselderij verrassend kruidig en een beetje zoet. De lavas of maggiplant hoort er echt in. Dit soepje smaakt natuurlijk het...

Appel-perencrumble

Appel-perencrumble

Appel-perencrumbleDe laatste peren uit onze boom gemengd met de eerste frisse appels uit de andere boom. Je kunt crumbles maken met veel soorten fruit maar deze appel-perencrumble past precies goed in de herfst en winter. Een laagje creme fraiche over het fruit maakt...

Kruidige stamppot boerenkool

Kruidige stamppot boerenkool

Kruidige stamppot boerenkool Eet boerenkool eens anders! (deel5) Boerenkool gewokt met nasikruiden en daarna verwerkt tot stamppot. Daar wordt je lekker warm van. Voor het gemak kun je een zakje nasikruiden gebruiken, maar beter meng je het natuurlijk zelf. Zie het...

Hartige preitaart

Hartige preitaart

Hartige Preitaart Dit is nou echt een quiche die nooit verveeld. Eenvoudig, lukt altijd. Je eet hem zowel warm, lauw als koud, smaakt altijd goed. Heerlijk als lunch, maar met salade erbij een volwaardige maaltijd. Ingredienten- bladerdeeg of deeg voor hartige taart -...

Gekarameliseerde witlof

Gekarameliseerde witlof

Gekarameliseerde witlof Zo lekker heb je witlof nog nooit gegeten! Gekarameliseerd met honing en tijm. Je hebt maar een paar minuten en een wok nodig, en je hebt een totaal andere smaak aan je witlof gegeven. Ziet er bovendien ook heel mooi uit, toch? Ingredienten- 4...

Croissant pudding met karamel

Croissant pudding met karamel

Croissant pudding met karamel No waste, pudding van oude croissantjes. Nou ja, met slagroom, bourbon en suiker is het natuurlijk niet echt no waste, en erg gezond of slank is het ook niet. Maar het is wel zo ontzettend lekker dat je blij bent dat je croissantjes over...

Rode kool salade

Rode kool salade

Rode kool salade Een lekker knapperige wintersalade, gezoet met appel en honing. Goed om het nieuwe jaar, fris en gezond mee te beginnen. Bovendien een prachtig kleurig plaatje, toch? Ingredienten- 1 klein rood kooltje - 2 fris/zure appels - 6 eetl azijn - 2 eetl...

Gevulde mandarijntjes

Gevulde mandarijntjes

Gevulde mandarijntjes Nog een geweldig leuk kerstdessert. Weinig werk, groots resultaat. Ziet er toch prachtig uit! Laat alleen voor de kinderen het likeurtje weg. Ingredienten- In- 8 mandarijnen- 250 gr Griekse yoghurt- 250 gr mascarpone- 3 eetl vloeibare honing- 2...

Bruine bonensoep

Bruine bonensoep

Bruine bonensoep Mag in de winter niet ontbreken natuurlijk: heerlijke Hollandse bruine bonensoep. Boordevol vers gesneden groenten. Maak een hele grote pan, want deze bonensoep lust zeker iedereen. Het beste maak je de soep een dag eerder, dat komt de smaak echt ten...

Boerenkooltaart

Boerenkooltaart

BoerenkooltaartEet boerenkool eens anders! (deel 4) Wist je dat naast soep, frittata en salade, boerenkool ook heel erg lekker is in een hartige taart? Nou wij weten het wel, geroerbakte boerenkool met provencaalse kruiden, zongedroogde tomaatjes en pijnboompitjes...

Speculaasparfait

Speculaasparfait

SpeculaasparfaitEen geweldig dessert met speculaasjes. Leuk voor Sinterklaasavond, maar smaakt natuurlijk de hele winter heel goed. Wij garneren het vaak met bessencompote, maar met stoofpeertjes is ook heel lekker. Handig: het kan ruim van tevoren worden gemaakt, dus...

Panna cotta met sinaasappelsaus

Panna cotta met sinaasappelsaus

Panna cotta met sinaasappelsaus Kerstidee, feestelijk nagerecht. De sinaasappelrasp door de room en het frisse sinaasappelsausje bovenop maken deze panna cotta tot een echt kerstdessert. Een lekkere frisse afsluiter van een kerstdiner. Je kunt de panna cotta ook heel...

Boerenkoolsalade

Boerenkoolsalade

BoerenkoolsaladeEet boerenkool eens anders! (deel3) Een echte wintersalade met avocado (romig) en granaatappelpitjes (lekker fris). De boerenkool wordt lekker zacht door de dressing er goed in te masseren, ja echt dat moet. Het is een plaatje om te zien, maar...

Frittata met boerenkool

Frittata met boerenkool

Frittata met boerenkool Eet boerenkool eens anders! (deel2) Geen stampot maar een goed gevulde frittata met aardappel en boerenkool, pittig door een rood pepertje. Zowel warm als koud erg lekker. Ingredienten- 3 flinke vastkokende aardappelen - 1 grote ui - 1 teen...

Carrot cake

Carrot cake

Carrot cake Op internet zijn al tientallen recepten voor carrot cake te vinden, dus vooruit, daar komt ons recept dan ook nog bij. Want dit is een echt makkelijk recept met weinig ingredienten, de cake lukt altijd en smaakt verrukkelijk, dus die kunnen we jullie toch...

Wortelsalade

Wortelsalade

WortelsaladeEen lekker frisse en kruidige salade gemaakt van vers geraspte winterwortel.Ingredienten– 400 gr winterwortel – 1 rode ui – 2 eetl rozijnen – 2 eetl pijnboompitten – ½ bosje koriander Voor de dressing: – 4 eetl olijfolie – sap van 1 citroen – 1 eetl honing...

Appelbeignets

Appelbeignets

AppelbeignetsSuper makkelijk! Warm aanbevolen. Met bladerdeeg in de oven bereid. IngredientenVoor 6 stuks - bladerdeeg, 12 plakjes - 2 frisse appels, bv goudrenet - suiker vermengd met kaneel - 1 geklutst eitje BereidingswijzeSchil de appels en verwijder het klokhuis...

AGRITURISMO CA’ PASQUIN

AGRITURISMO CA’ PASQUIN

AGRITURISMO CA' PASQUIN Roccaverano – Piemonte – ItaliaBenvenuti all’Agriturismo Ca’ Pasquin! Agriturismo Ca’ Pasquin is een prachtig afgelegen boerderij op een heuvel midden in de natuur en met uitzicht op het historische dorp Roccaverano, in de regio Piemonte in...