Speculaasparfait

Een geweldig dessert met speculaasjes. Leuk voor Sinterklaasavond, maar smaakt natuurlijk de hele winter heel goed. Wij garneren het vaak met bessencompote, maar met stoofpeertjes is ook heel lekker. Handig: het kan ruim van tevoren worden gemaakt, dus ook super voor de Kerstdagen.

Ingredienten

– 3 eidooiers – 100 gr suiker – 1 borrelglas tia maria of koffielikeur – 1,5 dl melk – 1 theel speculaaskruiden – 6 speculaasjes – 2 dl slagroom

Bereidingswijze

Klop de eidooiers, suiker en likeur met de mixer licht en luchtig. Duurt zeker wel 5 minuten. Verwarm ondertussen de melk met speculaaskruiden en laat op een zacht vuurtje trekken. Klop de kokende melk in een dun straaltje goed door het dooiermengsel. Doe het mengsel in het pannetje van de melk en breng het al roerende tot net aan de kook, heel bij het eerste plofje direkt van het vuur. Zet de pan in schaal koud water en laat de vla afkoelen, roer af en toe. Klop de slagroom stijf en spatel rustig door de afgekoelde vla. Verkruimel de speculaasjes grof en spatel ook door de vla. Bekleed een cakevorm met vershoudfolie (plastic), schep het mengsel in de vorm, dek af en plaats in de diepvries. Haal de parfait voor het serveren niet te vroeg uit de diepvries, het wordt vrij snel zacht. Snijd in plakken, verdeel over bordjes en garneer naar eigen idee.

Ook lekker

Kwarktaart met orange curd

Kwarktaart met orange curd

Kwarktaart met orange curdAls je dan net als ons die heerlijke lemon en orange curd hebt gemaakt, moet je er nog wel wat mee doen natuurlijk.We wilden een oranje taart maken en de orange curd daarbij verwerken.Daar de curd vrij zoet en een tikkeltje machtig is, kom je...

Lemon curd en orange curd

Lemon curd en orange curd

Lemon curd en orange curdLemon curd is een dikke zoet/frisse saus op basis van citroen, boter, ei en suiker.Beroemd van de Engelse high tea, lemon curd hoort samen met clotted cream bij scones.Maar lemon curd smaakt ook heel goed op taarten, koekjes, desserts of in de...

Griesmeelpudding met bramensaus

Griesmeelpudding met bramensaus

Griesmeelpudding met bramensausSoms kan ik opeens zo'n trek krijgen in toetjes van vroeger.Griesmeelpudding bijvoorbeeld!Wie kent het nog? Zo'n ouderwetse mooie pudding overgoten met bramensaus. Nu heb ik deze vegan versie gemaakt met griesmeel naturel, amandelmelk en...