Vegetarische

Bakken en brood

Overheerlijke recepten, volop inspiratie

Onze bakken en brood recepten

Focaccia met tomaatjes en rozemarijn

Focaccia met tomaatjes en rozemarijn Deze Focaccia verveelt nooit, smaakt bij bijna alle soepen. Ingredienten Voor het brood: - 620 gr bloem - 360 ml lauw water - 20 ml olijfolie - 15 gr verse gist of 10 gr gedroogde gist - 1 eetl suiker - 1 eetl zout Voor de...

Uien-kaas focaccia

Uien-kaasbroodje Volgens ons het lekkerste uienbroodje ooit. Die maak je voortaan dus lekker zelf. Een heerlijk brood met tijm en rozemarijn door het deeg, belegd met heel veel gekarameliseerde uien en lekker veel kaas. Smullen! Ingredienten - 500 gr bloem - 300 ml...

Calzone’s

Calzone's Italiaanse gevulde broodjes, uit het boek Happy Days met The Naked Chef van Jamie Oliver. Als lunch- of picknick gerecht, of met een kom soep een complete maaltijd. De vulling kun je varieren wat je wilt. Ingredienten Voor het brood: - 620 gr bloem - 360 ml...

Gevuld Jamie Oliver brood

Gevuld Jamie Oliver brood Een heerlijk opgerold brood gevuld met ei, basilicum, zongedroogde tomaten en veel kaas. Uit het boek Happy Days met The Naked Chef van Jamie Oliver. Het originele recept bevat parmaham als vulling, wij maken een vegetarische versie. Als...

Vegetarische saucijzenbroodjes

Vegetarische saucijzenbroodjes Zin in lekker hartige snack? Probeer deze pittig gekruide saucijzenbroodjes. De vulling wordt gemaakt met vegetarisch rauw gehackt op smaak gebracht met Indonesiche kruiden en sambal. Ingredienten Voor 8 stuks - 400 gr rauw gehackt van...

Mailänderli

Mailänderli Zwitserse kerstkoekjes (van Jenny). In Zwitserland worden Weinachtsguetzli, kerstkoekjes, nog in enorme hoeveelheden thuis gebakken. Het is een echte traditie. Men bakt ze ruim voor de kerstdagen, vooral om uit de delen. Er zijn verschillende soorten,...

Kerststol

Kerststol Waarom ik die nog niet eerder zelf heb gebakken weet ik echt niet. Maar nu heb ik hem dan eindelijk gemaakt, super goed gelukt en lekker! Niet moeilijk en gegarandeerd zonder een waslijst aan nare toevoegingen. Zal waarschijnlijk iets minder lang houdbaar...

Carrot cake muffins met havermout

Carrot cake muffins met havermout Ook nog wortels over na de Sint? Dan heb je hier nog een lekkere en gezonde tip. Ons recept van havermout muffins met blauwe bessen, maar dan de blauwe bessen vervangen door winterwortel. Speltmeel, havermout en kokosolie, een...

Mediteraanse tomatenquiche

Mediterraanse tomatenquiche Een makkelijk recept voor een heel lekkere mediteraanse quiche. Dit recept is voor een grote bakplaat. Dat is maar goed ook, want het is op voordat je het weet. Wij snijden het altijd in niet te grote repen. Lekker bij een soepje, als hapje...

Desembrood

Desembrood Ja, ons eerste desembroodje! Ik vind het een plaatje om te zien, echt super goed gelukt. En lekker dat het was. Ja, was want dit lekkere broodje was heel snel op. Het neemt wat tijd, maar moeilijk is het echt niet hoor. Dus voor wie het ook wil proberen,...

Havermoutpannenkoekjes

Havermoutpannenkoekjes Pannenkoekjes voor zondagochtend. Je zou willen dat het iedere dag zondag was, zo lekker zijn deze pannenkoekjes. Gemaakt met gemalen havermout en gezoet met banaan en een beetje honing. Door de havermout zijn deze pannenkoekjes heel voedzaam....

Bretonse far

Bretonse far Bretonse far is een custard-achtige taart gebakken met in drank gewelde pruimen. Iedereen die wel eens in Frankrijk is geweest, heeft deze taart vast wel eens bij de bakkers gezien, of als dessert gegeten. Het lijkt erg op de clafoutis uit de Limousin,...

Bloemkoolpizza

Bloemkoolpizza Ja ik weet het, we zijn eigenlijk altijd van het zelf maken. En pizzabodems maken we ook altijd zelf, dat is niet veel werk, alleen het rijzen van het deeg neemt wat tijd. Maar nu kregen we pas geleden bij iemand een verassende bloemkoolpizza, en die...

Rabarbertaart met frangipane

Rabarbertaart met frangipane Rabarbertijd! Het is weer zover, we kunnen weer oogsten en genieten van deze veelzijdige groente. Compote en chutney klaar en in potten in de voorraadkast. Tijd voor een lekkere taart. Deze iets zoete taart combineert heel goed met de...

Scones

Scones Deze heerlijke licht zoete, licht cake-achtige broodjes horen echt bij een High tea. Maar bij een Paas ontbijt, lunch of brunch doen ze het natuurlijk ook heel goed. Je eet ze met een lekkere schep clotted cream, jam of lemmon curd. Dit is een ideaal recept...

Yoghurttaart met rode bessen

Yoghurttaart met rode bessen Een taart of een dessert? Een frisse yoghurttaart smaakt altijd! Als ontbijt, bij de koffie, bij de thee en als dessert, voordat je het weet is de taart op. Niet erg, je maakt binnen 15 minuten weer een nieuwe. Wij hebben dan wel potten...

Mormors Eplekake

Mormors eplekake Zo noemen ze in Noorwegen grootmoeders appelcake. Ook weer zo’n klassieker die nooit verveelt en altijd smaakt. Hier een super makkelijk recept voor een lekker smeuïge cake. Velbekomme! Eet smakelijk dus. Ingredienten - 800 gr appelen - 250 gr...

Aardappelpizza

Aardappelpizza Ken je deze al? Less is more gaat zeker op voor deze pizza. Een heerlijk knapperige pizza zonder saus, belegd met aardappelschijfjes, olie, knoflook, zeezout, en rozemarijn. Kom soep erbij en klaar is je maaltijd. Ingredienten Voor pizzadeeg: - 320 gr...

Mandarijnentaart

Mandarijnentaart Lekker voor in de winter. Een beetje stevige taart met yoghurt en, ja echt, hele gekookte mandarijnen. Wij hebben er nog een mandarijnenlikeurtje door gedaan, voor een nog sterkere mandarijnensmaak, lekker hoor. Ingredienten - 3 a 4 mandarijnen (ca....

Muffins van havermout met blauwe bessen

Muffins van havermout met blauwe bessen Trek in een lekker maar wel verantwoord tussendoortje? Of een voedzaam ontbijtje? Maak dan deze supermakkelijke muffins, echt maar 5 minuten werk. Gemaakt van speltmeel, havermout en boordevol blauwe bessen! Ingredienten Voor 12...

Focaccine

Foccacine Deze kleine Italiaanse broodjes lukken altijd. En smaken eigenlijk ook altijd: lekker bij een kom soep, bij de borrel, met een beetje pesto, bij de Italiaanse maaltijd, als tussendoortje voor kinderen, ga zo maar door. Ik zou zeggen: maken die lekkere...

Oma’s Appeltaart

Oma's Appeltaart Wie lust dat niet, eigen gebakken appeltaart. Het hele huis ruikt ernaar! En ook al zijn er honderden recepten, met toevoegingen van weet ik wat allemaal, een ouderwetse Hollandse appeltaart uit Oma’s tijd blijft bij ons toch favoriet. Ingredienten -...

Perentaart met frangipane

Perentaart met frangipane De peren vallen van de boom! Dus tijd om er iets mee te doen. Deze taart met frangipane is weer eens wat anders. Frangipane is een soort amandelspijs, maar dan iets luchtiger en door toevoeging van citroen lekker fris. Een super combinatie...

Pitabroodjes

Pitabroodjes Zelfgemaakte pitabroodjes, zo lekker, als je die eenmaal hebt geproefd ga je ze voortaan zelf maken. Geen droge, harde, brekende broodjes meer! Het is een heel simpel klusje, je moet alleen de tijd nemen om het deeg te laten rijzen. Het bakken van de...

Frisse bramencake

Frisse bramencake De eerste bramen dit jaar geplukt, daar moeten we iets mee doen! Het is een heerlijke frisse cake geworden met citroen en yoghurt door het beslag. Door de yoghurt blijft de cake een beetje klef, lekker hoor. En de bramen zorgen voor een kleurig...

Clafoutis met kersen

Clafoutis met kersen Kersentijd! Heerlijk! En dan moet er een clafoutis gebakken worden. Clafoutis is een Frans klassiek dessert. Het wordt oorspronkelijk gemaakt van kersen die worden overgoten met een dik beslag van bloem, eieren en melk. Het wordt in de oven...

Brownies van zoete aardappel

Brownies van zoete aardappel Wat een feest, komt er iemand langs met zelfgebakken brownies voor bij de thee! Heerlijke brownies gemaakt van zoete aardappelen, dadels, verse noten en geen toegevoegde suikers, wat wil een mens nog meer. Nou vooruit een glazuurlaagje van...

Kersttulband

Kersttulband Echt de allerlekkerste kersttulband ooit! Die mag niet ontbreken. Geen kerst zonder de extra gevulde kersttulband van Judith. Jarenlang zijn wij op het werk door collega Judith verwend met deze geweldige tulband. Ieder jaar bakte zij deze tulbanden in...

Bladerdeegrolletjes

BLaderdeegrolletjes   Ons alternatief voor oliebollen! Hier in huis houdt niemand van oliebollen. Traditiegetrouw bakte ik ze wel ieder jaar, want ja oudejaarsavond vieren zonder oliebollen dat kan niet dacht ik. Met als resultaat een mooie schaal oliebollen die op 2...

Appelcupcakes

Appelcupcakes van speltbloem Heerlijke appelcupcakes van speltbloem en maplesiroop. Deze zijn door de ingredienten dus veel gezonder om te snoepen. Wij vinden ze heerlijk. Je kunt ze helemaal veganistisch maken door rijst- of soyamelk te gebruiken ,de boter te...

Clafoutis met ricotta en bramen

Clafoutis met ricotta en bramen Clafoutis is een echte Franse klassieker uit de streek Limousin. Oorspronkelijk wordt het gemaakt van kersen die worden overgoten met een dik beslag van eieren, melk en bloem. Het wordt in de oven gebakken en lauw als nagerecht...

Gevuld turks brood

Gevuld Turks brood Echt een super lekker zomeridee. Turks brood gevuld met tapenade, geroosterde groenten, selderij en kaas. Leuk om mee te nemen voor een picknick. Met een kom soep erbij heb je volledige maaltijd. Ingredienten - 1 Turks brood - tapenade van...

Krokante tomatentaartjes

Krokante tomatentaartjesProef de zomer! Heel lekkere kleine hartige taartjes, supermakkelijk te maken. Leuk als voorafje of met een salade erbij een prima lunchgerechtje. Deze maken we met pesto, maar met kruidenboter i.p.v. pesto is ook heel lekker.Ingredienten -...

Dadeltaart

DadeltaartEen heerlijke taart boordevol dadels. Heel eenvoudig te maken en je hebt geen oven nodig!Ingredienten - 225 gr roomboter - 150 gr basterdsuiker - 500 gr ontpitte dadels - 200 gr biscuitjes (maria of petit beurre) - 1 ei - gemalen kokosBereidingswijze Snijd...

Carrot cake

Carrot cake Op internet zijn al tientallen recepten voor carrot cake te vinden, dus vooruit, daar komt ons recept dan ook nog bij. Want dit is een echt makkelijk recept met weinig ingredienten, de cake lukt altijd en smaakt verrukkelijk, dus die kunnen we jullie toch...

Gevulde koeken

Gevulde koekenAfgelopen maand zijn we naar een workshop broodbakken bij ex-bakker Nico Botman in Groet geweest. Zie zijn website www.broodworkshop.nl Wat een gezellige, gemoedelijke en leerzame dag hebben we gehad. De bakker vertelt veel, laat veel zien en zet je...

Gevuld speculaas

Gevuld speculaas Nadat we in november, na de workshop broodbakken in Groet, de gevulde koeken een paar keer hadden gemaakt was het een kleine stap om gevuld speculaas uit te gaan proberen. Groot succes: het is een klusje van niks, en het hele huis ruikt zoooo...

Appelbeignets

Appelbeignets Super makkelijk! Warm aanbevolen. Met bladerdeeg in de oven bereid. Ingredienten Voor 6 stuks - bladerdeeg, 12 plakjes - 2 frisse appels, bv goudrenet - suiker vermengd met kaneel - 1 geklutst eitje Bereidingswijze Schil de appels en verwijder het...

Spanakopita

Spanakopita Een Griekse klassieker: met spinazie en fetakaas gevulde driehoekjes van filodeeg. Een lekker vegetarisch borrelhapje. Een heel makkelijk recept, deze keer gemaakt met bladerdeeg.Ingredienten - bladerdeeg 8 vel - 500 gr spinazie - 200 gr ui - 60 gr...

Teriyaki saus

Teriyaki saus De ideale saus voor een snel roerbak of noedelgerecht. In bijna iedere supermarkt wel te koop. Maar is ook heel makkelijk zelf te maken, erg lekker en zonder gekke toevoegingen. Er zijn veel recepten te vinden met alleen sojasaus, rijstazijn en honing of...

Mousse van paddenstoelen

Mousse van paddenstoelen Dit is toch lekker! Voor bij de borrel of als voorafje. Een hartig smeerseltje voor op een toastje of broodje. Het lijkt een beetje op pate, maar deze mousse heeft een heerlijke paddenstoelensmaak en is lekker vegetarisch. Ingredienten - 200...

Veganistische champignonsaus

Veganistische champignonsaus Een heel romige saus zonder room? Ja hoor, dat kan. Dat bewijst deze heerlijke champignonsaus. Deze saus is gebonden met gepureerde cashewnoten. Dat wordt in de veganistische keuken vaak gebruikt om te binden en een romige smaak te geven....