Tweehaps appelflapjes
We kennen natuurlijk allemaal de heerlijke grote appelflappen wel.
Vers gebakken, knapperig, frisse appelvulling, ja wie lust ze niet?
Maar op oudejaarsavond vind ik een appelflap toch wel een flinke hap.
Er zijn vaak veel meer lekkere hapjes op zo’n avond.
En je wilt natuurlijk ook nog een oliebol proeven.
Dus nu hebben we tweehaps flapjes gebakken, ideaal voor oudejaarsavond!
Ingredienten
Voor 14 stuks
– 1 rol bladerdeeg, koelschap
– 1 a 2 frisse appels, bv goudrenet
– handje rozijnen
– suiker naar smaak
– flinke theelepel kaneel
– 1 geklutst eitje
– kristalsuiker om te bestrooien
Bereidingswijze
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in blokjes.
Meng de appelblokjes met rozijnen, kaneel en suiker naar smaak.
Verwarm het appelmengsel in een pan gedurende ca. 5 minuten tot de appel wat zachter is geworden.
Rol je bladerdeeg uit, snijd het deeg in de lengte op de helft door en snijd dan op de lengte op 8,5 cm door. Je hebt nu 14 vierkantjes van 8,5 cm.
Verdeel op ieder plakje deeg een schepje appelmengsel, vouw de flapjes dicht en druk de randjes goed aan.
Bestrijk de bovenkant met wat geklutst ei en bestrooi kristalsuiker.
Leg de flapjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Bak ca. 20 minuten op 200 graden tot ze mooi bruin zijn.
Wil je vegan flapjes dan bestrijk je de flapjes met water ipv ei.
Het bladerdeeg van Tante Fanny is vegan
Je kunt ze een paar dagen bewaren in een afgesloten trommel, maar warm ze voor serveren nog wel even in de oven op, je wilt tenslotte wel een knapperig flapje.
Ook lekker
Babi Pangangsaus
Babi PangangsausIk kwam dit recept tegen op internet n.a.v. het nieuwe Chin. Ind. Rest. kookboek van Danny Lee e.a.De saus smaakt echt heel erg lekker, je proeft heel goed het fruit en gember.Echte babi pangangsaus als van de Chinees, of eigenlijk nog lekkerder.Wij...
Griekse fetadip
Griekse fetadipDeze Griekse fetadip heet in Griekenland Tirosalata.Fetakaas, Griekse yoghurt, beetje knoflook, olie en citroen, meer niet.Lijkt een beetje op onze bietendip met fetaLekker met een broodje, platbrood of wat rauwkost, ideaal als voorafje of op je...
Tomatensaus van geroosterde tomaatjes
Tomatensaus van geroosterde tomaatjesHet is weer tomatentijd!Heb je zelf tomatenplanten gekweekt is nu de grote pluk begonnen.Maar ook in de winkels zijn de tomaten op dit moment niet duur.Dus tijd om volop tomaten te gebruiken in de keuken.Vorig jaar maakte we in...
Pindasaus
PindasausPindasaus zelf maken is een klusje van maar een paar minuten.En dan heb je een erg lekkere pindasaus, helemaal naar eigen smaak, en zonder nare toevoegingen.Wij maken het al heel lang zelf, maar tot onze verbazing nog niet op de site geplaatst.Bij deze dan...
Remouladesaus
RemouladesausDeze Franse klassieker kent iedereen wel als sausje bij gebakken vis en kibbeling.Maar ook al eet je geen vis, remouladesaus smaakt ook heel lekker bij friet, gebakken aardappeltjes of aardappelkoekjes.Je maakt deze saus heel makkelijk zelf.Ingredienten–...
Bruschetta met tomaat
Bruschetta met tomaatDe alom bekende geroosterde broodjes uit de Italiaanse keuken.Er zijn veel versies maar de bruschetta met tomaat is wel de bekendste.Een simpel gerechtje, zo ontzettend smaakvol.Lekker als voorafje, borrelhapje of bijgerecht bij bijvoorbeeld een...
Pesto van salie en walnoten
Pesto van salie en walnotenHeb je nog salieplanten buiten staan? Dan zal het, nu in november, niet zo lang meer duren voor je planten de blaadjes laten vallen.Dus hoog tijd om de blaadjes nog te plukken.Wij hebben er deze heerlijke herfstpesto van gemaakt.De...
Pistou
PistouEen Provençaalse koude saus van basilicum, knoflook, zeezout en olijfolie.Het lijkt op pesto, echter in pistou horen geen pijnboompitjes en kaas.In nieuwere versies wordt er wel eens kaas of tomaat aan de pistou toegevoegd.Maar het hoort dus niet. Pistou is het...
Daslookolie
DaslookolieSchreven we vorige week al over de heerlijke fris groene blaadjes met een lichte knoflooksmaak van de daslook, en maakte we er daslookboter mee.Ook het heerlijke daslooksoepje hebben we al weer gemaakt.Deze week hebben we ook weer wat geplukt en verwerkt...