Tweehaps appelflapjes

We kennen natuurlijk allemaal de heerlijke grote appelflappen wel.
Vers gebakken, knapperig, frisse appelvulling, ja wie lust ze niet?
Maar op oudejaarsavond vind ik een appelflap toch wel een flinke hap.
Er zijn vaak veel meer lekkere hapjes op zo’n avond.
En je wilt natuurlijk ook nog een oliebol proeven.
Dus nu hebben we tweehaps flapjes gebakken, ideaal voor oudejaarsavond!

Ingredienten

Voor 14 stuks
– 1 rol bladerdeeg, koelschap
– 1 a 2 frisse appels, bv goudrenet
– handje rozijnen
– suiker naar smaak
– flinke theelepel kaneel
– 1 geklutst eitje
– kristalsuiker om te bestrooien

Bereidingswijze

Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in blokjes.
Meng de appelblokjes met rozijnen, kaneel en suiker naar smaak.
Verwarm het appelmengsel in een pan gedurende ca. 5 minuten tot de appel wat zachter is geworden.
Rol je bladerdeeg uit, snijd het deeg in de lengte op de helft door en snijd dan op de lengte op 8,5 cm door. Je hebt nu 14 vierkantjes van 8,5 cm.
Verdeel op ieder plakje deeg een schepje appelmengsel, vouw de flapjes dicht en druk de randjes goed aan.
Bestrijk de bovenkant met wat geklutst ei en bestrooi kristalsuiker.
Leg de flapjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Bak ca. 20 minuten op 200 graden tot ze mooi bruin zijn.

Wil je vegan flapjes dan bestrijk je de flapjes met water ipv ei.
Het bladerdeeg van Tante Fanny is vegan

Je kunt ze een paar dagen bewaren in een afgesloten trommel, maar warm ze voor serveren nog wel even in de oven op, je wilt tenslotte wel een knapperig flapje.

Ook lekker

Paddenstoelentapenade met walnoten

Paddenstoelentapenade met walnoten

Paddenstoelentapenade met walnotenWij houden wel van smeerseltjes met paddenstoelen, op de site staan al een mousse, kaviaar en een paté van paddenstoelen.En nu dan ook een tapenade. Tapenade maar dan anders, zonder olijven maar wel met walnoten.Een lekker smeerseltje...

Vegetarische hartige jus

Vegetarische hartige jus

Vegetarische hartige jusSoms mis je gewoon wel eens een lekkere schep jus. Bijvoorbeeld bij een eenvoudige stamppot.Daarom maken wij vaak stamppot met een twist.Zoals onze kruidige stamppot boerenkool of pittige hutspot met preiMaar nu heb ik wel zo'n lekkere...

Romesco saus

Romesco saus

Romesco sausEen Spaans recept op 5 December! Salsa romesco is een Catalaanse saus en komt oorspronkelijk uit de buurt van Tarragona.Het is een iets pittige saus gemaakt van o.a. geroosterde paprika's, amandelen en tomaat. Het pittige komt van de gerookte paprikapoeder...