Pistou

Een Provençaalse koude saus van basilicum, knoflook, zeezout en olijfolie.
Het lijkt op pesto, echter in pistou horen geen pijnboompitjes en kaas.
In nieuwere versies wordt er wel eens kaas of tomaat aan de pistou toegevoegd.
Maar het hoort dus niet.

Pistou is het meest bekend van de soupe au pistou.
Maar deze lekkere basilicumsaus is net als pesto op vele manieren te gebruiken
: op een broodje, in dressings, sauzen, salades, pasta’s etc.

Ingredienten

– 100 gr verse basilicumblaadjes
– 3 tenen knoflook
– zeezout
– 0,5 dl olijfolie

Bereidingswijze

Gebruik een vijzel of keukenmachine (net zo handig).
Maal de knoflooktenen met wat zeezout fijn.
Voeg de basilicum toe en maal tot een massa.
Voeg de olie toe.
Proef en voeg eventueel nog wat zeezout toe.

In een weckpotje, afgedekt met een laagje olijfolie, in koelkast is de pistou nog wel een week houdbaar.

Ook lekker

Daslookolie

Daslookolie

DaslookolieSchreven we vorige week al over de heerlijke fris groene blaadjes met een lichte knoflooksmaak van de daslook, en maakte we er daslookboter mee.Ook het heerlijke daslooksoepje hebben we al weer gemaakt.Deze week hebben we ook weer wat geplukt en verwerkt...

Daslookboter

Daslookboter

DaslookboterDaslook kun je nu overal vinden. In bossen, parken, schaduwrijke tuinen.Prachtige fris groene bladeren in grote hoeveelheden. De uien/knoflookgeur komt je vaak al tegemoet.De plant is vanaf 2017 niet meer beschermd, dus een paar handjes meenemen voor in de...

Pesto van broccoli

Pesto van broccoli

Pesto van broccoliPesto maken wij regelmatig.Een klusje van 5 minuten, en zelfgemaakt is zo veel lekkerder.Pesto van basilicum, boerenkool, rucola en zevenblad staan al op onze site.En daar komt nu deze pesto van broccoli ook bij.Super gezond, verrassend lekker,...