Bruschetta met tomaat

De alom bekende geroosterde broodjes uit de Italiaanse keuken.
Er zijn veel versies maar de bruschetta met tomaat is wel de bekendste.
Een simpel gerechtje, zo ontzettend smaakvol.
Lekker als voorafje, borrelhapje of bijgerecht bij bijvoorbeeld een kom soep.

Ingredienten

– 5 rijpe tomaten
– 1 kleine rode ui
– 2 teentjes knoflook
– 2 eetl verse basilicum of platte peterselie
– 1 eetl kappertjes (uit potje)
– 1 theel balsamico
– zout/peper naar smaak

Voor 8 broodjes
– ciabatta, niet te smal stokbrood of desembrood
– olijfolie
– knoflook
– zout

Bereidingswijze

Snijd de tomaten in parten, verwijder vocht en zaadjes en snijd dan in kleine blokjes.
Snipper de rode ui en de knoflook.
Hak de kappertjes wat kleiner en de kruiden fijn.
Meng alle ingrediënten en voeg naar smaak zout en peper toe.
Laat de smaken even intrekken.

Snijd het brood in niet te dikke plakken, smeer aan beide kanten een beetje olijfolie.
Gril de broodjes op een grillpan, in oven of airfrayer aan beide kanten mooi bruin.
Halveer een teen knoflook en wrijf hier de warme broodjes mee in.
Verdeel er nog wat olijfolie en zout over.

Beleg de broodjes pas vlak voor serveren met de tomaten, zodat ze lekker knapperig blijven.

Ook lekker

Eierragout

Eierragout

EierragoutEen pasteitje gevuld met een warme ragout, dat lust toch bijna iedereen.Lekker als voorafje, lunch of brunch.Meestal maken wij dan paddenstoelenragout, een echte klassieker.Nu hebben we eierragout gemaakt, weer eens wat anders.Deze komen zeker bij de...

Tomatentartaar

Tomatentartaar

TomatentartaarOp zoek naar een verrassend voorafje?Dan is deze vegan tomatentartaar echt een aanrader.Lekker fris, beetje pittig. Tomaat als voorafje doet het altijd wel goed, zoals bruschetta met tomaat, carpaccio van tomaat of tomatentaartjes.Ingredienten– 4...

Griekse fetadip

Griekse fetadip

Griekse fetadipDeze Griekse fetadip heet in Griekenland Tirosalata.Fetakaas, Griekse yoghurt, beetje knoflook, olie en citroen, meer niet.Lijkt een beetje op onze bietendip met fetaLekker met een broodje, platbrood of wat rauwkost, ideaal als voorafje of op je...

Aardappelkoekjes

Aardappelkoekjes

AardappelkoekjesRösti in Zwitserland, reibekuchen in Duitsland, deruni in Oekraïne,hash browns in Amerika, latkes in de Joodse keuken.Allemaal aardappelkoekjes gemaakt van geraspte aardappel.Ze worden meestal gegeten met een schep zure room.Maar wij eten ze met onze...

Tabouleh zonder granen

Tabouleh zonder granen

Tabouleh zonder granenAls je een huisgenoot hebt, die niet zo'n fan is van kleine granen zoals bulgur, quinoa of couscous, dan maak je die heerlijk frisse salade uit het Midden-Oosten gewoon zonder granen.De ingrediënten zijn niets bijzonder, tomaat, komkommer en...

Vegan carpaccio van tomaat

Vegan carpaccio van tomaat

Vegan carpaccio van tomaatEen super zomers voorafje:Carpaccio van tomaat met een frisse dressing van kappertjes en oregano.Ingredienten4 personen– 2 a 3 grote rijpe vleestomaten– veldsla, jonge bladsla of rucola– 2 eetl. kappertjes– 2 eetl verse oreganoblaadjes– 1...

Daslookboter

Daslookboter

DaslookboterDaslook kun je nu overal vinden. In bossen, parken, schaduwrijke tuinen.Prachtige fris groene bladeren in grote hoeveelheden. De uien/knoflookgeur komt je vaak al tegemoet.De plant is vanaf 2017 niet meer beschermd, dus een paar handjes meenemen voor in de...

Paddenstoelentapenade met walnoten

Paddenstoelentapenade met walnoten

Paddenstoelentapenade met walnotenWij houden wel van smeerseltjes met paddenstoelen, op de site staan al een mousse, kaviaar en een paté van paddenstoelen.En nu dan ook een tapenade. Tapenade maar dan anders, zonder olijven maar wel met walnoten.Een lekker smeerseltje...

Portobello gevuld met knolselderij

Portobello gevuld met knolselderij

Portobello gevuld met knolselderijPortobello's uit de oven met een verrassend winterse vulling.Ze zijn namelijk gevuld met een heerlijk mengsel van knolselderij.Echt eens wat anders.Door de voedzame vulling voldoen deze portobello's heel goed als maaltijd, met een...