Bruschetta met tomaat
De alom bekende geroosterde broodjes uit de Italiaanse keuken.
Er zijn veel versies maar de bruschetta met tomaat is wel de bekendste.
Een simpel gerechtje, zo ontzettend smaakvol.
Lekker als voorafje, borrelhapje of bijgerecht bij bijvoorbeeld een kom soep.
– 5 rijpe tomaten
– 1 kleine rode ui
– 2 teentjes knoflook
– 2 eetl verse basilicum of platte peterselie
– 1 eetl kappertjes (uit potje)
– 1 theel balsamico
– zout/peper naar smaak
Voor 8 broodjes
– ciabatta, niet te smal stokbrood of desembrood
– olijfolie
– knoflook
– zout
Bereidingswijze
Snijd de tomaten in parten, verwijder vocht en zaadjes en snijd dan in kleine blokjes.
Snipper de rode ui en de knoflook.
Hak de kappertjes wat kleiner en de kruiden fijn.
Meng alle ingrediënten en voeg naar smaak zout en peper toe.
Laat de smaken even intrekken.
Snijd het brood in niet te dikke plakken, smeer aan beide kanten een beetje olijfolie.
Gril de broodjes op een grillpan, in oven of airfrayer aan beide kanten mooi bruin.
Halveer een teen knoflook en wrijf hier de warme broodjes mee in.
Verdeel er nog wat olijfolie en zout over.
Beleg de broodjes pas vlak voor serveren met de tomaten, zodat ze lekker knapperig blijven.
Ook lekker
Griekse fetadip
Griekse fetadipDeze Griekse fetadip heet in Griekenland Tirosalata.Fetakaas, Griekse yoghurt, beetje knoflook, olie en citroen, meer niet.Lijkt een beetje op onze bietendip met fetaLekker met een broodje, platbrood of wat rauwkost, ideaal als voorafje of op je...
Aardappelkoekjes
AardappelkoekjesRösti in Zwitserland, reibekuchen in Duitsland, deruni in Oekraïne,hash browns in Amerika, latkes in de Joodse keuken.Allemaal aardappelkoekjes gemaakt van geraspte aardappel.Ze worden meestal gegeten met een schep zure room.Maar wij eten ze met onze...
Tabouleh zonder granen
Tabouleh zonder granenAls je een huisgenoot hebt, die niet zo'n fan is van kleine granen zoals bulgur, quinoa of couscous, dan maak je die heerlijk frisse salade uit het Midden-Oosten gewoon zonder granen.De ingrediënten zijn niets bijzonder, tomaat, komkommer en...
Vegan carpaccio van tomaat
Vegan carpaccio van tomaatEen super zomers voorafje:Carpaccio van tomaat met een frisse dressing van kappertjes en oregano.Ingredienten4 personen– 2 a 3 grote rijpe vleestomaten– veldsla, jonge bladsla of rucola– 2 eetl. kappertjes– 2 eetl verse oreganoblaadjes– 1...
Daslookboter
DaslookboterDaslook kun je nu overal vinden. In bossen, parken, schaduwrijke tuinen.Prachtige fris groene bladeren in grote hoeveelheden. De uien/knoflookgeur komt je vaak al tegemoet.De plant is vanaf 2017 niet meer beschermd, dus een paar handjes meenemen voor in de...
Paddenstoelentapenade met walnoten
Paddenstoelentapenade met walnotenWij houden wel van smeerseltjes met paddenstoelen, op de site staan al een mousse, kaviaar en een paté van paddenstoelen.En nu dan ook een tapenade. Tapenade maar dan anders, zonder olijven maar wel met walnoten.Een lekker smeerseltje...
Portobello gevuld met knolselderij
Portobello gevuld met knolselderijPortobello's uit de oven met een verrassend winterse vulling.Ze zijn namelijk gevuld met een heerlijk mengsel van knolselderij.Echt eens wat anders.Door de voedzame vulling voldoen deze portobello's heel goed als maaltijd, met een...
Salade met gegrilde peer en brie
Salade met gegrilde peer en brieEcht een voorgerechtje voor kaasliefhebbers.De combinatie van brie met walnoten en peer is altijd goed.Door de peer te grillen wordt deze lekker zacht met een zoete, iets gerookte smaak.Een handje cranberry's erover en je salade is...
Bloemenboter
BloemenboterFeestelijke boter voor op de feesttafel.Naast de bekende kruidenboters is het ook heel leuk om boter met eetbare bloemetjes te mengen.'s Zomers pluk je daar verse bloemetjes voor, bijvoorbeeld madeliefjes, bieslook, klaver, Maartse viooltjes, goudsbloemen...