Groentegerechten
Onze groenten gerechten
Rendang kool
Rendang koolKool is een heel veelzijdige groente, die door de vrij neutrale smaak heel makkelijk te gebruiken is in bijvoorbeeld curry's en Indonesische gerechten.Eerder plaatsten wij al Rendang van spitskool, een lekker hartige vegetarische rendang.Deze rendang kool...
Pastasaus van geroosterde groenten en ricotta
Pastasaus van geroosterde groenten en ricottaGroenten roosteren is een heel makkelijke manier van bereiden.Alles op een bakblik, kruiden en olijfolie erover en je schuift het zo in de oven.Bovendien worden de groenten er extra smakelijk van.Eerder maakten we al...
Sperziebonen vandaag anders
Sperziebonen vandaag andersVanaf nu zijn er weer volop Hollandse verse sperzieboontjes.Een makkelijk te bereiden groente die veelzijdig gebruikt kan worden.Bijvoorbeeld koud in salades, lauw met gremolata, warm in veel Indonesische gerechten.Nu hebben we ze gewokt...
Curry kool
Curry koolNet als alle andere curry's, is ook deze versie met heel makkelijk en snel klaar.Je kunt zowel witte kool als spitskool gebruiken.Wij gebruiken meestal spitskool, deze is wat zachter en lichter verteerbaar.Ingredienten– 400 gr (spits)kool– 1 ui– 3 tenen...
Lasagne met groene groenten
Lasagne met groene groentenVoor wie niet van tomatensaus houdt, is deze lasagne met groene groenten heel fijn.We hebben al eerder "witte" lasagnerecepten geplaatst, zoals lasagne met boerenkool, met prei en courgette en met courgette en spinazie.En nu dus deze met...
Dahl van linzen
Dahl van linzenEen traditionele Indiase dahl.Linzen en spinazie in een heerlijke romige saus.Het is net als alle andere curry's een makkelijk eenpansgerecht.Ingredienten– 2 eetl olie– 1 ui– 1 teen knoflook– 1 rood pepertje– 1 stukje gember– 2 eetl kurkuma– 1 theel...
Kitchari
KitchariEen kruidig gerecht van rijst en mungbonen uit de Indiase keuken.Je komt het ook veel tegen in de Ayurvedische keuken.Het is zowel voedzaam als licht verteerbaar.Wij voegen wel lekker veel groenten toe.Ingredienten– 200 gr basmatirijst– 200 gr mungbonen– 1...
Tomatentartaar
TomatentartaarOp zoek naar een verrassend voorafje?Dan is deze vegan tomatentartaar echt een aanrader.Lekker fris, beetje pittig. Tomaat als voorafje doet het altijd wel goed, zoals bruschetta met tomaat, carpaccio van tomaat of tomatentaartjes.Ingredienten– 4...
Orzo met groene groenten en pesto
Orzo met groene groenten en pestoZo'n pan vol groene groenten, dat ziet er lekker gezond uit of niet?En dan gecombineerd met pesto en orzo, ik kreeg er onmiddellijk trek in.Het recept is van Picnic, de online supermarkt.Het lijkt een beetje op onze one pot pasta...
Saag Aloo
Saag AlooEen Indiase curry van spinazie en kruidig gebakken aardappelen.Lekker pittig, lekker groen. Je eet het met rijst of naanbrood of allebei.Ingredienten– 500 gr vastkokende aardappelen– 1 ui– 2 tenen knoflook– 2 eetl olie– 1 theel komijnzaad– 1 theel kurkuma– 2...
Linzensalade met rode biet
Linzensalade met rode bietLinzen zijn heel gezonde peulvruchten.Ze zijn zeer veelzijdig te gebruiken in de keuken, je kunt ze verwerken in soepen, stoofpotten, ovenschotels, pasta's, salades etc.Zoek op onze site naar linzen en je krijgt veel lekkere recepten.We...
Tomatensaus van geroosterde tomaatjes
Tomatensaus van geroosterde tomaatjesHet is weer tomatentijd!Heb je zelf tomatenplanten gekweekt is nu de grote pluk begonnen.Maar ook in de winkels zijn de tomaten op dit moment niet duur.Dus tijd om volop tomaten te gebruiken in de keuken.Vorig jaar maakte we in...
Sajoer toemis van boontjes
Sajoer toemis van boontjesSajoer is een vrij nat gerecht, veelal met groenten bereid.Het is heel makkelijk te bereiden.Er wordt geen kokos of kokosmelk gebruikt, waardoor sajoer toemis weer heel anders smaakt dan sambal goreng.Weer een heerlijk bijgerecht voor bij je...
Aardappel-preigratin
Aardappel-preigratinHet recept voor aardappel-preigratin van Yvette van Boven is de basis voor deze gratin.Er is op dit moment nog volop prei verkrijgbaar en met het grijze weer buiten kan een winterse ovenschotel nog heel goed.Wij hebben het recept wel aangepast met...
Vegetarische Cassoulet
Vegetarische CassouletDe bekende Franse boeren bonenstoof, maar dan zonder worst en eendenboutjes.Deze versie is net zo lekker, goed vullend en verwarmend.Super makkelijk en alles in één panWij hebben wel geroockte speckjes toegevoegd om de cassoulet lekker hartig te...
Pikante smashed patatoes
Pikante smashed patatoesKrokante aardappeltjes uit de oven maken we wel vaker, zoals bijvoorbeeld smashed patatoes of geroosterde aardappelen van onze site.Nu hebben we het recept van The Happy Pear gemaakt.Smashed patatoes, pikant gekruid en heel...
Noedels met paksoi
Noedels met paksoiEen makkelijke wokmaaltijd, ideaal voor doordeweeks.Lekker hartig, goed vullend.Met veel paksoi, hartige ¨kipstukjes" en champignons zit er aardig wat groenten in deze wok.En wie niet van pittig houdt, laat het pepertje gewoon weg.Ingredienten– 400...
Lalab Tomaat
Lalab TomaatTomatensalade op Indonesische wijze.Een heel lekker en verfrissend bijgerechtje voor bij je rijsttafel.Tomaat in plakken, pittig sausje erover en klaar!Kan niet simpeler. Uit de bijbel van Beb Vuyk.Ingredienten– 2 grote tomatensausje:– 1 eetl ketjap– 1...
Chinese komkommersalade
Chinese komkommersaladeSmashed, geplette of gekneusde komkommer zijn andere namen voor deze komkommersalade uit de Chinese keuken.Door de komkommer eerste te kneuzen krijg je een groter oppervlak en wordt de dressing beter opgenomen.Deze salade smaakt niet alleen bij...
Andijvie uit de wok
Andijvie uit de wokBij andijvie uit de wok heb ik altijd het gevoel dat we gezonder eten.De andijvie blijft wat knapperiger en lijkt wel meer smaak te hebben dan gekookte.Bij deze onze versie, de tomaatjes maken het zomers.Ingredienten– 500 gr andijvie– 3 bosuitjes– 2...
Huevos a la Flamenco
Huevos a la FlamencoFlamenco eieren of Zigeuner eieren is een gerecht uit Andalusië, Spanje.Het lijkt op Shakshuka, Ranchero eieren, groene Shakshuka en Shakshuka Spaanse stijl die allemaal al op vandaagwatanders zijn te vinden.Ook dit is een heerlijk kruidig gerecht...
Mexicaanse Bowl
Mexicaanse BowlAlle ingrediënten voor een lekkere Mexicaanse maaltijd samen in een kom.Ideaal om met de kom op schoot voor de tv een spannende sportwedstrijd te kijken.Maar ook makkelijk om buiten te eten natuurlijk.Je vult de kom met alles wat jij lekker vindt, je...
Shakshuka Spaanse stijl
Shakshuka Spaanse stijlVroeger gingen wij vaak naar Spanje op vakantie.Als lunch maakte mijn moeder dan regelmatig een heerlijk prutje in de koekenpan.Uien, paprika's en tomaten gebakken in olijfolie, meer niet.Nu heb ik dat prutje pittig gekruid en eieren...
Aardappelkoekjes
AardappelkoekjesRösti in Zwitserland, reibekuchen in Duitsland, deruni in Oekraïne,hash browns in Amerika, latkes in de Joodse keuken.Allemaal aardappelkoekjes gemaakt van geraspte aardappel.Ze worden meestal gegeten met een schep zure room.Maar wij eten ze met onze...
Blote billetjes in het gras
Blote billetjes in het grasEen Oudhollandse stamppot van snijbonen (gras) en witte bonen (billetjes).Ik kwam het tegen in twee heel oude kookboekjes.Alleen door de naam is het al leuk om deze stamppot te maken.Maar het is erg smakelijk bovendien.Ingredienten– 800 gr...
Groene shakshuka – vandaagwatanders
Groene shakshukaEen heerlijk lunchgerecht wanneer je zin hebt in wat extra groente.Net als de traditionele shakshuka worden de eieren gepocheerd in een groentesaus in de pan.Maar deze groene versie bevat dus veel groene groenten en geen tomatensaus.Je eet het lekker...
Indiase Bombay aardappelen
Indiase Bombay aardappelenPittige gekruide aardappelen uit India.Erg lekker als bijgerecht bij een curry.Maar ook bij een Hollandse salade zijn deze pittige aardappeltjes heel erg lekker.Ingredienten– 500 gr vastkokende aardappelen– olie of plantaardige boter– 1/2...
Supersnelle ingelegde rode ui
Supersnelle ingelegde rode uiZoetzure rode ui, maar dan nu een supersimpele versie, met heel weinig ingrediënten.We zeiden het al eerder: altijd handig een potje zoetzuur in de koelkast.Lekker op bijna alles: salades, sandwiches, hamburgers, pittige Mexicaanse...
Geroosterde bloemkool
Geroosterde bloemkoolVoor iedereen die niet zo gek is op gekookte bloemkool.Geroosterde bloemkool, wat een uitvinding!De smaak van de bloemkool wordt door het roosteren verrassend anders, een beetje nootachtig.De bloemkool hebben we voor het roosteren gemengd met...
Spinaziepastei
SpinaziepasteiPastei van bladerdeeg, spinazie, paddenstoelen en kaas. Een heerlijke combinatie! Het oorspronkelijke recept (met hamblokjes) komt uit een allerhande uit 2011, wij hebben de ham vervangen door extra champignons. Ingredienten- 10 plakjes bladerdeeg- 600...
Paella met champignons
Paella met champignonsWe hebben al eerder een paella geplaatst op deze site.Lekker, makkelijk en boordevol groenten.Deze keer hebben we de venkel vervangen door champignons, het geeft een iets vollere smaak aan de paella.En tot slot hebben we wat reepjes nori over de...
Curry in a hurry met spruitjes
Curry in a hurry met spruitjesZoals jullie weten maken wij het liefst alles zelf. Geen pakjes en zakjes.Maar een enkele keer smokkelen wij ook. Er zijn wel eens van die dagen dat er weinig tijd is om te koken. En wil je dan toch een verse voedzame maaltijd, dan zijn...
Portobello gevuld met knolselderij
Portobello gevuld met knolselderijPortobello's uit de oven met een verrassend winterse vulling.Ze zijn namelijk gevuld met een heerlijk mengsel van knolselderij.Echt eens wat anders.Door de voedzame vulling voldoen deze portobello's heel goed als maaltijd, met een...
Vegetarische hartige jus
Vegetarische hartige jusSoms mis je gewoon wel eens een lekkere schep jus. Bijvoorbeeld bij een eenvoudige stamppot.Daarom maken wij vaak stamppot met een twist.Zoals onze kruidige stamppot boerenkool of pittige hutspot met preiMaar nu heb ik wel zo'n lekkere...
Appelcompote met cranberry’s
Appelcompote met cranberry'sFeestelijke compote voor de Kerstdagen.Bij het Kerstdiner is het altijd erg lekker om koude bijgerechten op tafel te hebben.Stoofpeertjes en cranberry compote mogen eigenlijk niet ontbreken.En deze appelcompote met cranberry's komt nu ook...
Ingelegde rode ui
Ingelegde rode uiAltijd handig een potje zoetzuur in de koelkast.Lekker op bijna alles: salades, sandwiches, hamburgers, pittige Mexicaanse gerechten, of gewoon een bruine boterham met kaas. Binnen 5 minuten heb jij ook zo'n mooi potje roze uien.Ingredienten– 2 grote...
Hartige taart met prei en tomaat
Hartige taart met prei en tomaatHartige taarten, het hele jaar door maken wij hartige taarten.Dit is al de 25e op deze site!We hebben er zelfs een aparte recepten categorie voor gemaakt.Je kunt ze zowel warm, lauw als koud eten. Lekker als lunch, picknick of met een...
Patatas Bravas
Patatas BravasDe meest bekende tapas, wie kent het niet?Knapperig gebakken aardappelstukjes met een licht pikante tomatensaus.(in Spanje worden verschillende sausen gebruikt, dat scheelt per regio) Dit recept voor de bekende salsa bravas op basis van tomaat vinden wij...
Champignonspiesjes met bosui en kruidenboter
Champignonspiesjes met bosui en kruidenboterWe hebben al eerder champignonspiesjes voor op de bbq geplaatst op de site.Maar deze met kruidenboter en bosui smaken weer heel anders.En als je voor bij de bbq toch al kruidenboter hebt gemaakt, ben je zo klaar met dit...
BBQ-spiesjes met vegetarische balletjes
BBQ-spiesjes met vegetarische balletjesDeze vrolijke spiesjes zijn altijd goed op een bbq.Wij hebben voor het gemak deze keer kant en klare groenteballetjes gebruikt.Ideaal en daardoor supersnel gemaakt.Ingredientenvoor 6 spiesjes– 1 pakje vegetarische balletjes of...
Smashed potatoes
Smashed potatoesDe lekkerste, knapperigste aardappeltjes maak je zelf!Dat geroosterde aardappeltjes uit de oven lekker zijn, dat weten we natuurlijk al heel lang.Maar deze geplette aardappeltjes overtreffen alles.Heerlijk knapperig en toch zacht van binnen.De...
Vegan curry met broccoli
Vegan curry met broccoliNog een heerlijke curry, deze keer met broccoli en geraspte kokos.Eigenlijk zijn alle curry's niet moeilijk om te maken en vrij snel klaar.Het enige wat erg handig is: zet alle ingrediënten klaar, dan is het kwestie van vlam onder de pan en...
Supersnelle curry
Supersnelle curryDeze vegan curry staat binnen 10 minuten op tafel!De rijst koken voor erbij duurt bijna langer.Erg lekker en voedzaam door de kikkererwten.Ingredienten– 2 eetl olie– 1/2 rode ui– 1 teen knoflook– 1 rood pepertje– 1 stukje gember– 1 eetl kerriepoeder–...
Tortilla met pulled oats
Tortilla met pulled oatsMexicaans feestje op tafel.Men neme tortilla's.Pittig gekruide, knapperig gebakken pulled oats.Guacamole en Pico de Gallo, zie onze recepten.Sla, tomaten in partjes, avocado's in plakjes, geraspte kaas en crème fraîche.Zet alles in gezellige...
Vegan Boeuf Bourguignon
Vegan Boeuf BourguignonBen je nu op het laatste moment nog op zoek naar een hoofdgerecht voor Kerst?Stop met zoeken en maak dit heerlijke stoofpotje.Vegetarisch, veganistisch, binnen 30 minuten klaar, goed van te voren klaar te maken, gezellig de pan op tafel, en ook...
Cranberry compote met rozemarijn
Cranberry compote met rozemarijnGeen Kerst zonder cranberry's, cranberry's horen bij Kerst!Wij gebruiken cranberry's in gebak, snoep, groentegerechten en salades.En zo maken wij ook ieder jaar compote van cranberry's. Zie ook op de site.Deze keer hebben we rozemarijn...
Spruitjes met vegan spekjes
Spruitjes met vegan spekjesSpruitjes met gebakken spekjes kent iedereen wel.De hartige spekjes geven de meegebakken spruitjes een verrassend lekkere smaak.Dat kan dus ook vegan!Deze gemarineerde, geroosterde reepjes paddenstoel geven ook die lekker hartige smaak aan...
Stamppot Paksoi met pittige pulled oats
Stamppot Paksoi met pittige pulled oatsWe hebben er weer een!Een heerlijke stamppot. Veganistisch als je plantaardige melk gebruikt.Een stamppot met een kruidige roerbak van paksoi. En daarop pittige pulled oats in ketjapjus.Dit gaan we vaker eten!Ingredienten– 750 gr...
Geroosterde wortels
Geroosterde wortelsZo simpel, maar zoo lekker.Gewoon een bos wortels, beetje olie, tijm en zeezout erbij, 30 minuutjes in de oven en je hebt toch een lekker bijgerecht!Ingredienten– 1 bos wortels– olijfolie– paar takjes tijm– grof zeezoutBereidingswijzeBoen de wortels...
Aardappel-preitaart
Aardappel-preitaartHartige taarten eten wij heel regelmatig.Prei is een lekker hartig ingredient om in taarten te verwerken.Zo hebben we al een Preitaart met bosui en een Hartige preitaartMaar omdat we onze aardappel-preisoep al een paar jaar zo ontzettend lekker...
Stoofpotje met pompoen en linzen
Stoofpotje met pompoen en linzenStoofpotten horen echt bij de herfst!Deze eenpans maaltijd boordevol groenten en bonen is een ideale maaltijd voor door de weeks.Verwarmend, goed vullend en bovendien snel klaar.Stoofpotten met vlees moeten uren zachtjes garen, dat...
Ovenschotel met spruitjes
Ovenschotel met spruitjesHerfst, wij houden er wel van. Buiten wind en regen, binnen lekker warm.En in de keuken gaan we ook over op meer verwarmende gerechten.Zoals deze ovenschotel met Hollandse spruitjes.Simpel, voedzaam en verrassend lekker!Ingredienten– 500 gr...
Nasi goreng met bloemkoolrijst en pulled oats
Nasi goreng met bloemkoolrijst en pulled oatsEen pan met uitsluitend groenten deze nasi. De rijst hebben we namelijk vervangen door bloemkoolrijst.En we hebben iets nieuws ontdekt: pulled oats!Een plantaardige vleesvervanger die veel eiwit bevat.Het wordt gemaakt van...
Okonomiyaki
OkonomiyakiHartige Japanse pannenkoek.Een rijk gevulde hartige pannenkoek, bomvol groenten, bomvol smaken.Af en toe kom je Okonomiyaki tegen op een lunchkaart.(In Amsterdam zijn zelfs twee Okonomiyaki restaurants). Voor de meeste mensen is het nog onbekend. Ons...
Rucolastamppotje met tomaatjes en mozzarella
Rucolastamppotje met tomaatjes en mozzerella Een heerlijk stamppotje, romig door de mozzarella. De warme gebakken tomaatjes en geroosterde pijnboompitjes geven een smakelijk en leuk effect. De rucola kan ook heel goed vervangen worden door verse spinazie of...
Broodje pittige burger met Pico de Gallo
Broodje pittige burger met Pico de GalloVoor de makkelijke hap, heel fijn voor een makkelijke, luie of geen tijd dag!De combinatie van een warme burger met de koude tomatensalsa is echt super.Een vegetarische burger kun je natuurlijk zelf maken, zie bijvoorbeeld ons...
Preikoekjes
PreikoekjesEn voor iedereen die de hartige pannenkoekjes met ricotta ook zo lekker vindt, nog een recept voor hartige koekjes: preikoekjes van Ottolenghi uit het boek Plenty. Met een salade erbij heb je een heerlijke maaltijd, en als je kleine porties bakt is het ook...
Mediterraanse plaattaart
Mediterraanse plaattaartEen goed gevulde plaattaart met mediterraanse groenten.Onder andere courgette, artisjok, paprika en tomaten maken deze hartige taart lekker zomers.Een makkelijke maaltijd voor een zomerse dag.Ingredienten– 6 plakjes (diepvries) of een rol...
Vegetarische goulash met bloemkool
Vegetarische goulash met bloemkoolWeer eens een andere manier om Hollandse bloemkool te bereiden.Een zomerse goulash, makkelijk en snel klaar.Een eenpansgerecht dus ideaal als makkelijke maaltijd of op vakantie.Je maakt het net zo pittig als je zelf wilt.En als je...
Gebakken kaas
Gebakken kaasHoe kunnen we dit nu vergeten? Gebakken kaas, zo simpel, zo lekker.We maken dit niet heel vaak, maar een paar keer per jaar, maar wel al 40 jaar!Erg lekker bij een groene stamppot bijvoorbeeld.Gebakken kaas kom je in veel andere landen ook tegen: in...
Winterse pie met linzen en kikkererwten
Winterse pie met linzen en kikkererwtenShepherd's pie, cottage pie, jachtschotel of een ovenschotel. Noem het maar hoe je het wilt.Lekker is het in ieder geval.Groenten, champignons, linzen en kikkererwten afgedekt met een laag puree maken deze smakelijke pie tot een...
Tjap Tjoy met tofu
Tjap Tjoy met tofu Weer een gerecht wat iedereen, die wel eens bij de Chinees heeft gegeten, wel kent.Tjap betekent gemengd en Tjoy betekent groenten.Tjap Tjoy bestaat dus uit lekker veel gemengde knapperige groenten in een licht gebonden saus.Deze vegetarische versie...
Woknoedels met tofu en teriyakisaus
Woknoedels met tofu en teriyakisaus Als je dan toch die lekkere teriyakisaus zelf hebt gemaakt! Volgt hier een super makkelijk en gezond recept voor een snelle doordeweekse maaltijd. Boordevol groenten en lekker hartig. Je kunt er zo veel groenten in verwerken als je...
Pittige hutspot met prei
Pittige hutspot met prei Stamppot van alleen peen en uien vinden we altijd wat flauw van smaak.Maar deze pittige hutspot met nasikruiden en knapperige prei smaakt totaal anders, die lusten we wel vaker.De kruiden mengen we zelf, maar voor het gemak kun je ook een...
Komkommer zoetzuur
Komkommers zoetzuur Wij hadden dit jaar komkommers gezaaid met een enorm goed resultaat. Veel komkommers, groene, gele, grote en kleine. Maar jammer genoeg is de schil vrij hard en zitten de komkommers bomvol erg natte zaden. Dus erg lekker om zo te eten zijn ze niet....
Champignon Spiesjes
Champignon Spiesjes Smakelijke spiesjes voor op de bbq. Een lekker en makkelijk bijgerechtje wat iedereen wel lust. We hebben de champignons gemarineerd in twee verschillende marinades. Beiden even lekker. En als het weer niet mee zit grill je ze net zo makkelijk...
Groene groenten met gremolata
Groene groenten met gremolata Een lekker groen bijgerecht, makkelijk voor te bereiden en lauwwarm het lekkerst is. Dus ideaal als je veel eters hebt. Je kunt met de groenten varieren wat je wilt, als je het maar groen houdt. Dat staat gewoon het mooist. Gremolata is...
BBQ-spiezen met Halloumi
BBQ-spiezen met Halloumi Deze smakelijke spiezen met groenten en halloumi lust iedereen wel. Niet alleen vegetariers maar ook vleeseters zullen blij verrast zijn. Halloumi is een stevige kaas, officieel afkomstig uti Cyprus. De kaas wordt meestal gemaakt van schapen-...
Aardappelspiesjes
AardappelspiesjesEen lekker bijgerechtje voor de barbecue. Door de aardappeltjes op stokjes te rijgen zijn ze heel makkelijk te roosteren. Weinig werk, groots resultaat. IngredientenVoor 2 x 4 spiesjes - 24 kleine (kriel)aardappeltjes in de schil - 4 takjes rozemarijn...
Zaalouk
ZaaloukAubergine-paprikasalade uit de Marokkaanse keuken. In Frankrijk heb je ratatouille, in Italie caponata en in Marokko zaalouk. Alle drie smaakvolle salades die je als bijgerecht kunt eten, maar ook erg lekker zijn als voorafje met brood. Er zijn van zalouk heel...
Spinazietaart zonder deegbodem
Spinazietaart zonder deegbodem Ja we hebben er weer een, een heerlijke hartige taart. Wij zijn er gek op. Hartige taarten zijn zowel warm als koud lekker. Met een salade erbij een makkelijke maaltijd, ideaal om mee te nemen voor een picknick of lunch of in kleine...
Ketoprak
KetoprakWat is het toch een feest dat er zo veel vegetarische recepten zijn in de Indonesische keuken. Onze Indonesische rijsttafel wordt steeds uitgebreider. We hebben op onze website nu een nieuw thema toegevoegd: Rijsttafel, alle Indonesische gerechten...
Sambal Goreng Boontjes
Sambal Goreng Boontjes Een eenvoudig recept voor heerlijk pittige boontjes op Indonesische wijze. Heel lekker in combinatie met de eieren van tante Nannie. Ingredienten- 500 gr sperziebonen- 3 eetl zonnebloem- of kokosolie- 1 ui- 2 teen knoflook- 3 eetl ketjap manis-...
Surinaamse Roti
Surinaamse Roti Pasgeleden kreeg ik als kadootje een workshop Soulfood door Keshia’s Kitchen. Geweldig leuk, Keshia begint met informatie over het ontstaan van de invloeden in de Caribische keuken. Daarna gezamenlijk aan het koken en tot slot lekker eten. Haar recept...
Rendang van spitskool
Rendang van spitskool Deze vegetarische Rendang is zo ontzettend lekker, die moet je echt eens maken. Zelfs de verstokte vleeseter zal verrast zijn met dit pittige en smaakvolle gerecht. Samen met bijvoorbeeld Lalab tauge, Sambal goreng boontjes en Sambal goreng telor...
Rode uientaart met port
Rode uientaart met port In port gekarameliseerde rode uien samen met camembert en tijm. Daar een hartige taart van, zo lekker. Wij aten hem als maaltijd met een frisse salade erbij. Maar koud, in kleine puntjes, met een glaasje port erbij smaakt het ook heerlijk. Het...
Vegetarische goulash
Vegetarische goulash Een smaakvol gerecht waar je lekker warm van wordt, maar dan moet je hem wel lekker pittig kruiden natuurlijk. Houdt je niet zo van erg pittig, voeg je gewoon wat minder chili toe. Smaakvol blijft dit Hongaarse gerecht evengoed. Het voordeel van...
Gegratineerde witlof
Gegratineerde witlof Herfst, de tijd voor comfort food waar je lekker warm van wordt. Stamppotjes, gevulde soepen of ovengerechten. Maar ook weer tijd voor andere groenten. Zo is er nu weer witlof verkrijgbaar, een echte herfst/winter groente. Witlof is een ideale...
Nasi goreng
Nasi goreng Wel een beetje retro, maar ook erg van deze tijd, no waste! Ideaal om restjes uit je koelkast te verwerken. Heb je rijst over? Of een rest kool, een halve prei, een winterpeen? Mengen met lekker veel kruiden en je hebt al snel een lekkere nasi. Eitje erbij...
Groenteballetjes of burgertjes
Groenteballetjes of burgertjes Deze lekkere groenteballetjes geïnspireerd door falafel maak je natuurlijk zelf. Door toevoeging van wortel, doperwtjes en bosui worden balletjes anders van smaak. Met de groenten kun je natuurlijk variëren wat je wilt. Deze balletjes...
Mediterraanse andijviestamppot
Mediterraanse andijviestamppot De overbekende andijviestamppot maar dan net even anders. Met geroosterde paprika, zongedroogde tomaat, feta kaas en walnoten wordt de stampot een beetje zomers. Bovendien ziet de stamppot er ook kleurig en smakelijk uit. Ingredienten-...
Appelcompote
AppelcompoteNu de appels geplukt mogen worden of zelfs van de bomen vallen is het ook tijd om zelf de lekkerste appelcompote of moes te maken! Als je de appels geschild hebt is het maar 15 minuten werk. En lekker dat het is, daar kan geen potje tegenop. Ingredienten–...
Bramensap
BramensapBramenplukken een verslavende bezigheid! Het is dit jaar een bijzonder goed bramenjaar, heel veel lekkere dikke bramen, die kun je gewoon niet laten hangen, die moet je plukken. En er dan lekker sap van maken, daar wordt een mens blij van. IngredientenBramen...
Bloemkoolpizza
BloemkoolpizzaJa ik weet het, we zijn eigenlijk altijd van het zelf maken. En pizzabodems maken we ook altijd zelf, dat is niet veel werk, alleen het rijzen van het deeg neemt wat tijd. Maar nu kregen we pas geleden bij iemand een verassende bloemkoolpizza, en die was...
Courgettes zoetzuur
Courgettes zoetzuur Wij hebben het geluk van een grote tuin. Naast bloemen, kruiden, fruit en bessen hebben we ook nog wat ruimte voor groenten. Zo hebben we ieder jaar dus ook een paar courgetteplanten. Met als resultaat: heel veel courgettes! Dus veel soepjes,...
Rabarberchutney
RabarberchutneyEigenlijk is het advies om na 21 Juni geen rabarber meer te oogsten. Maar ja, wat als je terug komt van vakantie en er zitten nog veel rabarberstengels aan je plant? Juist. Ik heb er toch nog maar een paar geplukt en er lekkere chutney van gemaakt....
Salade met gegrilde asperges en frisse dressing
Salade met gegrilde asperges en frisse dressing Als je van groene asperges houdt, zul je zeker van deze salade genieten. Knapperige sla, gegrilde asperges en een heel verrassende yoghurtdressing met tijm en lemon curd! Als lunchsalade of voorafje voor 4 personen, of...
Mie met knapperige boontjes
Mie met knapperige boontjes Voor wie zin heeft in een hartige maaltijd die in 15 minuten op tafel staat. Dan moet je deze echt eens proberen. Geroerbakte mie met vegetarische kipstukjes en lekker veel knapperige boontjes. Super makkelijk en super smakelijk....
Mexicaanse salade met gepofte zoete aardappel
Mexicaanse salade met gepofte zoet aardappel Geen zon buiten? Dan maken we het in huis maar zonnig. Voor wie er zin heeft in een kleurige maaltijd. Een heerlijk knapperige Mexicaanse salade en een gepofte zoete aardappel gevuld met een frisse pittige salsa. Drie...
Aardappelpizza
AardappelpizzaKen je deze al? Less is more gaat zeker op voor deze pizza. Een heerlijk knapperige pizza zonder saus, belegd met aardappelschijfjes, olie, knoflook, zeezout, en rozemarijn. Kom soep erbij en klaar is je maaltijd. IngredientenVoor pizzadeeg: - 320 gr...
Zuurkool eigen keuken
Zuurkool eigen keuken Wij hebben zelf zuurkool gemaakt, leuk en supermakkelijk. Zuurkool ontstaat door fermentatie, de natuurlijke bacterien zetten koolhydraten om in alcohol of zuren. Het enige dat je nodig hebt is (biologische) witte kool, zout, een schone pot en...
Spruitjesstamppot
SpruitjesstamppotEen winters stamppotje met spruitjes, champignons, paprika en blauwe kaas. Een beetje machtig dat wel, maar dit is toch lekker! Als je tenminste van spruitjes houdt. Ingredienten- 1 kg kruimige aardappelen - 500 gr kleine spruitjes - 1 sjalotje - 2...
Rode curry met kikkererwten
Rode curry met kikkererwten We starten dit jaar goed met een lekkere warme curry boordevol verse groenten. Dat smaakt na alle hapjes, toastjes en oliebollen van afgelopen weekend. Kikkererwten zitten bomvol eiwitten, ijzer en B vitamines en bevatten veel...
Groene curry met groene groenten
Groene curry met groene groenten Daar wordt je lekker warm van: een pittige curry. Deze keer boordevol groene groenten, erg lekker en gezond, je hebt zo makkelijk je portie groenten binnen voor een hele dag. Een curry is ook handig om restjes groenten te verwerken,...
Stoofpeertjes
StoofpeertjesStoofpeertjes horen echt bij de herfst en winter. Het hele huis ruikt lekker als je stoofpeertjes zachtjes staan te pruttelen. Zodra ze in de winkels te koop zijn krijgen wij er trek in. Stoofpeertjes smaken heerlijk bij stevige stoofpotjes, of als...
Ovengedroogde tomaatjes
Ovengedroogde tomaatjes Zelf tomaatjes drogen is echt de moeite waard. Het is heel weinig werk en het resultaat is heerlijk. Bewaar de tomaatjes onder olie in schone potten en ze zijn wekenlang houdbaar. Wij maken ze aan eind van de zomer, wanneer we met schalen vol...
Herfstige ovenschotel van snijbiet
Herfstige ovenschotel van snijbiet Geen stamppot maar een lekkere ovenschotel. Hartig, goed vullend en verwarmend als de regen tegen de ramen slaat. Vegetarische spekreepjes, veel groente, een laagje Boursin en een smeuige aardappelpuree met kaas. Daar krijg je toch...
Griekse boerensalade (Choriatiki Salata)
Choriatiki of Griekse boerensalade De alombekende Griekse boerensalade, wie kent het niet? Op internet en in kookboeken kun je tientallen recepten vinden. De ingredienten zijn bijna vaak dezelfde: tomaat, komkommer, courgette, rode ui, olijven en fetakaas. Sommige...
Raita
RaitaEen verfrissende yoghurtsaus of yoghurtdip uit de Indiase keuken die veel wordt gegeten bij pittige gerechten, zoals curry’s. Het lijkt erg op de bekende tzatziki maar door het gebruik van andere kruiden is de smaak verrassend anders. Maak het eens als vervanger...
Ratatouille
RatatouilleWe hebben de eerste courgettes geoogst! En dezelfde dag verwerkt in een heerlijke ratatouille. Ratatouille is een Frans gerecht van verschillende gestoofde groenten. Het is heel smakelijk als bijgerecht en kan zowel warm als koud worden gegeten. Wij aten...
Zomerse spinaziestamppot
Zomerse spinaziestampot Een heel lekker stamppotje met spinazie, tomaatjes en gekookte eitjes. Romig door de mozzarella. Daar wij jonge kippen hebben, hebben we op dit moment leuke kleine eitjes, en die zijn dan weer erg leuk om in dit stamppotje te verwerken. Maar...
Provencaalse ovenschotel
Provencaalse ovenschotel Een smakelijke, makkelijke ovenschotel boordevol verse groenten. Ook ideaal om je koelkast leeg te maken, kun je mooi alle restjes groenten verwerken. Je kunt de groenten varieren, of de aardappels vervangen door zoete aardappel. Hier onze...
Tabouleh met quinoa
Tabouleh met quinoa De traditionele tabouleh uit het Midden-Oosten is een salade van bulgur met veel munt en peterselie. Het wordt als voorgerecht en als bijgerecht gegeten. Heb je geen bulgur in huis gebruik je quinoa of couscous, beiden smaken net zo lekker in deze...
Spinazie met tomaatjes uit de wok
Spinazie met tomaatjes uit de wok Sneller kun je je verse spinazie niet op tafel krijgen. Met 5 minuten ben je klaar. En met twee soorten tomaatjes erdoor krijgt je spinazie een verrassende frisse smaak. Ingredienten- 400 gr verse of wilde spinazie - 1 kleine rode ui...
Groene Aspergetaart
Groene Aspergetaart Nu de groene asperges nog te koop zijn, willen we er nog een heerlijke hartige taart mee maken. En omdat de kleine aspergetaartjes van de paasbrunch zo lekker waren, doen we niet moeilijk maar gebruiken dat recept gewoon nog een keer. Maar dan een...
Frittata met artisjokharten
Frittata met artisjokharten Een goed gevulde frittata, erg lekker door de combinatie van friszure artisjokharten met hartige kaas. Er zijn mensen die zo een blik artisjokharten leeg eten, speciaal voor hen dit recept. Ingredienten- 1 ui - 2 teen knoflook - 1 rode...
Gado Gado
Gado Gado Deze bekende Indonesische groenteschotel, maar dan net even anders, kregen we als lunch. Verrassend lekker! Een heerlijke saus onder in de kom, een prachtige salade er bovenop. Wanneer je gaat eten, meng je zelf je salade. En het was zo lekker, dat we...
Quiche met rucola
Quiche met rucola En omdat het zo lekker en makkelijk is nog een hartige taart! Deze is met rucola, rode ui en Gorgonzola. Een heel goede combinatie. Smaakt koud ook heel lekker, dus ideaal voor je paasbrunch. Ingredienten- 5 plakjes deeg voor hartige taart...
Chili sin carne
Chilli sin carne Ook weer zo’n retro gerecht, dat iedereen wel kent. Maar als de regen tegen de ramen slaat is dit toch nog steeds een heerlijk gerecht waar je lekker warm van wordt. Je kunt er veel groenten in kwijt. (No-waste, als je je koelkast wilt opruimen) En de...
Kruidige stamppot boerenkool
Kruidige stamppot boerenkool Eet boerenkool eens anders! (deel5) Boerenkool gewokt met nasikruiden en daarna verwerkt tot stamppot. Daar wordt je lekker warm van. Voor het gemak kun je een zakje nasikruiden gebruiken, maar beter meng je het natuurlijk zelf. Zie het...
Hartige preitaart
Hartige Preitaart Dit is nou echt een quiche die nooit verveeld. Eenvoudig, lukt altijd. Je eet hem zowel warm, lauw als koud, smaakt altijd goed. Heerlijk als lunch, maar met salade erbij een volwaardige maaltijd. Ingredienten- bladerdeeg of deeg voor hartige taart -...
Foe Yong Hai
Foe Young Hai Hoe retro wil je het hebben?Wie kent dit Chinese gerecht niet, een rijkgevuld eigerecht overgoten met zoetzure saus.Ik denk dat iedereen die ooit wel eens bij de Chinees heeft gegeten dit wel kent.Nu kun je Foe Yong Hai heel makkelijk zelf maken, lekker...
Gekarameliseerde witlof
Gekarameliseerde witlof Zo lekker heb je witlof nog nooit gegeten! Gekarameliseerd met honing en tijm. Je hebt maar een paar minuten en een wok nodig, en je hebt een totaal andere smaak aan je witlof gegeven. Ziet er bovendien ook heel mooi uit, toch? Ingredienten- 4...
Cranberry compote
Cranberry compoteVoor iedereen die nog cranberry’s in de koelkast hebben liggen en ze door de drukte zijn vergeten.Ons recept voor cranberry compote: gezoet met honing en sinaasappelsap en een vleugje kaneel, zo lekker en gezond!De compote is binnen 15 minuten klaar...
Boerenkooltaart
BoerenkooltaartEet boerenkool eens anders! (deel 4) Wist je dat naast soep, frittata en salade, boerenkool ook heel erg lekker is in een hartige taart? Nou wij weten het wel, geroerbakte boerenkool met provencaalse kruiden, zongedroogde tomaatjes en pijnboompitjes...
Mexicaanse wraptaart
Mexicaanse wraptaart Tussen alle kerstrecepten, kerstmenu’s, kerstboodschappen en inkopen van kerstbomen en kerstkado’s door moet er natuurlijk ook nog gewoon gegeten worden. En als het weer dan saai en grijs is, wil je ook nog iets kleurrijks op tafel. Maak daarom...
Hasselbacks aardappelen
Hasselbacks aardappelenKerstidee, feestelijk bijgerecht. Hasselbacks Potatis is een aardappelrecept dat in 1940 is bedacht door de chefkok van Hotel Hasselbacken in Stockholm. Bijzonder feestelijke aardappelen die in de oven geroosterd worden. De voorbereiding is echt...
Frittata met boerenkool
Frittata met boerenkool Eet boerenkool eens anders! (deel2) Geen stampot maar een goed gevulde frittata met aardappel en boerenkool, pittig door een rood pepertje. Zowel warm als koud erg lekker. Ingredienten- 3 flinke vastkokende aardappelen - 1 grote ui - 1 teen...
Overvolle groentetaart
Overvolle groentetaart Superlekker! Deze taart zit echt bomvol groenten die eerst geroosterd worden, dat gecombineerd met ricotta, tijm en feta geeft echt een heerlijk resultaat. Het verwerken van de groenten kost even wat tijd maar is echt de moeite waard. Dit recept...
Paella
PaellaEen feest op tafel! Deze vegetarische paella zit zo vol met verschillende groenten en kruiden, het is echt een prachtig, kleurrijk en bijzonder smakelijk gerecht. Als je eerst alle groenten snijdt, en dan is het maken van de paella echt zo gedaan. Recept van...
Hartige taart met snijbiet
Hartige taart met snijbiet Een lichte hartige taart, met veel verse kruiden zonder room, zonder eieren! Maar toch goed voedzaam door de 3 soorten kaas die gebruikt worden. Een recept van website van Ottolenghi. Kun je niet aan snijbiet komen (de moestuin van de buren...
Vegetarische burgers
Vegetarische burgers Een broodje hamburger kan soms zo ontzettend lekker zijn. Dus hier een recept voor vegetarische burgers, echt heel lekker en het belangrijkste ze zijn door de ingredienten ook nog erg gezond. Wij eten ze met een tomatensalsa (Pico de Gallo, zie...
Shakshuka
ShakshukaEieren in een heerlijke tomaten-groentensaus. Een Noord-Afrikaans gerecht. Het recept lijkt veel op de Ranchero eieren uit Honduras, die ook op deze website staan, maar door het gebruik van andere kruiden is de smaak toch heel anders. Ingredienten- ½ theel...
Frittata met courgette
Frittata met courgette Frittata di zucchine. Een Italiaanse omelet met plakjes courgette, munt, peterselie en parmezaanse kaas. Zowel warm, lauw als koud smaakt de frittata heel lekker. Ingredienten- 2 kleine courgettes - 1 teen knoflook, geperst - 6 eieren - ½ bosje...
Geroosterde bietjes
Geroosterde bietjes De lekkerste bietjes ooit: geroosterd in de oven met balsamicoazijn en knoflook! Heb je deze eenmaal geproefd, wil je echt geen andere meer. Ingredienten- 500 gr verse bietjes, liefst kleintjes - 10 tenen knoflook, met schil - flinke hand verse...
Geroosterde aardappelen met rozemarijn en zeezout
Geroosterde aardappelen met rozemarijn en zeezout Er zijn weer volop nieuwe aardappelen te krijgen! Er zijn veel smakelijke soorten op de markt, maar de Opperdoezer is bij ons de koning.Aardappelen roosteren is heel eenvoudig, de oven doet het werk, en het resultaat...
Gepofte aardappel met zure room
Gepofte aardappel met zure room Echt lekker, een warme gepofte aardappel met een heerlijk sausje van zure room met verse kruiden en knoflook. Je kunt de aardappelen poffen op de bbq, in de oven en in de magnetron. Heb je weinig tijd dan is poffen in de magnetron...
Gevulde tomaten met aubergine en salie
Gevulde tomaten met aubergine en salie Bijzonder smakelijke tomaten uit de oven gevuld met een vulling van ui, aubergine en verse salieblaadjes. Het krokante dakje met o.a. citroenrasp geeft een heel fris accent. Het oorspronkelijke recept komt uit een Volkskrant van...
Geroosterde groentes
Geroosterde groenten Super makkelijk, de oven doet het werk. De venkel en salie geven een heel bijzondere smaak aan deze schotel. Ingredienten- 2 venkelknollen - 2 rode paprika’s - 1 rode Spaanse peper - 750 gr lekkere aardappelen, ongeschild - 1 aubergine - 2 handen...
Thousand Island dressing
Thousand Island dressing De overbekende dressing die je makkelijk zelf kunt maken. Dit recept komt van 24 kitchen. Ingredienten- 1 groene paprika - ½ bos peterselie - citroensap van ½ citroen - 2 eetl melk - 4 eetl chilisaus - 4 eetl ketchup - 100 ml halvanaise -...
Siciliaanse Caponata
Siciliaanse Caponata Een Zuid-Italiaans groentegerecht van o.a. aubergine, bleekselderij, kappertjes en olijven gestoofd in een tomatensaus. Wat de caponata vooral zo lekker maakt is dat de verschillende smaken zo goed te proeven zijn. Caponata wordt zowel warm, lauw...
Lenterisotto met groene asperges
Lenterisotto met groene asperges Een heerlijk recept voor een lenterisotto met lekker veel groenten. De risotto ziet er bovendien heel mooi en smakelijk uit door de groene asperges en velderwtjes. Zelf risotto maken is echt niet moeilijk, probeer het eens!...
Carrot cake
Carrot cake Op internet zijn al tientallen recepten voor carrot cake te vinden, dus vooruit, daar komt ons recept dan ook nog bij. Want dit is een echt makkelijk recept met weinig ingredienten, de cake lukt altijd en smaakt verrukkelijk, dus die kunnen we jullie toch...
Broccolitaart
BroccolitaartEen winterse hartige taart van broccoli met roquefort en walnoten.Ingredienten– 6 plakjes deeg voor hartige taart (diepvries) – 500 gr broccoli – 3 sjalotjes – 50 gr walnoten – 100 gr roquefort – 3 eieren – 200 ml slagroom – zout/peper – cayennepeper –...
Berbertajine
BerbertajineEen geurige stoofpot uit Marokko. Tajine kun je met veel verschillende groenten opbouwen, let alleen wel op de volgorde: groenten die lang moeten garen onderop, groenten die snel garen bovenop. Heb je de tajine eenmaal opgebouwd: deksel erop en alles...
Ranchero eieren
Ranchero eieren Ranchero eieren Huevos Ranchero of Ranchera eieren uit Honduras Dit recept is in Honduras en in meerdere Zuid-Amerikaanse landen een onderdeel van een ontbijt, het wordt veelal gecombineerd met tortilla, gebakken bonen, worstjes, avocado en gebakken...
Rendang kool
Rendang koolKool is een heel veelzijdige groente, die door de vrij neutrale smaak heel makkelijk te gebruiken is in bijvoorbeeld curry's en Indonesische gerechten.Eerder plaatsten wij al Rendang van spitskool, een lekker hartige vegetarische rendang.Deze rendang kool...
Pastasaus van geroosterde groenten en ricotta
Pastasaus van geroosterde groenten en ricottaGroenten roosteren is een heel makkelijke manier van bereiden.Alles op een bakblik, kruiden en olijfolie erover en je schuift het zo in de oven.Bovendien worden de groenten er extra smakelijk van.Eerder maakten we al...
Dakos, Griekse tomatensalade met gedroogd brood
Dakos, Griekse tomatensalade met gedroogd broodNu het tomatentijd is, volop verkrijgbaar zocht ik een nieuwe tomatensalade.In het boek plenty more van Ottolenghi kwam ik deze tegen.Deze salade lijkt erg op Panzanella, de Toscaanse broodsalade.De toevoeging van olijven...