Vegetarische

Groenten specialiteiten

 

Onze groenten gerechten

Pittige hutspot met prei

Pittige hutspot met prei Hutspot van alleen peen en uien vinden we altijd wat flauw van smaak. Maar deze pittige hutspot met nasikruiden en knapperige prei smaakt totaal anders, die lusten we wel vaker. De kruiden mengen we zelf, maar voor het gemak kun je ook een...

Komkommer zoetzuur

Komkommers zoetzuurWij hadden dit jaar komkommers gezaaid met een enorm goed resultaat. Veel komkommers, groene, gele, grote en kleine. Maar jammer genoeg is de schil vrij hard en zitten de komkommers bomvol erg natte zaden. Dus erg lekker om zo te eten zijn ze niet....

Champignon Spiesjes

Champignon Spiesjes Smakelijke spiesjes voor op de bbq. Een lekker en makkelijk bijgerechtje wat iedereen wel lust. We hebben de champignons gemarineerd in twee verschillende marinades. Beiden even lekker. En als het weer niet mee zit grill je ze net zo makkelijk...

Groene groenten met gremolata

Groene groenten met gremolata Een lekker groen bijgerecht, makkelijk voor te bereiden en lauwwarm het lekkerst is. Dus ideaal als je veel eters hebt. Je kunt met de groenten varieren wat je wilt, als je het maar groen houdt. Dat staat gewoon het mooist. Gremolata is...

Zaalouk

Zaalouk Aubergine-paprikasalade uit de Marokkaanse keuken. In Frankrijk heb je ratatouille, in Italie caponata en in Marokko zaalouk. Alle drie smaakvolle salades die je als bijgerecht kunt eten, maar ook erg lekker zijn als voorafje met brood. Er zijn van zalouk heel...

Spinazietaart zonder deegbodem

Spinazietaart zonder deegbodem Ja we hebben er weer een, een heerlijke hartige taart. Wij zijn er gek op. Hartige taarten zijn zowel warm als koud lekker. Met een salade erbij een makkelijke maaltijd, ideaal om mee te nemen voor een picknick of lunch of in kleine...

Ketoprak

Ketoprak Wat is het toch een feest dat er zo veel vegetarische recepten zijn in de Indonesische keuken. Onze Indonesische rijsttafel wordt steeds uitgebreider. We hebben op onze website nu een nieuw thema toegevoegd: Rijsttafel, alle Indonesische gerechten...

Sambal Goreng Boontjes

Sambal Goreng Boontjes Een eenvoudig recept voor heerlijk pittige boontjes op Indonesische wijze. Heel lekker in combinatie met de eieren van tante Nannie. Ingredienten - 500 gr sperziebonen - 3 eetl zonnebloem- of kokosolie - 1 ui - 2 teen knoflook - 3 eetl ketjap...

Surinaamse Roti

Surinaamse Roti Pasgeleden kreeg ik als kadootje een workshop Soulfood door Keshia’s Kitchen. Geweldig leuk, Keshia begint met informatie over het ontstaan van de invloeden in de Caribische keuken. Daarna gezamenlijk aan het koken en tot slot lekker eten. Haar recept...

Rendang van spitskool

Rendang van spitskool Deze vegetarische Rendang is zo ontzettend lekker, die moet je echt eens maken. Zelfs de verstokte vleeseter zal verrast zijn met dit pittige en smaakvolle gerecht. Samen met bijvoorbeeld Lalab tauge, Sambal goreng boontjes en Sambal goreng telor...

Rode uientaart met port

Rode uientaart met port In port gekarameliseerde rode uien samen met camembert en tijm. Daar een hartige taart van, zo lekker. Wij aten hem als maaltijd met een frisse salade erbij. Maar koud, in kleine puntjes, met een glaasje port erbij smaakt het ook heerlijk. Het...

Vegetarische goulash

Vegetarische goulash Een smaakvol gerecht waar je lekker warm van wordt, maar dan moet je hem wel lekker pittig kruiden natuurlijk. Houdt je niet zo van erg pittig, voeg je gewoon wat minder chili toe. Smaakvol blijft dit Hongaarse gerecht evengoed. Het voordeel van...

Gegratineerde witlof

Gegratineerde witlof Herfst, de tijd voor comfort food waar je lekker warm van wordt. Stamppotjes, gevulde soepen of ovengerechten. Maar ook weer tijd voor andere groenten. Zo is er nu weer witlof verkrijgbaar, een echte herfst/winter groente. Witlof is een ideale...

Nasi goreng

Nasi goreng Wel een beetje retro, maar ook erg van deze tijd, no waste! Ideaal om restjes uit je koelkast te verwerken. Heb je rijst over? Of een rest kool, een halve prei, een winterpeen? Mengen met lekker veel kruiden en je hebt al snel een lekkere nasi. Eitje erbij...

Groenteballetjes of burgertjes

Groenteballetjes of burgertjes Deze lekkere groenteballetjes geïnspireerd door falafel maak je natuurlijk zelf. Door toevoeging van wortel, doperwtjes en bosui worden balletjes anders van smaak. Met de groenten kun je natuurlijk variëren wat je wilt. Deze balletjes...

Mediterraanse andijviestamppot

Mediterraanse andijviestamppot De overbekende andijviestamppot maar dan net even anders. Met geroosterde paprika, zongedroogde tomaat, feta kaas en walnoten wordt de stampot een beetje zomers. Bovendien ziet de stamppot er ook kleurig en smakelijk uit. Ingredienten -...

Appelcompote

Appelcompote Nu de appels geplukt mogen worden of zelfs van de bomen vallen is het ook tijd om zelf de lekkerste appelcompote of moes te maken! Als je de appels geschild hebt is het maar 15 minuten werk. En lekker dat het is, daar kan geen potje tegenop. Ingredienten...

Bramensap

Bramensap Bramenplukken een verslavende bezigheid! Het is dit jaar een bijzonder goed bramenjaar, heel veel lekkere dikke bramen, die kun je gewoon niet laten hangen, die moet je plukken. En er dan lekker sap van maken, daar wordt een mens blij van. Ingredienten...

Bloemkoolpizza

Bloemkoolpizza Ja ik weet het, we zijn eigenlijk altijd van het zelf maken. En pizzabodems maken we ook altijd zelf, dat is niet veel werk, alleen het rijzen van het deeg neemt wat tijd. Maar nu kregen we pas geleden bij iemand een verassende bloemkoolpizza, en die...

Courgettes zoetzuur

Courgettes zoetzuur Wij hebben het geluk van een grote tuin. Naast bloemen, kruiden, fruit en bessen hebben we ook nog wat ruimte voor groenten. Zo hebben we ieder jaar dus ook een paar courgetteplanten. Met als resultaat: heel veel courgettes! Dus veel soepjes,...

Rabarberchutney

Rabarberchutney Eigenlijk is het advies om na 21 Juni geen rabarber meer te oogsten. Maar ja, wat als je terug komt van vakantie en er zitten nog veel rabarberstengels aan je plant? Juist. Ik heb er toch nog maar een paar geplukt en er lekkere chutney van gemaakt....

Mie met knapperige boontjes

Mie met knapperige boontjes Voor wie zin heeft in een hartige maaltijd die in 15 minuten op tafel staat. Dan moet je deze echt eens proberen. Geroerbakte mie met vegetarische kipstukjes en lekker veel knapperige boontjes. Super makkelijk en super smakelijk....

Aardappelpizza

Aardappelpizza Ken je deze al? Less is more gaat zeker op voor deze pizza. Een heerlijk knapperige pizza zonder saus, belegd met aardappelschijfjes, olie, knoflook, zeezout, en rozemarijn. Kom soep erbij en klaar is je maaltijd. Ingredienten Voor pizzadeeg: - 320 gr...

Zuurkool eigen keuken

Zuurkool eigen keuken Wij hebben zelf zuurkool gemaakt, leuk en supermakkelijk. Zuurkool ontstaat door fermentatie, de natuurlijke bacterien zetten koolhydraten om in alcohol of zuren. Het enige dat je nodig hebt is (biologische) witte kool, zout, een schone pot en...

Spruitjesstamppot

Spruitjesstamppot Een winters stamppotje met spruitjes, champignons, paprika en blauwe kaas. Een beetje machtig dat wel, maar dit is toch lekker! Als je tenminste van spruitjes houdt. Ingredienten - 1 kg kruimige aardappelen - 500 gr kleine spruitjes - 1 sjalotje - 2...

Stoofpeertjes

Stoofpeertjes Stoofpeertjes horen echt bij de herfst en winter. Het hele huis ruikt lekker als je stoofpeertjes zachtjes staan te pruttelen. Zodra ze in de winkels te koop zijn krijgen wij er trek in. Stoofpeertjes smaken heerlijk bij stevige stoofpotjes, of als...

Ovengedroogde tomaatjes

Ovengedroogde tomaatjes Zelf tomaatjes drogen is echt de moeite waard. Het is heel weinig werk en het resultaat is heerlijk. Bewaar de tomaatjes onder olie in schone potten en ze zijn wekenlang houdbaar. Wij maken ze aan eind van de zomer, wanneer we met schalen vol...

Herfstige ovenschotel van snijbiet

Herfstige ovenschotel van snijbiet Geen stamppot maar een lekkere ovenschotel. Hartig, goed vullend en verwarmend als de regen tegen de ramen slaat. Vegetarische spekreepjes, veel groente, een laagje Boursin en een smeuige aardappelpuree met kaas. Daar krijg je toch...

Raita

Raita Een verfrissende yoghurtsaus of yoghurtdip uit de Indiase keuken die veel wordt gegeten bij pittige gerechten, zoals curry’s. Het lijkt erg op de bekende tzatziki maar door het gebruik van andere kruiden is de smaak verrassend anders. Maak het eens als vervanger...

Ratatouille

Ratatouille We hebben de eerste courgettes geoogst! En dezelfde dag verwerkt in een heerlijke ratatouille. Ratatouille is een Frans gerecht van verschillende gestoofde groenten. Het is heel smakelijk als bijgerecht en kan zowel warm als koud worden gegeten. Wij aten...

Zomerse spinaziestamppot

Zomerse spinaziestampot Een heel lekker stamppotje met spinazie, tomaatjes en gekookte eitjes. Romig door de mozzarella. Daar wij jonge kippen hebben, hebben we op dit moment leuke kleine eitjes, en die zijn dan weer erg leuk om in dit stamppotje te verwerken. Maar...

Provencaalse ovenschotel

Provencaalse ovenschotel Een smakelijke, makkelijke ovenschotel boordevol verse groenten. Ook ideaal om je koelkast leeg te maken, kun je mooi alle restjes groenten verwerken. Je kunt de groenten varieren, of de aardappels vervangen door zoete aardappel. Hier onze...

Tabouleh met quinoa

Tabouleh met quinoa De traditionele tabouleh uit het Midden-Oosten is een salade van bulgur met veel munt en peterselie. Het wordt als voorgerecht en als bijgerecht gegeten. Heb je geen bulgur in huis gebruik je quinoa of couscous, beiden smaken net zo lekker in deze...

Spinazie met tomaatjes uit de wok

Spinazie met tomaatjes uit de wok Sneller kun je je verse spinazie niet op tafel krijgen. Met 5 minuten ben je klaar. En met twee soorten tomaatjes erdoor krijgt je spinazie een verrassende frisse smaak. Ingredienten - 400 gr verse of wilde spinazie - 1 kleine rode ui...

Groene Aspergetaart

Groene Aspergetaart Nu de groene asperges nog te koop zijn, willen we er nog een heerlijke hartige taart mee maken. En omdat de kleine aspergetaartjes van de paasbrunch zo lekker waren, doen we niet moeilijk maar gebruiken dat recept gewoon nog een keer. Maar dan een...

Spinaziepastei

Spinaziepastei Pastei van bladerdeeg, spinazie, paddenstoelen en kaas. Een heerlijke combinatie! Het oorspronkelijke recept (met hamblokjes) komt uit een allerhande uit 2011, wij hebben de ham vervangen door extra champignons. Ingredienten - 10 plakjes bladerdeeg -...

Frittata met artisjokharten

Frittata met artisjokharten Een goed gevulde frittata, erg lekker door de combinatie van friszure artisjokharten met hartige kaas. Er zijn mensen die zo een blik artisjokharten leeg eten, speciaal voor hen dit recept. Ingredienten - 1 ui - 2 teen knoflook - 1 rode...

Gado Gado

Gado Gado Deze bekende Indonesische groenteschotel, maar dan net even anders, kregen we als lunch. Verrassend lekker! Een heerlijke saus onder in de kom, een prachtige salade er bovenop. Wanneer je gaat eten, meng je zelf je salade. En het was zo lekker, dat we...

Quiche met rucola

Quiche met rucola En omdat het zo lekker en makkelijk is nog een hartige taart! Deze is met rucola, rode ui en Gorgonzola. Een heel goede combinatie. Smaakt koud ook heel lekker, dus ideaal voor je paasbrunch. Ingredienten - 5 plakjes deeg voor hartige taart...

Chili sin carne

Chilli sin carne Ook weer zo’n retro gerecht, dat iedereen wel kent. Maar als de regen tegen de ramen slaat is dit toch nog steeds een heerlijk gerecht waar je lekker warm van wordt. Je kunt er veel groenten in kwijt. (No-waste, als je je koelkast wilt opruimen) En de...

Kruidige stamppot boerenkool

Kruidige stamppot boerenkool Eet boerenkool eens anders! (deel5) Boerenkool gewokt met nasikruiden en daarna verwerkt tot stamppot. Daar wordt je lekker warm van. Voor het gemak kun je een zakje nasikruiden gebruiken, maar beter meng je het natuurlijk zelf. Zie het...

Hartige preitaart

Hartige Preitaart Dit is nou echt een quiche die nooit verveeld. Eenvoudig, lukt altijd. Je eet hem zowel warm, lauw als koud, smaakt altijd goed. Heerlijk als lunch, maar met salade erbij een volwaardige maaltijd. Ingredienten - bladerdeeg of deeg voor hartige taart...

foe yong hai

Foe Young Hai Hoe retro wil je het hebben? Wie kent dit Chinese gerecht niet, een rijkgevuld eigerecht overgoten met zoetzure saus. Ik denk dat iedereen die ooit wel eens bij de Chinees heeft gegeten dit wel kent. Nu kun je Foe Yong Hai heel makkelijk zelf maken,...

Gekarameliseerde witlof

Gekarameliseerde witlof Zo lekker heb je witlof nog nooit gegeten! Gekarameliseerd met honing en tijm. Je hebt maar een paar minuten en een wok nodig, en je hebt een totaal andere smaak aan je witlof gegeven. Ziet er bovendien ook heel mooi uit, toch? Ingredienten - 4...

Cranberry compote

Cranberry compote Voor iedereen die nog cranberry’s in de koelkast hebben liggen en ze door de drukte zijn vergeten. Ons recept voor cranberry compote: gezoet met honing en sinaasappelsap en een vleugje kaneel, zo lekker en gezond! De compote is binnen 15 minuten...

Boerenkooltaart

Boerenkooltaart Eet boerenkool eens anders! (deel 4) Wist je dat naast soep, frittata en salade, boerenkool ook heel erg lekker is in een hartige taart? Nou wij weten het wel, geroerbakte boerenkool met provencaalse kruiden, zongedroogde tomaatjes en pijnboompitjes...

Mexicaanse wraptaart

Mexicaanse wraptaart Tussen alle kerstrecepten, kerstmenu’s, kerstboodschappen en inkopen van kerstbomen en kerstkado’s door moet er natuurlijk ook nog gewoon gegeten worden. En als het weer dan saai en grijs is, wil je ook nog iets kleurrijks op tafel. Maak daarom...

Hasselbacks aardappelen

Hasselbacks aardappelen Kerstidee, feestelijk bijgerecht. Hasselbacks Potatis is een aardappelrecept dat in 1940 is bedacht door de chefkok van Hotel Hasselbacken in Stockholm. Bijzonder feestelijke aardappelen die in de oven geroosterd worden. De voorbereiding is...

Frittata met boerenkool

Frittata met boerenkool Eet boerenkool eens anders! (deel2) Geen stampot maar een goed gevulde frittata met aardappel en boerenkool, pittig door een rood pepertje. Zowel warm als koud erg lekker. Ingredienten - 3 flinke vastkokende aardappelen - 1 grote ui - 1 teen...

Overvolle groentetaart

Overvolle groentetaart Superlekker! Deze taart zit echt bomvol groenten die eerst geroosterd worden, dat gecombineerd met ricotta, tijm en feta geeft echt een heerlijk resultaat. Het verwerken van de groenten kost even wat tijd maar is echt de moeite waard. Dit recept...

Paella

Paella Een feest op tafel! Deze vegetarische paella zit zo vol met verschillende groenten en kruiden, het is echt een prachtig, kleurrijk en bijzonder smakelijk gerecht. Als je eerst alle groenten snijdt, en dan is het maken van de paella echt zo gedaan. Recept van...

Vegetarische burgers

Vegetarische burgers Een broodje hamburger kan soms zo ontzettend lekker zijn. Dus hier een recept voor vegetarische burgers, echt heel lekker en het belangrijkste ze zijn door de ingredienten ook nog erg gezond. Wij eten ze met een tomatensalsa (Pico de Gallo, zie...

Shakshuka

Shakshuka Eieren in een heerlijke tomaten-groentensaus. Een Noord-Afrikaans gerecht. Het recept lijkt veel op de Ranchero eieren uit Honduras, die ook op deze website staan, maar door het gebruik van andere kruiden is de smaak toch heel anders. Ingredienten - ½ theel...

Frittata met courgette

Frittata met courgette Frittata di zucchine. Een Italiaanse omelet met plakjes courgette, munt, peterselie en parmezaanse kaas. Zowel warm, lauw als koud smaakt de frittata heel lekker. Ingredienten - 2 kleine courgettes - 1 teen knoflook, geperst - 6 eieren - ½ bosje...

Geroosterde bietjes

Geroosterde bietjes De lekkerste bietjes ooit: geroosterd in de oven met balsamicoazijn en knoflook! Heb je deze eenmaal geproefd, wil je echt geen andere meer. Ingredienten - 500 gr verse bietjes, liefst kleintjes - 10 tenen knoflook, met schil - flinke hand verse...

Gepofte aardappel met zure room

Gepofte aardappel met zure room Echt lekker, een warme gepofte aardappel met een heerlijk sausje van zure room met verse kruiden en knoflook. Je kunt de aardappelen poffen op de bbq, in de oven en in de magnetron. Heb je weinig tijd dan is poffen in de magnetron...

Geroosterde groentes

Geroosterde groenten Super makkelijk, de oven doet het werk. De venkel en salie geven een heel bijzondere smaak aan deze schotel. Ingredienten - 2 venkelknollen - 2 rode paprika’s - 1 rode Spaanse peper - 750 gr lekkere aardappelen, ongeschild - 1 aubergine - 2 handen...

Siciliaanse Caponata

Siciliaanse Caponata Een Zuid-Italiaans groentegerecht van o.a. aubergine, bleekselderij, kappertjes en olijven gestoofd in een tomatensaus. Wat de caponata vooral zo lekker maakt is dat de verschillende smaken zo goed te proeven zijn. Caponata wordt zowel warm, lauw...

Broccolitaart

Broccolitaart Een winterse hartige taart van broccoli met roquefort en walnoten.Ingredienten – 6 plakjes deeg voor hartige taart (diepvries) – 500 gr broccoli – 3 sjalotjes – 50 gr walnoten – 100 gr roquefort – 3 eieren – 200 ml slagroom – zout/peper – cayennepeper –...

Berbertajine

BerbertajineEen geurige stoofpot uit Marokko. Tajine kun je met veel verschillende groenten opbouwen, let alleen wel op de volgorde: groenten die lang moeten garen onderop, groenten die snel garen bovenop. Heb je de tajine eenmaal opgebouwd: deksel erop en alles...

Rucolastampotje met tomaatjes en mozzarella

Rucolastampotje met tomaatjes en mozzerella Een heerlijk stampotje, romig door de mozzarella. De warme gebakken tomaatjes en geroosterde pijnboompitjes geven een smakelijk en leuk effect. De rucola kan ook heel goed vervangen worden door verse spinazie of snijbiet....

Ranchero eieren

Ranchero eieren Ranchero eieren Huevos Ranchero of Ranchera eieren uit Honduras Dit recept is in Honduras en in meerdere Zuid-Amerikaanse landen een onderdeel van een ontbijt, het wordt veelal gecombineerd met tortilla, gebakken bonen, worstjes, avocado en gebakken...

Paddenstoelentaartjes

Paddenstoelentaartjes Hartige taartjes lekker als luchgerecht, doen het ook heel goed als vleesvervanger bij een “warme maaltijd” Ingredienten 400 gr gemengde paddenstoelen (naar eigen smaak) 50 gr boter 2 teen knoflook, fijngehakt 3 eetl sojasaus vers gemalen peper 6...

Teriyaki saus

Teriyaki saus De ideale saus voor een snel roerbak of noedelgerecht. In bijna iedere supermarkt wel te koop. Maar is ook heel makkelijk zelf te maken, erg lekker en zonder gekke toevoegingen. Er zijn veel recepten te vinden met alleen sojasaus, rijstazijn en honing of...

Mousse van paddenstoelen

Mousse van paddenstoelen Dit is toch lekker! Voor bij de borrel of als voorafje. Een hartig smeerseltje voor op een toastje of broodje. Het lijkt een beetje op pate, maar deze mousse heeft een heerlijke paddenstoelensmaak en is lekker vegetarisch. Ingredienten - 200...

Veganistische champignonsaus

Veganistische champignonsaus Een heel romige saus zonder room? Ja hoor, dat kan. Dat bewijst deze heerlijke champignonsaus. Deze saus is gebonden met gepureerde cashewnoten. Dat wordt in de veganistische keuken vaak gebruikt om te binden en een romige smaak te geven....