Courgettes zoetzuur

Wij hebben het geluk van een grote tuin. Naast bloemen, kruiden, fruit en bessen hebben we ook nog wat ruimte voor groenten. Zo hebben we ieder jaar dus ook een paar courgetteplanten. Met als resultaat: heel veel courgettes!
Dus veel soepjes, pasta’s, fritata’s, hartige taarten en salades met courgette verschijnen hier in de zomer op tafel.
Om ook in de winter van courgette te kunnen smullen maken we er ook zoetzuur van. Ze smaken echt heerlijk. En zijn wel een jaar houdbaar!
Het oorspronkelijke recept komt uit het blad Landleven, wij gebruiken echter veel minder suiker, vonden het namelijk veel te zoet.

Ingredienten

Voor ± 3 grote potten
– 1 kilo courgette
– 2 uien
– 3 eetl zout
– 500 ml natuurazijn
– 150 gr suiker
– 2 theel kurkuma
– 3 theel mosterzaad

Schone glazen potten met deksel (uit de vaatwasser is schoon genoeg, heb je die echter niet dan moet je de potten met soda goed schoonwassen)

Bereidingswijze

Snijd de courgettes in de lengte door en daarna in plakjes. Snijd de uien in halve ringen.
Meng de courgettes en ui met het zout en laat een paar uur staan, een hele nacht mag ook.
Spoel dan goed af in een vergiet en laat goed uitlekken.
Meng in een grote pan de azijn met de suiker, kurkuma en mosterdzaad.
Breng aan de kook en laat een paar minuten doorkoken.
Voeg de courgettes en ui toe, roer alles goed door en laat nog 5 minuten zacht doorkoken.

Schep direkt in de schone potten, vul goed tot de rand, draai de deksels erop en zet de potten ca 5 minuten op zijn kop.
En dan nu het moeilijkste van dit recept: laat de potten 3 – 4 weken met rust om de smaken goed in te laten trekken.

Ook lekker

Broodje pittige burger met Pico de Gallo

Broodje pittige burger met Pico de GalloVoor de makkelijke hap, heel fijn voor een makkelijke, luie of geen tijd dag!De combinatie van een warme burger met de koude tomatensalsa is echt super.Een vegetarische burger kun je natuurlijk zelf maken, zie bijvoorbeeld ons...

Preikoekjes

PreikoekjesEn voor iedereen die de hartige pannenkoekjes met ricotta ook zo lekker vindt, nog een recept voor hartige koekjes: preikoekjes van Ottolenghi uit het boek Plenty. Met een salade erbij heb je een heerlijke maaltijd, en als je kleine porties bakt is het ook...

Mediterraanse plaattaart

Mediterraanse plaattaartEen goed gevulde plaattaart met mediterraanse groenten.Onder andere courgette, artisjok, paprika en tomaten maken deze hartige taart lekker zomers.Een makkelijke maaltijd voor een zomerse dag.Ingredienten– 6 plakjes (diepvries) of een rol...