Courgettes zoetzuur

Wij hebben het geluk van een grote tuin. Naast bloemen, kruiden, fruit en bessen hebben we ook nog wat ruimte voor groenten. Zo hebben we ieder jaar dus ook een paar courgetteplanten. Met als resultaat: heel veel courgettes!
Dus veel soepjes, pasta’s, fritata’s, hartige taarten en salades met courgette verschijnen hier in de zomer op tafel.
Om ook in de winter van courgette te kunnen smullen maken we er ook zoetzuur van. Ze smaken echt heerlijk. En zijn wel een jaar houdbaar!
Het oorspronkelijke recept komt uit het blad Landleven, wij gebruiken echter veel minder suiker, vonden het namelijk veel te zoet.

Ingredienten

Voor ± 3 grote potten
– 1 kilo courgette
– 2 uien
– 3 eetl zout
– 500 ml natuurazijn
– 150 gr suiker
– 2 theel kurkuma
– 3 theel mosterzaad

Schone glazen potten met deksel (uit de vaatwasser is schoon genoeg, heb je die echter niet dan moet je de potten met soda goed schoonwassen)

Bereidingswijze

Snijd de courgettes in de lengte door en daarna in plakjes. Snijd de uien in halve ringen.
Meng de courgettes en ui met het zout en laat een paar uur staan, een hele nacht mag ook.
Spoel dan goed af in een vergiet en laat goed uitlekken.
Meng in een grote pan de azijn met de suiker, kurkuma en mosterdzaad.
Breng aan de kook en laat een paar minuten doorkoken.
Voeg de courgettes en ui toe, roer alles goed door en laat nog 5 minuten zacht doorkoken.

Schep direkt in de schone potten, vul goed tot de rand, draai de deksels erop en zet de potten ca 5 minuten op zijn kop.
En dan nu het moeilijkste van dit recept: laat de potten 3 – 4 weken met rust om de smaken goed in te laten trekken.

Ook lekker

Gebakken kaas

Gebakken kaasHoe kunnen we dit nu vergeten? Gebakken kaas, zo simpel, zo lekker.We maken dit niet heel vaak, maar een paar keer per jaar, maar wel al 40 jaar!Erg lekker bij een groene stamppot bijvoorbeeld.Gebakken kaas kom je in veel andere landen ook tegen: in...

Winterse pie met linzen en kikkererwten

Winterse pie met linzen en kikkererwtenShepherd's pie, cottage pie, jachtschotel of een ovenschotel. Noem het maar hoe je het wilt.Lekker is het in ieder geval.Groenten, champignons, linzen en kikkererwten afgedekt met een laag puree maken deze smakelijke pie tot een...

Tjap Tjoy met tofu

Tjap Tjoy met tofu Weer een gerecht wat iedereen, die wel eens bij de Chinees heeft gegeten, wel kent.Tjap betekent gemengd en Tjoy betekent groenten.Tjap Tjoy bestaat dus uit lekker veel gemengde knapperige groenten in een licht gebonden saus.Deze vegetarische versie...