Vegetarische

Pesto’s dips en sauzen

Onze recepten

Teriyaki saus

Teriyaki saus De ideale saus voor een snel roerbak of noedelgerecht. In bijna iedere supermarkt wel te koop. Maar is ook heel makkelijk zelf te maken, erg lekker en zonder gekke toevoegingen. Er zijn veel recepten te vinden met alleen sojasaus, rijstazijn en honing of...

Mousse van paddenstoelen

Mousse van paddenstoelen Dit is toch lekker! Voor bij de borrel of als voorafje. Een hartig smeerseltje voor op een toastje of broodje. Het lijkt een beetje op pate, maar deze mousse heeft een heerlijke paddenstoelensmaak en is lekker vegetarisch. Ingredienten - 200...

Andere kruidenboters

Andere kruidenboters Als je eens zin hebt in een andere kruidenboter hebben we twee leuke tips. Een lekkere pittige boter met cayennenpeper en chilivlokken. En een Italiaanse boter met zongedroogde tomaatjes. De boters zijn net als knoflookboter snel gemaakt, dus net...

Tzatziki

Tzatziki Een origineel grieks recept . Een frisse yoghurtdip met komkommer en knoflook. Heelijk als bijgerecht of op een stukje brood. Ingredienten - 1 komkommer - ½ liter griekse yoghurt - 4 teen knoflook geperst - 1 eetl azijn - 3 eetl olijfolie - 2 theel dille -...

Paddenstoelenkaviaar

Paddenstoelenkaviaar Lijkt op tapenade, maar dan zonder olijven en zachter van smaak. Heerlijk op een crostini, als voorafje, bij soep of als borrelhapje. Ingredienten - 200 gr kastanjechampignons - 2 teen knoflook - 1 sjalotje - 1 eetl olijfolie - 1 eetl peterselie,...

Pittige paprika hummus

Pittige paprika hummus De bekende hummus op basis van gepureerde kikkererwten maar dan gemengd met gegrilde paprika’s, gerookt paprika poeder en een snuf cayennepeper. Voor als je zin hebt in iets pittigs op je broodje. Ingredienten - 2 rode paprika’s - 250 gr...

Kruidenboter

Kruidenboter Zelfgemaakte kruidenboter, met verse knoflook en verse kruiden. Geen pakjes of zakjes nodig. En het smaakt echt zoveel lekkerder. Ingredienten - 200 gr roomboter - 4 tot 6 grote teen knoflook - ± 3 eetl peterselie - ± 3 eetl bieslook - zout/peper - paar...

Knoflooksaus

Knoflooksaus Supersnel klaar en o zo lekker. Eenmaal zelf gemaakt, koop je nooit meer kant en klaar. Ingredienten - 200 ml mayonaise - flinke scheut yoghurt - 4 teen knoflook - 3 eetl peterselie - 1 eetl bieslook - beetje verse peper Bereidingswijze Meng de mayonaise...

Rabarberchutney

Rabarberchutney Eigenlijk is het advies om na 21 Juni geen rabarber meer te oogsten. Maar ja, wat als je terug komt van vakantie en er zitten nog veel rabarberstengels aan je plant? Juist. Ik heb er toch nog maar een paar geplukt en er lekkere chutney van gemaakt....

Muhammara

Muhammara Nog een verrassend lekkere dip uit het Midden-Oosten. Komt oorspronkelijk uit Syrie, maar je vindt het nu in vrijwel alle landen. Een mooie rode paprikadip die alle smaken bevat: zoet, zuur, zout en vooral lekker pittig! Smaakt heerlijk bij alles: als dip op...

Bietendip met feta

Bietendip Vorige week waren we op een prachtig Grieks eilandje en kregen iedere avond voor het eten als starter lekker geroosterd brood met deze zeer smakelijke bietendip. De dip is gemaakt van bietjes, feta en Griekse yoghurt. Heel snel klaar en heerlijk op een...

Raita

Raita Een verfrissende yoghurtsaus of yoghurtdip uit de Indiase keuken die veel wordt gegeten bij pittige gerechten, zoals curry’s. Het lijkt erg op de bekende tzatziki maar door het gebruik van andere kruiden is de smaak verrassend anders. Maak het eens als vervanger...

Zevenblad pesto

Zevenblad pesto Na jaren irritaties en een gevecht om zevenblad, ook wel tuindersverdriet genoemd, uit de tuin te krijgen, hebben we nu de gouden oplossing: we eten het op! Het schijnt dat dit meest beruchte onkruid nog heel gezond is ook: het bevat mineralen,...

Pesto van rucola en walnoten

Pesto van rucola en walnoten Als je eenmaal verse pesto hebt geproefd, wil je nooit meer anders, schreven we bij ons recept van Pesto alla Genovese. Dat klopt, Pesto uit een potje wil je echt niet meer. Maar wat je waarschijnlijk wel wilt: is eens een andere pesto...

Hummus

Hummus Deze supergezonde,heerlijke puree of dip op basis van gepureerde kikkererwten kom je nu overal tegen, in bijna iedere supermarkt kun je het wel kopen. Wij maken het liever zelf, het is zo klaar en je weet wat er in zit. Hummusrecepten zijn er ook te kust en te...

Thousand Island dressing

Thousand Island dressing De overbekende dressing die je makkelijk zelf kunt maken. Dit recept komt van 24 kitchen. Ingredienten - 1 groene paprika - ½ bos peterselie - citroensap van ½ citroen - 2 eetl melk - 4 eetl chilisaus - 4 eetl ketchup - 100 ml halvanaise -...

Artisjoktapenade

Artisjoktapenade Naast pesto, tapenade en paddenstoelenkaviaar is ook dit bij ons een favoriet smeerseltje voor op een stukje brood. Deze heeft weer een totaal andere smaak dan de tapenades van zongedroogde tomaten of olijven. Leuk wanneer je bij een etentje/bufet wat...

Tapenade van zongedroogde tomaatjes

Tapenade van zongedroogde tomaatjesTapenade van zwarte of groene olijven, met of zonder ansjovisfilets, wel of geen kappertjes, pijnboompitjes, basillicum of knoflook. Iedereen heeft wel zijn eigen recept. Maar één ding hebben ze wel gemeen: zelfgemaakt smaakt zoveel...

Pico de Gallo

picco de Gallo Fris maar wel pittig deze tomatensalsa met Jalopenos. Ingredienten - 5 tomaten - 1 rode ui - 2 eetl verse koriander - 2 eetl Jalopenos (uit potje) - sap van 2 limoenen - snufje zout Bereidingswijze Snijd de tomaten in kleine blokjes, verwijder vocht en...

Chilisaus met komkommer

Chilisaus met komkommer Chilisaus zoet en pittig, gemengd met zeer fijn gesneden komkommer en fijn gesnipperde rode ui. Dat geeft een lekker fris effect aan de zoet en pittige saus. Smaakt echt heel lekker. Weer eens iets anders om bij je loempiaatjes of viskoekjes te...

Pesto alla Genovese

Pesto alla genovese Als je eenmaal verse pesto hebt geproefd, wil je nooit meer anders! En als je weet hoe makkelijk het te maken is………… Ingredienten - 100 gr verse basilicumblaadjes - 50 gr pijnboompitjes - 40 gr knoflook - 50 gr parmezaanse kaas of pecorino - zout -...

Teriyaki saus

Teriyaki saus De ideale saus voor een snel roerbak of noedelgerecht. In bijna iedere supermarkt wel te koop. Maar is ook heel makkelijk zelf te maken, erg lekker en zonder gekke toevoegingen. Er zijn veel recepten te vinden met alleen sojasaus, rijstazijn en honing of...

Mousse van paddenstoelen

Mousse van paddenstoelen Dit is toch lekker! Voor bij de borrel of als voorafje. Een hartig smeerseltje voor op een toastje of broodje. Het lijkt een beetje op pate, maar deze mousse heeft een heerlijke paddenstoelensmaak en is lekker vegetarisch. Ingredienten - 200...

Veganistische champignonsaus

Veganistische champignonsaus Een heel romige saus zonder room? Ja hoor, dat kan. Dat bewijst deze heerlijke champignonsaus. Deze saus is gebonden met gepureerde cashewnoten. Dat wordt in de veganistische keuken vaak gebruikt om te binden en een romige smaak te geven....