Muhammara

Nog een verrassend lekkere dip uit het Midden-Oosten. Komt oorspronkelijk uit Syrie, maar je vindt het nu in vrijwel alle landen. Een mooie rode paprikadip die alle smaken bevat: zoet, zuur, zout en vooral lekker pittig! Smaakt heerlijk bij alles: als dip op een broodje, plat brood, pita, op je boterham met kaas, op je gestoofde groente, noem maar op. Je kunt op internet veel recepten vinden, maar de ingredienten zijn vrijwel gelijk. Walnoten, paprika’s, pepers, olijfolie, granaatappelmelasse, komijn zijn de belangrijkste.

Ingredienten

– 100 gr walnoten – 3 rode paprika’s – 1 eetl paprikapoeder – 2 eetl granaatappelmelasse – 1 eetl komijnpoeder – ½ eetl limoensap – 1 eetl chiliflakes – 2 eetl olijfolie – 1 theel gerookte paprikapoeder – 1 theel zout

Bereidingswijze

Sommigen geven de voorkeur aan de vijzel, maar wij maken het in de keukenmachine. Rooster eerst de paprika’s: in een ovenschaal onder de grill van je oven plaatsen (oven hete stand), keer regelmatig om tot de schil rondom zwart geblakerd is. Laat de paprika’s 15 minuten afkoelen in een gesloten plastik zak. Nu kun je heel makkelijk de zwarte schil en zaadlijsten verwijderen. Maal eerst de walnoten grof in de keukenmachine, voeg dan de paprika’s en alle andere ingredienten toe. Maal kort tot een grove puree. Klaar! Proef of je nog wat zoet of zout wilt toevoegen. Er zijn ook veel recepten die wat vers broodkruim toevoegen voor iets stevige puree. Of nog knoflook, fijngesnipperd uitje of vers pepertje toevoegen, het kan allemaal. Bewaar de Muhammara in een afgesloten potje in de koelkast, blijft wel 14 dagen goed.

Ook lekker

Aioli

Aioli

AioliAioli, alioli (Spaans), allioli (Catalaans) of aïoli (Frans)?Allemaal goed, het betekent knoflook en olie.Het is een heerlijke Spaanse knoflooksaus, lekker op een stukje brood of bij de beroemde patatas bravas.Deze Aioli kun je niet vergelijken met knoflooksaus...

Mexicaanse kruidenmix

Mexicaanse kruidenmix

Mexicaanse kruidenmixNadat we pas de recepten voor een heerlijke  guacamole  en onze  Pico de Gallo  hebben geplaatst, is het nu tijd voor onze Mexicaanse kruidenmix.Een lekker pittige mix zonder toevoegingen of gekke e-nummers!Heel handig om deze kruidenmix in...

Guacamole

Guacamole

GuacamoleNog een recept voor een heerlijke zelfgemaakte guacamole.Ja, 3 jaar geleden hebben we al een lekker recept op deze site geplaatst van tomaatjes gevuld met guacamole. Makkelijk, snel en romig door een beetje crème fraîche.Dit recept is ook makkelijk en snel,...