Muhammara
Een mooie rode paprikadip die alle smaken bevat: zoet, zuur, zout en vooral lekker pittig!
Smaakt heerlijk bij alles: als dip op een broodje, plat brood, pita, op je boterham met kaas, op je gestoofde groente, noem maar op.
Je kunt op internet veel recepten vinden, maar de ingredienten zijn vrijwel gelijk. Walnoten, paprika’s, pepers, olijfolie, granaatappelmelasse, komijn zijn de belangrijkste.
Ingredienten
– 3 rode paprika’s
– 1 eetl paprikapoeder
– 2 eetl granaatappelmelasse
– 1 eetl komijnpoeder
– ½ eetl limoensap
– 1 eetl chiliflakes
– 2 eetl olijfolie
– 1 theel gerookte paprikapoeder
– 1 theel zout
Bereidingswijze
Rooster eerst de paprika’s: in een ovenschaal onder de grill van je oven plaatsen (oven hete stand), keer regelmatig om tot de schil rondom zwart geblakerd is. Laat de paprika’s 15 minuten afkoelen in een gesloten plastik zak. Nu kun je heel makkelijk de zwarte schil en zaadlijsten verwijderen.
Maal eerst de walnoten grof in de keukenmachine, voeg dan de paprika’s en alle andere ingredienten toe. Maal kort tot een grove puree. Klaar!
Proef of je nog wat zoet of zout wilt toevoegen.
Er zijn ook veel recepten die wat vers broodkruim toevoegen voor iets stevige puree.
Of nog knoflook, fijngesnipperd uitje of vers pepertje toevoegen, het kan allemaal.
Bewaar de Muhammara in een afgesloten potje in de koelkast, blijft wel 14 dagen goed.
Ook lekker
Griekse fetadip
Griekse fetadipDeze Griekse fetadip heet in Griekenland Tirosalata.Fetakaas, Griekse yoghurt, beetje knoflook, olie en citroen, meer niet.Lijkt een beetje op onze bietendip met fetaLekker met een broodje, platbrood of wat rauwkost, ideaal als voorafje of op je...
Tomatensaus van geroosterde tomaatjes
Tomatensaus van geroosterde tomaatjesHet is weer tomatentijd!Heb je zelf tomatenplanten gekweekt is nu de grote pluk begonnen.Maar ook in de winkels zijn de tomaten op dit moment niet duur.Dus tijd om volop tomaten te gebruiken in de keuken.Vorig jaar maakte we in...
Pindasaus
PindasausPindasaus zelf maken is een klusje van maar een paar minuten.En dan heb je een erg lekkere pindasaus, helemaal naar eigen smaak, en zonder nare toevoegingen.Wij maken het al heel lang zelf, maar tot onze verbazing nog niet op de site geplaatst.Bij deze dan...
Remouladesaus
RemouladesausDeze Franse klassieker kent iedereen wel als sausje bij gebakken vis en kibbeling.Maar ook al eet je geen vis, remouladesaus smaakt ook heel lekker bij friet, gebakken aardappeltjes of aardappelkoekjes.Je maakt deze saus heel makkelijk zelf.Ingredienten–...
Bruschetta met tomaat
Bruschetta met tomaatDe alom bekende geroosterde broodjes uit de Italiaanse keuken.Er zijn veel versies maar de bruschetta met tomaat is wel de bekendste.Een simpel gerechtje, zo ontzettend smaakvol.Lekker als voorafje, borrelhapje of bijgerecht bij bijvoorbeeld een...
Pesto van salie en walnoten
Pesto van salie en walnotenHeb je nog salieplanten buiten staan? Dan zal het, nu in november, niet zo lang meer duren voor je planten de blaadjes laten vallen.Dus hoog tijd om de blaadjes nog te plukken.Wij hebben er deze heerlijke herfstpesto van gemaakt.De...
Pistou
PistouEen Provençaalse koude saus van basilicum, knoflook, zeezout en olijfolie.Het lijkt op pesto, echter in pistou horen geen pijnboompitjes en kaas.In nieuwere versies wordt er wel eens kaas of tomaat aan de pistou toegevoegd.Maar het hoort dus niet. Pistou is het...
Daslookolie
DaslookolieSchreven we vorige week al over de heerlijke fris groene blaadjes met een lichte knoflooksmaak van de daslook, en maakte we er daslookboter mee.Ook het heerlijke daslooksoepje hebben we al weer gemaakt.Deze week hebben we ook weer wat geplukt en verwerkt...
Daslookboter
DaslookboterDaslook kun je nu overal vinden. In bossen, parken, schaduwrijke tuinen.Prachtige fris groene bladeren in grote hoeveelheden. De uien/knoflookgeur komt je vaak al tegemoet.De plant is vanaf 2017 niet meer beschermd, dus een paar handjes meenemen voor in de...