Muhammara

Nog een verrassend lekkere dip uit het Midden-Oosten. Komt oorspronkelijk uit Syrie, maar je vindt het nu in vrijwel alle landen.
Een mooie rode paprikadip die alle smaken bevat: zoet, zuur, zout en vooral lekker pittig!
Smaakt heerlijk bij alles: als dip op een broodje, plat brood, pita, op je boterham met kaas, op je gestoofde groente, noem maar op.
Je kunt op internet veel recepten vinden, maar de ingredienten zijn vrijwel gelijk. Walnoten, paprika’s, pepers, olijfolie, granaatappelmelasse, komijn zijn de belangrijkste.

Ingredienten

– 100 gr walnoten
– 3 rode paprika’s
– 1 eetl paprikapoeder
– 2 eetl granaatappelmelasse
– 1 eetl komijnpoeder
– ½ eetl limoensap
– 1 eetl chiliflakes
– 2 eetl olijfolie
– 1 theel gerookte paprikapoeder
– 1 theel zout

Bereidingswijze

Sommigen geven de voorkeur aan de vijzel, maar wij maken het in de keukenmachine.
Rooster eerst de paprika’s: in een ovenschaal onder de grill van je oven plaatsen (oven hete stand), keer regelmatig om tot de schil rondom zwart geblakerd is. Laat de paprika’s 15 minuten afkoelen in een gesloten plastik zak. Nu kun je heel makkelijk de zwarte schil en zaadlijsten verwijderen.
Maal eerst de walnoten grof in de keukenmachine, voeg dan de paprika’s en alle andere ingredienten toe. Maal kort tot een grove puree. Klaar!
Proef of je nog wat zoet of zout wilt toevoegen.

Er zijn ook veel recepten die wat vers broodkruim toevoegen voor iets stevige puree.
Of nog knoflook, fijngesnipperd uitje of vers pepertje toevoegen, het kan allemaal.

Bewaar de Muhammara in een afgesloten potje in de koelkast, blijft wel 14 dagen goed.

Ook lekker

Babi Pangangsaus

Babi Pangangsaus

Babi PangangsausIk kwam dit recept tegen op internet n.a.v. het nieuwe Chin. Ind. Rest. kookboek van Danny Lee e.a.De saus smaakt echt heel erg lekker, je proeft heel goed het fruit en gember.Echte babi pangangsaus als van de Chinees, of eigenlijk nog lekkerder.Wij...

Griekse fetadip

Griekse fetadip

Griekse fetadipDeze Griekse fetadip heet in Griekenland Tirosalata.Fetakaas, Griekse yoghurt, beetje knoflook, olie en citroen, meer niet.Lijkt een beetje op onze bietendip met fetaLekker met een broodje, platbrood of wat rauwkost, ideaal als voorafje of op je...

Tomatensaus van geroosterde tomaatjes

Tomatensaus van geroosterde tomaatjes

Tomatensaus van geroosterde tomaatjesHet is weer tomatentijd!Heb je zelf tomatenplanten gekweekt is nu de grote pluk begonnen.Maar ook in de winkels zijn de tomaten op dit moment niet duur.Dus tijd om volop tomaten te gebruiken in de keuken.Vorig jaar maakte we in...

Pindasaus

Pindasaus

PindasausPindasaus zelf maken is een klusje van maar een paar minuten.En dan heb je een erg lekkere pindasaus, helemaal naar eigen smaak, en zonder nare toevoegingen.Wij maken het al heel lang zelf, maar tot onze verbazing nog niet op de site geplaatst.Bij deze dan...

Remouladesaus

Remouladesaus

RemouladesausDeze Franse klassieker kent iedereen wel als sausje bij gebakken vis en kibbeling.Maar ook al eet je geen vis, remouladesaus smaakt ook heel lekker bij friet, gebakken aardappeltjes of aardappelkoekjes.Je maakt deze saus heel makkelijk zelf.Ingredienten–...

Bruschetta met tomaat

Bruschetta met tomaat

Bruschetta met tomaatDe alom bekende geroosterde broodjes uit de Italiaanse keuken.Er zijn veel versies maar de bruschetta met tomaat is wel de bekendste.Een simpel gerechtje, zo ontzettend smaakvol.Lekker als voorafje, borrelhapje of bijgerecht bij bijvoorbeeld een...

Pesto van salie en walnoten

Pesto van salie en walnoten

Pesto van salie en walnotenHeb je nog salieplanten buiten staan? Dan zal het, nu in november, niet zo lang meer duren voor je planten de blaadjes laten vallen.Dus hoog tijd om de blaadjes nog te plukken.Wij hebben er deze heerlijke herfstpesto van gemaakt.De...

Pistou

Pistou

PistouEen Provençaalse koude saus van basilicum, knoflook, zeezout en olijfolie.Het lijkt op pesto, echter in pistou horen geen pijnboompitjes en kaas.In nieuwere versies wordt er wel eens kaas of tomaat aan de pistou toegevoegd.Maar het hoort dus niet. Pistou is het...

Daslookolie

Daslookolie

DaslookolieSchreven we vorige week al over de heerlijke fris groene blaadjes met een lichte knoflooksmaak van de daslook, en maakte we er daslookboter mee.Ook het heerlijke daslooksoepje hebben we al weer gemaakt.Deze week hebben we ook weer wat geplukt en verwerkt...