Aioli

Aioli, alioli (Spaans), allioli (Catalaans) of aïoli (Frans)?
Allemaal goed, het betekent knoflook en olie.
Het is een heerlijke Spaanse knoflooksaus, lekker op een stukje brood of bij de beroemde patatas bravas.
Deze Aioli kun je niet vergelijken met knoflooksaus zoals wij die bijvoorbeeld maken van mayonaise, en helemaal niet met kant en klare knoflooksausen.
Onze Aioli is super goed gelukt en ontzettend lekker. De moeite van 15 minuten kloppen echt waard.

Ingredienten

– 1 eidooier
– 250 ml zonnebloemolie
– 2 a 3 tenen knoflook
– zout, peper
– citroensap

Bereidingswijze

Doe de eidooier in een kom samen met de fijngehakte knoflookteentjes en meng goed met een garde. Voeg al kloppend ongeveer 50 milliliter olie druppel voor druppel toe.
Ga door met kloppen en voeg nu de resterende olie in iets grotere druppels toe.
Blijf dit volhouden, klop goed tot de olie geheel is opgenomen voordat je weer iets olie toevoeg.
Als het goed is, heeft je saus tot slot de dikte van mayonaise.
breng het nu op smaak met een beetje zout, peper en citroensap.

 

Deze saus kun je heel goed zelf maken, maar je moet je wel aan 1 regel houden: voeg de olie tot het einde druppelsgewijs toe! Voeg je de olie te snel toe, wil de saus snel gaan schiften.
Gaat je saus toch schiften, kun je het nog redden door de volgende truc: klop weer een eidooier los in een kom en voeg lepeltje voor lepeltje de geschifte saus toe, klop telkens goed door tot het geheel is opgenomen voordat je weer een lepeltje toevoegt.

Ook lekker

Tomatensalade met artisjokken

Tomatensalade met artisjokken

Tomatensalade met artisjokkenDe zon op tafel met deze zomerse tomatensalade.De artisjokken en kappertjes geven een fris accent.Lekker als lunchgerecht.Vergeet dan niet het knapperige broodje erbij om in de heerlijke dressing te dopen.Ingredienten- 400 gr kleine...

zomerse tomatentaart

zomerse tomatentaart

Zomerse tomatentaart De zon op tafel met deze zomerse tomatentaart. Tapenade op de bodem, veel lekkere rijpe tomaten, beetje mozzarella en verse tijm. De tomaten krijgen een heerlijke zoete smaak in de oven. De taart smaakt zowel warm als koud erg goed. Ingredienten -...

Knoflookchampignons

Knoflookchampignons

KnoflookchampignonsEen makkelijk tapasgerechtje. Weinig werk, groots resultaat. Lekker met wat knapperig brood erbij om in de knoflookolie te dippen. Ingredienten- 250 gr champignons - 4 tenen knoflook - olijfolie - zout/peper - 4 eetl peterselie, fijngehakt...