Aioli

Aioli, alioli (Spaans), allioli (Catalaans) of aïoli (Frans)?
Allemaal goed, het betekent knoflook en olie.
Het is een heerlijke Spaanse knoflooksaus, lekker op een stukje brood of bij de beroemde patatas bravas.
Deze Aioli kun je niet vergelijken met knoflooksaus zoals wij die bijvoorbeeld maken van mayonaise, en helemaal niet met kant en klare knoflooksausen.
Onze Aioli is super goed gelukt en ontzettend lekker. De moeite van 15 minuten kloppen echt waard.

Ingredienten

– 1 eidooier
– 250 ml zonnebloemolie
– 2 a 3 tenen knoflook
– zout, peper
– citroensap

Bereidingswijze

Doe de eidooier in een kom samen met de fijngehakte knoflookteentjes en meng goed met een garde. Voeg al kloppend ongeveer 50 milliliter olie druppel voor druppel toe.
Ga door met kloppen en voeg nu de resterende olie in iets grotere druppels toe.
Blijf dit volhouden, klop goed tot de olie geheel is opgenomen voordat je weer iets olie toevoeg.
Als het goed is, heeft je saus tot slot de dikte van mayonaise.
breng het nu op smaak met een beetje zout, peper en citroensap.

 

Deze saus kun je heel goed zelf maken, maar je moet je wel aan 1 regel houden: voeg de olie tot het einde druppelsgewijs toe! Voeg je de olie te snel toe, wil de saus snel gaan schiften.
Gaat je saus toch schiften, kun je het nog redden door de volgende truc: klop weer een eidooier los in een kom en voeg lepeltje voor lepeltje de geschifte saus toe, klop telkens goed door tot het geheel is opgenomen voordat je weer een lepeltje toevoegt.

Ook lekker

Pikante gevulde eieren

Pikante gevulde eieren

Pikante gevulde eierenEen gevuld eitje een beetje retro? Echt niet!Als borrelhapje, bij een hapjesbuffet of om een salade te garneren doen de gevulde eitjes het nog steeds erg goed.En met deze pikante gevulde eieren maak je er helemaal een feestje van.IngredientenPer...

Romesco saus

Romesco saus

Romesco sausEen Spaans recept op 5 December! Salsa romesco is een Catalaanse saus en komt oorspronkelijk uit de buurt van Tarragona.Het is een iets pittige saus gemaakt van o.a. geroosterde paprika's, amandelen en tomaat. Het pittige komt van de gerookte paprikapoeder...

Tortilla met groene asperges

Tortilla met groene asperges

Tortilla met groene aspergesEen simpele tortilla die luxe lijkt door de groene asperges.Snijd de tortilla in kleine partjes, prikkertje er in en je hebt een tapas gerechtje.Ingredienten– groene asperges, klein bosje– 8 eieren– zout/peper– olijfolieBereidingswijzeSnijd...

Patatas Bravas

Patatas Bravas

Patatas BravasDe meest bekende tapas, wie kent het niet?Knapperig gebakken aardappelstukjes met een licht pikante tomatensaus.(in Spanje worden verschillende sausen gebruikt, dat scheelt per regio) Dit recept voor de bekende salsa bravas op basis van tomaat vinden wij...

Tomatensalade met artisjokken

Tomatensalade met artisjokken

Tomatensalade met artisjokkenDe zon op tafel met deze zomerse tomatensalade.De artisjokken en kappertjes geven een fris accent.Lekker als lunchgerecht.Vergeet dan niet het knapperige broodje erbij om in de heerlijke dressing te dopen.Ingredienten- 400 gr kleine...

zomerse tomatentaart

zomerse tomatentaart

Zomerse tomatentaart De zon op tafel met deze zomerse tomatentaart. Tapenade op de bodem, veel lekkere rijpe tomaten, beetje mozzarella en verse tijm. De tomaten krijgen een heerlijke zoete smaak in de oven. De taart smaakt zowel warm als koud erg goed. Ingredienten -...

Knoflookchampignons

Knoflookchampignons

KnoflookchampignonsEen makkelijk tapasgerechtje. Weinig werk, groots resultaat. Lekker met wat knapperig brood erbij om in de knoflookolie te dippen. Ingredienten- 250 gr champignons - 4 tenen knoflook - olijfolie - zout/peper - 4 eetl peterselie, fijngehakt...

Plat brood met ui en geroosterde paprika

Plat brood met ui en geroosterde paprika

Platbrood met ui en geroosterde paprika Een smakelijk brood uit de Spaanse keuken. Geen pizza, geen focaccia, geen flamkuchen. Wel een heel lekker plat brood, waarbij je met het beleg kan varieren wat je wilt. Deze versie hebben we alleen ui en paprika’s gebruikt. Een...

Puree de habas

Puree de habas

Puree de habas Tuinbonenpuree uit Spanje. Tuinbonen, geroosterde knoflook, rozemarijn en olie zijn de ingrediënten voor dit heerlijke smeerseltje voor op een warm broodje. Naast aioli en een olijventapenade mag deze frisgroene puree de habas niet ontbreken bij je...