Platbrood met ui en geroosterde paprika

Een smakelijk brood uit de Spaanse keuken.
Geen pizza, geen focaccia, geen flamkuchen.
Wel een heel lekker plat brood, waarbij je met het beleg kan varieren wat je wilt.
Deze versie hebben we alleen ui en paprika’s gebruikt.
Een leuk bijgerecht op een tafel vol Spaanse hapjes.

Ingredienten

– 400 gr bloem
– 1½ tl gedroogde gist
– 1 tl zout
– ½ tl suiker
– 1,75 dl warm water
– 3 el olijfolie

– 2 grote uien
– 2 tenen knoflook
– 3 puntpaprika’s, geroosterd (zelf of uit pot)
– zout/peper

Bereidingswijze

Kneed van de bloem, gist, zout, suiker, water en olijfolie een soepel deeg.
Doe in een kom, dek af met een vochtige theedoek of met plastic een laat het op een warme, tochtvrije plek rijzen.
Of laat je broodbakmachine het werk doen.

Snijd ondertussen de uien in halve ringen en de knoflook in plakjes.
Verhit 3 eetl olijfolie in een pan en bak de uien in ca. 10 minuten goudbruin, voeg de laatste minuut de knoflook toe en bak die mee.
Rooster de paprika’s in de oven onder de gril tot ze zwartgeblakerd zijn (regelmatig keren), doe ze dan in een plastic zak en na ca. 15 minuten kun je het velletje van de parika’s heel makkelijk verwijderen. Verwijder ook de zaadjes en snijd de paprika’s in repen.
Je kunt voor deze broden ook heel goed geroosterde paprika’s uit een pot gebruiken.
Meng de uien en paprika’s en breng op smaak met zout/peper.

Wanneer het deeg gerezen is leg je het op een met bloem bestoven aanrecht en kneed de lucht eruit. Deel het deeg in 2 delen en rol ze uit tot een vorm van ca. 30 cm lang.
Bestrijk de broden met een beetje olijfolie en verdeel de uien en paprika’s erover.
Bak de broden ca. 25 minuten op 200 graden tot ze lekker knapperig zijn.

Snijd het brood in repen voor serveren.
Je kunt het zowel warm als koud eten.

Ook lekker

Pikante gevulde eieren

Pikante gevulde eieren

Pikante gevulde eierenEen gevuld eitje een beetje retro? Echt niet!Als borrelhapje, bij een hapjesbuffet of om een salade te garneren doen de gevulde eitjes het nog steeds erg goed.En met deze pikante gevulde eieren maak je er helemaal een feestje van.IngredientenPer...

Romesco saus

Romesco saus

Romesco sausEen Spaans recept op 5 December! Salsa romesco is een Catalaanse saus en komt oorspronkelijk uit de buurt van Tarragona.Het is een iets pittige saus gemaakt van o.a. geroosterde paprika's, amandelen en tomaat. Het pittige komt van de gerookte paprikapoeder...

Tortilla met groene asperges

Tortilla met groene asperges

Tortilla met groene aspergesEen simpele tortilla die luxe lijkt door de groene asperges.Snijd de tortilla in kleine partjes, prikkertje er in en je hebt een tapas gerechtje.Ingredienten– groene asperges, klein bosje– 8 eieren– zout/peper– olijfolieBereidingswijzeSnijd...

Patatas Bravas

Patatas Bravas

Patatas BravasDe meest bekende tapas, wie kent het niet?Knapperig gebakken aardappelstukjes met een licht pikante tomatensaus.(in Spanje worden verschillende sausen gebruikt, dat scheelt per regio) Dit recept voor de bekende salsa bravas op basis van tomaat vinden wij...

Aioli

Aioli

AioliAioli, alioli (Spaans), allioli (Catalaans) of aïoli (Frans)?Allemaal goed, het betekent knoflook en olie.Het is een heerlijke Spaanse knoflooksaus, lekker op een stukje brood of bij de beroemde patatas bravas.Deze Aioli kun je niet vergelijken met knoflooksaus...

Tomatensalade met artisjokken

Tomatensalade met artisjokken

Tomatensalade met artisjokkenDe zon op tafel met deze zomerse tomatensalade.De artisjokken en kappertjes geven een fris accent.Lekker als lunchgerecht.Vergeet dan niet het knapperige broodje erbij om in de heerlijke dressing te dopen.Ingredienten- 400 gr kleine...

zomerse tomatentaart

zomerse tomatentaart

Zomerse tomatentaart De zon op tafel met deze zomerse tomatentaart. Tapenade op de bodem, veel lekkere rijpe tomaten, beetje mozzarella en verse tijm. De tomaten krijgen een heerlijke zoete smaak in de oven. De taart smaakt zowel warm als koud erg goed. Ingredienten -...

Knoflookchampignons

Knoflookchampignons

KnoflookchampignonsEen makkelijk tapasgerechtje. Weinig werk, groots resultaat. Lekker met wat knapperig brood erbij om in de knoflookolie te dippen. Ingredienten- 250 gr champignons - 4 tenen knoflook - olijfolie - zout/peper - 4 eetl peterselie, fijngehakt...

Puree de habas

Puree de habas

Puree de habas Tuinbonenpuree uit Spanje. Tuinbonen, geroosterde knoflook, rozemarijn en olie zijn de ingrediënten voor dit heerlijke smeerseltje voor op een warm broodje. Naast aioli en een olijventapenade mag deze frisgroene puree de habas niet ontbreken bij je...