Patatas Bravas
De meest bekende tapas, wie kent het niet?
Knapperig gebakken aardappelstukjes met een licht pikante tomatensaus.
(in Spanje worden verschillende sausen gebruikt, dat scheelt per regio)
Dit recept voor de bekende salsa bravas op basis van tomaat vinden wij erg lekker.
Ingredienten
– vastkokende aardappelen
– zonnebloemolie
– scheut olijfolie
– 1 ui
– beetje zout
– 2 tenen knoflook
– 1 theel. pimenton (gerookt paprikapoeder)
– 1 theel. pimenton hot of picante
– 1 blik tomatenblokjes
– scheutje wijnazijn
– zout/peper/ extra pimenton
Bereidingswijze
Schil de aardappelen en snijd ze in ongelijke stekjes van ca. 2 cm.
Kook ze ca. 8 minuten en laat goed afkoelen.
Maak nu ondertussen de saus:
Snipper de ui en knoflook.
Verwarm een scheut olijfolie en fruit de ui met een beetje zout.
Voeg de knoflook toe en fruit deze even mee.
Voeg nu de 2 soorten pimenton toe en bak even mee.
Nu de tomatenblokjes en een scheutje wijnazijn, breng aan de kook.
Laat op kleinere vlam de saus indikken, roer af en toe.
Breng op smaak met zout/peper of nog wat pimenton.
Je kunt de saus pureren, maar de saus een beetje grof laten is ook erg lekker.
De aardappeltjes bak je in een flinke laag zonnebloemolie rondom bruin en knapperig.
Serveer direct met de nog warme saus.
Ook lekker
Pikante gevulde eieren
Pikante gevulde eierenEen gevuld eitje een beetje retro? Echt niet!Als borrelhapje, bij een hapjesbuffet of om een salade te garneren doen de gevulde eitjes het nog steeds erg goed.En met deze pikante gevulde eieren maak je er helemaal een feestje van.IngredientenPer...
Romesco saus
Romesco sausEen Spaans recept op 5 December! Salsa romesco is een Catalaanse saus en komt oorspronkelijk uit de buurt van Tarragona.Het is een iets pittige saus gemaakt van o.a. geroosterde paprika's, amandelen en tomaat. Het pittige komt van de gerookte paprikapoeder...
Tortilla met groene asperges
Tortilla met groene aspergesEen simpele tortilla die luxe lijkt door de groene asperges.Snijd de tortilla in kleine partjes, prikkertje er in en je hebt een tapas gerechtje.Ingredienten– groene asperges, klein bosje– 8 eieren– zout/peper– olijfolieBereidingswijzeSnijd...
Aioli
AioliAioli, alioli (Spaans), allioli (Catalaans) of aïoli (Frans)?Allemaal goed, het betekent knoflook en olie.Het is een heerlijke Spaanse knoflooksaus, lekker op een stukje brood of bij de beroemde patatas bravas.Deze Aioli kun je niet vergelijken met knoflooksaus...
Tomatensalade met artisjokken
Tomatensalade met artisjokkenDe zon op tafel met deze zomerse tomatensalade.De artisjokken en kappertjes geven een fris accent.Lekker als lunchgerecht.Vergeet dan niet het knapperige broodje erbij om in de heerlijke dressing te dopen.Ingredienten- 400 gr kleine...
zomerse tomatentaart
Zomerse tomatentaart De zon op tafel met deze zomerse tomatentaart. Tapenade op de bodem, veel lekkere rijpe tomaten, beetje mozzarella en verse tijm. De tomaten krijgen een heerlijke zoete smaak in de oven. De taart smaakt zowel warm als koud erg goed. Ingredienten -...
Knoflookchampignons
KnoflookchampignonsEen makkelijk tapasgerechtje. Weinig werk, groots resultaat. Lekker met wat knapperig brood erbij om in de knoflookolie te dippen. Ingredienten- 250 gr champignons - 4 tenen knoflook - olijfolie - zout/peper - 4 eetl peterselie, fijngehakt...
Plat brood met ui en geroosterde paprika
Platbrood met ui en geroosterde paprika Een smakelijk brood uit de Spaanse keuken. Geen pizza, geen focaccia, geen flamkuchen. Wel een heel lekker plat brood, waarbij je met het beleg kan varieren wat je wilt. Deze versie hebben we alleen ui en paprika’s gebruikt. Een...
Puree de habas
Puree de habas Tuinbonenpuree uit Spanje. Tuinbonen, geroosterde knoflook, rozemarijn en olie zijn de ingrediënten voor dit heerlijke smeerseltje voor op een warm broodje. Naast aioli en een olijventapenade mag deze frisgroene puree de habas niet ontbreken bij je...