Romesco saus
Een Spaans recept op 5 December!
Salsa romesco is een Catalaanse saus en komt oorspronkelijk uit de buurt van Tarragona.
Het is een iets pittige saus gemaakt van o.a. geroosterde paprika’s, amandelen en tomaat. Het pittige komt van de gerookte paprikapoeder en cayennepeper.
Het lijkt een beetje op Muhammara, de paprikadip uit het Midden-Oosten, die wordt gemaakt met walnoten.
Traditioneel wordt de romescosaus in het voorjaar gegeten met geblakerde jonge prei om het voorjaar te vieren. Het wordt ook gegeten bij geroosterd vlees of vis.
Deze Spaanse saus smaakt heel lekker bij geroosterde groenten, patatas bravas, door de pasta of op een broodje als dip.
De saus is met 10 minuten gemaakt, dus dat lukt nog makkelijk voor vanavond.
Ingredienten
– 2 geroosterde paprika’s (uit pot)
– 40 gr blanke amandelen (geen bruin vliesje!)
– 1 grote vleestomaat
– 1 teen knoflook
– 1 eetl rode wijnazijn
– 2 eetl olijfolie
– 1 theel gerookt paprikapoeder
– 1/2 theel cayennepeper
– beetje peterselie (hoeft niet)
Bereidingswijze
Rooster de amandelen even in een droge koekenpan tot ze kleuren.
Doe ze in de blender en maal ze wat fijner.
Voeg alle andere ingrediënten toe en maal tot een mooie saus.
Voeg zo nodig nog iets zout toe.
Het lekkerst is natuurlijk om de paprika’s zelf te roosteren, maar voor het gemak gebruiken we nu paprika’s uit een pot.
Is de saus iets te nat kun je wat droog broodkruim toevoegen.
Ook lekker
Tomatensaus van geroosterde tomaatjes
Tomatensaus van geroosterde tomaatjesHet is weer tomatentijd!Heb je zelf tomatenplanten gekweekt is nu de grote pluk begonnen.Maar ook in de winkels zijn de tomaten op dit moment niet duur.Dus tijd om volop tomaten te gebruiken in de keuken.Vorig jaar maakte we in...
Pindasaus
PindasausPindasaus zelf maken is een klusje van maar een paar minuten.En dan heb je een erg lekkere pindasaus, helemaal naar eigen smaak, en zonder nare toevoegingen.Wij maken het al heel lang zelf, maar tot onze verbazing nog niet op de site geplaatst.Bij deze dan...
Remouladesaus
RemouladesausDeze Franse klassieker kent iedereen wel als sausje bij gebakken vis en kibbeling.Maar ook al eet je geen vis, remouladesaus smaakt ook heel lekker bij friet, gebakken aardappeltjes of aardappelkoekjes.Je maakt deze saus heel makkelijk zelf.Ingredienten–...
Bruschetta met tomaat
Bruschetta met tomaatDe alom bekende geroosterde broodjes uit de Italiaanse keuken.Er zijn veel versies maar de bruschetta met tomaat is wel de bekendste.Een simpel gerechtje, zo ontzettend smaakvol.Lekker als voorafje, borrelhapje of bijgerecht bij bijvoorbeeld een...
Pesto van salie en walnoten
Pesto van salie en walnotenHeb je nog salieplanten buiten staan? Dan zal het, nu in november, niet zo lang meer duren voor je planten de blaadjes laten vallen.Dus hoog tijd om de blaadjes nog te plukken.Wij hebben er deze heerlijke herfstpesto van gemaakt.De...
Pistou
PistouEen Provençaalse koude saus van basilicum, knoflook, zeezout en olijfolie.Het lijkt op pesto, echter in pistou horen geen pijnboompitjes en kaas.In nieuwere versies wordt er wel eens kaas of tomaat aan de pistou toegevoegd.Maar het hoort dus niet. Pistou is het...
Daslookolie
DaslookolieSchreven we vorige week al over de heerlijke fris groene blaadjes met een lichte knoflooksmaak van de daslook, en maakte we er daslookboter mee.Ook het heerlijke daslooksoepje hebben we al weer gemaakt.Deze week hebben we ook weer wat geplukt en verwerkt...
Daslookboter
DaslookboterDaslook kun je nu overal vinden. In bossen, parken, schaduwrijke tuinen.Prachtige fris groene bladeren in grote hoeveelheden. De uien/knoflookgeur komt je vaak al tegemoet.De plant is vanaf 2017 niet meer beschermd, dus een paar handjes meenemen voor in de...
Pesto van broccoli
Pesto van broccoliPesto maken wij regelmatig.Een klusje van 5 minuten, en zelfgemaakt is zo veel lekkerder.Pesto van basilicum, boerenkool, rucola en zevenblad staan al op onze site.En daar komt nu deze pesto van broccoli ook bij.Super gezond, verrassend lekker,...