Romesco saus

Een Spaans recept op 5 December!

Salsa romesco is een Catalaanse saus en komt oorspronkelijk uit de buurt van Tarragona.
Het is een iets pittige saus gemaakt van o.a. geroosterde paprika’s, amandelen en tomaat. Het pittige komt van de gerookte paprikapoeder en cayennepeper.
Het lijkt een beetje op Muhammara, de paprikadip uit het Midden-Oosten, die wordt gemaakt met walnoten.
Traditioneel wordt de romescosaus in het voorjaar gegeten met geblakerde jonge prei om het voorjaar te vieren. Het wordt ook gegeten bij geroosterd vlees of vis.
Deze Spaanse saus smaakt heel lekker bij geroosterde groenten, patatas bravas, door de pasta of op een broodje als dip.
De saus is met 10 minuten gemaakt, dus dat lukt nog makkelijk voor vanavond.

Ingredienten

– 2 geroosterde paprika’s (uit pot)
– 40 gr blanke amandelen (geen bruin vliesje!)
– 1 grote vleestomaat
– 1 teen knoflook
– 1 eetl rode wijnazijn
– 2 eetl olijfolie
– 1 theel gerookt paprikapoeder
– 1/2 theel cayennepeper
– beetje peterselie (hoeft niet)

Bereidingswijze

Rooster de amandelen even in een droge koekenpan tot ze kleuren.
Doe ze in de blender en maal ze wat fijner.
Voeg alle andere ingrediënten toe en maal tot een mooie saus.
Voeg zo nodig nog iets zout toe.

Het lekkerst is natuurlijk om de paprika’s zelf te roosteren, maar voor het gemak gebruiken we nu paprika’s uit een pot.
Is de saus iets te nat kun je wat droog broodkruim toevoegen.

Ook lekker

Pesto van salie en walnoten

Pesto van salie en walnoten

Pesto van salie en walnotenHeb je nog salieplanten buiten staan? Dan zal het, nu in november, niet zo lang meer duren voor je planten de blaadjes laten vallen.Dus hoog tijd om de blaadjes nog te plukken.Wij hebben er deze heerlijke herfstpesto van gemaakt.De...

Pistou

Pistou

PistouEen Provençaalse koude saus van basilicum, knoflook, zeezout en olijfolie.Het lijkt op pesto, echter in pistou horen geen pijnboompitjes en kaas.In nieuwere versies wordt er wel eens kaas of tomaat aan de pistou toegevoegd.Maar het hoort dus niet. Pistou is het...

Daslookolie

Daslookolie

DaslookolieSchreven we vorige week al over de heerlijke fris groene blaadjes met een lichte knoflooksmaak van de daslook, en maakte we er daslookboter mee.Ook het heerlijke daslooksoepje hebben we al weer gemaakt.Deze week hebben we ook weer wat geplukt en verwerkt...