Tomatensalade met artisjokken
De zon op tafel met deze zomerse tomatensalade.
De artisjokken en kappertjes geven een fris accent.
Lekker als lunchgerecht.
Vergeet dan niet het knapperige broodje erbij om in de heerlijke dressing te dopen.
Ingredienten
– 400 gr kleine tomaatjes
– 1 potje gemarineerde artisjokharten (280 gr)
– 1/2 rode ui
– 2 eetl. kappertjes
– 2 eetl. olijven (liefst zwarte)
– oregano, paar takjes
– tijm, paar takjes
– 2 eetl. witte wijnazijn
– zout/peper, naar smaak
Bereidingswijze
Halveer de tomaatjes.
Snijd de rode ui in dunne plakjes.
Haal de blaadjes van de oregano en tijm.
Meng alle ingrediënten in een kom, voeg naar smaak zout en/of peper toe.
En laat de smaken een uurtje intrekken.
Je kunt ook heel goed gedroogde kruiden gebruiken.
Zwarte olijven smaken in deze salade het lekkerst, maar bij gebrek aan hebben wij deze keer groene gebruikt, zie foto.
Ook lekker
Pikante gevulde eieren
Pikante gevulde eierenEen gevuld eitje een beetje retro? Echt niet!Als borrelhapje, bij een hapjesbuffet of om een salade te garneren doen de gevulde eitjes het nog steeds erg goed.En met deze pikante gevulde eieren maak je er helemaal een feestje van.IngredientenPer...
Romesco saus
Romesco sausEen Spaans recept op 5 December! Salsa romesco is een Catalaanse saus en komt oorspronkelijk uit de buurt van Tarragona.Het is een iets pittige saus gemaakt van o.a. geroosterde paprika's, amandelen en tomaat. Het pittige komt van de gerookte paprikapoeder...
Tortilla met groene asperges
Tortilla met groene aspergesEen simpele tortilla die luxe lijkt door de groene asperges.Snijd de tortilla in kleine partjes, prikkertje er in en je hebt een tapas gerechtje.Ingredienten– groene asperges, klein bosje– 8 eieren– zout/peper– olijfolieBereidingswijzeSnijd...
Patatas Bravas
Patatas BravasDe meest bekende tapas, wie kent het niet?Knapperig gebakken aardappelstukjes met een licht pikante tomatensaus.(in Spanje worden verschillende sausen gebruikt, dat scheelt per regio) Dit recept voor de bekende salsa bravas op basis van tomaat vinden wij...
Aioli
AioliAioli, alioli (Spaans), allioli (Catalaans) of aïoli (Frans)?Allemaal goed, het betekent knoflook en olie.Het is een heerlijke Spaanse knoflooksaus, lekker op een stukje brood of bij de beroemde patatas bravas.Deze Aioli kun je niet vergelijken met knoflooksaus...
zomerse tomatentaart
Zomerse tomatentaart De zon op tafel met deze zomerse tomatentaart. Tapenade op de bodem, veel lekkere rijpe tomaten, beetje mozzarella en verse tijm. De tomaten krijgen een heerlijke zoete smaak in de oven. De taart smaakt zowel warm als koud erg goed. Ingredienten -...
Knoflookchampignons
KnoflookchampignonsEen makkelijk tapasgerechtje. Weinig werk, groots resultaat. Lekker met wat knapperig brood erbij om in de knoflookolie te dippen. Ingredienten- 250 gr champignons - 4 tenen knoflook - olijfolie - zout/peper - 4 eetl peterselie, fijngehakt...
Plat brood met ui en geroosterde paprika
Platbrood met ui en geroosterde paprika Een smakelijk brood uit de Spaanse keuken. Geen pizza, geen focaccia, geen flamkuchen. Wel een heel lekker plat brood, waarbij je met het beleg kan varieren wat je wilt. Deze versie hebben we alleen ui en paprika’s gebruikt. Een...
Puree de habas
Puree de habas Tuinbonenpuree uit Spanje. Tuinbonen, geroosterde knoflook, rozemarijn en olie zijn de ingrediënten voor dit heerlijke smeerseltje voor op een warm broodje. Naast aioli en een olijventapenade mag deze frisgroene puree de habas niet ontbreken bij je...