Vegetarische hartige jus

Soms mis je gewoon wel eens een lekkere schep jus. Bijvoorbeeld bij een eenvoudige stamppot.
Daarom maken wij vaak stamppot met een twist.
Zoals onze kruidige stamppot boerenkool of pittige hutspot met prei
Maar nu heb ik wel zo’n lekkere vegetarische jus gemaakt…..
Daar wordt iedere eenvoudige stamppot lekker van!

Ingredienten

Voor de jus:
– 4 eetl olie
– 150 gr kastanjechampignons
– 1 sjalot, gesnipperd
– 2 teen knoflook, gesnipperd
– stukje gember, geraspt
– 2 eetl bruine suiker
– 80 ml sojasaus
– 80 ml water
– 2 eetl rijstazijn
– 2 theel maizena opgelost in 1 eetl water

Voor de hutspot:
Verse peen en uien maken de hutspot veel smakelijker!
– 1 kg kruimige aardappelen
– 500 gr peen
– 2 grote uien
– 1 bouillontablet
– flinke klont boter
– flinke scheut warme melk
– nootmuskaat

Bereidingswijze

Maak de jus terwijl de hutspot staat te koken.
Veeg de champignons schoon en snijd in vieren of in plakjes.
Verwarm de olie en fruit de ui tot ze gaat kleuren, voeg nu de knoflook en gember toe en bak tot het lekker gaat geuren.
Voeg nu de champignons toe en bak ze op niet te hoog vuur, schep regelmatig om.
Voeg de suiker toe en roer tot deze karameliseerd.
Voeg nu de sojasaus, water en rijstazijn toe, laat alles goed warmen en bindt de jus tot slot met de opgeloste maizena.

De hutspot
Schil de penen en snijd in halve plakjes, schil de uien en snijd in halve ringen.
Schil de aardappelen en snijd in stukken.
Doe de peen en uien samen met de aardappelen in een grote pan, voeg genoeg water en de bouillontablet toe en kook in 15-20 minuten gaar.
Giet af en stamp het geheel door. Voeg de boter en warme melk toe en roer alles door tot een smeuïge stamppot.
Breng tot slot op smaak met flink nootmuskaat.

Ook lekker

Erwtensoep

Erwtensoep

ErwtensoepOok altijd gedacht dat erwtensoep veel werk is? Nou wij wel.Maar nu hebben wij dit recept voor vegetarische erwtensoep. En wat blijkt: erwtensoep is helemaal niet veel werk, alleen de spliterwten hebben wel de tijd nodig om goed gaar te koken.Eigenlijk is de...

Linzensalade met parelcouscous en biet

Linzensalade met parelcouscous en biet

Linzensalade met parelcouscous en bietJa, weer een linzensalade, maar deze keer gemengd met parelcouscous en lekker gevuld met diverse groenten.Linzensalades zijn vooral in de herfst en winter voedzame lekkere maaltijdsalades.Wij eten ze regelmatig als lunch, zie...

Aardappel-preigratin

Aardappel-preigratin

Aardappel-preigratinHet recept voor aardappel-preigratin van Yvette van Boven is de basis voor deze gratin.Er is op dit moment nog volop prei verkrijgbaar en met het grijze weer buiten kan een winterse ovenschotel nog heel goed.Wij hebben het recept wel aangepast met...

Mexicaanse Tacosoep

Mexicaanse Tacosoep

Mexicaanse TacosoepPittig, verwarmend en goed gevuld.Een heerlijke maaltijdsoep voor koude dagen.Maar ook zomers smaakt deze Mexicaanse soep heel goed!Ingredienten– 2 eetl olie– 175 gr kruimgehakt (wij gebruikte Vivera)– 1 ui– 3 teen knoflook– 1 rode paprika– 1 groene...

Mini appeltaartjes

Mini appeltaartjes

Mini appeltaartjesVandaag doen we het wat anders.We bakken mini appeltaartjes.Zelfde heerlijke smaak als eigengebakken appeltaart, maar een ander uiterlijk.IngredientenVoor 12 stuks– 400 gr bloem– 150 gr basterdsuiker– 200 gr boter, koud– 1 theel zout– 1/2 eitje...

paddenstoelentaartje

paddenstoelentaartje

Snel paddenstoelentaartjeMet een hartig taartje ben je eigenlijk altijd snel klaar.De oven doet het meeste werk.Een salade erbij en je hebt een heerlijke maaltijd.Deze keer hebben we plakjes deeg voor hartige taart met spinazie gebruikt.Ingredienten– 6 plakjes deeg...

Sellerijsalade

Sellerijsalade

SellerijsaladeWe maakten pas geleden een salade van knolselderij met appel. Lekker als lunch of salade, bijgerecht.De salade deed ons denken aan de sellerijsalade die je kant en klaar kunt kopen in de supermarkt.Lekker op een broodje of toastje.Die is dus ook...

Cranberrysaus

Cranberrysaus

CranberrysausGeen Kerst zonder cranberry's zeg ik altijd.Voor de kerstdagen maak ik altijd potten vol compote, verwerk ze in baksels, fudge en salades.Dit jaar had ik cranberrysaus gemaakt voor bij het dessert en ik moet zeggen, nog lekkerder dan compote!Van een foto...

Salade van knolselderij en appel

Salade van knolselderij en appel

Salade van knolselderij en appelEr is nu nog volop knolselderij verkrijgbaar.Heerlijk in soepen en stoofpotten natuurlijk.Maar met zijn licht kruidige smaak ook heel lekker in winterse salades.Deze simpele salade met appel is het bewijs.Ingredienten– 1/2 knolselderij–...