Vegetarische hartige jus

Soms mis je gewoon wel eens een lekkere schep jus. Bijvoorbeeld bij een eenvoudige stamppot.
Daarom maken wij vaak stamppot met een twist.
Zoals onze kruidige stamppot boerenkool of pittige hutspot met prei
Maar nu heb ik wel zo’n lekkere vegetarische jus gemaakt…..
Daar wordt iedere eenvoudige stamppot lekker van!

Ingredienten

Voor de jus:
– 4 eetl olie
– 150 gr kastanjechampignons
– 1 sjalot, gesnipperd
– 2 teen knoflook, gesnipperd
– stukje gember, geraspt
– 2 eetl bruine suiker
– 80 ml sojasaus
– 80 ml water
– 2 eetl rijstazijn
– 2 theel maizena opgelost in 1 eetl water

Voor de hutspot:
Verse peen en uien maken de hutspot veel smakelijker!
– 1 kg kruimige aardappelen
– 500 gr peen
– 2 grote uien
– 1 bouillontablet
– flinke klont boter
– flinke scheut warme melk
– nootmuskaat

Bereidingswijze

Maak de jus terwijl de hutspot staat te koken.
Veeg de champignons schoon en snijd in vieren of in plakjes.
Verwarm de olie en fruit de ui tot ze gaat kleuren, voeg nu de knoflook en gember toe en bak tot het lekker gaat geuren.
Voeg nu de champignons toe en bak ze op niet te hoog vuur, schep regelmatig om.
Voeg de suiker toe en roer tot deze karameliseerd.
Voeg nu de sojasaus, water en rijstazijn toe, laat alles goed warmen en bindt de jus tot slot met de opgeloste maizena.

De hutspot
Schil de penen en snijd in halve plakjes, schil de uien en snijd in halve ringen.
Schil de aardappelen en snijd in stukken.
Doe de peen en uien samen met de aardappelen in een grote pan, voeg genoeg water en de bouillontablet toe en kook in 15-20 minuten gaar.
Giet af en stamp het geheel door. Voeg de boter en warme melk toe en roer alles door tot een smeuïge stamppot.
Breng tot slot op smaak met flink nootmuskaat.

Ook lekker

paddenstoelentaartje

paddenstoelentaartje

Snel paddenstoelentaartjeMet een hartig taartje ben je eigenlijk altijd snel klaar.De oven doet het meeste werk.Een salade erbij en je hebt een heerlijke maaltijd.Deze keer hebben we plakjes deeg voor hartige taart met spinazie gebruikt.Ingredienten– 6 plakjes deeg...

Sellerijsalade

Sellerijsalade

SellerijsaladeWe maakten pas geleden een salade van knolselderij met appel. Lekker als lunch of salade, bijgerecht.De salade deed ons denken aan de sellerijsalade die je kant en klaar kunt kopen in de supermarkt.Lekker op een broodje of toastje.Die is dus ook...

Cranberrysaus

Cranberrysaus

CranberrysausGeen Kerst zonder cranberry's zeg ik altijd.Voor de kerstdagen maak ik altijd potten vol compote, verwerk ze in baksels, fudge en salades.Dit jaar had ik cranberrysaus gemaakt voor bij het dessert en ik moet zeggen, nog lekkerder dan compote!Van een foto...

Salade van knolselderij en appel

Salade van knolselderij en appel

Salade van knolselderij en appelEr is nu nog volop knolselderij verkrijgbaar.Heerlijk in soepen en stoofpotten natuurlijk.Maar met zijn licht kruidige smaak ook heel lekker in winterse salades.Deze simpele salade met appel is het bewijs.Ingredienten– 1/2 knolselderij–...

Appelstrudel of Appelcarre

Appelstrudel of Appelcarre

Appelstrudel of AppelcarreHet lijkt wel een apfelstrudel, maar dat is het dus niet.Want apfelstrudel wordt gemaakt van een speciaal elastisch deegje.En een appelcarre wordt gemaakt van bladerdeeg.Soms moet je niet te moeilijk doen, dan koop je kant en klaar...

Curry in a hurry met spruitjes

Curry in a hurry met spruitjes

Curry in a hurry met spruitjesZoals jullie weten maken wij het liefst alles zelf. Geen pakjes en zakjes.Maar een enkele keer smokkelen wij ook. Er zijn wel eens van die dagen dat er weinig tijd is om te koken. En wil je dan toch een verse voedzame maaltijd, dan zijn...

Klassieke appeltaart

Klassieke appeltaart

Klassieke appeltaartNatuurlijk lust bijna iedereen wel een zelfgebakken appeltaart.Natuurlijk wordt bijna iedereen blij van zelfgebakken appeltaart.Natuurlijk heeft bijna iedereen wel eens een appeltaart gebakken.Natuurlijk heeft bijna iedereen wel een favoriet of...

Pasta met spruitjes

Pasta met spruitjes

Pasta met spruitjesVoor de spruitjesliefhebbers.Een winterse pasta met roerbak spruitjes, champignons en roomsaus.Ingredienten– 300 gr pasta– olijfolie– 250 gr champignons– 400 gr spruiten– 175 gr vegetarische spekjes– 2 tenen knoflook– 200 ml kookroom– 100 gr...

Witlofsalade met walnoten en kaas

Witlofsalade met walnoten en kaas

Witlofsalade met walnoten en kaasWitlof is echt een heel veelzijdige groente, die wat mij betreft nooit verveeld.Je kunt het op veel verschillende manieren bereiden en witlof is goed te combineren met veel ingrediënten: zoet, zuur, hartig, noem maar op.We hebben op de...