Vegetarische hartige jus

Soms mis je gewoon wel eens een lekkere schep jus. Bijvoorbeeld bij een eenvoudige stamppot.
Daarom maken wij vaak stamppot met een twist.
Zoals onze kruidige stamppot boerenkool of pittige hutspot met prei
Maar nu heb ik wel zo’n lekkere vegetarische jus gemaakt…..
Daar wordt iedere eenvoudige stamppot lekker van!

Ingredienten

Voor de jus:
– 4 eetl olie
– 150 gr kastanjechampignons
– 1 sjalot, gesnipperd
– 2 teen knoflook, gesnipperd
– stukje gember, geraspt
– 2 eetl bruine suiker
– 80 ml sojasaus
– 80 ml water
– 2 eetl rijstazijn
– 2 theel maizena opgelost in 1 eetl water

Voor de hutspot:
Verse peen en uien maken de hutspot veel smakelijker!
– 1 kg kruimige aardappelen
– 500 gr peen
– 2 grote uien
– 1 bouillontablet
– flinke klont boter
– flinke scheut warme melk
– nootmuskaat

Bereidingswijze

Maak de jus terwijl de hutspot staat te koken.
Veeg de champignons schoon en snijd in vieren of in plakjes.
Verwarm de olie en fruit de ui tot ze gaat kleuren, voeg nu de knoflook en gember toe en bak tot het lekker gaat geuren.
Voeg nu de champignons toe en bak ze op niet te hoog vuur, schep regelmatig om.
Voeg de suiker toe en roer tot deze karameliseerd.
Voeg nu de sojasaus, water en rijstazijn toe, laat alles goed warmen en bindt de jus tot slot met de opgeloste maizena.

De hutspot
Schil de penen en snijd in halve plakjes, schil de uien en snijd in halve ringen.
Schil de aardappelen en snijd in stukken.
Doe de peen en uien samen met de aardappelen in een grote pan, voeg genoeg water en de bouillontablet toe en kook in 15-20 minuten gaar.
Giet af en stamp het geheel door. Voeg de boter en warme melk toe en roer alles door tot een smeuïge stamppot.
Breng tot slot op smaak met flink nootmuskaat.

Ook lekker

Appelstrudel of Appelcarre

Appelstrudel of Appelcarre

Appelstrudel of AppelcarreHet lijkt wel een apfelstrudel, maar dat is het dus niet.Want apfelstrudel wordt gemaakt van een speciaal elastisch deegje.En een appelcarre wordt gemaakt van bladerdeeg.Soms moet je niet te moeilijk doen, dan koop je kant en klaar...

Curry in a hurry met spruitjes

Curry in a hurry met spruitjes

Curry in a hurry met spruitjesZoals jullie weten maken wij het liefst alles zelf. Geen pakjes en zakjes.Maar een enkele keer smokkelen wij ook. Er zijn wel eens van die dagen dat er weinig tijd is om te koken. En wil je dan toch een verse voedzame maaltijd, dan zijn...

Klassieke appeltaart

Klassieke appeltaart

Klassieke appeltaartNatuurlijk lust bijna iedereen wel een zelfgebakken appeltaart.Natuurlijk wordt bijna iedereen blij van zelfgebakken appeltaart.Natuurlijk heeft bijna iedereen wel eens een appeltaart gebakken.Natuurlijk heeft bijna iedereen wel een favoriet of...

Pasta met spruitjes

Pasta met spruitjes

Pasta met spruitjesVoor de spruitjesliefhebbers.Een winterse pasta met roerbak spruitjes, champignons en roomsaus.Ingredienten– 300 gr pasta– olijfolie– 250 gr champignons– 400 gr spruiten– 175 gr vegetarische spekjes– 2 tenen knoflook– 200 ml kookroom– 100 gr...

Witlofsalade met walnoten en kaas

Witlofsalade met walnoten en kaas

Witlofsalade met walnoten en kaasWitlof is echt een heel veelzijdige groente, die wat mij betreft nooit verveeld.Je kunt het op veel verschillende manieren bereiden en witlof is goed te combineren met veel ingrediënten: zoet, zuur, hartig, noem maar op.We hebben op de...

Walnoten-carameltaart van Marja

Walnoten-carameltaart van Marja

Walnoten-carameltaart van MarjaAls traditie met Kerst hebben we altijd een grote schaal met walnoten.In December kochten we 2 kilo verse biologische walnoten hier in het dorp.Maar omdat we deze keer maar weinig mensen mochten ontvangen, hebben we nog heel wat noten...

Portobello gevuld met knolselderij

Portobello gevuld met knolselderij

Portobello gevuld met knolselderijPortobello's uit de oven met een verrassend winterse vulling.Ze zijn namelijk gevuld met een heerlijk mengsel van knolselderij.Echt eens wat anders.Door de voedzame vulling voldoen deze portobello's heel goed als maaltijd, met een...

Griesmeelpudding met bitterkoekjes en Amaretto

Griesmeelpudding met bitterkoekjes en Amaretto

Griesmeelpudding met bitterkoekjes en AmarettoGrootmoeders griesmeelpudding maar dan nog lekkerder.Opgepimpt met bitterkoekjes en amandellikeur.Zooooo lekker!Ingredienten– 9 dl melk (amandelmelk)– 1 dl Amaretto– 4 eetl maplesiroop of suiker– 100 gr tarwegriesmeel– 10...

Tortellini Alfredo met broccoli

Tortellini Alfredo met broccoli

Tortellini Alfredo met broccoliOorspronkelijk bestond dit gerecht uit pasta met boter en Parmezaanse kaas.Bedacht door ene Alfredo.De Italianen noemen dit pasta al burro e parmigiano.In Amerika is pasta Alfredo heel bekend en zijn er vele versies van te vinden.In deze...