Aardappel-preigratin

Het recept voor aardappel-preigratin van Yvette van Boven is de basis voor deze gratin.
Er is op dit moment nog volop prei verkrijgbaar en met het grijze weer buiten kan een winterse ovenschotel nog heel goed.
Wij hebben het recept wel aangepast met vega spekjes en andere kaas.

Ingredienten

– vegetarische spekreepjes (175 gr. vivera)
– ca 500 gr prei
– blue band vloeibaar of olie
– 2 eetl boter
– 1 kg vastkokende aardappelen
– 250 gr geraspte oude kaas
– 1 eetl tijm
– paar laurierblaadjes
– 250 ml kookroom
– 1 teen knoflook
– zout/peper
– paprikapoeder

Bereidingswijze

Schil en snijd de aardappelen in dunne plakjes en kook 7 minuten voor.
Was en snijd de prei in ringen.
Bak de vegetarische spekreepjes in een klein scheutje blue band of olie in de koekenpan knapperig.
Dit duurt maar paar minuten.
Voeg de prei en 1 eetl boter toe en bak al omscheppend tot de prei zacht wordt.
Breng op smaak met zout en peper.
Neem een ovenschaal:
Maak om en om laagjes met preimengsel en aardappelplakjes en een laagje kaas.
Herhaal dit nog 2 keer.
Strooi de tijm erover en steek de laurierblaadjes ertussen.
Rasp of pers de knoflook en meng deze met zout en peper door de kookroom.
Giet de room over het geheel in de schotel.
Strooi tot slot een flinke laag kaas en wat paprikapoeder over de schotel.
Gratineer de schotel in de oven op ca. 200 graden in 15-20 minuten tot de kaas goed smelt en kleurt.

Ook lekker

Lasagne met groene groenten

Lasagne met groene groenten

Lasagne met groene groentenVoor wie niet van tomatensaus houdt, is deze lasagne met groene groenten heel fijn.We hebben al eerder "witte" lasagnerecepten geplaatst, zoals lasagne met boerenkool, met prei en courgette en met courgette en spinazie.En nu dus deze met...

Lasagne met boerenkool

Lasagne met boerenkool

Lasagne met boerenkoolEen winterse lasagne met champignons en boerenkool.Lekker romig door bechamelsaus en mozzarella.De combinatie met boerenkool is echt het proberen waard!Ingredienten– scheutje olijfolie– 1 ui– 2 teen knoflook– 2 takjes tijm, alleen blaadjes– 200...

Pikante smashed patatoes

Pikante smashed patatoes

Pikante smashed patatoesKrokante aardappeltjes uit de oven maken we wel vaker, zoals bijvoorbeeld smashed patatoes of geroosterde aardappelen van onze site.Nu hebben we het recept van The Happy Pear gemaakt.Smashed patatoes, pikant gekruid en heel...

Gevulde broodjes met gehakt

Gevulde broodjes met gehakt

Gevulde broodjes met gehaktDit recept hebben we al 40 jaar!We hebben dit in de jaren vaak gemaakt, vooral als er veel jongelui bleven eten, altijd succes.Ideaal voor een makkelijke weekendhap, een kom soep of een salade erbij en je hebt een heerlijke maaltijd.Nu er in...

Hartig taartje met spinazie en tomaatjes

Hartig taartje met spinazie en tomaatjes

Hartig taartje met spinazie en tomaatjesWeer een hartig taartje!Ze zien er altijd zo gezellig uit, ze smaken lekker hartig en je kunt ze zowel warm als koud eten.Daardoor zijn ze heel geschikt als warme maaltijd of mee te nemen als lunch of picknick.Deze keer hebben...

Gevulde paprika

Gevulde paprika

Gevulde paprikaZoek je iets leuks/anders voor de lunch?Dan moet je deze gevulde paprika's eens proberen.Door de paprika's eerst even te roosteren worden ze lekker zacht en zoet.Daarna worden ze gevuld met een hartig linzenprutje en nog afgebakken.Lekker als lunch,...

paddenstoelentaartje

paddenstoelentaartje

Snel paddenstoelentaartjeMet een hartig taartje ben je eigenlijk altijd snel klaar.De oven doet het meeste werk.Een salade erbij en je hebt een heerlijke maaltijd.Deze keer hebben we plakjes deeg voor hartige taart met spinazie gebruikt.Ingredienten– 6 plakjes deeg...

Makkelijk tomatentaartje

Makkelijk tomatentaartje

Makkelijk tomatentaartjeEen nieuwe bakvorm en heel veel tomaatjes uit de tuin.Dan is de keus snel gemaakt: een tomatentaartje!Het taartje smaakt zowel warm, lauw als koud lekker.Lekker als lunch of als voorafje.IngredientenDeze bakvorm is 34 x 11 cm, gebruik je een...

Geroosterde bloemkool

Geroosterde bloemkool

Geroosterde bloemkoolVoor iedereen die niet zo gek is op gekookte bloemkool.Geroosterde bloemkool, wat een uitvinding!De smaak van de bloemkool wordt door het roosteren verrassend anders, een beetje nootachtig.De bloemkool hebben we voor het roosteren gemengd met...