Paddenstoelentapenade met walnoten

Wij houden wel van smeerseltjes met paddenstoelen, op de site staan al een mousse, kaviaar en een paté van paddenstoelen.
En nu dan ook een tapenade. Tapenade maar dan anders, zonder olijven maar wel met walnoten.
Een lekker smeerseltje voor op een broodje of crostini.
Voor bij de borrel, bij een soepje, als voorafje, of als lunch op een groter broodje.

Ingredienten

– 200 gr kastanjechampignons
– 2 teen knoflook
– 1 sjalotje
– 1 eetl olijfolie
– 1 eetl peterselie, fijngeknipt
– zout en peper
– 1/2 eetl citroensap
– 50 gr walnoten
– 2 eetl olijfolie

Bereidingswijze

Snijd de sjalot fijn.
Veeg of borstel de champignons schoon en snijd ze in vieren.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de sjalot en even aan.
Voeg de champignons toe en bak 3 a 4 min.
Voeg zout en peper naar smaak toe.
Laat afkoelen.
Doe de walnoten en de teentjes knoflook in een keukenmachine en maal ze niet te fijn.
Voeg dan de gebakken paddenstoelen toe en maal alles gezamenlijk nog even, tot niet te fijn.
Je wilt geen zalf maar een tapenade.
Voeg tot slot de peterselie, 2 eetl olijfolie en de citroensap toe.
Proef en breng zo nodig nog op smaak met wat zout.

Ook lekker

Remouladesaus

Remouladesaus

RemouladesausDeze Franse klassieker kent iedereen wel als sausje bij gebakken vis en kibbeling.Maar ook al eet je geen vis, remouladesaus smaakt ook heel lekker bij friet, gebakken aardappeltjes of aardappelkoekjes.Je maakt deze saus heel makkelijk zelf.Ingredienten–...

Bruschetta met tomaat

Bruschetta met tomaat

Bruschetta met tomaatDe alom bekende geroosterde broodjes uit de Italiaanse keuken.Er zijn veel versies maar de bruschetta met tomaat is wel de bekendste.Een simpel gerechtje, zo ontzettend smaakvol.Lekker als voorafje, borrelhapje of bijgerecht bij bijvoorbeeld een...

Pesto van salie en walnoten

Pesto van salie en walnoten

Pesto van salie en walnotenHeb je nog salieplanten buiten staan? Dan zal het, nu in november, niet zo lang meer duren voor je planten de blaadjes laten vallen.Dus hoog tijd om de blaadjes nog te plukken.Wij hebben er deze heerlijke herfstpesto van gemaakt.De...

Pistou

Pistou

PistouEen Provençaalse koude saus van basilicum, knoflook, zeezout en olijfolie.Het lijkt op pesto, echter in pistou horen geen pijnboompitjes en kaas.In nieuwere versies wordt er wel eens kaas of tomaat aan de pistou toegevoegd.Maar het hoort dus niet. Pistou is het...

Daslookolie

Daslookolie

DaslookolieSchreven we vorige week al over de heerlijke fris groene blaadjes met een lichte knoflooksmaak van de daslook, en maakte we er daslookboter mee.Ook het heerlijke daslooksoepje hebben we al weer gemaakt.Deze week hebben we ook weer wat geplukt en verwerkt...

Daslookboter

Daslookboter

DaslookboterDaslook kun je nu overal vinden. In bossen, parken, schaduwrijke tuinen.Prachtige fris groene bladeren in grote hoeveelheden. De uien/knoflookgeur komt je vaak al tegemoet.De plant is vanaf 2017 niet meer beschermd, dus een paar handjes meenemen voor in de...

Pesto van broccoli

Pesto van broccoli

Pesto van broccoliPesto maken wij regelmatig.Een klusje van 5 minuten, en zelfgemaakt is zo veel lekkerder.Pesto van basilicum, boerenkool, rucola en zevenblad staan al op onze site.En daar komt nu deze pesto van broccoli ook bij.Super gezond, verrassend lekker,...

Vegetarische hartige jus

Vegetarische hartige jus

Vegetarische hartige jusSoms mis je gewoon wel eens een lekkere schep jus. Bijvoorbeeld bij een eenvoudige stamppot.Daarom maken wij vaak stamppot met een twist.Zoals onze kruidige stamppot boerenkool of pittige hutspot met preiMaar nu heb ik wel zo'n lekkere...

Romesco saus

Romesco saus

Romesco sausEen Spaans recept op 5 December! Salsa romesco is een Catalaanse saus en komt oorspronkelijk uit de buurt van Tarragona.Het is een iets pittige saus gemaakt van o.a. geroosterde paprika's, amandelen en tomaat. Het pittige komt van de gerookte paprikapoeder...