Paddenstoelentapenade met walnoten

Wij houden wel van smeerseltjes met paddenstoelen, op de site staan al een mousse, kaviaar en een paté van paddenstoelen.
En nu dan ook een tapenade. Tapenade maar dan anders, zonder olijven maar wel met walnoten.
Een lekker smeerseltje voor op een broodje of crostini.
Voor bij de borrel, bij een soepje, als voorafje, of als lunch op een groter broodje.

Ingredienten

– 200 gr kastanjechampignons
– 2 teen knoflook
– 1 sjalotje
– 1 eetl olijfolie
– 1 eetl peterselie, fijngeknipt
– zout en peper
– 1/2 eetl citroensap
– 50 gr walnoten
– 2 eetl olijfolie

Bereidingswijze

Snijd de sjalot fijn.
Veeg of borstel de champignons schoon en snijd ze in vieren.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de sjalot en even aan.
Voeg de champignons toe en bak 3 a 4 min.
Voeg zout en peper naar smaak toe.
Laat afkoelen.
Doe de walnoten en de teentjes knoflook in een keukenmachine en maal ze niet te fijn.
Voeg dan de gebakken paddenstoelen toe en maal alles gezamenlijk nog even, tot niet te fijn.
Je wilt geen zalf maar een tapenade.
Voeg tot slot de peterselie, 2 eetl olijfolie en de citroensap toe.
Proef en breng zo nodig nog op smaak met wat zout.

Ook lekker

Babi Pangangsaus

Babi Pangangsaus

Babi PangangsausIk kwam dit recept tegen op internet n.a.v. het nieuwe Chin. Ind. Rest. kookboek van Danny Lee e.a.De saus smaakt echt heel erg lekker, je proeft heel goed het fruit en gember.Echte babi pangangsaus als van de Chinees, of eigenlijk nog lekkerder.Wij...

Griekse fetadip

Griekse fetadip

Griekse fetadipDeze Griekse fetadip heet in Griekenland Tirosalata.Fetakaas, Griekse yoghurt, beetje knoflook, olie en citroen, meer niet.Lijkt een beetje op onze bietendip met fetaLekker met een broodje, platbrood of wat rauwkost, ideaal als voorafje of op je...

Tomatensaus van geroosterde tomaatjes

Tomatensaus van geroosterde tomaatjes

Tomatensaus van geroosterde tomaatjesHet is weer tomatentijd!Heb je zelf tomatenplanten gekweekt is nu de grote pluk begonnen.Maar ook in de winkels zijn de tomaten op dit moment niet duur.Dus tijd om volop tomaten te gebruiken in de keuken.Vorig jaar maakte we in...

Pindasaus

Pindasaus

PindasausPindasaus zelf maken is een klusje van maar een paar minuten.En dan heb je een erg lekkere pindasaus, helemaal naar eigen smaak, en zonder nare toevoegingen.Wij maken het al heel lang zelf, maar tot onze verbazing nog niet op de site geplaatst.Bij deze dan...

Remouladesaus

Remouladesaus

RemouladesausDeze Franse klassieker kent iedereen wel als sausje bij gebakken vis en kibbeling.Maar ook al eet je geen vis, remouladesaus smaakt ook heel lekker bij friet, gebakken aardappeltjes of aardappelkoekjes.Je maakt deze saus heel makkelijk zelf.Ingredienten–...

Bruschetta met tomaat

Bruschetta met tomaat

Bruschetta met tomaatDe alom bekende geroosterde broodjes uit de Italiaanse keuken.Er zijn veel versies maar de bruschetta met tomaat is wel de bekendste.Een simpel gerechtje, zo ontzettend smaakvol.Lekker als voorafje, borrelhapje of bijgerecht bij bijvoorbeeld een...

Pesto van salie en walnoten

Pesto van salie en walnoten

Pesto van salie en walnotenHeb je nog salieplanten buiten staan? Dan zal het, nu in november, niet zo lang meer duren voor je planten de blaadjes laten vallen.Dus hoog tijd om de blaadjes nog te plukken.Wij hebben er deze heerlijke herfstpesto van gemaakt.De...

Pistou

Pistou

PistouEen Provençaalse koude saus van basilicum, knoflook, zeezout en olijfolie.Het lijkt op pesto, echter in pistou horen geen pijnboompitjes en kaas.In nieuwere versies wordt er wel eens kaas of tomaat aan de pistou toegevoegd.Maar het hoort dus niet. Pistou is het...

Daslookolie

Daslookolie

DaslookolieSchreven we vorige week al over de heerlijke fris groene blaadjes met een lichte knoflooksmaak van de daslook, en maakte we er daslookboter mee.Ook het heerlijke daslooksoepje hebben we al weer gemaakt.Deze week hebben we ook weer wat geplukt en verwerkt...