Chinese komkommersalade

Smashed, geplette of gekneusde komkommer zijn andere namen voor deze komkommersalade uit de Chinese keuken.
Door de komkommer eerste te kneuzen krijg je een groter oppervlak en wordt de dressing beter opgenomen.
Deze salade smaakt niet alleen bij Chinese gerechten.
Als bijgerecht smaakt het eigenlijk overal bij, van Hollandse pot tot barbecue.
Lekker fris, beetje pittig.

Ingredienten

– 1 grote of 2 kleine komkommers
– 1 eetl zout
– 1 eetl sesamzaadjes
dressing:
– 4 eetl (rijst)azijn
– 2 teen knoflook, fijngehakt
– 1 eetl chili-olie
– 1 theel sojasaus (of meer)

Bereidingswijze

Leg de komkommer op een snijplank en plet met bijvoorbeeld een deegrol of groot mes tot de komkommer uit elkaar valt.
Snijd de komkommer nu in de lengte door en daarna in grove stukken.
Meng de eetl zout erdoor, doe de komkommer in een zeef en laat een uurtje uitlekken.
Spoel de komkommer af en laat goed uitlekken.
Meng voor de dressing de ingrediënten door elkaar, proef en voeg eventueel nog wat extra sojasaus toe.
Meng de dressing door de uitgelekte komkommer, en laat even intrekken.
Strooi vlak voor serveren de sesamzaadjes erover.

Koud smaakt deze komkommersalade het lekkerst.
Heb je geen chili-olie, vervang je deze door sesamolie en chiliflakes.

Ook lekker

Broccolitaart met geitenkaas

Broccolitaart met geitenkaas

Broccolitaart met geitenkaasDeze hartige taart maken we de laatste tijd heel vaak.Twee kleine peutertjes in de familie zijn er helemaal gek op.Ze smikkelen zo de halve taart op.Ingredienten– 6 plakjes deeg voor hartige taart (diepvries)– 300 gr broccoli– 1 kleine rode...

Sambal Goreng Paksoi

Sambal Goreng Paksoi

Sambal Goreng PaksoiPaksoi op Indonesische wijze.Een lekker pittig groentegerecht.Ingredienten– 1 struik paksoi– 3 eetl zonnebloem- of kokosolie– 1 ui– 2 teen knoflook– 3 eetl ketjap manis– 1 eetl sambal– 1 theel djahé, gemberpoeder– 1 theel gemalen laos– 1 stengel...

Aardappel- pastinaakpuree

Aardappel- pastinaakpuree

Aardappel- pastinaakpureePastinaak geeft een heerlijke kruidige smaak aan je aardappelpuree.Maakt je aardappelpuree net even anders.Het kan nog net, pastinaak is nog te verkrijgen!Ingredienten– 800 gr kruimige aardappelen– 400 gr pastinaak– 1 eetl boter– 100 ml warme...

Captain’s dinner

Captain’s dinner

Captain's dinnerEen voedzame kapucijnerschotel, heerlijk op koude dagen.Een makkelijke eenpans maaltijd bovendien.Geïnspireerd door een foto in het blad Boodschappen van de supermarkt.Kapucijners, aardappeltjes en een eitje, dat zag er smakelijk uit.En geloof mij dat...

Stoofpeertjes zonder wijn en toegevoegd suiker

Stoofpeertjes zonder wijn en toegevoegd suiker

Stoofpeertjes zonder wijn en toegevoegd suikerZe zijn weer volop verkrijgbaar, stoofperen!Stoofpeertjes horen echt bij de herfst en winter.Stoofpeertjes smaken heerlijk bij stevige stoofpotjes, als bijgerecht mogen ze met de kerst niet ontbreken, maar ook als dessert...

Rendang kool

Rendang kool

Rendang koolKool is een heel veelzijdige groente, die door de vrij neutrale smaak heel makkelijk te gebruiken is in bijvoorbeeld curry's en Indonesische gerechten.Eerder plaatsten wij al Rendang van spitskool, een lekker hartige vegetarische rendang.Deze rendang kool...

Pastasaus van geroosterde groenten en ricotta

Pastasaus van geroosterde groenten en ricotta

Pastasaus van geroosterde groenten en ricottaGroenten roosteren is een heel makkelijke manier van bereiden.Alles op een bakblik, kruiden en olijfolie erover en je schuift het zo in de oven.Bovendien worden de groenten er extra smakelijk van.Eerder maakten we al...

Sperziebonen vandaag anders

Sperziebonen vandaag anders

Sperziebonen vandaag andersVanaf nu zijn er weer volop Hollandse verse sperzieboontjes.Een makkelijk te bereiden groente die veelzijdig gebruikt kan worden.Bijvoorbeeld koud in salades, lauw met gremolata, warm in veel Indonesische gerechten.Nu hebben we ze gewokt...

Curry kool

Curry kool

Curry koolNet als alle andere curry's, is ook deze versie met heel makkelijk en snel klaar.Je kunt zowel witte kool als spitskool gebruiken.Wij gebruiken meestal spitskool, deze is wat zachter en lichter verteerbaar.Ingredienten– 400 gr (spits)kool– 1 ui– 3 tenen...