Chinese komkommersalade
Smashed, geplette of gekneusde komkommer zijn andere namen voor deze komkommersalade uit de Chinese keuken.
Door de komkommer eerste te kneuzen krijg je een groter oppervlak en wordt de dressing beter opgenomen.
Deze salade smaakt niet alleen bij Chinese gerechten.
Als bijgerecht smaakt het eigenlijk overal bij, van Hollandse pot tot barbecue.
Lekker fris, beetje pittig.
Ingredienten
– 1 grote of 2 kleine komkommers
– 1 eetl zout
– 1 eetl sesamzaadjes
dressing:
– 4 eetl (rijst)azijn
– 2 teen knoflook, fijngehakt
– 1 eetl chili-olie
– 1 theel sojasaus (of meer)
Bereidingswijze
Leg de komkommer op een snijplank en plet met bijvoorbeeld een deegrol of groot mes tot de komkommer uit elkaar valt.
Snijd de komkommer nu in de lengte door en daarna in grove stukken.
Meng de eetl zout erdoor, doe de komkommer in een zeef en laat een uurtje uitlekken.
Spoel de komkommer af en laat goed uitlekken.
Meng voor de dressing de ingrediënten door elkaar, proef en voeg eventueel nog wat extra sojasaus toe.
Meng de dressing door de uitgelekte komkommer, en laat even intrekken.
Strooi vlak voor serveren de sesamzaadjes erover.
Koud smaakt deze komkommersalade het lekkerst.
Heb je geen chili-olie, vervang je deze door sesamolie en chiliflakes.
Ook lekker
Sajoer toemis van boontjes
Sajoer toemis van boontjesSajoer is een vrij nat gerecht, veelal met groenten bereid.Het is heel makkelijk te bereiden.Er wordt geen kokos of kokosmelk gebruikt, waardoor sajoer toemis weer heel anders smaakt dan sambal goreng.Weer een heerlijk bijgerecht voor bij je...
Aardappel-preigratin
Aardappel-preigratinHet recept voor aardappel-preigratin van Yvette van Boven is de basis voor deze gratin.Er is op dit moment nog volop prei verkrijgbaar en met het grijze weer buiten kan een winterse ovenschotel nog heel goed.Wij hebben het recept wel aangepast met...
Vegetarische Cassoulet
Vegetarische CassouletDe bekende Franse boeren bonenstoof, maar dan zonder worst en eendenboutjes.Deze versie is net zo lekker, goed vullend en verwarmend.Super makkelijk en alles in één panWij hebben wel geroockte speckjes toegevoegd om de cassoulet lekker hartig te...
Pikante smashed patatoes
Pikante smashed patatoesKrokante aardappeltjes uit de oven maken we wel vaker, zoals bijvoorbeeld smashed patatoes of geroosterde aardappelen van onze site.Nu hebben we het recept van The Happy Pear gemaakt.Smashed patatoes, pikant gekruid en heel...
Noedels met paksoi
Noedels met paksoiEen makkelijke wokmaaltijd, ideaal voor doordeweeks.Lekker hartig, goed vullend.Met veel paksoi, hartige ¨kipstukjes" en champignons zit er aardig wat groenten in deze wok.En wie niet van pittig houdt, laat het pepertje gewoon weg.Ingredienten– 400...
Lalab Tomaat
Lalab TomaatTomatensalade op Indonesische wijze.Een heel lekker en verfrissend bijgerechtje voor bij je rijsttafel.Tomaat in plakken, pittig sausje erover en klaar!Kan niet simpeler. Uit de bijbel van Beb Vuyk.Ingredienten– 2 grote tomatensausje:– 1 eetl ketjap– 1...
Pindasaus
PindasausPindasaus zelf maken is een klusje van maar een paar minuten.En dan heb je een erg lekkere pindasaus, helemaal naar eigen smaak, en zonder nare toevoegingen.Wij maken het al heel lang zelf, maar tot onze verbazing nog niet op de site geplaatst.Bij deze dan...
Andijvie uit de wok
Andijvie uit de wokBij andijvie uit de wok heb ik altijd het gevoel dat we gezonder eten.De andijvie blijft wat knapperiger en lijkt wel meer smaak te hebben dan gekookte.Bij deze onze versie, de tomaatjes maken het zomers.Ingredienten– 500 gr andijvie– 3 bosuitjes– 2...
Huevos a la Flamenco
Huevos a la FlamencoFlamenco eieren of Zigeuner eieren is een gerecht uit Andalusië, Spanje.Het lijkt op Shakshuka, Ranchero eieren, groene Shakshuka en Shakshuka Spaanse stijl die allemaal al op vandaagwatanders zijn te vinden.Ook dit is een heerlijk kruidig gerecht...