Chinese komkommersalade

Smashed, geplette of gekneusde komkommer zijn andere namen voor deze komkommersalade uit de Chinese keuken.
Door de komkommer eerste te kneuzen krijg je een groter oppervlak en wordt de dressing beter opgenomen.
Deze salade smaakt niet alleen bij Chinese gerechten.
Als bijgerecht smaakt het eigenlijk overal bij, van Hollandse pot tot barbecue.
Lekker fris, beetje pittig.

Ingredienten

– 1 grote of 2 kleine komkommers
– 1 eetl zout
– 1 eetl sesamzaadjes
dressing:
– 4 eetl (rijst)azijn
– 2 teen knoflook, fijngehakt
– 1 eetl chili-olie
– 1 theel sojasaus (of meer)

Bereidingswijze

Leg de komkommer op een snijplank en plet met bijvoorbeeld een deegrol of groot mes tot de komkommer uit elkaar valt.
Snijd de komkommer nu in de lengte door en daarna in grove stukken.
Meng de eetl zout erdoor, doe de komkommer in een zeef en laat een uurtje uitlekken.
Spoel de komkommer af en laat goed uitlekken.
Meng voor de dressing de ingrediënten door elkaar, proef en voeg eventueel nog wat extra sojasaus toe.
Meng de dressing door de uitgelekte komkommer, en laat even intrekken.
Strooi vlak voor serveren de sesamzaadjes erover.

Koud smaakt deze komkommersalade het lekkerst.
Heb je geen chili-olie, vervang je deze door sesamolie en chiliflakes.

Ook lekker

Kitchari

Kitchari

KitchariEen kruidig gerecht van rijst en mungbonen uit de Indiase keuken.Je komt het ook veel tegen in de Ayurvedische keuken.Het is zowel voedzaam als licht verteerbaar.Wij voegen wel lekker veel groenten toe.Ingredienten– 200 gr basmatirijst– 200 gr mungbonen– 1...

Tomatentartaar

Tomatentartaar

TomatentartaarOp zoek naar een verrassend voorafje?Dan is deze vegan tomatentartaar echt een aanrader.Lekker fris, beetje pittig. Tomaat als voorafje doet het altijd wel goed, zoals bruschetta met tomaat, carpaccio van tomaat of tomatentaartjes.Ingredienten– 4...

Babi Pangangsaus

Babi Pangangsaus

Babi PangangsausIk kwam dit recept tegen op internet n.a.v. het nieuwe Chin. Ind. Rest. kookboek van Danny Lee e.a.De saus smaakt echt heel erg lekker, je proeft heel goed het fruit en gember.Echte babi pangangsaus als van de Chinees, of eigenlijk nog lekkerder.Wij...

Orzo met groene groenten en pesto

Orzo met groene groenten en pesto

Orzo met groene groenten en pestoZo'n pan vol groene groenten, dat ziet er lekker gezond uit of niet?En dan gecombineerd met pesto en orzo, ik kreeg er onmiddellijk trek in.Het recept is van Picnic, de online supermarkt.Het lijkt een beetje op onze one pot pasta...

Saag Aloo

Saag Aloo

Saag AlooEen Indiase curry van spinazie en kruidig gebakken aardappelen.Lekker pittig, lekker groen. Je eet het met rijst of naanbrood of allebei.Ingredienten– 500 gr vastkokende aardappelen– 1 ui– 2 tenen knoflook– 2 eetl olie– 1 theel komijnzaad– 1 theel kurkuma– 2...

Griekse fetadip

Griekse fetadip

Griekse fetadipDeze Griekse fetadip heet in Griekenland Tirosalata.Fetakaas, Griekse yoghurt, beetje knoflook, olie en citroen, meer niet.Lijkt een beetje op onze bietendip met fetaLekker met een broodje, platbrood of wat rauwkost, ideaal als voorafje of op je...

Linzensalade met rode biet

Linzensalade met rode biet

Linzensalade met rode bietLinzen zijn heel gezonde peulvruchten.Ze zijn zeer veelzijdig te gebruiken in de keuken, je kunt ze verwerken in soepen, stoofpotten, ovenschotels, pasta's, salades etc.Zoek op onze site naar linzen en je krijgt veel lekkere recepten.We...

Tomatensaus van geroosterde tomaatjes

Tomatensaus van geroosterde tomaatjes

Tomatensaus van geroosterde tomaatjesHet is weer tomatentijd!Heb je zelf tomatenplanten gekweekt is nu de grote pluk begonnen.Maar ook in de winkels zijn de tomaten op dit moment niet duur.Dus tijd om volop tomaten te gebruiken in de keuken.Vorig jaar maakte we in...

Sajoer toemis van boontjes

Sajoer toemis van boontjes

Sajoer toemis van boontjesSajoer is een vrij nat gerecht, veelal met groenten bereid.Het is heel makkelijk te bereiden.Er wordt geen kokos of kokosmelk gebruikt, waardoor sajoer toemis weer heel anders smaakt dan sambal goreng.Weer een heerlijk bijgerecht voor bij je...