Surinaamse Roti
Geweldig leuk, Keshia begint met informatie over het ontstaan van de invloeden in de Caribische keuken. Daarna gezamenlijk aan het koken en tot slot lekker eten.
Haar recept van haar Roti heb ik vandaag, zonder kip natuurlijk, al nagemaakt en het was heerlijk.
Dus voor iedereen die zin heeft in een echte Surinaamse Roti:
Ingredienten
– 2 uien
– 2 tomaten
– 4 tenen knoflook, of meer naar smaak
– 4 eieren
– Massala kruiden
– bouillontabletjes
– 3 laurierblaadjes
– 1 Madame Jeanette pepertje (of sambal Madam Jeanette)
– zout
– 750 gr aardappelen
– 500 gr sperziebonen
– knoflookpoeder, zout
– zonnebloemolie
Rotivellen of pannenkoeken:
– 500 gr zelfrijzend bakmeel
– 2 eetl. rietsuiker
– 2 a 3 dl water
– zout
– komijnpoeder
– roomboter
Bereidingswijze
Snipper de ui en knoflook en snijd de tomaat in kleine blokjes.
Verwarm een flinke scheut olie in een grote pan en fruit de ui, knoflook en tomaat.
Strooi er ca. 4 eetlepels Massala kruiden over en voeg ongeveer 300 ml water toe.
Verkruimel een bouillontablet en voeg samen met de laurierblaadjes toe.
Voeg zonodig nog meer Massala kruiden toe, je wilt een bruin/gele saus.
Knip het Madam Jeanette pepertje boven de pan in stukjes. Of als je sambal Madam Jeanette gebruikt voeg je een flinke theel. toe.
Breng het geheel aan de kook, en laat op een laag vuur sudderen.
Voeg als de saus indikt weer wat water toe, je wilt lekker veel saus hebben straks.
Proef regelmatig, voeg zonodig nog zout of bouillontablet toe.
Schil en was de aardappelen, snijd ze in niet te kleine stukken.
Verwarm in een wok 500 ml zonnebloemolie en bak hierin de aardappelen, schep ze regelmatig om tot ze goudgeel zijn. Dit duurt 5 tot 10 minuten.
Voeg ze toe aan je pan met massalasaus.
Ondertussen kook je de eieren hard, 10 minuten, pel en voeg ze ook toe aan je saus.
De boontjes maak je schoon en kook ze ca. 4 minuten. Laat uitlekken.
Verwarm een scheut olie in een pan, voeg de boontjes toe, voeg zout en flink knoflookpoeder toe en laat de boontjes zachtjes bakken. Roer af en toe om.
Voor de Roti vellen of pannenkoeken:
Meng de bloem met de suiker, een snuf zout en komijnpoeder in een kom.
Voeg scheut voor scheut water toe meng met de bloem en kneed tot een soepel brooddeeg . Hoeveel water je precies nodig hebt hangt af van je soort bloem.
Laat je deeg 15 minuten rusten en verdeel het dan in 4 delen.
Rol het deeg uit tot het formaat van je koekenpan.
Smelt roomboter in een pannetje, smeer 1 kant van je Roti in met gesmolten boter en leg je Roti met deze kant in de warme koekenpan, smeer ook de bovenkant in met boter.
Als je Roti licht verkleurd is keer je hem om en bak je de andere kant ook.
Het is niet de bedoeling dat de Roti hard wordt.
Houdt ze warm op een bord onder een theedoek
Tips:
Je eet dit gerecht met je handen, je gebruikt een stuk Rotivel om mee te eten.
Je zult merken dat je het Rotivel kunt splitsen en zo makkelijk het gerecht kan opscheppen.
De aardappelen goudgeel bakken voor je ze in de saus toevoegt, zorgt ervoor dat je aardappelen en gaar zijn en niet uit elkaar vallen in je saus.
Het knippen van het hete pepertje: houd het pepertje bij het steeltje vast als je knipt, zo krijg je geen hete peper aan je vingers.
Ook lekker
Smoor van kip en tomaat
Smoor van kip en tomaatGemarineerde kipstukjes in een lekker hartige jus.Een heel eenvoudig gerecht uit de Indonesische keuken.Wel heel smaakvol, de kruidnagel en nootmuskaat geven een bijzondere smaak.Ingredienten– 2 pakjes vega kipstukjes– 3 uien– 3 tenen knoflook–...
One pot pasta met balletjes
One pot pasta met balletjesSnel, makkelijk en allemaal smakelijk.Ik blijf ze leuk vinden, de alles in één pan pasta's.Deze versie is met vegan balletjes.Ingredienten– 350 gr pasta– 200 gr vegan balletjes (meat free days)– 1 rode ui– 1 kleine courgette– 4 teen...
Veganistische pasta Alfredo
Veganistische pasta AlfredoOorspronkelijk bestond pasta Alfredo uit pasta met boter en Parmezaanse kaas.De Italianen noemen dit pasta al burro e parmigiano.In Amerika is pasta Alfredo heel bekend en zijn er vele versies van te vinden.Zo hebben wij al eerder een recept...
Noedels met paksoi
Noedels met paksoiEen makkelijke wokmaaltijd, ideaal voor doordeweeks.Lekker hartig, goed vullend.Met veel paksoi, hartige ¨kipstukjes" en champignons zit er aardig wat groenten in deze wok.En wie niet van pittig houdt, laat het pepertje gewoon weg.Ingredienten– 400...
Pasta ¨carbonara” met vega spekjes
Pasta ¨carbonara" met vega spekjesIn de supermarkt zag ik plantaardige spekjes, die wilde ik wel eens uitproberen.En nu het weer een stuk koeler wordt, wordt het ook tijd voor meer comfort food.Dus de stap naar deze romige pasta was snel gemaakt.De spekjes vonden we...
Pastasaus van geroosterde tomaatjes
Pastasaus van geroosterde tomaatjesTomaten, tomaten, tomaten.Wanneer je zelf tomatenplanten hebt gekweekt, zul je nu waarschijnlijk kilo's tomaten kunnen plukken.Wij wel, er worden daarom deze tijd veel tomaten in de keuken verwerkt.Soepen, sausen, salades, noem maar...
Tikka masala
Tikka masalaEen heerlijke pittige en romige saus, uit de Indiase keuken.De tikka (kipstukjes) hebben wij vervangen door vegan kipstuckjes.En de yoghurt vervangen door kokosmelk.De tikka masala-saus hebben we aangevuld met velderwtjes.Wij aten het met rijst en...
Spaghetti puttanesca
Spaghetti puttanescaEen klassieker uit de Zuid-Italiaanse keuken.Eenvoudig, simpele ingrediënten, verrassend volle smaak.Beetje pittig en lekker zoutig door de kappertjes en olijven in de saus.De ansjovis die erin hoort laten we voor onze vegan versie dus weg. Voor...
Veganistische stroganoff
Veganistische stroganoffWe kregen dit recept voor veganistische stroganoff met paddenstoelen.Het lijkt wel wat op een champignonsaus maar toch weer anders.Deze stroganoff zit echt bomvol smaak.Een beetje pittig, lekker hartig en ook romig van smaak.Voor de kleur...