Gebakken kaas

Hoe kunnen we dit nu vergeten? Gebakken kaas, zo simpel, zo lekker.
We maken dit niet heel vaak, maar een paar keer per jaar, maar wel al 40 jaar!
Erg lekker bij een groene stamppot bijvoorbeeld.
Gebakken kaas kom je in veel andere landen ook tegen: in Tjechie, Griekenland, Turkije en Frankrijk bijvoorbeeld.
Wij gebruiken meestal een plak (pittig) belegen kaas, maar je kunt ook feta of camembert gebruiken.
Voor alle kaasliefhebbers:

Ingredienten

– per persoon een plak kaas van ca. 2 cm dik.
– ei los geklopt
– paneermeel
– olie of boter

Bereidingswijze

Zet twee borden naast elkaar.
Klop je ei (voor 2 plakken kaas) of eieren goed los in het eerste bord.
Strooi ruim paneermeel in het tweede bord.
Wentel een plak kaas in het ei, daarna in het paneermeel. Zorg dat de kaas rondom goed bedekt is met paneermeel, druk eventueel iets aan.
Haal de plak kaas nu nog een keer door het ei en het paneermeel. Druk het paneermeel iets aan.
Verhit een flinke laag olie of boter in een koekenpan en bak de gepaneerde kaas ca. 2 minuten aan een kant tot mooi bruin ziet, keer de kaas voorzichtig om met 2 spatels, bak nu de andere kant mooi bruin en zet de vlam laag.
Laat de kaas nog even warmen zodat ook de kern goed zacht wordt. Je kunt met een vinger licht op het midden van de kaas drukken om dit te controleren.

Ook lekker

Blote billetjes in het gras

Blote billetjes in het gras

Blote billetjes in het grasEen Oudhollandse stamppot van snijbonen (gras) en witte bonen (billetjes).Ik kwam het tegen in twee heel oude kookboekjes.Alleen door de naam is het al leuk om deze stamppot te maken.Maar het is erg smakelijk bovendien.Ingredienten– 800 gr...

Vegetarische hartige jus

Vegetarische hartige jus

Vegetarische hartige jusSoms mis je gewoon wel eens een lekkere schep jus. Bijvoorbeeld bij een eenvoudige stamppot.Daarom maken wij vaak stamppot met een twist.Zoals onze kruidige stamppot boerenkool of pittige hutspot met preiMaar nu heb ik wel zo'n lekkere...

Stamppot Paksoi met pittige pulled oats

Stamppot Paksoi met pittige pulled oats

Stamppot Paksoi met pittige pulled oatsWe hebben er weer een!Een heerlijke stamppot. Veganistisch als je plantaardige melk gebruikt.Een stamppot met een kruidige roerbak van paksoi. En daarop pittige pulled oats in ketjapjus.Dit gaan we vaker eten!Ingredienten– 750 gr...

Rucolastamppotje met tomaatjes en mozzarella

Rucolastamppotje met tomaatjes en mozzarella

Rucolastamppotje met tomaatjes en mozzerella Een heerlijk stamppotje, romig door de mozzarella. De warme gebakken tomaatjes en geroosterde pijnboompitjes geven een smakelijk en leuk effect. De rucola kan ook heel goed vervangen worden door verse spinazie of...

Pittige hutspot met prei

Pittige hutspot met prei

Pittige hutspot met prei Stamppot van alleen peen en uien vinden we altijd wat flauw van smaak.Maar deze pittige hutspot met nasikruiden en knapperige prei smaakt totaal anders, die lusten we wel vaker.De kruiden mengen we zelf, maar voor het gemak kun je ook een...

Groenteballetjes of burgertjes

Groenteballetjes of burgertjes

Groenteballetjes of burgertjes Deze lekkere groenteballetjes geïnspireerd door falafel maak je natuurlijk zelf. Door toevoeging van wortel, doperwtjes en bosui worden balletjes anders van smaak. Met de groenten kun je natuurlijk variëren wat je wilt. Deze balletjes...

Mediterraanse andijviestamppot

Mediterraanse andijviestamppot

Mediterraanse andijviestamppot De overbekende andijviestamppot maar dan net even anders. Met geroosterde paprika, zongedroogde tomaat, feta kaas en walnoten wordt de stampot een beetje zomers. Bovendien ziet de stamppot er ook kleurig en smakelijk uit. Ingredienten-...

Spruitjesstamppot

Spruitjesstamppot

SpruitjesstamppotEen winters stamppotje met spruitjes, champignons, paprika en blauwe kaas. Een beetje machtig dat wel, maar dit is toch lekker! Als je tenminste van spruitjes houdt. Ingredienten- 1 kg kruimige aardappelen - 500 gr kleine spruitjes - 1 sjalotje - 2...

Zomerse spinaziestamppot

Zomerse spinaziestamppot

Zomerse spinaziestampot Een heel lekker stamppotje met spinazie, tomaatjes en gekookte eitjes. Romig door de mozzarella. Daar wij jonge kippen hebben, hebben we op dit moment leuke kleine eitjes, en die zijn dan weer erg leuk om in dit stamppotje te verwerken. Maar...