Blote billetjes in het gras
Een Oudhollandse stamppot van snijbonen (gras) en witte bonen (billetjes).
Ik kwam het tegen in twee heel oude kookboekjes.
Alleen door de naam is het al leuk om deze stamppot te maken.
Maar het is erg smakelijk bovendien.
– 800 gr kruimige aardappelen
– 11/2 dl melk
– klont boter
– zout
– nootmuskaat
– 400 gr snijbonen
– 400 gr witte bonen (wij gebruikte cannellinibonen)
Bereidingswijze
Schil de aardappelen en kook ze met zout in ± 20 minuten gaar.
Snijd ondertussen de snijbonen in schuine dunne reepjes, kook ze in water met zout in 8-10 minuten beetgaar.
Giet de snijbonen af.
Spoel de witte bonen af onder de kraan.
Meng in een pan de snijbonen met de witte bonen en een klontje boter en verwarm ze samen, voorzichtig omscheppend een paar minuten tot de witte bonen warm zijn.
Als de aardappelen gaar zijn: stamp ze fijn en meng met een flinke klont boter en de verwarmde melk.
Breng op smaak met flink nootmuskaat.
Meng tot slot de warme bonen luchtig door de puree.
Wij aten de stamppot met gebakken kaas.
Blokjes kaas door de stamppot is ook een goed idee.
Ook lekker
Vegetarische hartige jus
Vegetarische hartige jusSoms mis je gewoon wel eens een lekkere schep jus. Bijvoorbeeld bij een eenvoudige stamppot.Daarom maken wij vaak stamppot met een twist.Zoals onze kruidige stamppot boerenkool of pittige hutspot met preiMaar nu heb ik wel zo'n lekkere...
Stamppot Paksoi met pittige pulled oats
Stamppot Paksoi met pittige pulled oatsWe hebben er weer een!Een heerlijke stamppot. Veganistisch als je plantaardige melk gebruikt.Een stamppot met een kruidige roerbak van paksoi. En daarop pittige pulled oats in ketjapjus.Dit gaan we vaker eten!Ingredienten– 750 gr...
Rucolastamppotje met tomaatjes en mozzarella
Rucolastamppotje met tomaatjes en mozzerella Een heerlijk stamppotje, romig door de mozzarella. De warme gebakken tomaatjes en geroosterde pijnboompitjes geven een smakelijk en leuk effect. De rucola kan ook heel goed vervangen worden door verse spinazie of...
Gebakken kaas
Gebakken kaasHoe kunnen we dit nu vergeten? Gebakken kaas, zo simpel, zo lekker.We maken dit niet heel vaak, maar een paar keer per jaar, maar wel al 40 jaar!Erg lekker bij een groene stamppot bijvoorbeeld.Gebakken kaas kom je in veel andere landen ook tegen: in...
Pittige hutspot met prei
Pittige hutspot met prei Stamppot van alleen peen en uien vinden we altijd wat flauw van smaak.Maar deze pittige hutspot met nasikruiden en knapperige prei smaakt totaal anders, die lusten we wel vaker.De kruiden mengen we zelf, maar voor het gemak kun je ook een...
Groenteballetjes of burgertjes
Groenteballetjes of burgertjes Deze lekkere groenteballetjes geïnspireerd door falafel maak je natuurlijk zelf. Door toevoeging van wortel, doperwtjes en bosui worden balletjes anders van smaak. Met de groenten kun je natuurlijk variëren wat je wilt. Deze balletjes...
Mediterraanse andijviestamppot
Mediterraanse andijviestamppot De overbekende andijviestamppot maar dan net even anders. Met geroosterde paprika, zongedroogde tomaat, feta kaas en walnoten wordt de stampot een beetje zomers. Bovendien ziet de stamppot er ook kleurig en smakelijk uit. Ingredienten-...
Spruitjesstamppot
SpruitjesstamppotEen winters stamppotje met spruitjes, champignons, paprika en blauwe kaas. Een beetje machtig dat wel, maar dit is toch lekker! Als je tenminste van spruitjes houdt. Ingredienten- 1 kg kruimige aardappelen - 500 gr kleine spruitjes - 1 sjalotje - 2...
Zomerse spinaziestamppot
Zomerse spinaziestampot Een heel lekker stamppotje met spinazie, tomaatjes en gekookte eitjes. Romig door de mozzarella. Daar wij jonge kippen hebben, hebben we op dit moment leuke kleine eitjes, en die zijn dan weer erg leuk om in dit stamppotje te verwerken. Maar...