Zuurkool eigen keuken

Wij hebben zelf zuurkool gemaakt, leuk en supermakkelijk.
Zuurkool ontstaat door fermentatie, de natuurlijke bacterien zetten koolhydraten om in alcohol of zuren.
Het enige dat je nodig hebt is (biologische) witte kool, zout, een schone pot en een paar weken geduld.
Voor iedereen die het ook leuk lijkt om zuurkool zelf te maken:

Ingredienten

– biologische witte kool
– fijn zeezout
– schone weckpot of andere afsluitbare pot

Bereidingswijze

Verwijder de buitenste bladeren van de kool, houdt 1 of 2 bladeren apart.
Snijd de kool doormidden en verwijder de harde kern.
Snijd de kool in smalle reepjes. (kan ook in de keukenmachine)
Meng de kool met zeezout, gebruik per kg kool een flinke eetlepel zout.
Kneed, knijp, masseer de kool nu stevig totdat er flink wat vocht vrijkomt, laat even rusten en kneed, knijp en masseer nogmaals als je het heel leuk vindt.
Doe het mengsel over in een schone pot en druk het stevig aan, de kool moet onder het vocht staan. (dit voorkomt bederf)
Leg nu het achtergehouden koolblad in de pot, duw rondom de groente in zodat er geen losse reepjes kunnen gaan drijven.
Het koolblad moet de kool onder het vocht houden en mag niet gaan drijven, dus zet er iets op om te verzwaren.
(wij gebruikten zelf een diepvrieszakje gevuld met water om het blad te verzwaren)
Sluit de pot en zet hem op een donkere plek op kamertemperatuur weg.
Open de ca. eerste 5 dagen de pot dagelijks om het gas te laten ontsnappen.
Na ca. 3 weken is je zuurkool lekker op smaak, als je tevreden bent bewaar je hem verder in de koelkast.

Ook lekker

Linzensalade met rode biet

Linzensalade met rode biet

Linzensalade met rode bietLinzen zijn heel gezonde peulvruchten.Ze zijn zeer veelzijdig te gebruiken in de keuken, je kunt ze verwerken in soepen, stoofpotten, ovenschotels, pasta's, salades etc.Zoek op onze site naar linzen en je krijgt veel lekkere recepten.We...

Tomatensaus van geroosterde tomaatjes

Tomatensaus van geroosterde tomaatjes

Tomatensaus van geroosterde tomaatjesHet is weer tomatentijd!Heb je zelf tomatenplanten gekweekt is nu de grote pluk begonnen.Maar ook in de winkels zijn de tomaten op dit moment niet duur.Dus tijd om volop tomaten te gebruiken in de keuken.Vorig jaar maakte we in...

Sajoer toemis van boontjes

Sajoer toemis van boontjes

Sajoer toemis van boontjesSajoer is een vrij nat gerecht, veelal met groenten bereid.Het is heel makkelijk te bereiden.Er wordt geen kokos of kokosmelk gebruikt, waardoor sajoer toemis weer heel anders smaakt dan sambal goreng.Weer een heerlijk bijgerecht voor bij je...

Aardappel-preigratin

Aardappel-preigratin

Aardappel-preigratinHet recept voor aardappel-preigratin van Yvette van Boven is de basis voor deze gratin.Er is op dit moment nog volop prei verkrijgbaar en met het grijze weer buiten kan een winterse ovenschotel nog heel goed.Wij hebben het recept wel aangepast met...

Vegetarische Cassoulet

Vegetarische Cassoulet

Vegetarische CassouletDe bekende Franse boeren bonenstoof, maar dan zonder worst en eendenboutjes.Deze versie is net zo lekker, goed vullend en verwarmend.Super makkelijk en alles in één panWij hebben wel geroockte speckjes toegevoegd om de cassoulet lekker hartig te...

Pikante smashed patatoes

Pikante smashed patatoes

Pikante smashed patatoesKrokante aardappeltjes uit de oven maken we wel vaker, zoals bijvoorbeeld smashed patatoes of geroosterde aardappelen van onze site.Nu hebben we het recept van The Happy Pear gemaakt.Smashed patatoes, pikant gekruid en heel...

Noedels met paksoi

Noedels met paksoi

Noedels met paksoiEen makkelijke wokmaaltijd, ideaal voor doordeweeks.Lekker hartig, goed vullend.Met veel paksoi, hartige ¨kipstukjes" en champignons zit er aardig wat groenten in deze wok.En wie niet van pittig houdt, laat het pepertje gewoon weg.Ingredienten– 400...

Lalab Tomaat

Lalab Tomaat

Lalab TomaatTomatensalade op Indonesische wijze.Een heel lekker en verfrissend bijgerechtje voor bij je rijsttafel.Tomaat in plakken, pittig sausje erover en klaar!Kan niet simpeler. Uit de bijbel van Beb Vuyk.Ingredienten– 2 grote tomatensausje:– 1 eetl ketjap– 1...

Chinese komkommersalade

Chinese komkommersalade

Chinese komkommersaladeSmashed, geplette of gekneusde komkommer zijn andere namen voor deze komkommersalade uit de Chinese keuken.Door de komkommer eerste te kneuzen krijg je een groter oppervlak en wordt de dressing beter opgenomen.Deze salade smaakt niet alleen bij...