Zuurkool eigen keuken

Wij hebben zelf zuurkool gemaakt, leuk en supermakkelijk.
Zuurkool ontstaat door fermentatie, de natuurlijke bacterien zetten koolhydraten om in alcohol of zuren.
Het enige dat je nodig hebt is (biologische) witte kool, zout, een schone pot en een paar weken geduld.
Voor iedereen die het ook leuk lijkt om zuurkool zelf te maken:

Ingredienten

– biologische witte kool
– fijn zeezout
– schone weckpot of andere afsluitbare pot

Bereidingswijze

Verwijder de buitenste bladeren van de kool, houdt 1 of 2 bladeren apart.
Snijd de kool doormidden en verwijder de harde kern.
Snijd de kool in smalle reepjes. (kan ook in de keukenmachine)
Meng de kool met zeezout, gebruik per kg kool een flinke eetlepel zout.
Kneed, knijp, masseer de kool nu stevig totdat er flink wat vocht vrijkomt, laat even rusten en kneed, knijp en masseer nogmaals als je het heel leuk vindt.
Doe het mengsel over in een schone pot en druk het stevig aan, de kool moet onder het vocht staan. (dit voorkomt bederf)
Leg nu het achtergehouden koolblad in de pot, duw rondom de groente in zodat er geen losse reepjes kunnen gaan drijven.
Het koolblad moet de kool onder het vocht houden en mag niet gaan drijven, dus zet er iets op om te verzwaren.
(wij gebruikten zelf een diepvrieszakje gevuld met water om het blad te verzwaren)
Sluit de pot en zet hem op een donkere plek op kamertemperatuur weg.
Open de ca. eerste 5 dagen de pot dagelijks om het gas te laten ontsnappen.
Na ca. 3 weken is je zuurkool lekker op smaak, als je tevreden bent bewaar je hem verder in de koelkast.

Ook lekker

Sperziebonen vandaag anders

Sperziebonen vandaag anders

Sperziebonen vandaag andersVanaf nu zijn er weer volop Hollandse verse sperzieboontjes.Een makkelijk te bereiden groente die veelzijdig gebruikt kan worden.Bijvoorbeeld koud in salades, lauw met gremolata, warm in veel Indonesische gerechten.Nu hebben we ze gewokt...

Curry kool

Curry kool

Curry koolNet als alle andere curry's, is ook deze versie met heel makkelijk en snel klaar.Je kunt zowel witte kool als spitskool gebruiken.Wij gebruiken meestal spitskool, deze is wat zachter en lichter verteerbaar.Ingredienten– 400 gr (spits)kool– 1 ui– 3 tenen...

Lasagne met groene groenten

Lasagne met groene groenten

Lasagne met groene groentenVoor wie niet van tomatensaus houdt, is deze lasagne met groene groenten heel fijn.We hebben al eerder "witte" lasagnerecepten geplaatst, zoals lasagne met boerenkool, met prei en courgette en met courgette en spinazie.En nu dus deze met...

Dahl van linzen

Dahl van linzen

Dahl van linzenEen traditionele Indiase dahl.Linzen en spinazie in een heerlijke romige saus.Het is net als alle andere curry's een makkelijk eenpansgerecht.Ingredienten– 2 eetl olie– 1 ui– 1 teen knoflook– 1 rood pepertje– 1 stukje gember– 2 eetl kurkuma– 1 theel...

Kitchari

Kitchari

KitchariEen kruidig gerecht van rijst en mungbonen uit de Indiase keuken.Je komt het ook veel tegen in de Ayurvedische keuken.Het is zowel voedzaam als licht verteerbaar.Wij voegen wel lekker veel groenten toe.Ingredienten– 200 gr basmatirijst– 200 gr mungbonen– 1...

Tomatentartaar

Tomatentartaar

TomatentartaarOp zoek naar een verrassend voorafje?Dan is deze vegan tomatentartaar echt een aanrader.Lekker fris, beetje pittig. Tomaat als voorafje doet het altijd wel goed, zoals bruschetta met tomaat, carpaccio van tomaat of tomatentaartjes.Ingredienten– 4...

Orzo met groene groenten en pesto

Orzo met groene groenten en pesto

Orzo met groene groenten en pestoZo'n pan vol groene groenten, dat ziet er lekker gezond uit of niet?En dan gecombineerd met pesto en orzo, ik kreeg er onmiddellijk trek in.Het recept is van Picnic, de online supermarkt.Het lijkt een beetje op onze one pot pasta...

Saag Aloo

Saag Aloo

Saag AlooEen Indiase curry van spinazie en kruidig gebakken aardappelen.Lekker pittig, lekker groen. Je eet het met rijst of naanbrood of allebei.Ingredienten– 500 gr vastkokende aardappelen– 1 ui– 2 tenen knoflook– 2 eetl olie– 1 theel komijnzaad– 1 theel kurkuma– 2...

Linzensalade met rode biet

Linzensalade met rode biet

Linzensalade met rode bietLinzen zijn heel gezonde peulvruchten.Ze zijn zeer veelzijdig te gebruiken in de keuken, je kunt ze verwerken in soepen, stoofpotten, ovenschotels, pasta's, salades etc.Zoek op onze site naar linzen en je krijgt veel lekkere recepten.We...