Zuurkool eigen keuken

Wij hebben zelf zuurkool gemaakt, leuk en supermakkelijk.
Zuurkool ontstaat door fermentatie, de natuurlijke bacterien zetten koolhydraten om in alcohol of zuren.
Het enige dat je nodig hebt is (biologische) witte kool, zout, een schone pot en een paar weken geduld.
Voor iedereen die het ook leuk lijkt om zuurkool zelf te maken:

Ingredienten

– biologische witte kool
– fijn zeezout
– schone weckpot of andere afsluitbare pot

Bereidingswijze

Verwijder de buitenste bladeren van de kool, houdt 1 of 2 bladeren apart.
Snijd de kool doormidden en verwijder de harde kern.
Snijd de kool in smalle reepjes. (kan ook in de keukenmachine)
Meng de kool met zeezout, gebruik per kg kool een flinke eetlepel zout.
Kneed, knijp, masseer de kool nu stevig totdat er flink wat vocht vrijkomt, laat even rusten en kneed, knijp en masseer nogmaals als je het heel leuk vindt.
Doe het mengsel over in een schone pot en druk het stevig aan, de kool moet onder het vocht staan. (dit voorkomt bederf)
Leg nu het achtergehouden koolblad in de pot, duw rondom de groente in zodat er geen losse reepjes kunnen gaan drijven.
Het koolblad moet de kool onder het vocht houden en mag niet gaan drijven, dus zet er iets op om te verzwaren.
(wij gebruikten zelf een diepvrieszakje gevuld met water om het blad te verzwaren)
Sluit de pot en zet hem op een donkere plek op kamertemperatuur weg.
Open de ca. eerste 5 dagen de pot dagelijks om het gas te laten ontsnappen.
Na ca. 3 weken is je zuurkool lekker op smaak, als je tevreden bent bewaar je hem verder in de koelkast.

Ook lekker

Vegetarische goulash met bloemkool

Vegetarische goulash met bloemkoolWeer eens een andere manier om Hollandse bloemkool te bereiden.Een zomerse goulash, makkelijk en snel klaar.Een eenpansgerecht dus ideaal als makkelijke maaltijd of op vakantie.Je maakt het net zo pittig als je zelf wilt.En als je...

Gebakken kaas

Gebakken kaasHoe kunnen we dit nu vergeten? Gebakken kaas, zo simpel, zo lekker.We maken dit niet heel vaak, maar een paar keer per jaar, maar wel al 40 jaar!Erg lekker bij een groene stamppot bijvoorbeeld.Gebakken kaas kom je in veel andere landen ook tegen: in...

Winterse pie met linzen en kikkererwten

Winterse pie met linzen en kikkererwtenShepherd's pie, cottage pie, jachtschotel of een ovenschotel. Noem het maar hoe je het wilt.Lekker is het in ieder geval.Groenten, champignons, linzen en kikkererwten afgedekt met een laag puree maken deze smakelijke pie tot een...