Gevulde tomaten met aubergine en salie

Bijzonder smakelijke tomaten uit de oven gevuld met een vulling van ui, aubergine en verse salieblaadjes. Het krokante dakje met o.a. citroenrasp geeft een heel fris accent.
Het oorspronkelijke recept komt uit een Volkskrant van jaren geleden.
Wij vinden het heel lekker als voorafje. We maken ze ook als bijgerechtje bij een uitgebreide Italiaanse maaltijd of buffet.

Ingredienten

– 8 tomaten of 4 grote tomaten
– 1 ui
– 3 tenen knoflook
– 1 kleine aubergine
– 15 blaadjes salie
– 4 eetl olijfolie
– zout/peper
– 2 eetl broodkruim
– 2 eetl peterselie
– citroenrasp van ½ citroen

Bereidingswijze

Snijd een kapje van de tomaten, en verwijder voorzichtig, met scherp mesje en lepeltje, de vulling van de tomaten. (de vulling wordt verder niet gebruikt, bewaar voor iets anders)
Snipper de ui, pers de knoflook, snijd de aubergine in kleine blokjes en snijd de salie fijn.
Meng deze ingredienten met de olijfolie en zout/peper.
Vul de tomaten met het auberginemengsel.
Zet de tomaten in een ovenvaste schaal.
Meng voor het krokante dakje de broodkruim, peterselie en citroenrasp met elkaar. Verdeel dit mengsel boven op de gevulde tomaten. Druppel er nog wat olijfolie over.
Bak de tomaten in ca 20 minuten op 180 graden.

Ook lekker

Pastasaus van geroosterde groenten en ricotta

Pastasaus van geroosterde groenten en ricotta

Pastasaus van geroosterde groenten en ricottaGroenten roosteren is een heel makkelijke manier van bereiden.Alles op een bakblik, kruiden en olijfolie erover en je schuift het zo in de oven.Bovendien worden de groenten er extra smakelijk van.Eerder maakten we al...

Dakos, Griekse tomatensalade met gedroogd brood

Dakos, Griekse tomatensalade met gedroogd brood

Dakos, Griekse tomatensalade met gedroogd broodNu het tomatentijd is, volop verkrijgbaar zocht ik een nieuwe tomatensalade.In het boek plenty more van Ottolenghi kwam ik deze tegen.Deze salade lijkt erg op Panzanella, de Toscaanse broodsalade.De toevoeging van olijven...

Orzosalade caprese

Orzosalade caprese

Orzosalade capreseDe klassieke caprese: tomaat met mozzarella en basilicum nu gecombineerd met pasta.Als dressing hebben we pesto toegevoegd.Een heerlijke zomerse maaltijdsalade.Ingredienten– 150 gr orzo– 250 gr kleine tomaatjes– 1 bol mozzarella of kleine bolletjes–...

Sperziebonen vandaag anders

Sperziebonen vandaag anders

Sperziebonen vandaag andersVanaf nu zijn er weer volop Hollandse verse sperzieboontjes.Een makkelijk te bereiden groente die veelzijdig gebruikt kan worden.Bijvoorbeeld koud in salades, lauw met gremolata, warm in veel Indonesische gerechten.Nu hebben we ze gewokt...

Tortellini met champignons en zongedroogde tomaatjes

Tortellini met champignons en zongedroogde tomaatjes

Tortellini met champignons en zongedroogde tomaatjesHeel makkelijk en heel snel klaar.Nu eens een keer tortellini zonder romige saus.IngredientenLet op voor 2 personen– 250 gr verse tortellini (bijv. kaas/tomaat vulling)– 200 gr kastanje champignons– 50 gr...

Kikkererwtensalade met tomaatjes en fetakaas

Kikkererwtensalade met tomaatjes en fetakaas

Kikkererwtensalade met tomaatjes en fetakaasLunch, picknick, buiten eten?Dan is deze salade ideaal.Een pitabroodje of flat bread erbij en je hebt een heerlijke maaltijd. Kikkererwten zitten bomvol eiwitten, ijzer en B vitamines.Bovendien bevatten ze veel koolhydraten...

Mascarponeroom met mango en advocaat

Mascarponeroom met mango en advocaat

Mascarponeroom met mango en advocaatOp zoek naar een makkelijk dessert, dat erg lekker is en er vrolijk uitziet?Dan heb je hier het recept.Deze vrolijke, zonnige glazen staan in 10 minuten op tafel.Leuk voor de Paas of je voorjaarsetentje.Ingredientenvoor 4 glazen:–...

Mango Lassi

Mango Lassi

Mango LassiLassi is een traditionele yoghurtdrank uit India. Het wordt gemaakt van yoghurt die verdund wordt met water of melk.Het wordt zowel hartig als zoet geserveerd.De meest bekende in onze regio is wel de mango lassi, een verfrissend drankje van yoghurt, mango,...

Griekse fetadip

Griekse fetadip

Griekse fetadipDeze Griekse fetadip heet in Griekenland Tirosalata.Fetakaas, Griekse yoghurt, beetje knoflook, olie en citroen, meer niet.Lijkt een beetje op onze bietendip met fetaLekker met een broodje, platbrood of wat rauwkost, ideaal als voorafje of op je...