Spruitjes met vegan spekjes

Spruitjes met gebakken spekjes kent iedereen wel.
De hartige spekjes geven de meegebakken spruitjes een verrassend lekkere smaak.
Dat kan dus ook vegan!
Deze gemarineerde, geroosterde reepjes paddenstoel geven ook die lekker hartige smaak aan je spruitjes.

Ingredienten

– 500 gr spruitjes
– 200 gr oesterzwammen of kastanjechampignons
– 2 eetl olijfolie
– 1 eetl maple syrup
– 1 eetl gerookt zout
– 1/2 theel gerookt paprikapoeder
– 1/2 theel gemalen peper
– 2 sjalotjes
– 2 eetl olijfolie
– snuf zout
– 2 laurierblaadjes

Bereidingswijze

 Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd de paddenstoelen in reepjes van ca. 1/2 cm.
Meng in een braadslede de reepjes paddenstoel met 2 eetl olijfolie, maple syrup, gerookt zout, gerookt paprikapoeder en peper.
Meng alles goed door en plaats de braadslede in de oven.
Rooster het in 25 minuten, schep halverwege alles nog even om.

Maak ondertussen de spruitjes schoon en kook ze in 6-10 minuten beetgaar. Laat ze goed uitlekken.
Snipper de sjalotjes.
Verwarm in een ruime koekenpan 2 eetl olijfolie en bak de sjalotjes met een snuf zout tot ze iets zacht worden.
Voeg de laurierblaadjes, de spruitjes en de reepjes paddenstoel toe en roerbak alles een paar minuten.

Voor de chique presenteer je de spruitjes in een kom/schaal en kun je er nog wat geroosterde amandel schaafsel over strooien.

 

Ook lekker

Cranberrysaus

Cranberrysaus

CranberrysausGeen Kerst zonder cranberry's zeg ik altijd.Voor de kerstdagen maak ik altijd potten vol compote, verwerk ze in baksels, fudge en salades.Dit jaar had ik cranberrysaus gemaakt voor bij het dessert en ik moet zeggen, nog lekkerder dan compote!Van een foto...

Klassieke Tiramisu

Klassieke Tiramisu

Klassieke TiramisuWie kent het niet?Deze klassieker uit de Italiaanse keuken stond nog niet op onze site.Heel gek, want we eten dit ontzettend lekkere dessert toch zeker al 30 jaar!Het doet het altijd goed na een Italiaans etentje.Bij deze ons basisrecept, simpel en...

Portobello gevuld met knolselderij

Portobello gevuld met knolselderij

Portobello gevuld met knolselderijPortobello's uit de oven met een verrassend winterse vulling.Ze zijn namelijk gevuld met een heerlijk mengsel van knolselderij.Echt eens wat anders.Door de voedzame vulling voldoen deze portobello's heel goed als maaltijd, met een...

Kerstkrans salade

Kerstkrans salade

Kerstkrans salade Deze lekker frisse salade in de vorm van een kerstkrans staat erg mooi op de kersttafel.Fris groen met rood van tomaatjes, rode ui, cranberry's en granaatappelpitjes.Echte kerstkleurtjes!Ingredienten– 100 gr gemengde sla, eikenbladsla of rucola– 1...

Salame di sioccolato

Salame di sioccolato

Salame di sioccolatoZoete chocoladesalamiEen Italiaans dessert gemaakt van koekjes, cacao, boter en suiker. Met soms ook noten en/of een beetje likeur.Eigenlijk lijkt het veel op de in Nederland bekende arretjescake.Maar ik vind deze salami er veel leuker uitzien.Het...

Salade met gegrilde peer en brie

Salade met gegrilde peer en brie

Salade met gegrilde peer en brieEcht een voorgerechtje voor kaasliefhebbers.De combinatie van brie met walnoten en peer is altijd goed.Door de peer te grillen wordt deze lekker zacht met een zoete, iets gerookte smaak.Een handje cranberry's erover en je salade is...

Amandel- of banketstaaf

Amandel- of banketstaaf

Amandel- of banketstaafDit hoort echt bij December en zeker op Sinterklaasavond en de Kerstdagen.Het is heel weinig werk om deze lekkere amandelstaaf zelf te maken.Bovendien ontzettend lekker als de staaf versgebakken, knapperig en nog warm is.Ingredienten– 1 rol...

Appelcompote met cranberry’s

Appelcompote met cranberry’s

Appelcompote met cranberry'sFeestelijke compote voor de Kerstdagen.Bij het Kerstdiner is het altijd erg lekker om koude bijgerechten op tafel te hebben.Stoofpeertjes en cranberry compote mogen eigenlijk niet ontbreken.En deze appelcompote met cranberry's komt nu ook...

Bloemenboter

Bloemenboter

BloemenboterFeestelijke boter voor op de feesttafel.Naast de bekende kruidenboters is het ook heel leuk om boter met eetbare bloemetjes te mengen.'s Zomers pluk je daar verse bloemetjes voor, bijvoorbeeld madeliefjes, bieslook, klaver, Maartse viooltjes, goudsbloemen...