Stoofpeertjes

Stoofpeertjes horen echt bij de herfst en winter.
Het hele huis ruikt lekker als je stoofpeertjes zachtjes staan te pruttelen.
Zodra ze in de winkels te koop zijn krijgen wij er trek in.
Stoofpeertjes smaken heerlijk bij stevige stoofpotjes, of als dessert met een bolletje ijs of bijvoorbeeld onze speculaasparfait.
Dus voor iedereen die zin in stoofpeertjes krijgt: hier ons recept.

Ingredienten

Stoofperen, Gieser Wildeman en Saint Remy zijn de meest bekende soorten in de winkel. Winterrietpeer en Zoete Brederode zijn oudhollandse rassen, wat steviger en minder zoet, die je nog wel bij de boer kunt kopen.
Per 1,5 kg:
– 450 ml rode wijn
– kaneelstokje
– paar schijfjes citroenschil, met in ieder schijfje 2 kruidnagels gestoken
– suiker of honing
0f:
– 450 ml druivensap of bessensap
– kaneelstokje
– paar schijfjes citroenschil, met in ieder schijfje 2 kruidnagels gestoken

Bereidingswijze

Schil de peertjes, laat de steeltjes eraan.
Kleine peertjes laten wij heel, snijd de grotere peren wel in parten, verwijder dan het klokhuis.
Zet de peertjes in een pan, giet de wijn of sap over de peertjes en vul aan met wat water tot de peertjes helemaal onder staan.
Voeg de kaneel, citroen met kruidnagels en eventueel suiker of honing toe. (als je druiven- of bessensap gebruikt is suiker/honing niet nodig)
Breng het geheel aan de kook, zet dan de pan met deksel op het kleinste vlammetje en laat de peertjes heel zacht ongeveer 3 uur stoven.
Je kunt als je wilt het kookvocht tot slot nog even laten inkoken als je iets dikker sap wilt. Haal dan eerst de peertjes eruit.
Je kunt stoofpeertjes in een afgesloten weckpot prima een paar weken bewaren.
Handig als je veel stoofpeertjes tegelijk stoof. Doe ze dan wel direkt na het stoven, zo heet mogelijk in een weckpot en giet er sap over tot ze onder staan.

Ook lekker

Rabarbercarré

Rabarbercarré

RabarbercarréEr is nog volop rabarber deze periode.Dus we genieten er bijna dagelijks van.Compote, moes, crumble, taart, pudding, desserts.Zoek op onze site: rabarber en je vindt al veel recepten.Nu hebben we een lekker frisse rabarber carré gemaakt en zijn erg blij...

Rabarbertaart met mascarpone en witte chocolade

Rabarbertaart met mascarpone en witte chocolade

Rabarbertaart met mascarpone en witte chocoladeRabarber is weer volop verkrijgbaar!Zo lekker weer om compote, moes en crumbles mee te maken.We hebben het nu verwerkt in deze heel romige taart.De combinatie met rabarber is geweldig, een lekker frisse toevoeging aan de...

Groene smoothie met andijvie

Groene smoothie met andijvie

Groene smoothie met andijvieBegin de dag met een groene smoothie en je hebt meteen een aardig portie vezels, vitaminen, mineralen en anti-oxidanten binnen.We hebben daarom al eerder recepten voor een groene smoothie geplaatst.Maar nog niet een met andijvie.Ik koop...