Stoofpeertjes

Stoofpeertjes horen echt bij de herfst en winter.
Het hele huis ruikt lekker als je stoofpeertjes zachtjes staan te pruttelen.
Zodra ze in de winkels te koop zijn krijgen wij er trek in.
Stoofpeertjes smaken heerlijk bij stevige stoofpotjes, of als dessert met een bolletje ijs of bijvoorbeeld onze speculaasparfait.
Dus voor iedereen die zin in stoofpeertjes krijgt: hier ons recept.

Ingredienten

Stoofperen, Gieser Wildeman en Saint Remy zijn de meest bekende soorten in de winkel. Winterrietpeer en Zoete Brederode zijn oudhollandse rassen, wat steviger en minder zoet, die je nog wel bij de boer kunt kopen.
Per 1,5 kg:
– 450 ml rode wijn
– kaneelstokje
– paar schijfjes citroenschil, met in ieder schijfje 2 kruidnagels gestoken
– suiker of honing
0f:
– 450 ml druivensap of bessensap
– kaneelstokje
– paar schijfjes citroenschil, met in ieder schijfje 2 kruidnagels gestoken

Bereidingswijze

Schil de peertjes, laat de steeltjes eraan.
Kleine peertjes laten wij heel, snijd de grotere peren wel in parten, verwijder dan het klokhuis.
Zet de peertjes in een pan, giet de wijn of sap over de peertjes en vul aan met wat water tot de peertjes helemaal onder staan.
Voeg de kaneel, citroen met kruidnagels en eventueel suiker of honing toe. (als je druiven- of bessensap gebruikt is suiker/honing niet nodig)
Breng het geheel aan de kook, zet dan de pan met deksel op het kleinste vlammetje en laat de peertjes heel zacht ongeveer 3 uur stoven.
Je kunt als je wilt het kookvocht tot slot nog even laten inkoken als je iets dikker sap wilt. Haal dan eerst de peertjes eruit.
Je kunt stoofpeertjes in een afgesloten weckpot prima een paar weken bewaren.
Handig als je veel stoofpeertjes tegelijk stoof. Doe ze dan wel direkt na het stoven, zo heet mogelijk in een weckpot en giet er sap over tot ze onder staan.

Ook lekker

Grimolle Poitevine

Grimolle Poitevine

Grimolle PoitevineDie Fransen die kunnen er wat van, zo veel verschillende taarten en cakes als dessert.Iedere streek heeft wel een eigen klassieker.Zo hebben we al verschillende Clafoutis uit de Limousin en een overheerlijke Bretonse far op de site staanEn nu dus ook...

Mango-ijs met kokosmelk

Mango-ijs met kokosmelk

Mango-ijs met kokosmelkMet deze tropische dagen maak je iedereen blij met een tropisch ijsje!Dit zelfgemaakte ijs met verse mango en kokosmelk is bovendien veganistisch.Het is heel makkelijk en supersnel gemaakt, een ijsmachine heb je niet nodig,Ingredienten– 400 gr...

Kwarktaart met orange curd

Kwarktaart met orange curd

Kwarktaart met orange curdAls je dan net als ons die heerlijke lemon en orange curd hebt gemaakt, moet je er nog wel wat mee doen natuurlijk.We wilden een oranje taart maken en de orange curd daarbij verwerken.Daar de curd vrij zoet en een tikkeltje machtig is, kom je...