Stoofpeertjes

Stoofpeertjes horen echt bij de herfst en winter.
Het hele huis ruikt lekker als je stoofpeertjes zachtjes staan te pruttelen.
Zodra ze in de winkels te koop zijn krijgen wij er trek in.
Stoofpeertjes smaken heerlijk bij stevige stoofpotjes, of als dessert met een bolletje ijs of bijvoorbeeld onze speculaasparfait.
Dus voor iedereen die zin in stoofpeertjes krijgt: hier ons recept.

Ingredienten

Stoofperen, Gieser Wildeman en Saint Remy zijn de meest bekende soorten in de winkel. Winterrietpeer en Zoete Brederode zijn oudhollandse rassen, wat steviger en minder zoet, die je nog wel bij de boer kunt kopen.
Per 1,5 kg:
– 450 ml rode wijn
– kaneelstokje
– paar schijfjes citroenschil, met in ieder schijfje 2 kruidnagels gestoken
– suiker of honing
0f:
– 450 ml druivensap of bessensap
– kaneelstokje
– paar schijfjes citroenschil, met in ieder schijfje 2 kruidnagels gestoken

Bereidingswijze

Schil de peertjes, laat de steeltjes eraan.
Kleine peertjes laten wij heel, snijd de grotere peren wel in parten, verwijder dan het klokhuis.
Zet de peertjes in een pan, giet de wijn of sap over de peertjes en vul aan met wat water tot de peertjes helemaal onder staan.
Voeg de kaneel, citroen met kruidnagels en eventueel suiker of honing toe. (als je druiven- of bessensap gebruikt is suiker/honing niet nodig)
Breng het geheel aan de kook, zet dan de pan met deksel op het kleinste vlammetje en laat de peertjes heel zacht ongeveer 3 uur stoven.
Je kunt als je wilt het kookvocht tot slot nog even laten inkoken als je iets dikker sap wilt. Haal dan eerst de peertjes eruit.
Je kunt stoofpeertjes in een afgesloten weckpot prima een paar weken bewaren.
Handig als je veel stoofpeertjes tegelijk stoof. Doe ze dan wel direkt na het stoven, zo heet mogelijk in een weckpot en giet er sap over tot ze onder staan.

Ook lekker

Zomerse smoothies met yoghurt

Zomerse smoothies met yoghurtEr is op dit moment zoveel lekker fruit te verkrijgen.En al die mooie kleurtjes roze, rood, paars.Dat nodigt uit om mee aan de gang te gaan.We maken simpele smoothies met yoghurt, sinaasappelsap en fruit, we gebruiken per 2 glazen een...

Slush van rode bessen

Slush van rode bessenSlush of een smoothie zonder zuivel.Een bijzonder verkoelend drankje op warme dagen.Bevroren fruit en sinaasappelsap, samen in de blender en binnen 60 seconden heb je een heerlijk glas slush waar je iedereen blij mee maakt.Als je dit eenmaal hebt...

Aardbeienyoghurt MET aardbeien

Aardbeienyoghurt MET aardbeienEenvoudiger kan het niet, meng verse aardbeien met yoghurt en je hebt de lekkerste aardbeienyoghurt! Dat is echt iets anders dan de aardbeienyoghurt die je kant en klaar koopt.Daar zitten namelijk bijna geen aardbeien in: gemiddeld maar...