Stoofpeertjes
Het hele huis ruikt lekker als je stoofpeertjes zachtjes staan te pruttelen.
Zodra ze in de winkels te koop zijn krijgen wij er trek in.
Stoofpeertjes smaken heerlijk bij stevige stoofpotjes, of als dessert met een bolletje ijs of bijvoorbeeld onze speculaasparfait.
Dus voor iedereen die zin in stoofpeertjes krijgt: hier ons recept.
Ingredienten
Stoofperen, Gieser Wildeman en Saint Remy zijn de meest bekende soorten in de winkel. Winterrietpeer en Zoete Brederode zijn oudhollandse rassen, wat steviger en minder zoet, die je nog wel bij de boer kunt kopen.
Per 1,5 kg:
– 450 ml rode wijn
– kaneelstokje
– paar schijfjes citroenschil, met in ieder schijfje 2 kruidnagels gestoken
– suiker of honing
0f:
– 450 ml druivensap of bessensap
– kaneelstokje
– paar schijfjes citroenschil, met in ieder schijfje 2 kruidnagels gestoken
Bereidingswijze
Kleine peertjes laten wij heel, snijd de grotere peren wel in parten, verwijder dan het klokhuis.
Zet de peertjes in een pan, giet de wijn of sap over de peertjes en vul aan met wat water tot de peertjes helemaal onder staan.
Voeg de kaneel, citroen met kruidnagels en eventueel suiker of honing toe. (als je druiven- of bessensap gebruikt is suiker/honing niet nodig)
Breng het geheel aan de kook, zet dan de pan met deksel op het kleinste vlammetje en laat de peertjes heel zacht ongeveer 3 uur stoven.
Je kunt als je wilt het kookvocht tot slot nog even laten inkoken als je iets dikker sap wilt. Haal dan eerst de peertjes eruit.
Je kunt stoofpeertjes in een afgesloten weckpot prima een paar weken bewaren.
Handig als je veel stoofpeertjes tegelijk stoof. Doe ze dan wel direkt na het stoven, zo heet mogelijk in een weckpot en giet er sap over tot ze onder staan.
Ook lekker
Mini appeltaartjes
Mini appeltaartjesVandaag doen we het wat anders.We bakken mini appeltaartjes.Zelfde heerlijke smaak als eigengebakken appeltaart, maar een ander uiterlijk.IngredientenVoor 12 stuks– 400 gr bloem– 150 gr basterdsuiker– 200 gr boter, koud– 1 theel zout– 1/2 eitje...
Clafoutis met ricotta en rode bessen
Clafoutis met ricotta en rode bessenBessentijd!Er zijn nog volop bessen nu. Wij hebben op dit moment al 8 kilo geplukt.5 kilo in compote verwerkt, heel veel opgesnoept in yoghurt en smoothies.En nu dus verwerkt in deze heerlijke Franse klassieker.De rode bessen zijn...
Blauwe bessen yoghurttaart
Blauwe bessen yoghurttaartAlleen van de kleur al wordt iedereen blij!Een vrolijke taart boordevol vitaminebommetjes.Wij hebben het gezoet met niet veel honing, zo is het lekker fris gebleven.Ingredienten– 200 gr haverkoekjes– 100 gr roomboter– 200 ml slagroom– 500 ml...
Makkelijke yoghurttaart
Makkelijke yoghurttaartAltijd lekker een frisse yoghurttaart.Super makkelijk en snel klaar.Deze is gemaakt met druivengelei omdat ik daar nog een paar potten van had.Maar je kunt het natuurlijk vervangen door iedere andere compote, gelei of jam, net wat je...
Ananas-munt smoothie
Ananas-munt smoothieEen heerlijke frisse smoothie, met weer een prachtig geel kleurtje.Weinig werk, succes voor de Paastafel.Hadden we vorig jaar met Pasen een mangosmoothie, tikkeltje zoet.Deze keer hebben we ananas en munt gebruikt, wat frisser van smaak. Daar we al...
Kwarkmousse met mango
Kwarkmousse met mangoGeel is de kleur voor Pasen, voorjaar, vrolijk en fris.Zoek je een makkelijke afsluiter voor je brunch, lunch of diner?Dan is deze kwarkmousse met mango de tip.Weinig ingrediënten, super lekker.IngredientenVoor 4-6 porties– 1 grote mango...
Tiramisu met aardbeien
Tiramisu met aardbeienFeest op tafel met deze tiramisu met aardbeien.De Italiaanse klassieker gecombineerd met Hollandse aardbeien.En meer valt er niet over te zeggen, zoooo lekker!IngredientenVoor 8 personen:– 4 eieren– 125 gr suiker– 500 gr mascarpone– 200 ml koude...
Cranberrysaus
CranberrysausGeen Kerst zonder cranberry's zeg ik altijd.Voor de kerstdagen maak ik altijd potten vol compote, verwerk ze in baksels, fudge en salades.Dit jaar had ik cranberrysaus gemaakt voor bij het dessert en ik moet zeggen, nog lekkerder dan compote!Van een foto...
Triffle van hangop
Triffle van hangopHangop, wie kent het nog van vroeger?Hangop is natuurlijk hetzelfde als uitgelekte yoghurt, maar klinkt wel leuker.Het laten uitlekken maakt van gewone yoghurt een heerlijk, dik en romig melkprodukt.Erg lekker in combinatie met fruit.Wij hebben het...