Zaalouk

Aubergine-paprikasalade uit de Marokkaanse keuken. In Frankrijk heb je ratatouille, in Italie caponata en in Marokko zaalouk. Alle drie smaakvolle salades die je als bijgerecht kunt eten, maar ook erg lekker zijn als voorafje met brood. Er zijn van zalouk heel veel verschillende recepten te vinden o.a. met geroosterde aubergine die dan gepureerd wordt. Je krijgt dan meer een smeuïge dip, ook lekker. In onze versie bak ik de aubergine in dikke plakjes en meng die met gegrilde paprika’s en een kruidige tomatensaus. Heerlijk!

Ingredienten

– 1 niet te kleine aubergine – 2 rode paprika’s – 3 tenen knoflook, grofgehakt – 4 grote vleestomaten – 1 eetl. paprikapoeder – 1 eetl komijnpoeder – 1 theel zout – vers gemalen peper – 1 theel cayennepeper – 1 eetl platte peterselie, fijngehakt – 1 eetl koriander, fijngehakt – olie om te bakken – citroensap – extra platte peterselie, fijngehakt

Bereidingswijze

Gril of rooster de paprika’s rondom zwartgeblakerd, doe ze in een plastic zak en laat ca. 15 minuten afkoelen. Nu kun je ze makkelijk ontvellen. Ontvel de paprika’s, verwijder de zaadjes en snijd ze in repen. Snijd de augergine in dikke (1cm.) plakken, halveer deze en bak de aubergine in een koekenpan in ruim olie goudgeel. Laat uitlekken op keukenpapier. Snijd de tomaten in vieren, verwijder de zaadjes en snijd het verder in blokjes. Bak nu in de koekenpan in een scheutje olie de tomaten, knoflook en alle specerijen en kruiden op een zacht vuur. Roer regelmatig en smoor alles ca. 10 minuten, je hebt nu een dikke saus. Voeg de aubergine en paprika toe, meng met de saus en laat zachtjes meewarmen. Voeg naar smaak citroensap toe, is echt lekker. Garneer tot slot nog met verse peterselie.

Ook lekker

Zomerse komkommersalade

Zomerse komkommersalade

Zomerse komkommersaladeAltijd goed op zomerse dagen, een frisse komkommersalade.Lekker als bijgerecht, past bij alle groenten.Maar ook bij de bbq is deze komkommersalade lekker fris. Deze klassieker komt uit de saladebijbel van Mari Maris.Grappig, de ingrediënten zijn...

Oosterse wilderijstsalade

Oosterse wilderijstsalade

Oosterse wilderijstsaladeEen lekkere frisse en pittige salade van wilde rijst en een oosterse dressing.Een rood pepertje maakt het lekker pittig.Ideaal voor een picknick, bbq of als bijgerecht.Het recept komt uit het kookboek Ching's snelle Chinese...

Plaattaart caprese

Plaattaart caprese

Plaattaart capresePesto, tomaten en mozzarella, een gouden combinatie.Voor een salade caprese of super lekker broodje caprese.Maar dezelfde ingrediënten gebruiken op een plaattaart is ook niet verkeerd.Ideaal voor een zomerse makkelijke maaltijd.Ingredienten– 6...