Zaalouk

Aubergine-paprikasalade uit de Marokkaanse keuken.
In Frankrijk heb je ratatouille, in Italie caponata en in Marokko zaalouk.
Alle drie smaakvolle salades die je als bijgerecht kunt eten, maar ook erg lekker zijn als voorafje met brood.
Er zijn van zalouk heel veel verschillende recepten te vinden o.a. met geroosterde aubergine die dan gepureerd wordt. Je krijgt dan meer een smeuïge dip, ook lekker.
In onze versie bak ik de aubergine in dikke plakjes en meng die met gegrilde paprika’s en een kruidige tomatensaus. Heerlijk!

Ingredienten

– 1 niet te kleine aubergine
– 2 rode paprika’s
– 3 tenen knoflook, grofgehakt
– 4 grote vleestomaten
– 1 eetl. paprikapoeder
– 1 eetl komijnpoeder
– 1 theel zout
– vers gemalen peper
– 1 theel cayennepeper
– 1 eetl platte peterselie, fijngehakt
– 1 eetl koriander, fijngehakt
– olie om te bakken
– citroensap
– extra platte peterselie, fijngehakt

Bereidingswijze

Gril of rooster de paprika’s rondom zwartgeblakerd, doe ze in een plastic zak en laat ca. 15 minuten afkoelen. Nu kun je ze makkelijk ontvellen.
Ontvel de paprika’s, verwijder de zaadjes en snijd ze in repen.
Snijd de augergine in dikke (1cm.) plakken, halveer deze en bak de aubergine in een koekenpan in ruim olie goudgeel. Laat uitlekken op keukenpapier.
Snijd de tomaten in vieren, verwijder de zaadjes en snijd het verder in blokjes.
Bak nu in de koekenpan in een scheutje olie de tomaten, knoflook en alle specerijen en kruiden op een zacht vuur.
Roer regelmatig en smoor alles ca. 10 minuten, je hebt nu een dikke saus.
Voeg de aubergine en paprika toe, meng met de saus en laat zachtjes meewarmen.
Voeg naar smaak citroensap toe, is echt lekker.
Garneer tot slot nog met verse peterselie.

Ook lekker

Vietnamese rolletjes

Vietnamese rolletjes Een verrassend voorafje gebaseerd op de Vietnamese Spring Rolls. In plaats van rijstvellen gebruiken wij de bladeren van kropsla. De vulling van vers gesneden groenten kun je variëren wat je wilt, ook handig om nog wat restjes op te maken....

Salade Caprese

Salade Caprese De klassieker uit Italie, die iedereen wel kent. Tomaten, basillicum en mozzarella een gouden combinatie. Deze salade met veldsla en een dressing van pestomayonaise moet je ook eens proberen. Erg lekker en in een paar minuten klaar! Ingredienten- 100...

zomerse tomatentaart

Zomerse tomatentaart De zon op tafel met deze zomerse tomatentaart. Tapenade op de bodem, veel lekkere rijpe tomaten, beetje mozzarella en verse tijm. De tomaten krijgen een heerlijke zoete smaak in de oven. De taart smaakt zowel warm als koud erg goed. Ingredienten -...