Zaalouk

Aubergine-paprikasalade uit de Marokkaanse keuken.
In Frankrijk heb je ratatouille, in Italie caponata en in Marokko zaalouk.
Alle drie smaakvolle salades die je als bijgerecht kunt eten, maar ook erg lekker zijn als voorafje met brood.
Er zijn van zalouk heel veel verschillende recepten te vinden o.a. met geroosterde aubergine die dan gepureerd wordt. Je krijgt dan meer een smeuïge dip, ook lekker.
In onze versie bak ik de aubergine in dikke plakjes en meng die met gegrilde paprika’s en een kruidige tomatensaus. Heerlijk!

Ingredienten

– 1 niet te kleine aubergine
– 2 rode paprika’s
– 3 tenen knoflook, grofgehakt
– 4 grote vleestomaten
– 1 eetl. paprikapoeder
– 1 eetl komijnpoeder
– 1 theel zout
– vers gemalen peper
– 1 theel cayennepeper
– 1 eetl platte peterselie, fijngehakt
– 1 eetl koriander, fijngehakt
– olie om te bakken
– citroensap
– extra platte peterselie, fijngehakt

Bereidingswijze

Gril of rooster de paprika’s rondom zwartgeblakerd, doe ze in een plastic zak en laat ca. 15 minuten afkoelen. Nu kun je ze makkelijk ontvellen.
Ontvel de paprika’s, verwijder de zaadjes en snijd ze in repen.
Snijd de augergine in dikke (1cm.) plakken, halveer deze en bak de aubergine in een koekenpan in ruim olie goudgeel. Laat uitlekken op keukenpapier.
Snijd de tomaten in vieren, verwijder de zaadjes en snijd het verder in blokjes.
Bak nu in de koekenpan in een scheutje olie de tomaten, knoflook en alle specerijen en kruiden op een zacht vuur.
Roer regelmatig en smoor alles ca. 10 minuten, je hebt nu een dikke saus.
Voeg de aubergine en paprika toe, meng met de saus en laat zachtjes meewarmen.
Voeg naar smaak citroensap toe, is echt lekker.
Garneer tot slot nog met verse peterselie.

Ook lekker

Roerei met daslook

Roerei met daslook

Roerei met daslookWij hebben een schaduwplekje in de tuin waar de daslook het goed doet.Erg fijn om in de keuken te gebruiken.Zo maakte we eerder al daslook-soep, -boter en -olie.Deze keer hebben we het verwerkt in een roerei.Maar ook in de natuur is op dit moment nog...

Uien-kaas bierbrood

Uien-kaas bierbrood

Uien-kaas bierbroodWe zijn al jaren fan van ons uien-kaas focaccia.Een heerlijk brood voor bij de borrel of een soepje.Nu zag ik in een boekje van AH. een Bierborrelbrood met ui en kaas.De ingrediënten verschillen niet veel met onze focaccia.Het brood ziet er door de...

Paarse gevulde eitjes

Paarse gevulde eitjes

Paarse gevulde eitjesGevulde eitjes zijn altijd een succes bij de Paasbrunch.Nu maakte we al eerder mooie roze gevulde eitjes en knalgele Pickled eggs voor Pasen.Dit jaar voegen we er nog mooie paarsen aan toe, zo wordt het een vrolijke boel op tafel.Voor de mooie...

Broodje pittige kip

Broodje pittige kip

Broodje pittige kipAls je voor de lunch op zoek bent naar eens wat anders.Dan moet je deze broodjes pittige ¨kip¨ eens proberen.Vegan kipstuckjes en champignons in een pittig sausje.Zo tover je een bruine boterham om in een bijzonder verwarmend...

Linzensalade met druiven en walnoot

Linzensalade met druiven en walnoot

Linzensalade met druiven en walnootEen echt herfstige salade.Er zijn op dit moment heerlijke verse walnoten en druiven te koop.Dus de tijd om deze in een salade te verwerken.Gecombineerd met linzen is heel smakelijk, voedzaam en gezond.Een ideale salade voor de lunch,...

Koolsalade met appel en druiven

Koolsalade met appel en druiven

Koolsalade met appel en druivenDe appels vallen van de bomen, de druiven zijn geplukt.Ook in de winkels zijn deze nu volop verkrijgbaar.Het is weer tijd om met dit lekkere fruit aan de gang te gaan.Deze koolsalade om mee te beginnen, een super combinatie.Ingredienten–...

Pasta ¨carbonara” met vega spekjes

Pasta ¨carbonara” met vega spekjes

Pasta ¨carbonara" met vega spekjesIn de supermarkt zag ik plantaardige spekjes, die wilde ik wel eens uitproberen.En nu het weer een stuk koeler wordt, wordt het ook tijd voor meer comfort food.Dus de stap naar deze romige pasta was snel gemaakt.De spekjes vonden we...

Pastasaus van geroosterde tomaatjes

Pastasaus van geroosterde tomaatjes

Pastasaus van geroosterde tomaatjesTomaten, tomaten, tomaten.Wanneer je zelf tomatenplanten hebt gekweekt, zul je nu waarschijnlijk kilo's tomaten kunnen plukken.Wij wel, er worden daarom deze tijd veel tomaten in de keuken verwerkt.Soepen, sausen, salades, noem maar...

Huevos a la Flamenco

Huevos a la Flamenco

Huevos a la FlamencoFlamenco eieren of Zigeuner eieren is een gerecht uit Andalusië, Spanje.Het lijkt op Shakshuka, Ranchero eieren, groene Shakshuka en Shakshuka Spaanse stijl die allemaal al op vandaagwatanders zijn te vinden.Ook dit is een heerlijk kruidig gerecht...