Zaalouk

Aubergine-paprikasalade uit de Marokkaanse keuken.
In Frankrijk heb je ratatouille, in Italie caponata en in Marokko zaalouk.
Alle drie smaakvolle salades die je als bijgerecht kunt eten, maar ook erg lekker zijn als voorafje met brood.
Er zijn van zalouk heel veel verschillende recepten te vinden o.a. met geroosterde aubergine die dan gepureerd wordt. Je krijgt dan meer een smeuïge dip, ook lekker.
In onze versie bak ik de aubergine in dikke plakjes en meng die met gegrilde paprika’s en een kruidige tomatensaus. Heerlijk!

Ingredienten

– 1 niet te kleine aubergine
– 2 rode paprika’s
– 3 tenen knoflook, grofgehakt
– 4 grote vleestomaten
– 1 eetl. paprikapoeder
– 1 eetl komijnpoeder
– 1 theel zout
– vers gemalen peper
– 1 theel cayennepeper
– 1 eetl platte peterselie, fijngehakt
– 1 eetl koriander, fijngehakt
– olie om te bakken
– citroensap
– extra platte peterselie, fijngehakt

Bereidingswijze

Gril of rooster de paprika’s rondom zwartgeblakerd, doe ze in een plastic zak en laat ca. 15 minuten afkoelen. Nu kun je ze makkelijk ontvellen.
Ontvel de paprika’s, verwijder de zaadjes en snijd ze in repen.
Snijd de augergine in dikke (1cm.) plakken, halveer deze en bak de aubergine in een koekenpan in ruim olie goudgeel. Laat uitlekken op keukenpapier.
Snijd de tomaten in vieren, verwijder de zaadjes en snijd het verder in blokjes.
Bak nu in de koekenpan in een scheutje olie de tomaten, knoflook en alle specerijen en kruiden op een zacht vuur.
Roer regelmatig en smoor alles ca. 10 minuten, je hebt nu een dikke saus.
Voeg de aubergine en paprika toe, meng met de saus en laat zachtjes meewarmen.
Voeg naar smaak citroensap toe, is echt lekker.
Garneer tot slot nog met verse peterselie.

Ook lekker

Tomatensalade met artisjokken

Tomatensalade met artisjokkenDe zon op tafel met deze zomerse tomatensalade.De artisjokken en kappertjes geven een fris accent.Lekker als lunchgerecht.Vergeet dan niet het knapperige broodje erbij om in de heerlijke dressing te dopen.Ingredienten- 400 gr kleine...

Kruiden omelet

Kruiden omeletVoorjaar, tijd van frisse groene kleuren.In de tuin ziet het groen van de verse kruiden.Dus een kruiden omelet is snel gemaakt.Lekker als lunch, op een broodje of bij een salade.Smaakt zowel warm als koud, dus ook ideaal om mee te nemen.Ingredienten- 5...

Twee heerlijke smeersels

Twee heerlijke smeerselsWe hebben weer twee heerlijke nieuwe smeersels voor jullie.Op onze site staan er al meerdere zie: pestos-dips-en-sauzenDips en smeersels zijn altijd goed.Lekker voor op brood, stokbrood, toast, wrap etc.Bij de borrel, als voorafje of als lunch,...