Zaalouk

Aubergine-paprikasalade uit de Marokkaanse keuken.
In Frankrijk heb je ratatouille, in Italie caponata en in Marokko zaalouk.
Alle drie smaakvolle salades die je als bijgerecht kunt eten, maar ook erg lekker zijn als voorafje met brood.
Er zijn van zalouk heel veel verschillende recepten te vinden o.a. met geroosterde aubergine die dan gepureerd wordt. Je krijgt dan meer een smeuïge dip, ook lekker.
In onze versie bak ik de aubergine in dikke plakjes en meng die met gegrilde paprika’s en een kruidige tomatensaus. Heerlijk!

Ingredienten

– 1 niet te kleine aubergine
– 2 rode paprika’s
– 3 tenen knoflook, grofgehakt
– 4 grote vleestomaten
– 1 eetl. paprikapoeder
– 1 eetl komijnpoeder
– 1 theel zout
– vers gemalen peper
– 1 theel cayennepeper
– 1 eetl platte peterselie, fijngehakt
– 1 eetl koriander, fijngehakt
– olie om te bakken
– citroensap
– extra platte peterselie, fijngehakt

Bereidingswijze

Gril of rooster de paprika’s rondom zwartgeblakerd, doe ze in een plastic zak en laat ca. 15 minuten afkoelen. Nu kun je ze makkelijk ontvellen.
Ontvel de paprika’s, verwijder de zaadjes en snijd ze in repen.
Snijd de augergine in dikke (1cm.) plakken, halveer deze en bak de aubergine in een koekenpan in ruim olie goudgeel. Laat uitlekken op keukenpapier.
Snijd de tomaten in vieren, verwijder de zaadjes en snijd het verder in blokjes.
Bak nu in de koekenpan in een scheutje olie de tomaten, knoflook en alle specerijen en kruiden op een zacht vuur.
Roer regelmatig en smoor alles ca. 10 minuten, je hebt nu een dikke saus.
Voeg de aubergine en paprika toe, meng met de saus en laat zachtjes meewarmen.
Voeg naar smaak citroensap toe, is echt lekker.
Garneer tot slot nog met verse peterselie.

Ook lekker

Croissantkrans met roerei

Croissantkrans met roereiWeer eens iets anders voor je weekendcroissantje.Ik maakte deze croissantkrans nu al om uit te proberen voor de Paasbrunch.Maar het is zo lekker, dat we helemaal niet wachten tot Pasen.Jullie krijgen het recept nu al. Kun je zondagochtend de...

Gyros van Jackfruit

Gyros van JackfruitHebben jullie al eens van Jackfruit gehoord?Jackfruit is een heel grote vrucht die aan bomen groeit in Azie, Afrika en Zuid Amerika.Het vruchtvlees heeft een vlezige structuur, is neutraal van smaak en neemt heel goed smaken op van je kruiden of...

Plukbrood

Borrelbrood of plukbroodGek dat we dit nog niet eerder hebben gemaakt. Het is zo gemaakt en echt heel erg lekker.Warm uit de oven zet je dit leuke brood op tafel en ieder plukt er stukjes af.Wij aten het bij een kom soep, en vonden het erg smakelijk.Maar als borrelhap...