Tomatentartaar

Op zoek naar een verrassend voorafje?
Dan is deze vegan tomatentartaar echt een aanrader.
Lekker fris, beetje pittig.

Tomaat als voorafje doet het altijd wel goed, zoals bruschetta met tomaat, carpaccio van tomaat of tomatentaartjes.

Ingredienten

– 4 tomaten, of 8 kleinere
– 1 klein sjalotje
– 5 kleine augurkjes
– 2 eetl fijngehakte peterselie
– 1 eetl kappertjes (uit potje)
– 1 eetl kalamata olijven
– 1 eetl tomatenketchup
– 1 eetl dijonmosterd
– 1 theel sojasaus
– drupje tabasco naar smaak
– zout/peper naar smaak
voor garnering:
handje rucola, wat kappertjes, beetje oude kaas geraspt (vegan)

Bereidingswijze

Ontvel de tomaten:
Maak met een mes een kruisje bij de steelaanzet van de tomaten.
Dompel ze 10-12 seconden in kokend water en schep ze daarna direct in ijskoud water, zodat ze niet doorgaren.
Verwijder nu het velletje van de tomaten.
Snijd de tomaten in parten, verwijder vocht en zaadjes en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
Snipper het sjalotje.
Hak de kappertjes wat kleiner.
Snijd de olijven en augurkjes in kleine stukjes.
Meng alle ingrediënten in een kom.
Voeg de tomatenketchup, mosterd en sojasaus toe en meng door het tomatenmengsel.
Proef en voeg zo nodig zout, peper en/of drupje tabasco toe.

Opmaak:
Verdeel wat rucola op de bordjes en schep de tomatentartaar in een serveerring, druk goed aan voordat je de ring verwijderd.
Garneer met wat geraspte kaas en kappertjes

Lekker met een gegrild broodje:
Snijd het brood in niet te dikke plakken, smeer aan beide kanten een beetje olijfolie.
Gril de broodjes op een grillpan, in oven of airfrayer aan beide kanten mooi bruin.

Ook lekker

Eierragout

Eierragout

EierragoutEen pasteitje gevuld met een warme ragout, dat lust toch bijna iedereen.Lekker als voorafje, lunch of brunch.Meestal maken wij dan paddenstoelenragout, een echte klassieker.Nu hebben we eierragout gemaakt, weer eens wat anders.Deze komen zeker bij de...

Griekse fetadip

Griekse fetadip

Griekse fetadipDeze Griekse fetadip heet in Griekenland Tirosalata.Fetakaas, Griekse yoghurt, beetje knoflook, olie en citroen, meer niet.Lijkt een beetje op onze bietendip met fetaLekker met een broodje, platbrood of wat rauwkost, ideaal als voorafje of op je...

Aardappelkoekjes

Aardappelkoekjes

AardappelkoekjesRösti in Zwitserland, reibekuchen in Duitsland, deruni in Oekraïne,hash browns in Amerika, latkes in de Joodse keuken.Allemaal aardappelkoekjes gemaakt van geraspte aardappel.Ze worden meestal gegeten met een schep zure room.Maar wij eten ze met onze...

Tabouleh zonder granen

Tabouleh zonder granen

Tabouleh zonder granenAls je een huisgenoot hebt, die niet zo'n fan is van kleine granen zoals bulgur, quinoa of couscous, dan maak je die heerlijk frisse salade uit het Midden-Oosten gewoon zonder granen.De ingrediënten zijn niets bijzonder, tomaat, komkommer en...

Bruschetta met tomaat

Bruschetta met tomaat

Bruschetta met tomaatDe alom bekende geroosterde broodjes uit de Italiaanse keuken.Er zijn veel versies maar de bruschetta met tomaat is wel de bekendste.Een simpel gerechtje, zo ontzettend smaakvol.Lekker als voorafje, borrelhapje of bijgerecht bij bijvoorbeeld een...

Vegan carpaccio van tomaat

Vegan carpaccio van tomaat

Vegan carpaccio van tomaatEen super zomers voorafje:Carpaccio van tomaat met een frisse dressing van kappertjes en oregano.Ingredienten4 personen– 2 a 3 grote rijpe vleestomaten– veldsla, jonge bladsla of rucola– 2 eetl. kappertjes– 2 eetl verse oreganoblaadjes– 1...

Daslookboter

Daslookboter

DaslookboterDaslook kun je nu overal vinden. In bossen, parken, schaduwrijke tuinen.Prachtige fris groene bladeren in grote hoeveelheden. De uien/knoflookgeur komt je vaak al tegemoet.De plant is vanaf 2017 niet meer beschermd, dus een paar handjes meenemen voor in de...

Paddenstoelentapenade met walnoten

Paddenstoelentapenade met walnoten

Paddenstoelentapenade met walnotenWij houden wel van smeerseltjes met paddenstoelen, op de site staan al een mousse, kaviaar en een paté van paddenstoelen.En nu dan ook een tapenade. Tapenade maar dan anders, zonder olijven maar wel met walnoten.Een lekker smeerseltje...

Portobello gevuld met knolselderij

Portobello gevuld met knolselderij

Portobello gevuld met knolselderijPortobello's uit de oven met een verrassend winterse vulling.Ze zijn namelijk gevuld met een heerlijk mengsel van knolselderij.Echt eens wat anders.Door de voedzame vulling voldoen deze portobello's heel goed als maaltijd, met een...