Gegratineerde witlof
Zo is er nu weer witlof verkrijgbaar, een echte herfst/winter groente. Witlof is een ideale groente om mee te varieren, zie bijvoorbeeld de verschillende salades, de herfstplaattaart of gekarameliseerde witlof op onze website.
Daar hebben we weer een nieuw recept aan toegevoegd: gegratineerde witlof!
Ingredienten
– 1 eetl boter
– 50 ml droge witte wijn
– 100 ml slagroom
– 3 eetl paneermeel
– 3 eetl geraspte Parmezaanse kaas
– zout/peper
– paar takjes tijm
Bereidingswijze
Giet af en laat even uitlekken in een vergiet.
Halveer de stronkjes in de lengte.
Verhit een eetl. boter in een koekenpan en bak de witlof met de snijkant naar beneden.
Keer de stronkjes om als ze mooi bruin zijn. Zet de vlam nu laag.
Voeg de wijn en slagroom toe en laat 5 minuutjes zacht pruttelen.
Meng de paneermeel met de geraspte kaas en zout en peper, strooi dit over de witlofstronkjes.
Zet nu de pan (geen kunstof handvat) onder de grill en laat het mooi bruin gratineren. (niet zwart)
Strooi er tot slot de tijm over.
Je kunt de witlofstronkjes na het bakken ook in een ovenschaal leggen, als je dat mooier vindt. Leg ze dan ook met de snijkant naar boven.
Verwarm de wijn en slagroom dan ook eerst in de koekenpan en giet het daarna bij de witlof in de ovenschaal.
Ook lekker
Linzensalade met rode biet
Linzensalade met rode bietLinzen zijn heel gezonde peulvruchten.Ze zijn zeer veelzijdig te gebruiken in de keuken, je kunt ze verwerken in soepen, stoofpotten, ovenschotels, pasta's, salades etc.Zoek op onze site naar linzen en je krijgt veel lekkere recepten.We...
Tomatensaus van geroosterde tomaatjes
Tomatensaus van geroosterde tomaatjesHet is weer tomatentijd!Heb je zelf tomatenplanten gekweekt is nu de grote pluk begonnen.Maar ook in de winkels zijn de tomaten op dit moment niet duur.Dus tijd om volop tomaten te gebruiken in de keuken.Vorig jaar maakte we in...
Sajoer toemis van boontjes
Sajoer toemis van boontjesSajoer is een vrij nat gerecht, veelal met groenten bereid.Het is heel makkelijk te bereiden.Er wordt geen kokos of kokosmelk gebruikt, waardoor sajoer toemis weer heel anders smaakt dan sambal goreng.Weer een heerlijk bijgerecht voor bij je...
Aardappel-preigratin
Aardappel-preigratinHet recept voor aardappel-preigratin van Yvette van Boven is de basis voor deze gratin.Er is op dit moment nog volop prei verkrijgbaar en met het grijze weer buiten kan een winterse ovenschotel nog heel goed.Wij hebben het recept wel aangepast met...
Vegetarische Cassoulet
Vegetarische CassouletDe bekende Franse boeren bonenstoof, maar dan zonder worst en eendenboutjes.Deze versie is net zo lekker, goed vullend en verwarmend.Super makkelijk en alles in één panWij hebben wel geroockte speckjes toegevoegd om de cassoulet lekker hartig te...
Pikante smashed patatoes
Pikante smashed patatoesKrokante aardappeltjes uit de oven maken we wel vaker, zoals bijvoorbeeld smashed patatoes of geroosterde aardappelen van onze site.Nu hebben we het recept van The Happy Pear gemaakt.Smashed patatoes, pikant gekruid en heel...
Noedels met paksoi
Noedels met paksoiEen makkelijke wokmaaltijd, ideaal voor doordeweeks.Lekker hartig, goed vullend.Met veel paksoi, hartige ¨kipstukjes" en champignons zit er aardig wat groenten in deze wok.En wie niet van pittig houdt, laat het pepertje gewoon weg.Ingredienten– 400...
Lalab Tomaat
Lalab TomaatTomatensalade op Indonesische wijze.Een heel lekker en verfrissend bijgerechtje voor bij je rijsttafel.Tomaat in plakken, pittig sausje erover en klaar!Kan niet simpeler. Uit de bijbel van Beb Vuyk.Ingredienten– 2 grote tomatensausje:– 1 eetl ketjap– 1...
Chinese komkommersalade
Chinese komkommersaladeSmashed, geplette of gekneusde komkommer zijn andere namen voor deze komkommersalade uit de Chinese keuken.Door de komkommer eerste te kneuzen krijg je een groter oppervlak en wordt de dressing beter opgenomen.Deze salade smaakt niet alleen bij...