Gegratineerde witlof

Herfst, de tijd voor comfort food waar je lekker warm van wordt. Stamppotjes, gevulde soepen of ovengerechten. Maar ook weer tijd voor andere groenten.
Zo is er nu weer witlof verkrijgbaar, een echte herfst/winter groente. Witlof is een ideale groente om mee te varieren, zie bijvoorbeeld de verschillende salades, de herfstplaattaart of gekarameliseerde witlof op onze website.
Daar hebben we weer een nieuw recept aan toegevoegd: gegratineerde witlof!

Ingredienten

– 4 stronkjes witlof
– 1 eetl boter
– 50 ml droge witte wijn
– 100 ml slagroom
– 3 eetl paneermeel
– 3 eetl geraspte Parmezaanse kaas
– zout/peper
– paar takjes tijm

Bereidingswijze

Kook de stronkjes witlof beetgaar, in ongeveer 5 minuten.
Giet af en laat even uitlekken in een vergiet.
Halveer de stronkjes in de lengte.
Verhit een eetl. boter in een koekenpan en bak de witlof met de snijkant naar beneden.
Keer de stronkjes om als ze mooi bruin zijn. Zet de vlam nu laag.
Voeg de wijn en slagroom toe en laat 5 minuutjes zacht pruttelen.
Meng de paneermeel met de geraspte kaas en zout en peper, strooi dit over de witlofstronkjes.
Zet nu de pan (geen kunstof handvat) onder de grill en laat het mooi bruin gratineren. (niet zwart)
Strooi er tot slot de tijm over.

Je kunt de witlofstronkjes na het bakken ook in een ovenschaal leggen, als je dat mooier vindt. Leg ze dan ook met de snijkant naar boven.
Verwarm de wijn en slagroom dan ook eerst in de koekenpan en giet het daarna bij de witlof in de ovenschaal.

Ook lekker

Vegetarische goulash met bloemkool

Vegetarische goulash met bloemkoolWeer eens een andere manier om Hollandse bloemkool te bereiden.Een zomerse goulash, makkelijk en snel klaar.Een eenpansgerecht dus ideaal als makkelijke maaltijd of op vakantie.Je maakt het net zo pittig als je zelf wilt.En als je...

Gebakken kaas

Gebakken kaasHoe kunnen we dit nu vergeten? Gebakken kaas, zo simpel, zo lekker.We maken dit niet heel vaak, maar een paar keer per jaar, maar wel al 40 jaar!Erg lekker bij een groene stamppot bijvoorbeeld.Gebakken kaas kom je in veel andere landen ook tegen: in...

Winterse pie met linzen en kikkererwten

Winterse pie met linzen en kikkererwtenShepherd's pie, cottage pie, jachtschotel of een ovenschotel. Noem het maar hoe je het wilt.Lekker is het in ieder geval.Groenten, champignons, linzen en kikkererwten afgedekt met een laag puree maken deze smakelijke pie tot een...