Preikoekjes

En voor iedereen die de hartige pannenkoekjes met ricotta ook zo lekker vindt, nog een recept voor hartige koekjes: preikoekjes van Ottolenghi uit het boek Plenty.
Met een salade erbij heb je een heerlijke maaltijd, en als je kleine porties bakt is het ook een leuk (borrel of buffet) hapje.

Ingredienten

– 450 gr prei
– 5 sjalotten
– olijfolie
– 1 rood pepertje
– 25 gr peterselie
– 1 theel gemalen koriander
– 1 theel gemalen komijn
– ¼ theel kurkuma
– ¼ theel kaneel
– 1 theel suiker
– ½ theel zout
– 120 gr zelfrijzend bakmeel
– 1 theel bakpoeder
– 1 ei
– 1 eiwit
– 1½ dl melk
– 60 gr gesmolten boter

Voor de saus: 100 gr griekse yoghurt, 100 gr zure room, 2 teen knoflook gehakt, 2 eetl citroensap, 3 eetl olijfolie, beetje zout, 2 handen fijngehakte peterselie, 2 handen fijngehakte korianderblad.

Bereidingswijze

Meng eerst voor het sausje alle ingredienten goed door. Als je het sausje even van te voren maakt komt de smaak van de knoflook meer naar boven.
Snijd de prei in dikke ringen, was en droog. Snipper de sjalotten. Bak de prei en sjalot in een scheut olijfolie op halfhoog vuur in ca 15 minuten gaar.
Doe de prei in een kom en meng met gesnipperd pepertje, fijngehakte peterselie, alle specerijen, suiker en zout.
Klop het eiwit stijf en spatel door het preimengsel.
Meng bakmeel, bakpoeder, ei, melk en boter tot een beslag en schep het dan door het preimengsel. (de hoeveelheid is nu voldoende voor 8 flinke koekjes)
Verhit olijfolie in een koekenpan op halfhoog vuur en schep 4 porties in de pan.
Bak de koekjes ca 2-3 minuten aan iedere kant tot ze mooi bruin zijn.
Houdt ze warm, en bak de andere 4 koekjes.
Eet de koekjes goed warm samen met het frisse sausje!

Ook lekker

Croissantkrans met roerei

Croissantkrans met roereiWeer eens iets anders voor je weekendcroissantje.Ik maakte deze croissantkrans nu al om uit te proberen voor de Paasbrunch.Maar het is zo lekker, dat we helemaal niet wachten tot Pasen.Jullie krijgen het recept nu al. Kun je zondagochtend de...

Gyros van Jackfruit

Gyros van JackfruitHebben jullie al eens van Jackfruit gehoord?Jackfruit is een heel grote vrucht die aan bomen groeit in Azie, Afrika en Zuid Amerika.Het vruchtvlees heeft een vlezige structuur, is neutraal van smaak en neemt heel goed smaken op van je kruiden of...

Plukbrood

Borrelbrood of plukbroodGek dat we dit nog niet eerder hebben gemaakt. Het is zo gemaakt en echt heel erg lekker.Warm uit de oven zet je dit leuke brood op tafel en ieder plukt er stukjes af.Wij aten het bij een kom soep, en vonden het erg smakelijk.Maar als borrelhap...