Preikoekjes

En voor iedereen die de hartige pannenkoekjes met ricotta ook zo lekker vindt, nog een recept voor hartige koekjes: preikoekjes van Ottolenghi uit het boek Plenty.
Met een salade erbij heb je een heerlijke maaltijd, en als je kleine porties bakt is het ook een leuk (borrel of buffet) hapje.

Ingredienten

– 450 gr prei
– 5 sjalotten
– olijfolie
– 1 rood pepertje
– 25 gr peterselie
– 1 theel gemalen koriander
– 1 theel gemalen komijn
– ¼ theel kurkuma
– ¼ theel kaneel
– 1 theel suiker
– ½ theel zout
– 120 gr zelfrijzend bakmeel
– 1 theel bakpoeder
– 1 ei
– 1 eiwit
– 1½ dl melk
– 60 gr gesmolten boter

Voor de saus: 100 gr griekse yoghurt, 100 gr zure room, 2 teen knoflook gehakt, 2 eetl citroensap, 3 eetl olijfolie, beetje zout, 2 handen fijngehakte peterselie, 2 handen fijngehakte korianderblad.

Bereidingswijze

Meng eerst voor het sausje alle ingredienten goed door. Als je het sausje even van te voren maakt komt de smaak van de knoflook meer naar boven.
Snijd de prei in dikke ringen, was en droog. Snipper de sjalotten. Bak de prei en sjalot in een scheut olijfolie op halfhoog vuur in ca 15 minuten gaar.
Doe de prei in een kom en meng met gesnipperd pepertje, fijngehakte peterselie, alle specerijen, suiker en zout.
Klop het eiwit stijf en spatel door het preimengsel.
Meng bakmeel, bakpoeder, ei, melk en boter tot een beslag en schep het dan door het preimengsel. (de hoeveelheid is nu voldoende voor 8 flinke koekjes)
Verhit olijfolie in een koekenpan op halfhoog vuur en schep 4 porties in de pan.
Bak de koekjes ca 2-3 minuten aan iedere kant tot ze mooi bruin zijn.
Houdt ze warm, en bak de andere 4 koekjes.
Eet de koekjes goed warm samen met het frisse sausje!

Ook lekker

Vietnamese rolletjes

Vietnamese rolletjes Een verrassend voorafje gebaseerd op de Vietnamese Spring Rolls. In plaats van rijstvellen gebruiken wij de bladeren van kropsla. De vulling van vers gesneden groenten kun je variëren wat je wilt, ook handig om nog wat restjes op te maken....

Salade Caprese

Salade Caprese De klassieker uit Italie, die iedereen wel kent. Tomaten, basillicum en mozzarella een gouden combinatie. Deze salade met veldsla en een dressing van pestomayonaise moet je ook eens proberen. Erg lekker en in een paar minuten klaar! Ingredienten- 100...

Zaalouk

ZaaloukAubergine-paprikasalade uit de Marokkaanse keuken. In Frankrijk heb je ratatouille, in Italie caponata en in Marokko zaalouk. Alle drie smaakvolle salades die je als bijgerecht kunt eten, maar ook erg lekker zijn als voorafje met brood. Er zijn van zalouk heel...