Preikoekjes

En voor iedereen die de hartige pannenkoekjes met ricotta ook zo lekker vindt, nog een recept voor hartige koekjes: preikoekjes van Ottolenghi uit het boek Plenty.
Met een salade erbij heb je een heerlijke maaltijd, en als je kleine porties bakt is het ook een leuk (borrel of buffet) hapje.

Ingredienten

– 450 gr prei
– 5 sjalotten
– olijfolie
– 1 rood pepertje
– 25 gr peterselie
– 1 theel gemalen koriander
– 1 theel gemalen komijn
– ¼ theel kurkuma
– ¼ theel kaneel
– 1 theel zout
– 120 gr zelfrijzend bakmeel
– 1 theel bakpoeder
– 1 ei
– 1 eiwit
– 1½ dl melk
– 60 gr gesmolten boter

Voor de saus: 100 gr griekse yoghurt, 100 gr zure room, 2 teen knoflook gehakt, 2 eetl citroensap, 3 eetl olijfolie, beetje zout, 2 handen fijngehakte peterselie, 2 handen fijngehakte korianderblad.

Bereidingswijze

Meng eerst voor het sausje alle ingredienten goed door. Als je het sausje even van te voren maakt komt de smaak van de knoflook meer naar boven.
Snijd de prei in dikke ringen, was en droog. Snipper de sjalotten. Bak de prei en sjalot in een scheut olijfolie op halfhoog vuur in ca 15 minuten gaar.
Doe de prei in een kom en meng met gesnipperd pepertje, fijngehakte peterselie, alle specerijen en zout.
Klop het eiwit stijf en spatel door het preimengsel.
Meng bakmeel, bakpoeder, ei, melk en boter tot een beslag en schep het dan door het preimengsel. (de hoeveelheid is nu voldoende voor 8 flinke koekjes)
Verhit olijfolie in een koekenpan op halfhoog vuur en schep 4 porties in de pan.
Bak de koekjes ca 2-3 minuten aan iedere kant tot ze mooi bruin zijn.
Houdt ze warm, en bak de andere 4 koekjes.
Eet de koekjes goed warm samen met het frisse sausje!

Ook lekker

Pulled oesterzwammen

Pulled oesterzwammen

Pulled oesterzwammenEen makkelijk recept voor lekkere pulled oesterzwammen.Oesterzwammen in reepjes, krokant gebakken in de oven en nog even nagebakken met bbq-saus.Zo heb je een heerlijke vulling voor broodjes, wraps of tortilla's.Ingredientenvoor 4 personen– 4...

Mango Lassi

Mango Lassi

Mango LassiLassi is een traditionele yoghurtdrank uit India. Het wordt gemaakt van yoghurt die verdund wordt met water of melk.Het wordt zowel hartig als zoet geserveerd.De meest bekende in onze regio is wel de mango lassi, een verfrissend drankje van yoghurt, mango,...

Eierragout

Eierragout

EierragoutEen pasteitje gevuld met een warme ragout, dat lust toch bijna iedereen.Lekker als voorafje, lunch of brunch.Meestal maken wij dan paddenstoelenragout, een echte klassieker.Nu hebben we eierragout gemaakt, weer eens wat anders.Deze komen zeker bij de...

Griekse fetadip

Griekse fetadip

Griekse fetadipDeze Griekse fetadip heet in Griekenland Tirosalata.Fetakaas, Griekse yoghurt, beetje knoflook, olie en citroen, meer niet.Lijkt een beetje op onze bietendip met fetaLekker met een broodje, platbrood of wat rauwkost, ideaal als voorafje of op je...

Strapatsada, Grieks eiergerecht

Strapatsada, Grieks eiergerecht

Strapatsada, Grieks eiergerechtIeder land kent wel een traditioneel eiergerecht.Zo zijn er al veel eiergerechten te vinden op onze site.Roereieren, Omeletten, Frittata´s uit Italië, Shakshuka's, Ranchero eieren uit Zuid Amerika, Huevos al la Flamengo en Tortilla uit...

Linzensalade met rode biet

Linzensalade met rode biet

Linzensalade met rode bietLinzen zijn heel gezonde peulvruchten.Ze zijn zeer veelzijdig te gebruiken in de keuken, je kunt ze verwerken in soepen, stoofpotten, ovenschotels, pasta's, salades etc.Zoek op onze site naar linzen en je krijgt veel lekkere recepten.We...

Groene en witte bonensalade

Groene en witte bonensalade

Groene en witte bonensaladeOp dit moment zijn er overal verse sperzieboontjes verkrijgbaar.Knapperige boontjes zijn heel fijn om in salades te verwerken.Denk aan salade Niçoise, boontjes salade of groene groente met gremolata.Nu hebben we ze gecombineerd met Canellini...

Roerei met daslook

Roerei met daslook

Roerei met daslookWij hebben een schaduwplekje in de tuin waar de daslook het goed doet.Erg fijn om in de keuken te gebruiken.Zo maakte we eerder al daslook-soep, -boter en -olie.Deze keer hebben we het verwerkt in een roerei.Maar ook in de natuur is op dit moment nog...

Uien-kaas bierbrood

Uien-kaas bierbrood

Uien-kaas bierbroodWe zijn al jaren fan van ons uien-kaas focaccia.Een heerlijk brood voor bij de borrel of een soepje.Nu zag ik in een boekje van AH. een Bierborrelbrood met ui en kaas.De ingrediënten verschillen niet veel met onze focaccia.Het brood ziet er door de...