Hasselbacks aardappelen

Kerstidee, feestelijk bijgerecht.
Hasselbacks Potatis is een aardappelrecept dat in 1940 is bedacht door de chefkok van Hotel Hasselbacken in Stockholm.
Bijzonder feestelijke aardappelen die in de oven geroosterd worden.
De voorbereiding is echt niet moeilijk en de oven doet het meeste werk. Heb je ondertussen tijd voor je andere gerechten, handig toch!

Ingredienten

– per persoon 1 grote of 2 normale aardappelen
– 50 gr boter
– 3 eetl olijfolie
– grof zeezout
– 1 takje rozemarijn
– handje geraspte Parmezaanse kaas

Bereidingswijze

Was en boen de aardappelen, schil ze niet.
Snijd de aardappelen overdwars om de 2 a 3 mm in, tot ongeveer een halve cm van onderen. Het beste lukt dit door twee pollepels naast de aardappel te leggen en de aardappel hiertussen te klemmen en in te snijden tot de pollepels.
Leg de aardappelen op bakpapier in een braadslee, met de inkepingen naar boven natuurlijk.
Smelt de boter met de olijfolie in een pannetje, smeer de aardappelen met een kwastje hier mee in. Giet de rest bij de aardappelen.
Tip: Steek als je wilt wat kleine takjes rozemarijn of dunne plakjes knoflook in de inkepingen.
Rooster de aardappelen ca. 60 minuten op 200 graden in de oven.
Kwast iedere 20 minuten de aardappelen weer in met de boter uit de braadslee.
Strooi na ca. 60 minuten, wanneer je denkt dat ze gaar zijn, de geraspte kaas en wat zeezout over de aardappelen en zet ze nog even 10 minuten in de oven om de kaas lekker te laten smelten.
Je kunt er nog wat fijngehakte peterselie of rozemarijn over strooien vlak voor serveren.

Ook lekker

Rode koolsalade met sinaasappeldressing

Rode koolsalade met sinaasappeldressing Niet de eerste koolsalade op onze site. Koolsalades doen het in de winter altijd goed.Lekker als bijgerecht, maar ook als lunch, naast, of op een broodje.Ze zijn snel gemaakt en blijven wel een paar dagen goed in de...

Paddenstoelenpate

Paddenstoelenpate Niet zo lang geleden plaatsten we een receptje van een mousse van paddenstoelen.Nu gebruiken we dat bijzonder lekkere receptje voor een Kerstvoorafje.Je kunt het heel goed een dag eerder maken en koel bewaren.Hoef je alleen nog maar vlak voor het...

Kerst Wellington

Kerst Wellington Nog op zoek naar een vegetarisch hoofdgerecht?Deze Wellington met paddenstoelen, spinazie en brie is misschien een idee?Een paar feestelijke groene salades erbij en je hebt een heerlijk kerstgerecht!Ook niet vegetariers maak je hier blij...