Winterse pie met linzen en kikkererwten

Shepherd’s pie, cottage pie, jachtschotel of een ovenschotel. Noem het maar hoe je het wilt.
Lekker is het in ieder geval.
Groenten, champignons, linzen en kikkererwten afgedekt met een laag puree maken deze smakelijke pie tot een voedzame winterse maaltijd.
Met dank aan Jamie Oliver.

Ingredienten

– 500 gr zoete aardapppelen
– 500 gr kruimige aardappelen
– 40 gr boter
– scheutje olie
– 1 ui
– 2 tenen knoflook
– 2 stengels bleekselderij
– 2 winterpenen
– 250 gr champignons
– 1 eetl tijmblaadjes
– 8 zongedroogde tomaatjes
– 2 eetl balsamico azijn
– scheut rode wijn
– 100 ml water + heel bouillontablet
– 1 klein blik linzen
– 1 klein blik kikkererwten
– 1/2 bosje peterselie
– broodkruim van 1 sneetje brood
– 1 eetl olijfolie
– 1 eetl rozemarijnnaaldjes

Bereidingswijze

Schil de aardappelen, snijd in stukken en kook ze gaar.
Stamp de aardappelen met de 40 gr boter tot een smeuige puree.
Snipper de ui en knoflook. Schil en snijd de winterpenen in plakjes. Snijd de selderij in plakjes. Borstel de champignons en snijd in dikke plakjes.Snijd de zongedroogde tomaatjes in reepjes.
Verwarm een scheut olie in een ruime pan en bak de ui en knoflook even aan en voeg de wortel en selderij toe. Voeg ook de tijmblaadjes toe en bak alles op een niet te hoog vuur tot de wortel iets zacht wordt.
Voeg nu de champignons en tomaatreepjes toe, samen met de azijn en 2 eetl. olie uit de pot van de tomaatjes.
Laat ca. 10 minuten sudderen.
Voeg de rode wijn  toe, zet de vlam hoger en laat de wijn inkoken.
Voeg dan de linzen, kikkererwten, water en bouillontablet toe en laat ca. 10 minuten warmen en wat inkoken.
Knip tot slot de peterselie fijn en roer erdoor.

Schep het geheel in een ruime ovenschaal.
Verdeel de puree erover.
Meng de broodkruim met de rozemarijn en een eetl olie, en verdeel dit over de puree.

Bak de schotel in  ca. 15 minuten in de oven op 200 graden tot het goed warm is.
Zet dan de grill aan voor ca. 5 minuten voor een mooi bruin korstje.

Als je niet zo van zoete aardappel houdt, maak je gewoon puree van alleen kruimige aardappel.

Ook lekker

Erwtensoep

Erwtensoep

ErwtensoepOok altijd gedacht dat erwtensoep veel werk is? Nou wij wel.Maar nu hebben wij dit recept voor vegetarische erwtensoep. En wat blijkt: erwtensoep is helemaal niet veel werk, alleen de spliterwten hebben wel de tijd nodig om goed gaar te koken.Eigenlijk is de...

Linzensalade met parelcouscous en biet

Linzensalade met parelcouscous en biet

Linzensalade met parelcouscous en bietJa, weer een linzensalade, maar deze keer gemengd met parelcouscous en lekker gevuld met diverse groenten.Linzensalades zijn vooral in de herfst en winter voedzame lekkere maaltijdsalades.Wij eten ze regelmatig als lunch, zie...

Aardappel-preigratin

Aardappel-preigratin

Aardappel-preigratinHet recept voor aardappel-preigratin van Yvette van Boven is de basis voor deze gratin.Er is op dit moment nog volop prei verkrijgbaar en met het grijze weer buiten kan een winterse ovenschotel nog heel goed.Wij hebben het recept wel aangepast met...

Mexicaanse Tacosoep

Mexicaanse Tacosoep

Mexicaanse TacosoepPittig, verwarmend en goed gevuld.Een heerlijke maaltijdsoep voor koude dagen.Maar ook zomers smaakt deze Mexicaanse soep heel goed!Ingredienten– 2 eetl olie– 175 gr kruimgehakt (wij gebruikte Vivera)– 1 ui– 3 teen knoflook– 1 rode paprika– 1 groene...

Mini appeltaartjes

Mini appeltaartjes

Mini appeltaartjesVandaag doen we het wat anders.We bakken mini appeltaartjes.Zelfde heerlijke smaak als eigengebakken appeltaart, maar een ander uiterlijk.IngredientenVoor 12 stuks– 400 gr bloem– 150 gr basterdsuiker– 200 gr boter, koud– 1 theel zout– 1/2 eitje...

paddenstoelentaartje

paddenstoelentaartje

Snel paddenstoelentaartjeMet een hartig taartje ben je eigenlijk altijd snel klaar.De oven doet het meeste werk.Een salade erbij en je hebt een heerlijke maaltijd.Deze keer hebben we plakjes deeg voor hartige taart met spinazie gebruikt.Ingredienten– 6 plakjes deeg...

Sellerijsalade

Sellerijsalade

SellerijsaladeWe maakten pas geleden een salade van knolselderij met appel. Lekker als lunch of salade, bijgerecht.De salade deed ons denken aan de sellerijsalade die je kant en klaar kunt kopen in de supermarkt.Lekker op een broodje of toastje.Die is dus ook...

Cranberrysaus

Cranberrysaus

CranberrysausGeen Kerst zonder cranberry's zeg ik altijd.Voor de kerstdagen maak ik altijd potten vol compote, verwerk ze in baksels, fudge en salades.Dit jaar had ik cranberrysaus gemaakt voor bij het dessert en ik moet zeggen, nog lekkerder dan compote!Van een foto...

Salade van knolselderij en appel

Salade van knolselderij en appel

Salade van knolselderij en appelEr is nu nog volop knolselderij verkrijgbaar.Heerlijk in soepen en stoofpotten natuurlijk.Maar met zijn licht kruidige smaak ook heel lekker in winterse salades.Deze simpele salade met appel is het bewijs.Ingredienten– 1/2 knolselderij–...