Winterse pie met linzen en kikkererwten

Shepherd’s pie, cottage pie, jachtschotel of een ovenschotel. Noem het maar hoe je het wilt.
Lekker is het in ieder geval.
Groenten, champignons, linzen en kikkererwten afgedekt met een laag puree maken deze smakelijke pie tot een voedzame winterse maaltijd.
Met dank aan Jamie Oliver.

Ingredienten

– 500 gr zoete aardapppelen
– 500 gr kruimige aardappelen
– 40 gr boter
– scheutje olie
– 1 ui
– 2 tenen knoflook
– 2 stengels bleekselderij
– 2 winterpenen
– 250 gr champignons
– 1 eetl tijmblaadjes
– 8 zongedroogde tomaatjes
– 2 eetl balsamico azijn
– scheut rode wijn
– 100 ml water + heel bouillontablet
– 1 klein blik linzen
– 1 klein blik kikkererwten
– 1/2 bosje peterselie
– broodkruim van 1 sneetje broodvoor 12 stuks
– 1 eetl olijfolie
– 1 eetl rozemarijnnaaldjes

Bereidingswijze

Schil de aardappelen, snijd in stukken en kook ze gaar.
Stamp de aardappelen met de 40 gr boter tot een smeuige puree.
Snipper de ui en knoflook. Schil en snijd de winterpenen in plakjes. Snijd de selderij in plakjes. Borstel de champignons en snijd in dikke plakjes.Snijd de zongedroogde tomaatjes in reepjes.
Verwarm een scheut olie in een ruime pan en bak de ui en knoflook even aan en voeg de wortel en selderij toe. Voeg ook de tijmblaadjes toe en bak alles op een niet te hoog vuur tot de wortel iets zacht wordt.
Voeg nu de champignons en tomaatreepjes toe, samen met de azijn en 2 eetl. olie uit de pot van de tomaatjes.
Laat ca. 10 minuten sudderen.
Voeg de rode wijn  toe, zet de vlam hoger en laat de wijn inkoken.
Voeg dan de linzen, kikkererwten, water en bouillontablet toe en laat ca. 10 minuten warmen en wat inkoken.
Knip tot slot de peterselie fijn en roer erdoor.

Schep het geheel in een ruime ovenschaal.
Verdeel de puree erover.
Meng de broodkruim met de rozemarijn en een eetl olie, en verdeel dit over de puree.

Bak de schotel in  ca. 15 minuten in de oven op 200 graden tot het goed warm is.
Zet dan de grill aan voor ca. 5 minuten voor een mooi bruin korstje.

Als je niet zo van zoete aardappel houdt, maak je gewoon puree van alleen kruimige aardappel.

Ook lekker

Bolognesesaus met linzen

Bolognesesaus met linzenDe traditionele pastasaus die iedereen wel kent.Deze vegetarische versie wordt gemaakt met linzen in plaats van gehakt.Erg lekker, gezond en voedzaam.Wordt je weer warm van met deze grijze dagen.Ingredienten– 20 gr gedroogde porcini– 1 rode ui–...

Pittige maissoep met gember

Pittige maissoep met gember Een smakelijke soep van mais, gember en kokosmelk. Paprika zorgt voor de mooie kleur. En door toevoeging van een rood pepertje is het een soepje waar je echt warm van wordt. Dus met de kou op komst zou ik zeggen: maken dit lekkere...

Rode koolsalade met sinaasappeldressing

Rode koolsalade met sinaasappeldressing Niet de eerste koolsalade op onze site. Koolsalades doen het in de winter altijd goed.Lekker als bijgerecht, maar ook als lunch, naast, of op een broodje.Ze zijn snel gemaakt en blijven wel een paar dagen goed in de...