Winterse pie met linzen en kikkererwten

Shepherd’s pie, cottage pie, jachtschotel of een ovenschotel. Noem het maar hoe je het wilt.
Lekker is het in ieder geval.
Groenten, champignons, linzen en kikkererwten afgedekt met een laag puree maken deze smakelijke pie tot een voedzame winterse maaltijd.
Met dank aan Jamie Oliver.

Ingredienten

– 500 gr zoete aardapppelen
– 500 gr kruimige aardappelen
– 40 gr boter
– scheutje olie
– 1 ui
– 2 tenen knoflook
– 2 stengels bleekselderij
– 2 winterpenen
– 250 gr champignons
– 1 eetl tijmblaadjes
– 8 zongedroogde tomaatjes
– 2 eetl balsamico azijn
– scheut rode wijn
– 100 ml water + heel bouillontablet
– 1 klein blik linzen
– 1 klein blik kikkererwten
– 1/2 bosje peterselie
– broodkruim van 1 sneetje broodvoor 12 stuks
– 1 eetl olijfolie
– 1 eetl rozemarijnnaaldjes

Bereidingswijze

Schil de aardappelen, snijd in stukken en kook ze gaar.
Stamp de aardappelen met de 40 gr boter tot een smeuige puree.
Snipper de ui en knoflook. Schil en snijd de winterpenen in plakjes. Snijd de selderij in plakjes. Borstel de champignons en snijd in dikke plakjes.Snijd de zongedroogde tomaatjes in reepjes.
Verwarm een scheut olie in een ruime pan en bak de ui en knoflook even aan en voeg de wortel en selderij toe. Voeg ook de tijmblaadjes toe en bak alles op een niet te hoog vuur tot de wortel iets zacht wordt.
Voeg nu de champignons en tomaatreepjes toe, samen met de azijn en 2 eetl. olie uit de pot van de tomaatjes.
Laat ca. 10 minuten sudderen.
Voeg de rode wijn  toe, zet de vlam hoger en laat de wijn inkoken.
Voeg dan de linzen, kikkererwten, water en bouillontablet toe en laat ca. 10 minuten warmen en wat inkoken.
Knip tot slot de peterselie fijn en roer erdoor.

Schep het geheel in een ruime ovenschaal.
Verdeel de puree erover.
Meng de broodkruim met de rozemarijn en een eetl olie, en verdeel dit over de puree.

Bak de schotel in  ca. 15 minuten in de oven op 200 graden tot het goed warm is.
Zet dan de grill aan voor ca. 5 minuten voor een mooi bruin korstje.

Als je niet zo van zoete aardappel houdt, maak je gewoon puree van alleen kruimige aardappel.

Ook lekker

Appelstrudel of Appelcarre

Appelstrudel of Appelcarre

Appelstrudel of AppelcarreHet lijkt wel een apfelstrudel, maar dat is het dus niet.Want apfelstrudel wordt gemaakt van een speciaal elastisch deegje.En een appelcarre wordt gemaakt van bladerdeeg.Soms moet je niet te moeilijk doen, dan koop je kant en klaar...

Curry in a hurry met spruitjes

Curry in a hurry met spruitjes

Curry in a hurry met spruitjesZoals jullie weten maken wij het liefst alles zelf. Geen pakjes en zakjes.Maar een enkele keer smokkelen wij ook. Er zijn wel eens van die dagen dat er weinig tijd is om te koken. En wil je dan toch een verse voedzame maaltijd, dan zijn...

Klassieke appeltaart

Klassieke appeltaart

Klassieke appeltaartNatuurlijk lust bijna iedereen wel een zelfgebakken appeltaart.Natuurlijk wordt bijna iedereen blij van zelfgebakken appeltaart.Natuurlijk heeft bijna iedereen wel eens een appeltaart gebakken.Natuurlijk heeft bijna iedereen wel een favoriet of...