Bretonse far

Bretonse far is een custard-achtige taart gebakken met in drank gewelde pruimen.
Iedereen die wel eens in Frankrijk is geweest, heeft deze taart vast wel eens bij de bakkers gezien, of als dessert gegeten. Het lijkt erg op de clafoutis uit de Limousin, zie ook op onze website.
Machtig, beetje klef, lekker zoet en veel calorien! Moet toch ook een keer kunnen, want het is ontzettend lekker.
Deze far is gemaakt met bramen en perzik omdat het augustus is.

Ingredienten

– 2 vanillestokjes
– 3 dl melk
– 3 eieren
– 150 gr rietsuiker
– 150 gr bloem
– snufje zout
– 2 dl slagroom
– 300 gr bramen
– 2 perziken

Bereidingswijze

Halveer de vanillestokjes in de lengte.
Breng de melk met de vanillestokjes aan de kook, zet vuur uit en laat de vanille trekken tot de melk is afgekoeld. Verwijder dan de vanillestokjes en schraap het merg in de melk.
Roer in een kom de eieren, suiker, bloem en zout.
Meng er dan de afgekoelde melk door en daarna de slagroom.
Roer goed met een garde tot een glad beslag.

Maak de bramen schoon en snijd de (ontvelde) perzik in stukjes.
Neem een dichte bakvorm of schaal en bekleed deze met bakpapier.
Verdeel het fruit in de bakvorm en schenk het beslag erover.
Bak ca. 50 minuten op 180 graden.
De taart kan in midden iets klef blijven, is niet erg.

Laat de taart heel goed afkoelen, liefst in de koelkast, voordat je hem aansnijdt!

Ook lekker

Schiacciata con l’uva

Schiacciata con l’uva

Schiacciata con l'uvaEen Toscaans platbrood gevuld met druiven.Dat past helemaal bij september, de druivenmaand.Een heerlijk dik, zacht, licht zoet brood.Lekker bij ontbijt, maar ook bij de koffie hebben wij ervan gesmuld.Bij een borrelplank zou het ook niet...

Stromboli of opgerold pizzabrood

Stromboli of opgerold pizzabrood

Stromboli of opgerold pizzabroodWe maken al jaren regelmatig het heerlijke gevuld Jamie Oliver brood.Maar nu hebben we een nieuwe favoriet: Stromboli.Het verschil: de vulling wordt over het hele brood verdeeld, dan wordt het brood opgerold waardoor de vulling door het...

Focaccia gevuld met kaas

Focaccia gevuld met kaas

Focaccia gevuld met kaasEen zelfgebakken, nog warm brood op tafel en je Italiaanse maaltijd kan niet mislukken.Deze focaccia is gevuld met veel kaas en veel kruiden.Ingredienten– 620 gr bloem– 360 ml lauw water– 20 ml olijfolie– 15 gr verse gist of 10 gr gedroogde...