Bretonse far

Bretonse far is een custard-achtige taart gebakken met in drank gewelde pruimen.
Iedereen die wel eens in Frankrijk is geweest, heeft deze taart vast wel eens bij de bakkers gezien, of als dessert gegeten. Het lijkt erg op de clafoutis uit de Limousin, zie ook op onze website.
Machtig, beetje klef, lekker zoet en veel calorien! Moet toch ook een keer kunnen, want het is ontzettend lekker.
Deze far is gemaakt met bramen en perzik omdat het augustus is.

Ingredienten

– 2 vanillestokjes
– 3 dl melk
– 3 eieren
– 150 gr rietsuiker
– 150 gr bloem
– snufje zout
– 2 dl slagroom
– 300 gr bramen
– 2 perziken

Bereidingswijze

Halveer de vanillestokjes in de lengte.
Breng de melk met de vanillestokjes aan de kook, zet vuur uit en laat de vanille trekken tot de melk is afgekoeld. Verwijder dan de vanillestokjes en schraap het merg in de melk.
Roer in een kom de eieren, suiker, bloem en zout.
Meng er dan de afgekoelde melk door en daarna de slagroom.
Roer goed met een garde tot een glad beslag.

Maak de bramen schoon en snijd de (ontvelde) perzik in stukjes.
Neem een dichte bakvorm of schaal en bekleed deze met bakpapier.
Verdeel het fruit in de bakvorm en schenk het beslag erover.
Bak ca. 50 minuten op 180 graden.
De taart kan in midden iets klef blijven, is niet erg.

Laat de taart heel goed afkoelen, liefst in de koelkast, voordat je hem aansnijdt!

Ook lekker

Uien-kaas bierbrood

Uien-kaas bierbrood

Uien-kaas bierbroodWe zijn al jaren fan van ons uien-kaas focaccia.Een heerlijk brood voor bij de borrel of een soepje.Nu zag ik in een boekje van AH. een Bierborrelbrood met ui en kaas.De ingrediënten verschillen niet veel met onze focaccia.Het brood ziet er door de...

Mini appeltaartjes

Mini appeltaartjes

Mini appeltaartjesVandaag doen we het wat anders.We bakken mini appeltaartjes.Zelfde heerlijke smaak als eigengebakken appeltaart, maar een ander uiterlijk.IngredientenVoor 12 stuks– 400 gr bloem– 150 gr basterdsuiker– 200 gr boter, koud– 1 theel zout– 1/2 eitje...

Clafoutis met ricotta en rode bessen

Clafoutis met ricotta en rode bessen

Clafoutis met ricotta en rode bessenBessentijd!Er zijn nog volop bessen nu. Wij hebben op dit moment al 8 kilo geplukt.5 kilo in compote verwerkt, heel veel opgesnoept in yoghurt en smoothies.En nu dus verwerkt in deze heerlijke Franse klassieker.De rode bessen zijn...

Slof met bessen

Slof met bessen

Slof met bessenDie mooie sloffen met vers fruit van de bakker wilde ik al heel lang eens zelf maken.Een sloffenvorm aangeschaft, maar het kwam er steeds niet van.Nu de bessenoogst is begonnen is het er eindelijk van gekomen.Het resultaat was heerlijk, de frisse bessen...

Pizza van naanbrood

Pizza van naanbrood

Pizza van naanbroodMet naanbrood als bodem tover je in heel korte tijd een heerlijke pizza op tafel.Ideaal als je met mooi weer niet te lang in de keuken wilt zijn.Soepje en salade erbij en je hebt een vullende maaltijd.Ingredientenvoor 4 stuks– 4 naanbroden– pesto...

Naanbrood

Naanbrood

NaanbroodEigenlijk alleen naan, want naan betekent brood.Maar hier wordt het alom bekende platbrood meestal naanbrood genoemd.Lekker bij heel veel gerechten, vooral die uit de Indiase keuken.Het leuke van het recept is dat je geen oven nodig hebt, ze worden namelijk...

Blauwe bessen yoghurttaart

Blauwe bessen yoghurttaart

Blauwe bessen yoghurttaartAlleen van de kleur al wordt iedereen blij!Een vrolijke taart boordevol vitaminebommetjes.Wij hebben het gezoet met niet veel honing, zo is het lekker fris gebleven.Ingredienten– 200 gr haverkoekjes– 100 gr roomboter– 200 ml slagroom– 500 ml...

Gevulde broodjes met gehakt

Gevulde broodjes met gehakt

Gevulde broodjes met gehaktDit recept hebben we al 40 jaar!We hebben dit in de jaren vaak gemaakt, vooral als er veel jongelui bleven eten, altijd succes.Ideaal voor een makkelijke weekendhap, een kom soep of een salade erbij en je hebt een heerlijke maaltijd.Nu er in...

Makkelijke yoghurttaart

Makkelijke yoghurttaart

Makkelijke yoghurttaartAltijd lekker een frisse yoghurttaart.Super makkelijk en snel klaar.Deze is gemaakt met druivengelei omdat ik daar nog een paar potten van had.Maar je kunt het natuurlijk vervangen door iedere andere compote, gelei of jam, net wat je...