Mailänderli

Zwitserse kerstkoekjes (van Jenny).
In Zwitserland worden Weinachtsguetzli, kerstkoekjes, nog in enorme hoeveelheden thuis gebakken.
Het is een echte traditie. Men bakt ze ruim voor de kerstdagen, vooral om uit de delen.
Er zijn verschillende soorten, Mailänderli zijn een van de populaire koekjes.
Een heel makkelijk recept van een soort zandkoekjes in leuke kerstvormpjes.
Ze zijn heel goed lang te bewaren, dus ideaal om ruim voor de kerst te bakken.
En niet onbelangrijk, ze zijn vooral erg lekker.

Ingredienten

Voor ca. 30 stuks
– 125 gr boter
– 125 gr suiker
– 2 ei
– snufje zout
– geraspte schil van ½ citroen
– 250 gr bloem
– 1 eidooier
– 1 eetl room

Bereidingswijze

Roer de boter zacht.
Voeg de suiker en de zout toe en klop met de mixer tot alle suiker is opgelost.
Voeg nu een ei toe en mix tot het ei helemaal is opgenomen, voeg dan het tweede ei toe en mix tot het beslag lichtgeel is.
Roer er nu de citroenrasp door.
Zeef de bloem erboven en kneed alles tot een soepel deeg.
Dek het deeg af met plastic folie en laat minimaal een uur rusten in de koelkast.

Rol het deeg uit tot 5 tot 8 mm en steek er koekjes uit. (meng de restanten deeg weer en rol weer uit)
Leg de koekjes op bakpapier op een bakplaat .
Klop de eidooier los met 1 eetl room en bestrijk de koekjes hiermee.
Bakken op 180 graden in 12 – 15 minuten.

Ook lekker

Cranberrysaus

Cranberrysaus

CranberrysausGeen Kerst zonder cranberry's zeg ik altijd.Voor de kerstdagen maak ik altijd potten vol compote, verwerk ze in baksels, fudge en salades.Dit jaar had ik cranberrysaus gemaakt voor bij het dessert en ik moet zeggen, nog lekkerder dan compote!Van een foto...

Klassieke Tiramisu

Klassieke Tiramisu

Klassieke TiramisuWie kent het niet?Deze klassieker uit de Italiaanse keuken stond nog niet op onze site.Heel gek, want we eten dit ontzettend lekkere dessert toch zeker al 30 jaar!Het doet het altijd goed na een Italiaans etentje.Bij deze ons basisrecept, simpel en...

Portobello gevuld met knolselderij

Portobello gevuld met knolselderij

Portobello gevuld met knolselderijPortobello's uit de oven met een verrassend winterse vulling.Ze zijn namelijk gevuld met een heerlijk mengsel van knolselderij.Echt eens wat anders.Door de voedzame vulling voldoen deze portobello's heel goed als maaltijd, met een...

Kerstkrans salade

Kerstkrans salade

Kerstkrans salade Deze lekker frisse salade in de vorm van een kerstkrans staat erg mooi op de kersttafel.Fris groen met rood van tomaatjes, rode ui, cranberry's en granaatappelpitjes.Echte kerstkleurtjes!Ingredienten– 100 gr gemengde sla, eikenbladsla of rucola– 1...

Salame di sioccolato

Salame di sioccolato

Salame di sioccolatoZoete chocoladesalamiEen Italiaans dessert gemaakt van koekjes, cacao, boter en suiker. Met soms ook noten en/of een beetje likeur.Eigenlijk lijkt het veel op de in Nederland bekende arretjescake.Maar ik vind deze salami er veel leuker uitzien.Het...

Salade met gegrilde peer en brie

Salade met gegrilde peer en brie

Salade met gegrilde peer en brieEcht een voorgerechtje voor kaasliefhebbers.De combinatie van brie met walnoten en peer is altijd goed.Door de peer te grillen wordt deze lekker zacht met een zoete, iets gerookte smaak.Een handje cranberry's erover en je salade is...

Amandel- of banketstaaf

Amandel- of banketstaaf

Amandel- of banketstaafDit hoort echt bij December en zeker op Sinterklaasavond en de Kerstdagen.Het is heel weinig werk om deze lekkere amandelstaaf zelf te maken.Bovendien ontzettend lekker als de staaf versgebakken, knapperig en nog warm is.Ingredienten– 1 rol...

Appelcompote met cranberry’s

Appelcompote met cranberry’s

Appelcompote met cranberry'sFeestelijke compote voor de Kerstdagen.Bij het Kerstdiner is het altijd erg lekker om koude bijgerechten op tafel te hebben.Stoofpeertjes en cranberry compote mogen eigenlijk niet ontbreken.En deze appelcompote met cranberry's komt nu ook...

Bloemenboter

Bloemenboter

BloemenboterFeestelijke boter voor op de feesttafel.Naast de bekende kruidenboters is het ook heel leuk om boter met eetbare bloemetjes te mengen.'s Zomers pluk je daar verse bloemetjes voor, bijvoorbeeld madeliefjes, bieslook, klaver, Maartse viooltjes, goudsbloemen...