Lemon curd en orange curd

Lemon curd is een dikke zoet/frisse saus op basis van citroen, boter, ei en suiker.
Beroemd van de Engelse high tea, lemon curd hoort samen met clotted cream bij scones.
Maar lemon curd smaakt ook heel goed op taarten, koekjes, desserts of in de yoghurt.
Ik was al een hele poos van plan om zelf lemon curd te maken, en dat heb ik nu dus eindelijk gedaan.
Het is zeker niet moeilijk, eigenlijk heel makkelijk.
Dus meteen maar ook orange curd gemaakt, speciaal voor Koningsdag!

Ingredienten

– 2 citroenen, biologisch
– 125 gr boter
– 175 gr suiker
– 2 eieren

Bereidingswijze

Boen de citroenen schoon en rasp de schil met een fijne rasp.
Pers hierna de citroenen uit.
Neem een pan met dikke bodem en doe hierin de boter, suiker, citroen-rasp en -sap.
Zet de pan op een laag vuur, roer af en toe tot de boter is gesmolten en de suiker is opgelost.
Kluts ondertussen de 2 eieren goed los in een schaal.
Giet het botermengsel heel langzaam, beetje voor beetje bij de eieren, blijf ondertussen goed roeren met een garde. Doe dit mengen echt scheutje voor scheutje, want je wilt geen gestold ei maar een mooie gladde saus.
Wanneer alles gemengd is, doe je het geheel weer terug in de pan, zet op een laag vuur en blijf rustig roeren tot de saus de dikte heeft van yoghurt, en een beetje aan je lepel blijft hangen.
Dit duurt wel 10 – 20 minuten.
Doe de curd over in schone potjes.
Bij afkoelen wordt de curd mooi dik.

De orange curd maak je op dezelfde manier, je vervangt alleen de citroen door sinaasappel.
(2 sinaasappels voor de rasp, maar 100 ml sap)

De curd is wel een paar weken houdbaar in de koelkast, je kunt het ook goed invriezen.

Ook lekker

Kwarktaart met orange curd

Kwarktaart met orange curd

Kwarktaart met orange curdAls je dan net als ons die heerlijke lemon en orange curd hebt gemaakt, moet je er nog wel wat mee doen natuurlijk.We wilden een oranje taart maken en de orange curd daarbij verwerken.Daar de curd vrij zoet en een tikkeltje machtig is, kom je...

Sinaasappel kwarktaart

Sinaasappel kwarktaart

Sinaasappel kwarktaartAls je nog iets wilt bakken voor de Paasdagen, dan is dit misschien iets?Taart zonder bakken.Een heerlijke frisse kwarktaart met vers sinaasappel-sap en rasp.Deze taart is makkelijk en snel gemaakt, maak hem een dag van te voren, het heeft wel...

Pittige maissoep met gember

Pittige maissoep met gember

Pittige maissoep met gember Een smakelijke soep van mais, gember en kokosmelk. Paprika zorgt voor de mooie kleur. En door toevoeging van een rood pepertje is het een soepje waar je echt warm van wordt. Dus met de kou op komst zou ik zeggen: maken dit lekkere...