Appelkruimeltaartje

Ja, weer een appeltaartje!
Is en blijft toch altijd lekker, een taartje met frisse appel.
Lekker bij de koffie, lekker bij de thee, lekker als dessert.
Deze heeft een verrassend hartige bodem, amandellaagje en kruimels bovenop.
Met dank aan Mw. Y. van Boven.

Ingredienten

– 100 gr koude boter
– 200 gr bloem
– snuf zout
– 1 ei

Voor het amandellaagje:
– 100 gr amandelmeel of maal 100 gr amandelen
– 100 gr bruine basterdsuiker
– 1 ei
– 1 citroen

– 2 grote goudrenetten

Voor de kruimels:
– 50 gr koude boter
– 50 gr bloem
– 50 gr amandelmeel
– 50 gr bruine basterdsuiker

Bereidingswijze

Snijd de koude boter in blokjes en wrijf door de bloem tot een kruimelig deeg.
Voeg zout en ei toe en kneed tot een stevig deeg.
Als het te droog is kun je er wat koud water aan toevoegen.
Rol het deeg in plasticfolie en laat in de koelkast 30 – 60 minuten rusten.

Meng voor het amandellaagje het amandelmeel met bruine basterd, ei en de rasp en sap van de citroen.
Schil de appels, snijd ze in vieren, verwijder het klokhuis en snijd ze in plakjes.
Meng voor de kruimels de ingrediënten wrijvend door elkaar tot grove kruimels.

Vet een lage taartvorm goed in.
Rol het deeg uit de koelkast op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een ronde plak, die past in je vorm.
Bekleed je taartvorm met het deeg. Zet de taartvorm 30 minuten in de vriezer.
Bak daarna de taart 15 minuten op 180 graden.

Verdeel nu de amandellaag over de voorgebakken taart.
Leg hierop de plakjes appel
Strooi tot slot de kruimels over de appelschijfjes.

Bak de taart nu nog 35 minuten op 180 graden.

Ook lekker

Schiacciata con l’uva

Schiacciata con l’uva

Schiacciata con l'uvaEen Toscaans platbrood gevuld met druiven.Dat past helemaal bij september, de druivenmaand.Een heerlijk dik, zacht, licht zoet brood.Lekker bij ontbijt, maar ook bij de koffie hebben wij ervan gesmuld.Bij een borrelplank zou het ook niet...

Stromboli of opgerold pizzabrood

Stromboli of opgerold pizzabrood

Stromboli of opgerold pizzabroodWe maken al jaren regelmatig het heerlijke gevuld Jamie Oliver brood.Maar nu hebben we een nieuwe favoriet: Stromboli.Het verschil: de vulling wordt over het hele brood verdeeld, dan wordt het brood opgerold waardoor de vulling door het...

Focaccia gevuld met kaas

Focaccia gevuld met kaas

Focaccia gevuld met kaasEen zelfgebakken, nog warm brood op tafel en je Italiaanse maaltijd kan niet mislukken.Deze focaccia is gevuld met veel kaas en veel kruiden.Ingredienten– 620 gr bloem– 360 ml lauw water– 20 ml olijfolie– 15 gr verse gist of 10 gr gedroogde...