Appelkruimeltaartje

Ja, weer een appeltaartje!
Is en blijft toch altijd lekker, een taartje met frisse appel.
Lekker bij de koffie, lekker bij de thee, lekker als dessert.
Deze heeft een verrassend hartige bodem, amandellaagje en kruimels bovenop.
Met dank aan Mw. Y. van Boven.

Ingredienten

– 100 gr koude boter
– 200 gr bloem
– snuf zout
– 1 ei

Voor het amandellaagje:
– 100 gr amandelmeel of maal 100 gr amandelen
– 100 gr bruine basterdsuiker
– 1 ei
– 1 citroen

– 2 grote goudrenetten

Voor de kruimels:
– 50 gr koude boter
– 50 gr bloem
– 50 gr amandelmeel
– 50 gr bruine basterdsuiker

Bereidingswijze

Snijd de koude boter in blokjes en wrijf door de bloem tot een kruimelig deeg.
Voeg zout en ei toe en kneed tot een stevig deeg.
Als het te droog is kun je er wat koud water aan toevoegen.
Rol het deeg in plasticfolie en laat in de koelkast 30 – 60 minuten rusten.

Meng voor het amandellaagje het amandelmeel met bruine basterd, ei en de rasp en sap van de citroen.
Schil de appels, snijd ze in vieren, verwijder het klokhuis en snijd ze in plakjes.
Meng voor de kruimels de ingrediënten wrijvend door elkaar tot grove kruimels.

Vet een lage taartvorm goed in.
Rol het deeg uit de koelkast op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een ronde plak, die past in je vorm.
Bekleed je taartvorm met het deeg. Zet de taartvorm 30 minuten in de vriezer.
Bak daarna de taart 15 minuten op 180 graden.

Verdeel nu de amandellaag over de voorgebakken taart.
Leg hierop de plakjes appel
Strooi tot slot de kruimels over de appelschijfjes.

Bak de taart nu nog 35 minuten op 180 graden.

Ook lekker

Uien-kaas bierbrood

Uien-kaas bierbrood

Uien-kaas bierbroodWe zijn al jaren fan van ons uien-kaas focaccia.Een heerlijk brood voor bij de borrel of een soepje.Nu zag ik in een boekje van AH. een Bierborrelbrood met ui en kaas.De ingrediënten verschillen niet veel met onze focaccia.Het brood ziet er door de...

Mini appeltaartjes

Mini appeltaartjes

Mini appeltaartjesVandaag doen we het wat anders.We bakken mini appeltaartjes.Zelfde heerlijke smaak als eigengebakken appeltaart, maar een ander uiterlijk.IngredientenVoor 12 stuks– 400 gr bloem– 150 gr basterdsuiker– 200 gr boter, koud– 1 theel zout– 1/2 eitje...

Clafoutis met ricotta en rode bessen

Clafoutis met ricotta en rode bessen

Clafoutis met ricotta en rode bessenBessentijd!Er zijn nog volop bessen nu. Wij hebben op dit moment al 8 kilo geplukt.5 kilo in compote verwerkt, heel veel opgesnoept in yoghurt en smoothies.En nu dus verwerkt in deze heerlijke Franse klassieker.De rode bessen zijn...

Slof met bessen

Slof met bessen

Slof met bessenDie mooie sloffen met vers fruit van de bakker wilde ik al heel lang eens zelf maken.Een sloffenvorm aangeschaft, maar het kwam er steeds niet van.Nu de bessenoogst is begonnen is het er eindelijk van gekomen.Het resultaat was heerlijk, de frisse bessen...

Pizza van naanbrood

Pizza van naanbrood

Pizza van naanbroodMet naanbrood als bodem tover je in heel korte tijd een heerlijke pizza op tafel.Ideaal als je met mooi weer niet te lang in de keuken wilt zijn.Soepje en salade erbij en je hebt een vullende maaltijd.Ingredientenvoor 4 stuks– 4 naanbroden– pesto...

Naanbrood

Naanbrood

NaanbroodEigenlijk alleen naan, want naan betekent brood.Maar hier wordt het alom bekende platbrood meestal naanbrood genoemd.Lekker bij heel veel gerechten, vooral die uit de Indiase keuken.Het leuke van het recept is dat je geen oven nodig hebt, ze worden namelijk...

Blauwe bessen yoghurttaart

Blauwe bessen yoghurttaart

Blauwe bessen yoghurttaartAlleen van de kleur al wordt iedereen blij!Een vrolijke taart boordevol vitaminebommetjes.Wij hebben het gezoet met niet veel honing, zo is het lekker fris gebleven.Ingredienten– 200 gr haverkoekjes– 100 gr roomboter– 200 ml slagroom– 500 ml...

Gevulde broodjes met gehakt

Gevulde broodjes met gehakt

Gevulde broodjes met gehaktDit recept hebben we al 40 jaar!We hebben dit in de jaren vaak gemaakt, vooral als er veel jongelui bleven eten, altijd succes.Ideaal voor een makkelijke weekendhap, een kom soep of een salade erbij en je hebt een heerlijke maaltijd.Nu er in...

Makkelijke yoghurttaart

Makkelijke yoghurttaart

Makkelijke yoghurttaartAltijd lekker een frisse yoghurttaart.Super makkelijk en snel klaar.Deze is gemaakt met druivengelei omdat ik daar nog een paar potten van had.Maar je kunt het natuurlijk vervangen door iedere andere compote, gelei of jam, net wat je...