Desembrood

Ja, ons eerste desembroodje!
Ik vind het een plaatje om te zien, echt super goed gelukt.
En lekker dat het was. Ja, was want dit lekkere broodje was heel snel op.
Het neemt wat tijd, maar moeilijk is het echt niet hoor.
Dus voor wie het ook wil proberen, leuk voor de winter, hier ons recept.

Desem
Eerst moet je desem maken, dat duurt 7 dagen.
Dag 1: meng 100 gr roggemeel met 100 gr water (wegen niet meten), doe dit mengsel in een ruime weckpot, doe het deksel er losjes op en zet de pot niet te koel (bijv. gewoon in de keuken)
Dag 2: voeg 50 gr roggemeel en 50 gr water toe, meng dit rustig met een vork.
Dag 3: voeg 50 gr roggemeel en 50 gr water toe, meng weer rustig door, je zult merken dat de desem begint te werken: er komen luchtbellen en volume neemt toe.
Dag 4, 5 en 6: zelfde als voorgaande dagen.
Dag 7: je desem is nu klaar en je kunt hem nu gebruiken.

Komt het niet uit, kun je nu om de 2 a 3 dagen “voeren”, je desem wordt er juist krachtiger door.
Je kunt de desem afgesloten in de koeling bewaren, voordat je hem weer kunt gebruiken moet je hem wel eerst weer buiten de koeling 2 dagen “voeren”.

Ingredienten

– 125 gr desem
– 250 roggemeel
– 250 gr tarwebloem
– 8 gr zout
– 350 gr water

Bereidingswijze

Meng de meelsoorten, zout en water, voeg de desem toe.
Kneed minimaal 15 minuten, je moet een mooi soepel deeg hebben.
Rol tot een bal, leg in een ruime kom en dek deze af met plastic zak (of heel handig een douchemutsje)
Zet de kom ca. 3 uur op kamertemperatuur.
Sla de lucht uit het deeg en kneed nogmaals door, vorm een broodje of een bol van je deeg en leg deze met de goede kant naar beneden in een met meel bestoven “rijsmandje” of een kom.
Nu laat je het nogmaals afgedekt ca. 3 uur rijzen voor het te bakken.
Of je zet het afgedekt voor een nacht in de koelkast, als het uit de koelkast komt moet het wel eerst 3 uur op temperatuur komen voor je het kunt bakken. Je deeg moet mooi terug veren als je het iets indrukt.

Verwarm de oven voor op 200-220 graden.
Keer je mandje of kom boven de bakplaat.
Snijd het deeg, met een scherp mesje, goed in. (tegen het scheuren van het brood)
Plaats de bakplaat in de oven.
Zet een kommetje met 2 ijsklontjes in de oven, voor een mooi knapperige korst.
Bak je brood in 25 – 35 minuten, een goed brood klinkt mooi hol.
Als je twijfelt kun je ook de kerntemperatuur checken, die moet 95 graden zijn.

Ook lekker

Uien-kaas bierbrood

Uien-kaas bierbrood

Uien-kaas bierbroodWe zijn al jaren fan van ons uien-kaas focaccia.Een heerlijk brood voor bij de borrel of een soepje.Nu zag ik in een boekje van AH. een Bierborrelbrood met ui en kaas.De ingrediënten verschillen niet veel met onze focaccia.Het brood ziet er door de...

Mini appeltaartjes

Mini appeltaartjes

Mini appeltaartjesVandaag doen we het wat anders.We bakken mini appeltaartjes.Zelfde heerlijke smaak als eigengebakken appeltaart, maar een ander uiterlijk.IngredientenVoor 12 stuks– 400 gr bloem– 150 gr basterdsuiker– 200 gr boter, koud– 1 theel zout– 1/2 eitje...

Clafoutis met ricotta en rode bessen

Clafoutis met ricotta en rode bessen

Clafoutis met ricotta en rode bessenBessentijd!Er zijn nog volop bessen nu. Wij hebben op dit moment al 8 kilo geplukt.5 kilo in compote verwerkt, heel veel opgesnoept in yoghurt en smoothies.En nu dus verwerkt in deze heerlijke Franse klassieker.De rode bessen zijn...

Slof met bessen

Slof met bessen

Slof met bessenDie mooie sloffen met vers fruit van de bakker wilde ik al heel lang eens zelf maken.Een sloffenvorm aangeschaft, maar het kwam er steeds niet van.Nu de bessenoogst is begonnen is het er eindelijk van gekomen.Het resultaat was heerlijk, de frisse bessen...

Pizza van naanbrood

Pizza van naanbrood

Pizza van naanbroodMet naanbrood als bodem tover je in heel korte tijd een heerlijke pizza op tafel.Ideaal als je met mooi weer niet te lang in de keuken wilt zijn.Soepje en salade erbij en je hebt een vullende maaltijd.Ingredientenvoor 4 stuks– 4 naanbroden– pesto...

Naanbrood

Naanbrood

NaanbroodEigenlijk alleen naan, want naan betekent brood.Maar hier wordt het alom bekende platbrood meestal naanbrood genoemd.Lekker bij heel veel gerechten, vooral die uit de Indiase keuken.Het leuke van het recept is dat je geen oven nodig hebt, ze worden namelijk...

Blauwe bessen yoghurttaart

Blauwe bessen yoghurttaart

Blauwe bessen yoghurttaartAlleen van de kleur al wordt iedereen blij!Een vrolijke taart boordevol vitaminebommetjes.Wij hebben het gezoet met niet veel honing, zo is het lekker fris gebleven.Ingredienten– 200 gr haverkoekjes– 100 gr roomboter– 200 ml slagroom– 500 ml...

Gevulde broodjes met gehakt

Gevulde broodjes met gehakt

Gevulde broodjes met gehaktDit recept hebben we al 40 jaar!We hebben dit in de jaren vaak gemaakt, vooral als er veel jongelui bleven eten, altijd succes.Ideaal voor een makkelijke weekendhap, een kom soep of een salade erbij en je hebt een heerlijke maaltijd.Nu er in...

Makkelijke yoghurttaart

Makkelijke yoghurttaart

Makkelijke yoghurttaartAltijd lekker een frisse yoghurttaart.Super makkelijk en snel klaar.Deze is gemaakt met druivengelei omdat ik daar nog een paar potten van had.Maar je kunt het natuurlijk vervangen door iedere andere compote, gelei of jam, net wat je...