Gevuld speculaas

Nadat we in november, na de workshop broodbakken in Groet, de gevulde koeken een paar keer hadden gemaakt was het een kleine stap om gevuld speculaas uit te gaan proberen.
Groot succes: het is een klusje van niks, en het hele huis ruikt zoooo lekker.

Ingredienten

– 200 gr. boter
– ½ ei
– 190 gr. bruine basterd
– 350 gr. bloem
– 2 theel. speculaaskruiden
– 4 gr. backing soda of zelfrijzend bakmeel gebruiken
– 200 gr amandelspijs, 1 ei
– 1 losgeklopt ei voor bestrijken

Bereidingswijze

Meng boter, ei en basterd door elkaar. Daarna de bloem en speculaaskruiden erdoor.
Deeg laten rusten in koelkast.
Spijs afslappen met 1 ei, goed mengen. Let op niet te slap.
Deeg op temperatuur laten komen voor uitrollen.
Van deeg 2 rechthoekige plakken uitrollen.
Leg een deegplak op een met bakpapier beklede bakplaat, of leg het in een rechthoekige bakvorm (die je met bakpapier bekleed)
Verdeel het spijs hierop en druk iets aan.
Bekleed met de tweede deegplak.
Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei, garneer event. met amandel en bestrijk nogmaals met ei.
Oven 175 graden, ca 40 min bakken tot mooi bruin

Ook lekker

Kwarktaart met orange curd

Kwarktaart met orange curd

Kwarktaart met orange curdAls je dan net als ons die heerlijke lemon en orange curd hebt gemaakt, moet je er nog wel wat mee doen natuurlijk.We wilden een oranje taart maken en de orange curd daarbij verwerken.Daar de curd vrij zoet en een tikkeltje machtig is, kom je...

Lemon curd en orange curd

Lemon curd en orange curd

Lemon curd en orange curdLemon curd is een dikke zoet/frisse saus op basis van citroen, boter, ei en suiker.Beroemd van de Engelse high tea, lemon curd hoort samen met clotted cream bij scones.Maar lemon curd smaakt ook heel goed op taarten, koekjes, desserts of in de...

Franse appeltaart met frangipane

Franse appeltaart met frangipane

Franse appeltaart met frangipaneBuiten storm en regenbuien.Dan is het tijd voor deze appeltaart, zo zet je de zon op tafel!Appeltaart anders, de frangipane is een heel goede combinatie met de frisse goudrenetten.Ingredienten– 100 gr koude boter– 100 gr basterdsuiker–...